Bıçak Sanatı - Forum

El yapımı damga

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
El yapımı damga
« : 23 Ocak 2016, 22:38:27 »
Ustalarım Mesut'un aliexpresten sipariş verdiği damgayı görünce bunu evde yapsak nasıl olur acaba diye bir deneme yaptım. İhtiyacımız olan şey 2mm kalınlığında prinç, bronz, bakır gibi logo büyüklüğünde bir parça ve kıl testeresi. Kıl testere ucunun numarası yapacağınız logonun detayına göre değişir. Ben ya 5 sıfırda yada 6 sıfırda çalıştım. Logoyu çıktı alıp metalin üzerine koyup hassasça kesmek gerekiyor işte sonuç.  Bu arada eğer kesilince ana parçadan kopacak parçalar varsa bunları 1mm genişliğinde bağlantılı olarak kesip damganın deriyle öpüşen kısmında bu bağlantı biraz oyuyoruz. Benim mesela lalenin en uç kısmını o şekilde düzelttim.

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
Ynt: El yapımı damga
« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2016, 22:45:28 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık.
Bu kıl testereler sanıyorum metal için olsa gerek. Peki çelikte işe yarar mı mesela balçaklık malzemeyi kesebilir miyiz? Ve en önemlisi nereden temin edilir bilgi verirseniz sevinirim :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2016, 22:51:19 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık.
Bu kıl testereler sanıyorum metal için olsa gerek. Peki çelikte işe yarar mı mesela balçaklık malzemeyi kesebilir miyiz? Ve en önemlisi nereden temin edilir bilgi verirseniz sevinirim :)

Hocam evet bunlar metal için kuyumculukta kullanıyor genel olarak ama kullanım alanı hayli geniş sizin yapmak istediğiniz işe göre değişir. Profili bununla kesmek pek akıllıca olmuyor. Saatleriniz vermeniz gerek sonra bakmışsınız azcık yol almışsınız. Ancak matkapla profil etrafında delikler deldikten sonra o delşk geçişlerini rahatlıkla kesebilirsiniz (3-4mm civarını)  Balçaklık paslanmaz ürünlerde de pek uygulamıyorum onları keskek de hayli zor. İşin aslı profil ve paslanmazlar dışında herşeyde kullanıyorum :)
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2016, 23:03:32 »
 ??? çok fenasın Mehmet çok...

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2016, 23:12:37 »
Mehmet gerçekten sanatkar adamsın. Tebrikler. Eline sağlık :)

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2016, 23:27:53 »
Eline sağlık kardeşim tüm işlerin gibi çok titiz çalışmışsın. Dün kıl testere konusunda senin fikrini alacaktım fırsatım olmadı, bugün  Antalya ya gidince yine dayanamayıp bauhaus'tan wisent kıl testere setinden alıp geçtim :) Ağaç için 3-5 numara metal için 3-5-7 numaralar vardı onlardan aldım. Ürün bunun benzeri sadece benim aldığımda çekiç,gönye,kalem var. Nereden başlamalıyım var mı tavsiyelerin :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2016, 00:39:16 »
  :) Hocam ne diyeceğimi bilemedim. Saolun mu desem yok estağfrullah mı desem :)

Mehmet gerçekten sanatkar adamsın. Tebrikler. Eline sağlık :)

Saolasın Tarık. Yahu Sefa Hocam olsun sen ol ne yalan söyleyeyim siz yazınca ayrı seviniyorum demek ki bişeye benzemiş diyorum.

Cihan hayırlı olsun. Öncelikle çalıştığın masanın yada kullandığın kesim altlığının sallanmaması gerek. Bu resimdeki altlığı kullanacaksan eğer o küçük sıkştırma aparatı eğer tam iş görmüyorsa mengene kullan.

Nekadar kaliteli malzemede çalışırsak o kadar güzel ürün çıkıyor. Artık bunu almışsın çok önemli değil. Önemli olan testerenin gerginlik ayarını dengeleyebilmek. Az gerdirirsen testere sağa sola yalpa yapar çizgiyi kaçırırsın. çok sıkarsan testere ucu ufak bir ters harekette kırırlır. Bizim tercihimiz kırılmaya yakın olana yönelik olmalı. Yani kırılırsa yenisini takarsın. Önemli olan sana temiz iş çıkarsın. Başlangıçta çok fazla uç kırabilirsin olsun oda işin ilk adımı.
Kesime kesinlikle ağaçtan başlama. İnce uçla çalışsan bile her sürtüşte daha fazla yol kat edeceğinden bu seni hızlı kesmeye yöneltecek ve metale gelince hem sıkılacak hemde çok hata yapacaksın. Onun için metalden başla. Keseceğin metali şaloma gibi birşeyle yumuşat. Yumaşatamıyorsan çok önemli değil ama testereye güç uygulama bırak testere kendi aşağı inerken boşlukta kessin. O boşlukta keserken sende kesme mantığını anlarsın böylece. Hangi hareketi yaparsam hangi yöne gidiyor gibi.
Aldığın uçlar çok kalın. Bu kadar kalınla başlarsan ince iş çıkaramazsın. En kalın sıfır olsun. 2 sıfır yada 3 sıfırla devam et. Sonra bu kalın uçlarla bir şey keseceğin zaman yahu ne kadar zormuş bu kalın uçlarla kontrollü kesmek diyecek ama testerenin de ne kadar kontrolünde olduğunu ilk zamana göre çok yol katettiğini anlayacaksın.

