Bıçak Sanatı - Forum

Full Tang Bıçak Sapı Yapıştırma Metodları

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Full Tang Bıçak Sapı Yapıştırma Metodları
« Yanıtla #20 : 30 Aralık 2015, 00:29:42 »
ben hem ağaca hemde profile matkapla ufak delikler açıyorum pim delikleri dışında da profile mutlaka birkaçyerden delik deliyorum  bunun dışında profilin kabza kısmındaki ısıl işlemden kalan yağ kalıntılarından temizlemek çok ÖNEMLİ  (ben aseton kullanıyorum) birde kabza kısmını kumladığım profiller inanılmaz yapışıyor bir iki tanesini söktüm diğer söktüğüm kabzalarla kıyasladığımda aralarında çok ciddi fark var

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #21 : 30 Aralık 2015, 09:23:22 »
profilin kabza kısmındaki ısıl işlemden kalan yağ kalıntılarından temizlemek çok ÖNEMLİ  (ben aseton kullanıyorum)

ısıl işlemle uğraşan herkes buna dikkat etmeli. Mehmet ustam cok ince bir detay sağolasın ;)
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #22 : 30 Aralık 2015, 11:08:27 »
Kabza ahşabının iç kısmına açılan deliklere ek olarak şunu yapıyorum. 5 veya 6 uçla önce hafif delikler açıyorum. Sonra 2 lik uçla bu deliklerin içine 45 derece açıyla, karşılıklı zıt yönde iki delik daha açıyorum. Bir nevi gizli pim oluşuyor. Bilmem anlatabildim mi

İlginç geldi fakat merak ettiğim deneme yapmöa şansın oldu mu? Yani normal yapıştırma ile bu şeklide yaptığın yapıştırmanın arasında fark olup olmadığı ?

Abi açıkcası yaptıgım tüm bıçaklarda bu işlemi kullandım. Yani senin normal yapıştırma dedigin şekilde hiç yapmadım. Ama hem corian hem ahşap söktügüm kabzalar oldu. Kesinlikle saglam tutunmuştu. Tek parça olarak sökmek mümkün olmadı. Teorik olarak saglam oldugu kesin. Zaten tüm deliklere yapmıyorum uçlardan ve ortadan birkaç tane. Ama asıl önem verdigim şu. Profile pim delikleri hariç fazladan açtıgımız delikleri işaretleyip oraya yapıyorum. Karşılıklı iki parçayada yapınca, iki ucu çatal bir epoksi pim oluşuyor. (>------< ) bu şekilde basitce çizdim abi. Artık bu kadarını yapmak gerekli mi yoksa biraz fantastik mi bilmiyorum  :)
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #23 : 30 Aralık 2015, 16:56:52 »
Öncelikle bu konuyu açarak değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlarımıza çok teşekkürler. Tam da bu konuda bilgi ihtiyacında olduğum bir sırada bu konun un açılması  tam anlamı ile ilaç gibi geldi. Pim deliklerini,  yapıştırma için Epoksi arayışında olmam nedeni ile çok işime yarayaca bilgiler paylaşılmış tabii  Pim delik ve şişirme işin detaylarına da ihtiyacım var. ama acele etmeden araştırıp uygulama ile adım adım gideceğim. 

Bir sorum  olacak: Elimde tekne yapımından kalma mikro fiber ve reçinesi mevcut onunla kabza yapıştırma işinde kullanabilir miyim. Yoksa bahsi geçen epoksy lerden daha mı iyi sonuç alırım. ? Cevabınız için teşekkürler

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #24 : 30 Aralık 2015, 23:12:18 »
Kabza ahşabının iç kısmına açılan deliklere ek olarak şunu yapıyorum. 5 veya 6 uçla önce hafif delikler açıyorum. Sonra 2 lik uçla bu deliklerin içine 45 derece açıyla, karşılıklı zıt yönde iki delik daha açıyorum. Bir nevi gizli pim oluşuyor. Bilmem anlatabildim mi

İlginç geldi fakat merak ettiğim deneme yapmöa şansın oldu mu? Yani normal yapıştırma ile bu şeklide yaptığın yapıştırmanın arasında fark olup olmadığı ?

:2up :2up :2up

Abi açıkcası yaptıgım tüm bıçaklarda bu işlemi kullandım. Yani senin normal yapıştırma dedigin şekilde hiç yapmadım. Ama hem corian hem ahşap söktügüm kabzalar oldu. Kesinlikle saglam tutunmuştu. Tek parça olarak sökmek mümkün olmadı. Teorik olarak saglam oldugu kesin. Zaten tüm deliklere yapmıyorum uçlardan ve ortadan birkaç tane. Ama asıl önem verdigim şu. Profile pim delikleri hariç fazladan açtıgımız delikleri işaretleyip oraya yapıyorum. Karşılıklı iki parçayada yapınca, iki ucu çatal bir epoksi pim oluşuyor. (>------< ) bu şekilde basitce çizdim abi. Artık bu kadarını yapmak gerekli mi yoksa biraz fantastik mi bilmiyorum  :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2015, 00:01:18 »
Kabzanın iç kısmına kılavuzla yarısına kadar diş açabilirsin .Tüm bunlardan hariç balçak kısmına iki hatta gerekirse dış kontüre yakın kısımlara iki mm paslanmaz telle gizli pim hem kabzanın balansı hemde akma yönündeki darbelere extra bir dayanın kazandıracaktır .Gizli pim her zaman iyidir...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar