Bıçak Sanatı - Forum

Yarışma için fikirler

burakknife

• *
  • 3
  • Meslek: makine mühendisliğ
  • Yer: ankara
Yarışma için fikirler
« : 14 Ocak 2016, 04:39:09 »
Herkese selam ben Burak. forumda bilgim yetersiz olduğu için pek yorum yapan biri değilim ama sürekli takipteyim ve başka bir konuda da sizden fikir almak istiyorum.

Odtü makina'da 3. sınıf öğrencisiyim ve saçma derslerden sıkılıp geçek hayattaki makina üzerine yarışmalara katılmaya karar verdim.
Bunlardan 1 tanesi yeni nesil arabalar üzerine Fransa da bir yarışma. Yazının sonunda linkini paylaşırım katılmak isteyenler olursa rakip oluruz belki :D

Sizlerden araba kullanırken yaşadığınız sıkıntıları dinlemek istiyorum, eksik gördüğünüz ve bu yüzden kazaya veya herhangi bir şeye sebep olan durumlarla karşılaştınız mı?. Bu yazının altına araba ile yaşadığınız sıkıntıları yazarsanız ben de bu sıkıntılara nasıl çözüm bulunacağı üzerine düşünüp uygun bir sistem tasarlayacağım.

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.  :2up :2up :2up

https://valeoinnovationchallenge.valeo.com/
Odtü makine

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
Ynt: Yarışma için fikirler
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2016, 10:14:43 »
Ee burak bizde fikir çok paylaşırız da . Ödülüde paylasirmiyiz hani :) bu aralar bi isil islem firinina da ihtiyacim vardi iyi oldu bu

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2016, 10:48:10 »
trafikte ben kendi adıma sorun yaşamıyorum pek, benim yüzümden yaşayanlar varsa onu bilemem tabi  :D

latife bir tarafa, saygılı ve dikkatli bir sürücü için en kötü durum karşısındakiler. bir dönem o karşıda olan grupta iken gerçekten çok büyük bir tehlikeymişim. şu anda sürücülerin en büyük tehlikesi bence cep telefonları. artık telefonla konuşmayı makul karşılayıp mesaj yazmaya isyan eder duruma geldik. insanlar otomobil kullanırken selfie çekiyorlar. bence bir sistem olsa ve araç kontağı çalıştığında sosyal medya uygulamarı veya internet kapansa (navigasyonu hariç tutuyorum) kişiler acil durumda arama alıp yapabilseler yeterli zaten. ve sürate bağlı olarka bu durum devam etse mesela. istanbulda trafik çok yoğunken telefon ciddi terapi oluyor kişilere. hız 5 km yi geçtiğinde internet bağlantısı kesilse ve durma anlarında devreye girse gibi... bu çok fantastik bir teklif olabilir belki ama yapanın yedi ceddine rahmet okurum, dua ederim...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2016, 11:27:02 »
Bi düşüneyim :-\

1. Kırılmaya çalışılan tarafa doğru sinyal açık değilse direksiyon 5 dereceden fazla döndürülemesin.

2. Elin Alman'ı arabanın önüne radar koymuş, öndekine göre hızı ayarlayabiliyor (adaptif hız sabitleme); tamamen yanlış, arabanın arkasına radar koy, arkadan hızla yaklaşanı farkettiğinde sürücünün fren ve gaz pedal kontrolünü kaldır, hızlan. Sağa doğru şerit değiştirdiğinde kontrolü geri ver.

3. Panik freni sistemi kornaya ve selektöre bağlansın. Frene basamayanlara kolaylık olur.

4. Robot kol üzerinde yönlendirilebilen güneş parlaklığında bir halojen sistem ile, gece karşıdan uzunları ve sisleri açmış gelen araçları nokta hedefle. Çok değil, 10sn.

5. Arkadaki arabanın far ayarı bariz olarak biri aşağı biri yukarı ayarlatılmış olduğu durumlar için, robot kol, arkaya da dönebilsin.

