Bıçak Sanatı - Forum

Afrika'da eski yöntemle cevherden demir çıkarılışı

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
Bu belgeselde Afrika'da bir kabilenin eskiden demir elde etmek için kullandığı geleneksel bir metodu çekmişler. Konuşan adamı yanlış anlamadıysam videodaki yaşlılar bu metodu gençken görmüşler ve uzun zamandır kullanılmıyormuş. İşlemin başarılı olması için tavuk ve bira kurban edilmesi ve sürekli flüt çalınması da ilginç.

Belgesel, kömür yapımı, cevherin hazırlanması, ocağın inşası gibi tüm süreçleri göstermesi bakımından bece ilgi çekici. Sonunda da çıkan demirle çapa yapıyorlar. Ardından da kutlamalar :D

https://www.youtube.com/watch?v=RuCnZClWwpQ

Ynt: Afrika'da eski yöntemle cevherden demir çıkarılışı
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2016, 22:27:29 »
Süper bir paylaşım olmuş  :2up en son sapın formuna dikkat ettiniz mi? aslında düşününce ne kadar mantıklı geliyor, sapın çıkma olasılığı yok, kazalara yol açma olasılığı çok zayıf ve sapın kırılma olasılığı da düşük. Bana çok iyi fikir gibi geldi.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2016, 00:11:28 »
Sefa hocam yokun ankaraya duserse anadolu medeniyetleri muzesine bir ugra. Orada ayni bu formda el aletleri vardi. Cok ilginc demircilik urunleru var hayran kalirsin.

« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2016, 01:30:14 »
Sağol Gökhan, iki kez ziyaret etmiştim ama yenilenmiş halini görmedim, ilk fırsatta o merakımı da gidereceğim.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 26 Ocak 2016, 15:58:00 »
Çok güzel bir paylaşım ayrıca bu afrikalılar çok enteresan formlarda şeyler yapmış ve kullanmışlardır yöresini ve bölgesini bilmiyorum ama ''ngombe'' dedikleri bir tasarımları var çok ilginçtir çok farklı tipleri vardır, fırlatma amaçlı (bumerang gibi ) ve idamlarda kullandıklarını okumuştum.

guven

• *
  • 36
  • Meslek: hayatta kalma yetenekleri uzmanı
  • Yer: iz üstünde
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2016, 15:10:41 »
Çok güzel bir paylaşım ayrıca bu afrikalılar çok enteresan formlarda şeyler yapmış ve kullanmışlardır yöresini ve bölgesini bilmiyorum ama ''ngombe'' dedikleri bir tasarımları var çok ilginçtir çok farklı tipleri vardır, fırlatma amaçlı (bumerang gibi ) ve idamlarda kullandıklarını okumuştum.

Ngombe; 1 silah ya da alet değil; Kongo'da Bantular tarafından konuşulan 1 dildir. Yukarıda paylaştığınız fotoğraflar ise Kpinga ya da Kapinga adı verilen silaha aittir. Kapinga, erkeklik organından ilham alınarak yapılmış bir silahtır ve kısa mesafeli atışlar için uygundur. Bumerang ile en ufak 1 alakası da bulunmaz. Bumerang; bumerangdır. Uzun mesafeli atışlarda kullanılır, aerodinamik yapısı ve rüzgarın etkisiyle fırlatıcıya geri döner. Bumerang ile kurduğunuz anlamsız ilginin; Avustralya'nın ve Orta Afrika'nın ne coğrafi olarak, ne de yaşam alanı olarak, ne de uçucu kuşların benzerliği olarak; hiç bir ortak nokta taşımadığını da belirtmek isterim. Nasıl 1 alaka uydurduğunuzu gerçekten anlayamadım. Kapinga ile uçucu kuş avlanabilineceğine inanıyorsanız; hayatınızda tavuktan başka kuş görmemişsinizdir, onu da markette paketli halde görmüşsünüzdür.
Ayrıca kapinga saldırı/taaruz silahıdır. Öyle idamlarda, törenlerde; fantastik kurgularda da kullanılmaz.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2016, 15:14:14 Gönderen: guven »
İnsan; hırsızlığa, hak yemeye, sahtekârlığa, dolandırıcılığa, adam kayırmaya, liyâkatsizliğe, ikiyüzlülüğe ve şiddete karşı sıfır tolerans göstermelidir. Bunların dışında kalan her durumu ve sorunu toleransla ele alarak çareler üretmelidir. İşte "hayatı idame" budur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2016, 21:47:14 »

Ngombe; 1 silah ya da alet değil; Kongo'da Bantular tarafından konuşulan 1 dildir. Yukarıda paylaştığınız fotoğraflar ise Kpinga ya da Kapinga adı verilen silaha aittir. Kapinga, erkeklik organından ilham alınarak yapılmış bir silahtır ve kısa mesafeli atışlar için uygundur. Bumerang ile en ufak 1 alakası da bulunmaz. Bumerang; bumerangdır. Uzun mesafeli atışlarda kullanılır, aerodinamik yapısı ve rüzgarın etkisiyle fırlatıcıya geri döner. Bumerang ile kurduğunuz anlamsız ilginin; Avustralya'nın ve Orta Afrika'nın ne coğrafi olarak, ne de yaşam alanı olarak, ne de uçucu kuşların benzerliği olarak; hiç bir ortak nokta taşımadığını da belirtmek isterim. Nasıl 1 alaka uydurduğunuzu gerçekten anlayamadım. Kapinga ile uçucu kuş avlanabilineceğine inanıyorsanız; hayatınızda tavuktan başka kuş görmemişsinizdir, onu da markette paketli halde görmüşsünüzdür.
Ayrıca kapinga saldırı/taaruz silahıdır. Öyle idamlarda, törenlerde; fantastik kurgularda da kullanılmaz.

Üsluba dikkat lütfen  O:-)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #7 : 29 Temmuz 2016, 10:06:06 »
paylaşım çok güzel ve bilgilendirici zaman harcayıp sunduğunuz için teşekkürler .

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #8 : 29 Temmuz 2016, 11:40:22 »
El ile çalışan körük çok güzel ya adamlar ritm tutup demir eritiyo ;D
Hakuna Matata

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 29 Temmuz 2016, 12:47:46 »

Öyle idamlarda, törenlerde; fantastik kurgularda da kullanılmaz.

sanki ustteki resimde sag kosede bi cezalandırma eylemi var gibi

guven

• *
  • 36
  • Meslek: hayatta kalma yetenekleri uzmanı
  • Yer: iz üstünde
« Yanıtla #10 : 30 Temmuz 2016, 00:20:49 »
sanki ustteki resimde sag kosede bi cezalandırma eylemi var gibi

Kinşasa büyükşehir belediyesi toplu sünnet töreni O:-)
İnsan; hırsızlığa, hak yemeye, sahtekârlığa, dolandırıcılığa, adam kayırmaya, liyâkatsizliğe, ikiyüzlülüğe ve şiddete karşı sıfır tolerans göstermelidir. Bunların dışında kalan her durumu ve sorunu toleransla ele alarak çareler üretmelidir. İşte "hayatı idame" budur.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #11 : 30 Temmuz 2016, 01:02:39 »
El ile çalışan körük çok güzel ya adamlar ritm tutup demir eritiyo ;D

Videoyu göremiyorum ama.

Demir ERGİTİLMEZ, yani su gibi olursa içindeki karbon bileşik durumunda alaşım yapamaz.
Yani dökme demire benzer bir şey olur, dövülemez.