Bıçak Sanatı - Forum

iran epoksi kullanımı

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: iran epoksi kullanımı
« Yanıtla #20 : 12 Şubat 2016, 16:51:10 »
Tüketebileceğinize inanıyorsanız büyük ambalajda epoksi + Çin malı kuyumcu terazisi tavsiyemdir.

Terazi sayesinde az miktarlarla çalışırken orantıyı tutturmak kolaylaşıyor. Haliyle terazinin parasını epoksiden çıkarıyorsunuz. Karışımı doğru oranlarda yapabilmeniz de asıl kârınız oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #21 : 14 Şubat 2016, 04:47:54 »
arkadaşlar uzun zaman geçti aradan gine yazma geregi duydum kusura bakmayın atalarımız kılıç kama bıcak yaparken eskiden epoksi falan yokken acaba ne kullanıyorlardı merak ediyorum benim için sedece yapıştırıcı pim deliklerinin aynı acıda delmek  ahşabın kaymaması için kullanmak için gerekli başka amaçla kullanmıyorum  artı buda benim  fikrim sen pimi güzel şişir epoksiye falan gerek yok bence  ben burda adımı yazmak istemedigim bir ustanın gözümle gördüğüm yapıştırıcısı   yapıştırıcıyı sürüp sipreyi sıkarak donmasını beklemek bende şaşırarak ustaya sordum  neden epoksi falan kullanmıyorsun burdaki amaç sadece deliklerin kaymadan delinmesi sen pimlerini güzelce şişir ahşapta düzgün olsun gerisi hikaye demişti usta bildigimiz derb marka sipreyli yapıştırıcı kullanıyordu gözümle gördüm ve  aldımda fiyatı 5 tl di  yorumlarınızı bekliyorum ustalarım sizlerden   bende o ustamızın aklından yola çıkıyorum   doğrumu yapıyorum yanlışmı sizce
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2016, 04:49:38 Gönderen: murat_can66 »

Kurtulus.

• 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #22 : 14 Şubat 2016, 10:46:00 »
Bende ilk başta öyle düşünüyordum ama yanlış düşünüyormuşum.Onuda bir deneyimimde anladım.

Bıçağı ahşapta test etmeye çalışırken kabza pimlerin olduğu kısımdan ikiye ayrıldı.Bende sadece japon yapıştırıcısı sürmüştüm japon yapıştırıcısı dayanamadığı için kabzayı pimler dışında tutan bir yer olmuyor ve  siz bıçağın namlusuna vursanız dahi sarsıntıdan ve titremeden kabza çatlıyor.

Epoksi ise kabzayı tamamen bıçağa yapıştırıyor ve kolay kolay bırakmıyor ve vurunca titreme sarsıntı olmuyor dolayısıyla kabzada çatlama ve kırılma olmuyor.

diriliş

• **
  • 50
  • Meslek: tamirci usta
  • Yer: TAVŞANLI
« Yanıtla #23 : 14 Şubat 2016, 10:50:51 »
arkadaşlar uzun zaman geçti aradan gine yazma geregi duydum kusura bakmayın atalarımız kılıç kama bıcak yaparken eskiden epoksi falan yokken acaba ne kullanıyorlardı merak ediyorum benim için sedece yapıştırıcı pim deliklerinin aynı acıda delmek  ahşabın kaymaması için kullanmak için gerekli başka amaçla kullanmıyorum  artı buda benim  fikrim sen pimi güzel şişir epoksiye falan gerek yok bence  ben burda adımı yazmak istemedigim bir ustanın gözümle gördüğüm yapıştırıcısı   yapıştırıcıyı sürüp sipreyi sıkarak donmasını beklemek bende şaşırarak ustaya sordum  neden epoksi falan kullanmıyorsun burdaki amaç sadece deliklerin kaymadan delinmesi sen pimlerini güzelce şişir ahşapta düzgün olsun gerisi hikaye demişti usta bildigimiz derb marka sipreyli yapıştırıcı kullanıyordu gözümle gördüm ve  aldımda fiyatı 5 tl di  yorumlarınızı bekliyorum ustalarım sizlerden   bende o ustamızın aklından yola çıkıyorum   doğrumu yapıyorum yanlışmı sizce
Arkadaşım ben kabze yapmaktan, sap yapmaktan anlamam ama sizin bahsettiğiniz aktivatörlü hızlı yapiştırıcılar ahşabı veya ahşap özellikli malzemeleri mükemmel yapıştırır. Dolayısıyla böyle malzemelerde epoksi ye gerek kalmaz. Belki  şunu iddaa ediyorum ahşap üzerinde epoksiden daha tesirli.
Ekrem

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #24 : 14 Şubat 2016, 10:54:40 »
pimsiz epoksi de epoksisiz pim de pek sağlıklı olmuyor. imkan varsa en güzeli ikisini de kullanmak. özellikle çelik ve kabza malzemesinin arasına sıvı girişini önlemek için epoksi bence şart. gözle fark edilmese de küçük boşluklardan su girip paslanma yapabiliyor.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #25 : 14 Şubat 2016, 14:08:26 »
Teklonoji varsa imkan varsa kullanın. Bir zararı olmaz.

Eskiden at arabası vardı o zaman at arabasıyla gezelim. :)
Okinawian

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #26 : 14 Şubat 2016, 15:17:20 »
Ben birkaç kez kabza değiştirdim dolayısı ile eskisini sökmek zorunda kaldım ve sökmek inanın çok zor oldu ıskarpela ile kırmama rağmen çıkmıyor yani pim ve epoksi bir arada gayet iyi oluyor hal böyle iken bir de kabze kısmına fazladan delikler açıyoruz ahşaba oyuklar açıyoruz fazladan gizli pimler yerleştiriyoruz ki daha sağlam olsun çıkmadın epoksiyi bol kullanıyoruz aman kuru yer kalmasın araya su almasın diye. Bence yapılan işi sağlam yapmakta fayda var özellikle de bıçak satılacak bir bıçaksa gittiği yerde utandırmamalı. Ha yok kendim kullanıcam bu yeter derseniz her türlü olur kişinin kendi bileceği iş :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #27 : 14 Şubat 2016, 22:08:25 »
arkadaşlar benim demek istedigim satış amaçlı çalışan  ve satışınıda yapan ustamızda japon türü yapıştırıcı kullanıyor  o yüzden bence herkesin tercihi değilmii  yapıştırıcı konusu

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 14 Şubat 2016, 22:41:11 »
Siyanoakrilat, (Japon) çok iyi temas eden, aralıksız yüzeyleri yapıştırmada iyi. Ancak boşlukları doldurmada epoksinin yanına yaklaşamaz. Üstelik epoksi kullanıldıktan sonra temizliğe, düzeltmeye de zaman verir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

diriliş

• **
  • 50
  • Meslek: tamirci usta
  • Yer: TAVŞANLI
« Yanıtla #29 : 14 Şubat 2016, 23:00:32 »
Muhakkak Hızlı Yapıştırıcılar (japon) dolgu malzemesi değil, ama ahşap üzerinde müthiş etkili. Elbette epoksi dolgu malzemesi ve düzeltmede zaman tanıyor.
Ekrem

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #30 : 14 Şubat 2016, 23:11:15 »
2 yıl kadar önce aldığım çift komponetli 1 kg era epoksiyi 2 adet plastik sıvı sabun şişesine doldurdum. hani şu tepesine basım avcumuza sabun aldığımız pompalı olanlardan.
üzerlerine de 1 ve 2 yazdım. birinden 1 ölçek diğerinden 2 ölçek sıkıyorum kaba ve karıştırıyorum. tam ölçü oluyor.
her işte kullanıyorum.