6. Arabanın hem ön hem arka camı içine birer elektronik kayar yazı tabelası, ve diğer sürücü hakkında sözlü olarak belirttiğimiz dilek ve duyguların otomatik olarak bunlara yansıtılması. Sesten metne çevirme komik olsun (Apple ile), ya da harbi olsun (Android ile) seçenekleri de iyi olur.

7. Ters yöne sokulduğunu anlayan aracın 10sn yüksek desibelli alarm verip sonra kendini imha etmesi. Bunu yaparken yolda mümkün olan en az kalıntıyı bırakıp, doğru yöndeki trafiği engellememeli tabii.

8. Garaj önünde durulduğunu anlayıp, kapıların açılmasını, el freninin çekilmesini ve motorun stop edilmesini engelleyen sistem. Yok bunlar sürüş güvenliğini kötü etkileyecekse, 155'e telefon edip yerini ihbar da edebilir.

9. İvme, merkezkaç güçleri vs. sürüş parametrelerini kaydedip, sigortacılara sürücünün sürüş karakteristiğini değerlendirebilecek, sigorta ve kasko bedelinin hesaplanmasında temel alınabilecek bir sistem.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2016, 11:41:12 »

4. Robot kol üzerinde yönlendirilebilen güneş parlaklığında bir halojen sistem ile, gece karşıdan uzunları ve sisleri açmış gelen araçları nokta hedefle. Çok değil, 10sn.

bunu tuttum yalnız gecici körlük nedeniyle sana bodoslama dalma ihtimalide var :)  ben arkadan uzunları yakıp dibime dayanan adama arabanın arkasından güneş parlaklığı ile karşılk vermeyi tercih ederdim :)

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #5 : 14 Ocak 2016, 11:47:44 »
Burak kolay gelsin yarisma da basarilar dilerim sana

Kaldirimlara park ederek yayalari arac yollarinda yurumeye maruz edip sonra da yollarda yuruyen yayalarin arkasindan bak bak kesin konya lidir yolun ortasinda yuruyor diyerek dedikodu yapilmasinin onune gecebilmeni cok isterdim :)) Bu arada konyamizi ve hemsehrilerimizi de bu kotu etiketten kurtarmis olursun  8) 8)
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

adem42

• 647
« Yanıtla #6 : 14 Ocak 2016, 12:09:38 »
Burak kolay gelsin yarisma da basarilar dilerim sana

Kaldirimlara park ederek yayalari arac yollarinda yurumeye maruz edip sonra da yollarda yuruyen yayalarin arkasindan bak bak kesin konya lidir yolun ortasinda yuruyor diyerek dedikodu yapilmasinin onune gecebilmeni cok isterdim :)) Bu arada konyamizi ve hemsehrilerimizi de bu kotu etiketten kurtarmis olursun  8) 8)
+1000

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #7 : 14 Ocak 2016, 19:06:44 »
benım genelde kufur ettıgım ağzımı bozdugum tek konu gece suruşunde uzun farı kapatmamaları gozlerımı fena bozuyor bulucaksan bıçare gece gozlugu harıç kalıcı bı formul bul (:
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 14 Ocak 2016, 19:23:57 »
Sürücünün iline göre genelleme yaparak laf çakan, konuşkan bir yol bilgisayarı yapılabilir. :D Taksici muhabbeti, vs. muhabbet tarzları da google play'de satılabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2016, 19:44:40 »
Ferhat abinin 4,5 ve 6 numaralı önerileri hepimizin dileği. Belki kornaya da anlam katılabilir. Trafik hayvanlarına(canavar mıydı yoksa ya?) küfür kültürü yüksek bir korna.

Ya o değilde arkadaş hepimizin önerisi benzer şeyler. Adamlar "trafik hayattır" sloganıyla yola çıkıyor biz trafikte hayatta kalmaya çalışarak.

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2016, 19:47:36 »
Burak kardeşim öncelikle girişken ruhun için seni tebrik ederim, umarım bu birilerinin derdine derman olma istek ve arzun hayatın boyunca devam eder ve iyi yerlere gelirsin.

