Bıçak Sanatı - Forum

Full Tang Bıçak Sapı Yapıştırma Metodları

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Full Tang Bıçak Sapı Yapıştırma Metodları
« : 27 Aralık 2015, 20:54:34 »

Merhaba ustalarım ve değerli forumdaşlarım. Son yaptığım san mai bıçağımın sapını yapıştırırken aklıma geldi ve bu konuyu açmak istedim. Ben kendi yöntemimi paylaşacağım ama acaba daha iyi bir yöntem var mıdır diye aklımdan da geçmiyor değil. Umarım hepimizin faydalanacağı faydalı bir konu olur, selamlar.

Ben ilk önce şablonunu çıkardığım ahşabın iç kısmını matkapla oyuklar açıyorum( ki epoksinin tutunacak engebeli bir yüzeyi olsun) ...

Daha sonra profile sipiral ile çizikler atıyorum , yine epoksi için tutunacak bir yüzey olsun diye...

En son da pimlerin ortalarına bant zımparanın kenarında oyuklar açıyorum ...

Bu yöntemi zaten forumdan öğrenmiştim, ama başka arkadaşlara faydamız dokunur diye yeniden paylaşmak istedim. Dileyen ustalarımızda kendi yöntemlerini bu başlık altında paylaşabilirler, selamlar.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Full Tang Bıçak Sapı Yapıştırma Metodları
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2015, 22:11:28 »
Kullandigin epoksinin markasini da yazarsan sevinirim. Ben genelde islevsellik konusuna baktigimdan bicaklarin kabza altini bisaltiyorum. Maksimum is minimum enerji

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2015, 23:03:07 »
abi konuyu görünce hiç farkında olmadığım ama bir o kadarda eksik olduğumu hissettim bir konuymuş.cok değerli bilgiler ve görseller var..cok sağol emeklerin için....birkaç sorum olcak izninle.
1-) sapı yapıştırırken 5dk içinde hızlı yapışan epoksiyle bizim normal micarta falan yaparken kullandıdığımız ve 24 saat gibi bir sürede donan epoksinin farkı varmı?? ben 5 dk içinde donan epoksiyi kullanıyorum ama hızlı davranacam diye elim ayağım birbirine giriyor  :D :D
2-) pimleri ağaca yerleştirirken nasıl bir yol izliyorsun..mesela m6 lik pimler için m6.1 gibi bir delikmi açıyorsun?yoksa zorlamı çakıyorsuun :)
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2015, 23:06:19 »
Hızlı donan epoksiler daha sonra çatlama ve kırılma yapabiliyor bunu sayısız farklı markada test ettim

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #4 : 27 Aralık 2015, 23:26:13 »
Kullandigin epoksinin markasini da yazarsan sevinirim. Ben genelde islevsellik konusuna baktigimdan bicaklarin kabza altini bisaltiyorum. Maksimum is minimum enerji

Epoksi konusunda sanırım şanslıyım , çünkü tesadüfen devcon markası ile tanışım. Bu markanında 2 tonluk epoksisini keşvettim ve kullanıyorum. 1saatte donuyor, 24 saat sonra tamamen hazır  :2up

abi konuyu görünce hiç farkında olmadığım ama bir o kadarda eksik olduğumu hissettim bir konuymuş.cok değerli bilgiler ve görseller var..cok sağol emeklerin için....birkaç sorum olcak izninle.
1-) sapı yapıştırırken 5dk içinde hızlı yapışan epoksiyle bizim normal micarta falan yaparken kullandıdığımız ve 24 saat gibi bir sürede donan epoksinin farkı varmı?? ben 5 dk içinde donan epoksiyi kullanıyorum ama hızlı davranacam diye elim ayağım birbirine giriyor  :D :D
2-) pimleri ağaca yerleştirirken nasıl bir yol izliyorsun..mesela m6 lik pimler için m6.1 gibi bir delikmi açıyorsun?yoksa zorlamı çakıyorsuun :)

1. sorunun cevabı verilmiş zaten, sağ olsun Gökhand bey  :)

2. Pimleri ağaca yerleştiriken aslında senin dediğin gibi 6 lık pimler için 6.1 yada 6.2 olursa çok iyi olur. Fakat bende yok, ama problem etmiyorum. Kullandığım yöntem matkapta 6 lık uç takılı iken çalışır vaziyette ahşabı delikte aşağı yukarı hareket ettirirken aynı anda hafif sağa sola yatırıyorum. Yani deliği biraz genişletiyorum. Aslında canımı sıkan şey neden 6 lık diye aldığım pimim 6 lık uçla delmeme rağmen hiçbir zaman tek seferde pimin yerine oturmaması. Sanırım balanssız dönen matkap uçlarının böyle bir zararı oluyor  :D