« Yanıtla #31 : 14 Şubat 2016, 23:18:11 »
2 yıl kadar önce aldığım çift komponetli 1 kg era epoksiyi 2 adet plastik sıvı sabun şişesine doldurdum. hani şu tepesine basım avcumuza sabun aldığımız pompalı olanlardan.
üzerlerine de 1 ve 2 yazdım. birinden 1 ölçek diğerinden 2 ölçek sıkıyorum kaba ve karıştırıyorum. tam ölçü oluyor.
her işte kullanıyorum.

Sabun şişesi süper fikirmiş  :2up Bu süre içerisinde herhangi birisinde donma veya sertleşme eğilimi oldu mu acaba ?

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #32 : 14 Şubat 2016, 23:24:03 »
her işte kullanıyorum.

Sabun şişesi süper fikirmiş  :2up Bu süre içerisinde herhangi birisinde donma veya sertleşme eğilimi oldu mu acaba ?
hayır. bileşenler karışmadığı sürece herhangi bir sıkıntı yok.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #33 : 14 Şubat 2016, 23:31:14 »
Siyanoakrilatlar hakkında ben de bir kaç deneyimimi paylaşayım. Malum hem epoksiyi hemde japonları sık sık kullanıyorum.
Öncelikle şunu vurgulamakta fayda var. Yapılan işin neticesi, kullanılan yapıştırıcı türüne, markasına, uygulama şekline, ve uygulanan malzemeye göre değişebiliyor bunda herkes hem fikirdir diye düşünüyorum. Genelde Eylem Abiyle aynı fikirde olurum ancak bu sefer kanımca japonun kullanım alanını bu şekilde tanımlamak doğru değil daha doğrusu eksik. Çünkü bir çok markanın ürünü mevcut ve bu ürünler bazı markalarda kategorize edilmiş. Mesela bir marka çatlak yada eylem abinin dediği gibi çok iyi birleşmiştirilmiş yanaklar için daha akışkan 801 modelini tüketiciye sunarken dolgu olarak da kullanılmabilecek daha yoğun ve darbeye dayanımlı 809 modelinini de sunmuş.  EMS Force 803 varmıydı tam hatırlamıyorum ama 801-805-807-809 gibi farklı kullanımlara yönelik ürünü var. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim japon hakkındaki fikirleriniz değişecektir. Piyasadaki mesela evo 502 bu markanın 805ine falan denk geliyor.

Epoksiye gelince Devkon'un epoksisini kullanıyorum. Bence epoksi çok güçlü bir yapıştırıcı değil. Bunu demir-ahşap, ahşap-boynuz- kemik artık herneyse bizim işlerde kullandığımız ürünler açısından yapıştırma mukavemeti benim yaptığım denemelerde Ballydende deniz tutkalındanda japondanda geride kaldı. Ancak yıllara karşı dayanımı, sıcaklık değişiklikleri, darbe gibi hususlarında kesin birşey söyleyemem.
Bununla birlikte uygulama yöntemi de çok önemli. Mesela ben epokside sertleştiriciyi fazla katınca epoksinin o sağlam darbe dayanımlı yapısı kırılgan boncuk tutkal kıvamına geçiyor. Yani darbe dayanımlı bir bıçak yapacaksak sertleştiricinin fazlasından kaçınmak gerek.
Aynı şey japon içinde gerekli benim gözlemlerime göre dolgu için olan japonlar epoksiden daha sağlam tutuyor ancak eğer siz çabuk kurusun diye sprey sıkmışsanız bu japonu yine kırılgan şeker gibi bir hale getiriyor. Kendi halinde kuruyan japonu eğeyle törpülerken o epoksivari tokluğu hissediyorken spreyden sonra gevrekleşiyor.