Şimdi kıl testeresi çok geniş bir kullanım alanına sahip. Gerisini sen ne yapmak istiyorsan ben ordan yardımcı olmaya çalışayım. Çünkü ahşaptaki kesim başka metaldeki kesim başka.
www.mehmetatik.com

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2016, 01:17:04 »
ustam harika olmuş.ellerin dert görmesin.kıl testere konusundaki tecrübelerinden bizleri mahrum bırakma.burdaki konunun da bölünmemesi adına ayrı bir başlıkta bizleri aydınlatırsan çok iyi olur diye düşünüyorum.
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

şerif gürcan

• 281
  • Meslek: tornacı
  • Yer: (Eses26) / Bandırma
« Yanıtla #8 : 24 Ocak 2016, 10:06:19 »
damgayı kendiniz yapmanız da harika olmuş, elinize sağlık.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #9 : 24 Ocak 2016, 11:04:05 »
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #10 : 24 Ocak 2016, 19:39:33 »

Hastasıyız...

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
  • Meslek: Okutman
  • Yer: Karabük
« Yanıtla #11 : 24 Ocak 2016, 22:34:03 »
Aydınlandım. Kontrplaktan da cıkartılabilir diye düşünüyorum. Deneyip görmek lazım.
"Without deviations from the norm, progress is not possible." Frank Zappa

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 24 Ocak 2016, 22:34:48 »
 :2up Tebrikler! "Neler yapmaya muktediriz" adlı çıtayı bir seviye daha yükselttiniz. "Nasıl yapılır? Olmuyor" dediğimiz şeyler bir bir azalıyor.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #13 : 24 Ocak 2016, 23:08:39 »
:2up Tebrikler! "Neler yapmaya muktediriz" adlı çıtayı bir seviye daha yükselttiniz. "Nasıl yapılır? Olmuyor" dediğimiz şeyler bir bir azalıyor.  8)
Günün sözü de bu olsa gerek  :2up

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #14 : 25 Ocak 2016, 00:47:05 »
ustam harika olmuş.ellerin dert görmesin.kıl testere konusundaki tecrübelerinden bizleri mahrum bırakma.burdaki konunun da bölünmemesi adına ayrı bir başlıkta bizleri aydınlatırsan çok iyi olur diye düşünüyorum.

Hocam elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. O zaman fırsat bulunca kıl testeresine yönelik olarak malzeme tedariği kullanılması gereken markalar kesimin püf noktalarına yönelik bir başlık çıkarmaya çalışırım.

damgayı kendiniz yapmanız da harika olmuş, elinize sağlık.
Teşekkür ederim hani yapmak isteyen varsa diye paylaştım :)

Hastasıyız...

Teoman Abim bitanesin saolasın :)

Aydınlandım. Kontrplaktan da cıkartılabilir diye düşünüyorum. Deneyip görmek lazım.

Azizim kontra yumuşak kalır. Sert ağaçları seçersen belki olabilir ama ona da garanti veremem. Sonuçta mengene ile baya sıkıştırıyorsun. Sonra emeklerin zai olmasın.

Eylem Abi çok sevindim ben forumdan çok şey öğrendim hala da öğrenmekteyim. Bu hafta mesela iki konu varki çok tuhafıma gitti( tuhaf derken yuh ya ben bunları nasıl düşünemedim, böylede yapılabilirmiş halbuki dediğim )  Bir katkımız olduysa ne ala.
www.mehmetatik.com

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #15 : 25 Ocak 2016, 08:19:58 »
Eline sağlık Mehmet harika olmuş. Bu tür işleri görmeye bayılıyorum. Maşallah diyeyimde nazar değmesin
Erkan Mutlu

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #16 : 25 Ocak 2016, 09:47:38 »
Hay sen aklinla bin yasa :) ellerin dert gormesin ne kadar da pratik ve kullanisli bir yol  :2up
Bu arada bu kil testere ve kullanim i icin senden guzel bir yazi dizisi beklemiyorum desem yalan olur soyle resimli anlatimi bol insallah musait bir zaman da bu istegimizi kirmaz zaman ayirirsin .Tekrar tebrik ediyorum

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #17 : 25 Ocak 2016, 14:07:58 »
Eline sağlık Mehmet harika olmuş. Bu tür işleri görmeye bayılıyorum. Maşallah diyeyimde nazar değmesin
Eyvallah Abi

Hay sen aklinla bin yasa :) ellerin dert gormesin ne kadar da pratik ve kullanisli bir yol  :2up
Bu arada bu kil testere ve kullanim i icin senden guzel bir yazi dizisi beklemiyorum desem yalan olur soyle resimli anlatimi bol insallah musait bir zaman da bu istegimizi kirmaz zaman ayirirsin .Tekrar tebrik ediyorum

Selamlar

Saolasın Hakan Abi. Benimde aklımda bakalım inşaallah yakında yapabilirim.
www.mehmetatik.com

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #18 : 25 Ocak 2016, 14:28:43 »
Mehmet ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş, biz hazırcılık yaptık. ama ucuzunu bulduk  :))

Ama bu şekilde tamamı ile kendi yaptığın işler daha başka bir zevkli oluyor. Valla diyecek çok fazlada bir şey yok
Yaptığın işleri zevk le izliyoruz.
Benim gibi acemiler için bol resimli paylaşımlarını bekliyorum :-)
Ünye

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 25 Ocak 2016, 17:38:42 »

sonucu görünce ben de kıskançlıktan "pis herif" dedim >:(

aramızdaki samimiyete dayanarak bunu yazıyorum tabi, yoksa Mehmet'in yaptığı işleri etraftakilere gösterip, "bunu yapan adam benim arkadaşım, naabeeerrr!!" diyerek de hava atan birisiyim  :2up :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/