Ben samimi olarak yazıyorum hem yola bakma hemde navigasyona bakma konusunda dertliyim şöförün göz hizasında veya oralarda dikkatim dağılmadan hariyayı görebileceğim bir hologramı cama yansıtma fikrim var oluru veya olmazını sana bırakıyorum. Umarım başarılı olursun kardeşim, yolun açık olsun.
Erkan Mutlu

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2016, 20:38:21 »
Bende korna seslerinden rahatsızım o kaba seslerin yerine
Daha hoş sesler çıksın mesela bayan sesinden  ( kenara çekilirmisiniz , yol veriniz , dikkat geliyorum )  😜 Gibi sesler çıksaydı iyidi 😅

« Yanıtla #12 : 14 Ocak 2016, 21:22:37 »
Camlar içeriden buğulandığında bir sensör otomatik olarak buğuyu çözecek bir işlem yapsın ( belki de vardır  ::) )

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2016, 21:53:37 »
Bence fren lambası sadece frene basıldığında değil ivmeye göre çalışmalı.
Düşük viteste gaz çekince aldukça güçlü bir frenleme oluyor ve fren lambaları yanmıyor.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #14 : 15 Ocak 2016, 23:50:40 »
Bence bu konuda iki şey çok önemli ve iyi kontrol edilmeli 1. göz sağlığı (o kolay) 2.zeka yeterliliği ki bunun kontrolü pek kolay değil herhalde. Dolayısıyla trafikte çok sinirlenmiyorum, ne yapsın elinden gelen o kadar adamın....yani yapılan hatalar kasıtlı değil belli bir zamandan eski sürücüler için öğrenme özüründen kaynaklanıyor kanımca.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 17 Ocak 2016, 21:28:01 »
Şakamı yaptım, şimdi ciddi fikir gelsin.

Kör noktalar ve aynalarla başetmek bir problem:

- Sol aynanın yeri kolay ama sağ ayna açı olarak fazla sağda.
- sol tarafın olsun sağ tarafın olsun kör noktasını takip zor. Ben sol için torpido üstünde ekstra bir ayna koydum ve sağ için ise motosiklet zamanından kalma kafayı hızlıca çevirip arka çapraza bakma alışkanlığımın yardımını görüyorum ama bu iş bu kadar zor olmak zorunda değil.

Çözüm nolarak diyeceklerim her ne kadar devrimsel şeyler değilse ve öyle böyle uygulamaları varsa da daha entegre bir şekilde yapılmasıyla öne çıkabilir:

Göstergelerin üstünde soldan sağa uzanan ve arka tarafın 180 derece görüntüsünü gösteren bir ekran olabilir. Bu ciddi bir güvenlik ihtiyacına yanıt verdiğine göre bunun gündüz ve gece görülmesi ve gözü almaması için ışık miktarı basit bir iki sensörle ayarlanabilir. Bu ekranlar geri vitesteyken de kullanım kolaylığı sağlar ve park sensörü olarak da iş görür. Hazır kameralar konmuşken ön tarafın da görüntüsü de çekilir ve Ruslarda çok olan şu meşhur kara kutu kameraları gibi aracın çevresini kaza durumlarında kullanılmak üzere kayıt da eder.

Bakın benim kameram geçende neler yakaladı:
https://www.youtube.com/watch?v=uF_6aqltB8c.
Kameram adam gibi kayıt yapamadığından görüntü donuyor. Netlik ve renk problemi ise karanlıktan dolayı. Kayıdı youtube yardımıyla düzelttim de biraz aydınlandı... Bu işi Çinlilere bırakmamak adına oto üreticileri adam gibi kendileri bir şeyler koysalar daha iyi....
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
« Yanıtla #16 : 17 Ocak 2016, 21:54:50 »
Birçok araba bir-iki yolcuyla yol alıyor. Açıkçası 80 kiloluk insanı bir yerden başka yere taşıyacak diye bir tonun üstünde araç kullanmak bana çok ilkel ve saçma geliyor. 21. yüzyılda artık bunu aşmış olmamız gerekiyordu bence.
Arabaların ağır olmasının sebebi bildiğim kadarıyla güvenlik. Bunun üzerine çalışabilirsin. Mesela en az çelik kullanılarak en dayanıklı araba ne şekilde olabilir? Bildiğimiz araba formunda eğer dayanıklı bir iskeletle desteklenmiyorsa arabanın iç hacmi sıkışıyor. Belki bu değişebilir.