Daha fazla uzatmadan japonda spreyi mecbur kalmadan kullanmamakta fayda var. Uygulama çeşidine göre farklı kodlarda japonlar var. Ancak bıçak sapında öngörülen bir kurumaya sahip olduğu için epoksiden şaşmam.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #34 : 14 Şubat 2016, 23:44:32 »
arkadaşlar bu konuyu açma geregi neden duydun derseniz yanlış anlaşılmakta istemiyorum çok büyük ustamız spreyli yapıştırıcı kullanıyor ve satışını yapıyor  bu iş ticariye kar amacına gelinci değişiyormu veya o usta doğru yapıyorda bizmi yanlış yapıyoruz  veya kullanım amacımı değişik  her usta kendi bildigi şekilmi çalışıyor

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 14 Şubat 2016, 23:58:28 »
her işte kullanıyorum.

O şekildeki kullanım için West Systems özel pompa da satıyor. Aynen senin yaptığın miktar ayarı işine yarıyor.

...
Genelde Eylem Abiyle aynı fikirde olurum ancak bu sefer kanımca japonun kullanım alanını bu şekilde tanımlamak doğru değil daha doğrusu eksik.
...

:) Japonlar konusunda enikonu bir araştırma yapmadığımdan bizim işlere daha uygun çeşitlerinin olduğunu da kurcalayıp görmemiştim hiç. Farklı amaçlara göre japon alternatiflerinin olduğunu da bilmek güzel.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #36 : 15 Şubat 2016, 10:24:11 »
epoksiyi el sabunluğuna doldurmaya cesaret edememiştim hava alır mutlaka diye, ben de bulaşık deterjanı kabına doldurdum. göz kararı ayarlıyorum şimdilik. fakat ilk fırsatta el sabunluğuna geçmem lazım.  ^-^

ben de bu sabah bir arkadaşımın bıçağının kabzasını yenilemeye başladım. bıçak profili yurt dışından hazır alınmış ve ülkemizde adı bıçakla da alınan bir şehirdeki ustalardan birisine kabza yaptırılmış. yapıştırılmış kabzaları namluya zarar vermeden normal bir hızla sökmek ortalama yarım saat. bu kabza 5 dakika sürmedi. arada kullandığı paslanmaz benzeri 3 pim, pirinçten daha kolay kesildi ve eğildi, ve bir tarafın küçük bir parçasını koparmayı başarınca kabzanın neredeyse tamamı boşaldı ve çıktı. arada gram yapıştırıcı olmadığı gibi, pimlerde de herhangi bir şişirme belirtisi yoktu. ben kişisel olarak ahşapta kullandığım hiçbir pimi şişirmeyi denemedim bile bugüne kadar. pimleri 80 kumda zımparalamak tecrübelerime göre yeterli oluyor. ve tabi pim ile delik arasında çok aşırı boşluk olmaması da önemli.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #37 : 15 Şubat 2016, 11:00:16 »
her işte kullanıyorum.

marin tipi epoksi kullanmama sebebimi ortadan kaldırdın ustam :2up sağolasın
hayır. bileşenler karışmadığı sürece herhangi bir sıkıntı yok.
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #38 : 19 Şubat 2016, 01:28:57 »
emin abi ve diğer ustalarım benim ilk sorum eski ustalarımızın yaptıgı bıcaklarda kamalarda kılıçlar o zamanlar ne kullanıyorlardı artı altarnetif bir yapıştırıcımı kullanıyorlar mesela  serdal kılıç çam reçinesi  kulanıyor bıcak sapında eskidende  böyle veya  buna benzer bazı karışımlarmı kullanıyorlardı veya hiç yapışkan kullanmandanmı yapıyorlardı  veya her usta kendi yoğurtunu kendi bildigi şekilmi yiyor

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #39 : 19 Şubat 2016, 09:02:24 »
en güçlü yapışkan tutkal mersin balığının damağından yapılır. osmanlı yaylarının yapımında kullanılır. Çeliği yapıştırır mı bilmiyorum.