Bıçak Sanatı - Forum

adım adım kılıf yapımı

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
adım adım kılıf yapımı
« : 18 Ocak 2016, 12:46:04 »
merhaba arkadaşlar. son yaptığım kılıfı adım adım fotoğraflayarak yeni başlayacak olan arkadaşlara da bir kılavuz olacak şekilde paylaşayım istedim. kılıf yapanlar olarak bu şekilde detaylı paylaşım örneğimiz maalesef çok az. standart tulum kılıflardan farkı sadece araya koyduğum şeritler. bu arada yaptığım eksik ve yanlış işlemleri de daha net görebilir, doğrusunu konuşabiliriz. bu kılıfı toplam altı saat gibi bir zamanda bitirdim. kılıfını yaptığım bıçak ise Soytürk'ün son işlerinden olan 7 katlı sanmai. bıçak cevval olunca işlemler de biraz uzun sürüyor tabi  ^-^ kılıfa başlarken aklımda motif olarak pek birşey yoktu. süreç içinde doğaçlama çıktı. oldukça fazla fotoğraf yükleyeceğim, sanıyorum bir mahsuru olmaz  8)

son noktada ulaştığımız kılıf şöyle:

şimdi adım adım başlayalım:

bıçağın şeklini bir kağıda çiziyoruz.

namlunun bitiminden sonra kabzasının da şeklini sıfır çiziyoruz fakat benim en çok hata yaptığım yer burası idi. kabzanın hattından değil, namlunun çıkabileceği bir hat üzerinden şablonu çıkartıyoruz. yani çizimimiz bittiğinde bıçağı yukarı çekerek çıkartmaya çalıştığımızda gerekli alanı sağlamış oluyoruz. bu genişliği daha sonra deriyi kabzaya göre kalıplayarak sıkılaştıracağız.

şablonun yarısını bu şekilde kesip kontrol ettikten sonra diğer yarısını çiziyoruz.

araya koyacağımız deri şeritleri cetvel yardımıyla elimizdeki parça derilerden kesiyoruz.

çeşitli uzunluklarda şetirler elde ediyoruz.

daha sonra kağıt şablon üzerinde adetlerinin yeterli olup olmadığını kontrol ediyoruz.

kağıt sablonu deri üzerinde koyarak şeklimizi çiziyoruz. burada katlandığı zamanki derinin ön ve arka yüzünü doğru hesaplamalıyız. ben burada çok hata yaptım çünkü  :D

kesilmiş deri taslağımızı elde ediyoruz.

daha sonra deri üzerinde dikiş kanalı açıyoruz.

yapılacak olan kabartmalar, izler, motifler vs. gibi her uygulamayı bu aşamada deriyi ıslatarak uyguluyoruz.

ben amblemi işkence ile sıkıştırıp kurumaya bıraktım.

oda sıcaklığında kurumaya bıraktığım amblem derin ve güzel bir sonuç verdi

daha sonra kılıfı dikerken araya koyacağımız şeritleri kesiyoruz. normalde tek kat deri yetecekken ben nedense bu sefer iki kat derinin arasına şetirleri yerleştirmeyi düşündüm. o zaman için bir sebebim vardı ama şu anda hatırlamıyorum  :D keseceğimiz şeritlerin dikiş noktalarından 3 mm kadar daha kılıf içine girmesi gerektiğini unutmuyoruz.

yapıştırıcı ile bu parçaları deriye yapıştırıyoruz.

şeritlerden dolayı bir daha kolay kolay boyayamayacağımız bu kısımları şimdiden boyuyoruz.

dikildikten sonra içte kalacak kısımları da bu aşamada boyuyoruz.

deri kuru iken kenarlardan pah kırıyoruz. bu daha sonra da yapılabilir.

şeritlerimizin sırasını ayaralıyoruz.

ve tek tek kılıfa yapıştırıyoruz.

genel olarak bu aşamada kılıfın görünümü bu şekilde

daha sonra kemer halkası olacak kısmın dikilecek kısmını biraz inceltiyoruz.

delikleri deliyoruz. ben delik delmek için dremelin ince bir matkap ucunu kullanıyorum. işi ciddi anlamda kolaylaştırıyor. fakat hem delikleri planlarken hem de dikerken daha özenli olmak lazım.

daha sonra bıçağımızı streç filme sarıp deriyi ıslatarak kalıplama ve yapıştırma işlemine geçiyoruz.

ilk önce sadece yapıştırma işlemini yaptım. bıçağa göre kalıplamayı sonraya erteledim. bu aşamada iki ucun birbirleriyle doğru örtüşmesi çok önemli. ben aradaki şeritler yüzünden bunu tam kontrol etmedim ve bir sonraki adımda kötü sonuçlar oldu. bu yapıştırma işleminde sıkıştırma aparatlarının deride iz bırakmaması için arda tekrar deri parçaları kullanıyorum. mandallarla sıkıştırmayı destekliyorum.