Sanırım arabaların birbiriyle haberleştiği otomatik sürüş sistemleri üzerine çalışılıyor. Böyle bir şey de olabilir.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #17 : 17 Ocak 2016, 21:59:28 »

1. Kırılmaya çalışılan tarafa doğru sinyal açık değilse direksiyon 5 dereceden fazla döndürülemesin.

2. Elin Alman'ı arabanın önüne radar koymuş, öndekine göre hızı ayarlayabiliyor (adaptif hız sabitleme); tamamen yanlış, arabanın arkasına radar koy, arkadan hızla yaklaşanı farkettiğinde sürücünün fren ve gaz pedal kontrolünü kaldır, hızlan. Sağa doğru şerit değiştirdiğinde kontrolü geri ver.

3. Panik freni sistemi kornaya ve selektöre bağlansın. Frene basamayanlara kolaylık olur.

5. Arkadaki arabanın far ayarı bariz olarak biri aşağı biri yukarı ayarlatılmış olduğu durumlar için, robot kol, arkaya da dönebilsin.

6. Arabanın hem ön hem arka camı içine birer elektronik kayar yazı tabelası, ve diğer sürücü hakkında sözlü olarak belirttiğimiz dilek ve duyguların otomatik olarak bunlara yansıtılması. Sesten metne çevirme komik olsun (Apple ile), ya da harbi olsun (Android ile) seçenekleri de iyi olur.

7. Ters yöne sokulduğunu anlayan aracın 10sn yüksek desibelli alarm verip sonra kendini imha etmesi. Bunu yaparken yolda mümkün olan en az kalıntıyı bırakıp, doğru yöndeki trafiği engellememeli tabii.

8. Garaj önünde durulduğunu anlayıp, kapıların açılmasını, el freninin çekilmesini ve motorun stop edilmesini engelleyen sistem. Yok bunlar sürüş güvenliğini kötü etkileyecekse, 155'e telefon edip yerini ihbar da edebilir.

9. İvme, merkezkaç güçleri vs. sürüş parametrelerini kaydedip, sigortacılara sürücünün sürüş karakteristiğini değerlendirebilecek, sigorta ve kasko bedelinin hesaplanmasında temel alınabilecek bir sistem.

7 numara favorim ;D

Benim arka cama bir elektronik yazı panosu koyma niyetim var.
Agresif Sürücüler için aklımdan geçenleri direk kendilerine bildirmek istiyorum.
En çok kullanmak istediğim yazı "Ne var?".
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #18 : 17 Ocak 2016, 22:09:01 »
bu bende ciddi sorun şöyle ki;

önümde giden aracın yavaşlama ivmesini anlayamıyorum bu yüzdende normalden daha uzun bir arayla önümdeki aracı seyrediyorum.açık bir yolda arka arkaya giderken boşuna basılan-dokunulan- bir fren çok daha gerilerde araçların durmasına sebep olduğunu okumuştum bir yerlerden.benim gibi yapan 10 kişi belki trafiğe dahi sebep olabiliyordur bilmiyorum :-[.

belki çözüm ise arabaların fren lambalarının şoförün frene basış sertliğine göre daha parlak ve uyarıcı yanması.oda kazalara sebep olabilir mi onuda bilmiyorum

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #19 : 17 Ocak 2016, 23:09:19 »
önce şu fiyatları bi düşür kardeşim bi araba alalım sorna sorunları için konuşuruz  :D :D