Siyanoakrilatlar hakkında ben de bir kaç deneyimimi paylaşayım. Malum hem epoksiyi hemde japonları sık sık kullanıyorum.
Öncelikle şunu vurgulamakta fayda var. Yapılan işin neticesi, kullanılan yapıştırıcı türüne, markasına, uygulama şekline, ve uygulanan malzemeye göre değişebiliyor bunda herkes hem fikirdir diye düşünüyorum. Genelde Eylem Abiyle aynı fikirde olurum ancak bu sefer kanımca japonun kullanım alanını bu şekilde tanımlamak doğru değil daha doğrusu eksik. Çünkü bir çok markanın ürünü mevcut ve bu ürünler bazı markalarda kategorize edilmiş. Mesela bir marka çatlak yada eylem abinin dediği gibi çok iyi birleşmiştirilmiş yanaklar için daha akışkan 801 modelini tüketiciye sunarken dolgu olarak da kullanılmabilecek daha yoğun ve darbeye dayanımlı 809 modelinini de sunmuş. EMS Force 803 varmıydı tam hatırlamıyorum ama 801-805-807-809 gibi farklı kullanımlara yönelik ürünü var. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim japon hakkındaki fikirleriniz değişecektir. Piyasadaki mesela evo 502 bu markanın 805ine falan denk geliyor.
Epoksiye gelince Devkon'un epoksisini kullanıyorum. Bence epoksi çok güçlü bir yapıştırıcı değil. Bunu demir-ahşap, ahşap-boynuz- kemik artık herneyse bizim işlerde kullandığımız ürünler açısından yapıştırma mukavemeti benim yaptığım denemelerde Ballydende deniz tutkalındanda japondanda geride kaldı. Ancak yıllara karşı dayanımı, sıcaklık değişiklikleri, darbe gibi hususlarında kesin birşey söyleyemem.
Bununla birlikte uygulama yöntemi de çok önemli. Mesela ben epokside sertleştiriciyi fazla katınca epoksinin o sağlam darbe dayanımlı yapısı kırılgan boncuk tutkal kıvamına geçiyor. Yani darbe dayanımlı bir bıçak yapacaksak sertleştiricinin fazlasından kaçınmak gerek.
Aynı şey japon içinde gerekli benim gözlemlerime göre dolgu için olan japonlar epoksiden daha sağlam tutuyor ancak eğer siz çabuk kurusun diye sprey sıkmışsanız bu japonu yine kırılgan şeker gibi bir hale getiriyor. Kendi halinde kuruyan japonu eğeyle törpülerken o epoksivari tokluğu hissediyorken spreyden sonra gevrekleşiyor.
Daha fazla uzatmadan japonda spreyi mecbur kalmadan kullanmamakta fayda var. Uygulama çeşidine göre farklı kodlarda japonlar var. Ancak bıçak sapında öngörülen bir kurumaya sahip olduğu için epoksiden şaşmam.