yapışma işlemi bitmiş kılıf

şimdi bıçağı kılıfın içine koyup kalıplıyorum. bu kalıplama işleminde kabzanın sıkıca durmasını amaçlıyorum ki kolay kolay kılıftan çıkmasın

bu kalıp kuruduktan sonra dikiş noktalarını işaretliyorum.

dremelle deliyorum

burada fark ediyorum ki öndeki parça ile arkadaki paarça tam simetrik yapışmamış. deliklerin açılarını bazı yerlerde değiştirmek zorunda kalıyorum.  :-[ buradaki avantajım delerken ilk önce ön yüzü referans almam. arka yüzden başlasaydım kendimi hiç affetmezdim :)

deriyi boyuyorum.

ince noktaları suluboya fırçasıyla boyuyorum.

boya kuruduktan sonra nuri leflef ile güzelce yağlıyorum. bu deriyi hem bir miktar yumuşatıyor, hem de boyanın kalıcı olmasını sağlıyor.

daha sonra dikiyorum. çift iğne yöntemiyle dikerken dikeceğim uzunluğun dört katından biraz daha uzun bir ip kestim ve ancak yetti. sanırım normal tek kat deri kullansaydım arada uzunluğun üç katından az fazlası yeterli olacaktı.

arka kısım ise bittikten sonra şu şekilde

ve ön yüzdeki sonuç böyle oluyor ^-^

konu çok fotoğraflı oldu, kusura bakmayın ama sanırım yeterince detaylı bir anlatım yapabilmişimdir.
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2016, 12:52:45 Gönderen: emin albayrak »
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: adım adım kılıf yapımı
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2016, 13:14:18 »
Ne güzel bir paylaşım. Çok teşekkürler. Himmetin var olsun.  :D

« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2016, 13:47:24 »
Emin, eline emeğine sağlık. Bol fotoğraf ve detaylı, anlaşılır ve eksiksiz bir paylaşım olmuş sağol, varol  :2up  :2up

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2016, 13:51:29 »
Eline saglık ustam güzel bir kılıf ve bıçaga uyumlu olmuş. Dikiş deliklerini matkapla delmek işi hızlandırıyor ama dogru delmek mesele. Yoksa arka kanal tutmuyor. Burda sütun matkap varsa cok işe yarıyor
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2016, 14:06:22 »
Emin abi ellerine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş. Kılıfın arka tarafına bende kanal açmıştım tutturamamıştım.
Bir dahakine delikleri sütun matkap ile delip daha sonra kanal açacağım. El matkabı ile bu tarz kaçmalar oluyor.

Tekrardan ellerine sağlık süper bir iş olmuş.
Ünye

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2016, 14:09:23 »
harika bir model olmuş Kızılderili tarzı püsküller eski çağları andırıyor , soğuk damga da çok hoşuma gitti ellerinize sağlık  :2up

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2016, 15:29:07 »
Emin Abi ellerine sağlık. Hakkaten çok detaylı bir anlatım olmuş. Boyada hangi boyayı kullandın abi. Marka çeşit belirtirsen sana zahmet. Birde yapıştırmada dikiş yapılacak yere 3 kat deri koymuş oluyorsun bu bıçağın kında gevşek olmasına yol açmaz mı? Son olarak dikişte son kısımlarda genelde aksi yöne bir yada iki gez geri dikiş yapılıp düğüm atmadan ipler kesiliyor. Zannediyorum yeteri kadar sağlam oluyordur hem görsel olarak da şık duruyor. On numara gayet zor bir işçilik olmuş.

Bu arada deri işleme takımlarını tamamlamışsın. Türkiyeden mi aldın Aliexpresten mi.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2016, 16:13:37 »
Emin ellerine saglik ne guzel bir kilif olmus Sapka cikariyorum  C:-)  :2up

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 19 Ocak 2016, 13:41:38 »
Çok güzel bir konu olmuş, ellerine sağlık. Birde şu deliği delerken arka kısımda da düzgün çıksa ne güzel olur değil mi :) Sütunlu matkapta da delinse matkap ucu ince olduğu için kafasına buyruk hareket edebiliyor. Yunus ustamız bununla alakalı püf noktası söylemişti. Yapıştırmadan önce ön tarafı deliyorsun sonra arka tarafı deliyorsun. Belirli aralıklardaki deliklere iğne geçirerek yapıştırıyorsun. Böylece ön ve arka delikler düzgün oluyormuş. Ben denemedim daha ama çok mantıklı. Bazı izlediğim videolarda da bu şekilde yapılıyordu.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 19 Ocak 2016, 16:09:40 »
sağolun arkadaşlar. Mehmet boyanın markasını bilemiyorum maalesef. ankara'dan ilaç şişesi içinde geldi. arada üç kat deri olsa da ıslatıp kalıpladığım için sap kısmından bıçağı iyi kavradı deri. gevşek bir durum yok yani. dikişin bitirilmesi yönteminde de dediğinde haklısın, geriye doğru bir kaç delik daha gidilip kesilip ucu hafif yakılarak bırakılıyor. fakat ben son kısımda atıyorum düğümü, yakıyorum bitiyor :D sabredemiyorum... delikler konusunda Salim abi'nin söylediğini düşünüyordum ben de. daha sakin ve dikkatli bir çalışma gerekiyor ama sonuç daha tatmin edici olacaktır bu yöntemle.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #10 : 19 Ocak 2016, 17:35:48 »
Çok güzel bir konu olmuş, ellerine sağlık. Birde şu deliği delerken arka kısımda da düzgün çıksa ne güzel olur değil mi :) Sütunlu matkapta da delinse matkap ucu ince olduğu için kafasına buyruk hareket edebiliyor. Yunus ustamız bununla alakalı püf noktası söylemişti. Yapıştırmadan önce ön tarafı deliyorsun sonra arka tarafı deliyorsun. Belirli aralıklardaki deliklere iğne geçirerek yapıştırıyorsun. Böylece ön ve arka delikler düzgün oluyormuş. Ben denemedim daha ama çok mantıklı. Bazı izlediğim videolarda da bu şekilde yapılıyordu.
Abi benim tekniğim şöyle. Dremelle serbest deliyorum. Dikkat ettigim nokta, kılıfı tam karşıma dik olarak koyuyorum masaya. Bu şekilde dremeli dik tutup tutmadıgımı görebiliyorum ve genelde arka kanalı tutuyor. Göremedigim acıdan egri delsem de, sadece arkada delik araları dengeli olmuyor o kadar. Ama sonuçta kanalın içinden gitmiş oluyor. Umarım anlatabildim
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

efekentlisari

• *
  • 16
  • Meslek: satış temsilcisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2016, 21:48:14 »
biz acemiler için süper bir anlatım olmuş.katkınızdan dolayı çok teşekkürler.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #12 : 19 Ocak 2016, 22:02:31 »
Göremedigim acıdan egri delsem de, sadece arkada delik araları dengeli olmuyor o kadar.

Buda sorun ama :) Bunun içinde şöyle bişey yapabilirsin. Delikleri deldikten sonra kanalı hafif ıslat (bir fırça kullanarak ıslatabilirsin) dikiş aralarını işaretlediğin aparat ile üzerinden geçer isen ufak tefek kaçıklık da gitmiş olur. Genelde kaçıklıkları ben öyle gideriyorum.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2016, 22:28:45 »

Ellerine emeğine sağlık Emin kardeşim, kılıf çok güzel olmuş, tarz olarak bıçağa çok yakışmış  :2up  Bir de kenarların üzerinden boynuz parçasıyla bastırarak geçersen daha güzel sonuç veriyor ağaca göre ;)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 20 Ocak 2016, 12:01:15 »
Paylaşım için teşekkür ederim.Gayet güzel şekilde anlatılmış.Başarılı bir çalışma olmuş.

« Yanıtla #15 : 20 Ocak 2016, 13:24:36 »
Çok yararlı ve güzel bir paylaşım olmuş ustam elinize emeğinize sağlık   :2up
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Semih ALEV

• 141
  • Meslek: imalat teknisyeni
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #16 : 21 Ocak 2016, 21:51:48 »
Bu yararlı bilgiler için teşekkürler yeni tamamlamak üzre olduğum bıçağım için kılıf düşünürken çok değerli bilgilere ulaştım  :2up  ;)

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #17 : 21 Ocak 2016, 23:37:32 »
Ellerinize sağlık
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #18 : 24 Ocak 2016, 01:19:47 »
eline sağlık ustam harika olmuş.ayrıntılı anlatım içinde ayrıca emeklerine sağlık
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

şerif gürcan

• 281
  • Meslek: tornacı
  • Yer: (Eses26) / Bandırma
« Yanıtla #19 : 24 Ocak 2016, 09:58:16 »
çok detaylı ve güzel bir çalışma olmuş.      dikiş deliklerini delmek için kılıfın ön ve arka yüzeyinden delmek daha iyi sonuç veriyor.yani ön tarafa oluşturduğunuz delik merkez çizgilerini arka tarafada oluşturduktan sonra her iki tarafında delinecek deliklerin işaretlenip yarıya kadar delip ortada buluşturmak daha mantıklı... burada dikkat edilmesi gereken husus delikleri karşılıklı merkezlemek.