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #5 : 27 Aralık 2015, 23:27:43 »
Hızlı donan epoksiler daha sonra çatlama ve kırılma yapabiliyor bunu sayısız farklı markada test ettim

Ben daha önce hızlı donan epoksi kullanmadığım için bu konuda bir bilgim yok  :)

« Yanıtla #6 : 28 Aralık 2015, 00:12:05 »
Deliği biraz daha geniş delmek için pratik bir bilgi: Örneğin 6 matkap ucu kullanıyorsanız bu ucun eşit olan ağızlarının bir tarafını biraz bileyin, yani ucun merkezini bir tarafa doğru kaçırın. Bu şekilde bilerseniz örneğin 6 lık matkap ucunuz 6.2 gibi deler  ;)

MURAT BUSHCRAFT

• 757
« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2015, 00:37:53 »
cevaplar için tşk ederim . Soytürk ustam devcom epoksiyi ilk defa duydum sakıncası yoksa kaç liraya nerden alıyorsunuz öğrenebilirmiyiz ?
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2015, 00:44:05 Gönderen: MURAT EGER »
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2015, 00:56:24 »
Deliği biraz daha geniş delmek için pratik bir bilgi: Örneğin 6 matkap ucu kullanıyorsanız bu ucun eşit olan ağızlarının bir tarafını biraz bileyin, yani ucun merkezini bir tarafa doğru kaçırın. Bu şekilde bilerseniz örneğin 6 lık matkap ucunuz 6.2 gibi deler  ;)

:2up Bunu daha önce de duymuştum fakat hiç denemedim, ama ilk fırsatta, teşekkür ederim Sefa ustam  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 28 Aralık 2015, 00:58:40 »

Böyle bilediğimizde hocalar not kırıyordu :)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #10 : 28 Aralık 2015, 01:00:38 »
cevaplar için tşk ederim . Soytürk ustam devcom epoksiyi ilk defa duydum sakıncası yoksa kaç liraya nerden alıyorsunuz öğrenebilirmiyiz ?

Murat kardeşim, devconla bir model uçak kulübünde tanıştım. Sanayide hırdavatçıda denk gelince de aldım o zaman 3 kutu kadar. Bir tanesi ile 8- 10 bıçak yapıştırabiliyorum. 50 liraya almıştım paketini. nette şimdi baktım linkini vereyim;
 http://www.forakim.com.tr/DEVCON/epoksi-epoxy-yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1/Devcon-2-Ton-Epoxy-S-033-33345-256-Gram-Epoksi-yapistirici-,DV009.html

« Yanıtla #11 : 28 Aralık 2015, 01:01:06 »

Kırarlardı  ^-^ ama bilemeyi belledikten sonra bunları yapabiliyoruz ya işte  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #12 : 28 Aralık 2015, 01:03:04 »

Demek ki yerine göre ;)

Kırarlardı  ^-^ ama bilemeyi belledikten sonra bunları yapabiliyoruz ya işte  ;)

:2up  :2up  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 28 Aralık 2015, 01:18:54 »

Birde bunu buldum Murat kardeşim, fiyatı daha makul gibi, doların azizliği bir kez daha gösteriyor kendini maalesef :(

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-hobi-oyuncak-rc-model-devcon-2-ton-epoxy-256gr-parkhobi-248577352/detay

MURAT BUSHCRAFT

• 757
« Yanıtla #14 : 28 Aralık 2015, 02:53:36 »
Abi tsk ederim.satan arkadas ankaradaymis mesaj attim uygun olursa elden alirim...

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 28 Aralık 2015, 09:02:31 »
Merhaba devcon epoksi fiyatlarını araştırırken karşıma çıktıhttp://www.metsan-store.com/2-Ton-Epoksi-Yapistirici,PR-118.html

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 28 Aralık 2015, 21:17:02 »
Abi tsk ederim.satan arkadas ankaradaymis mesaj attim uygun olursa elden alirim...

Bende yarın daha önce aldığım yere yeni faiyatını soracağım eğer burada daha pahalı fiyat derlerse bende bu arkadaştan alacağım  ;)

Merhaba devcon epoksi fiyatlarını araştırırken karşıma çıktıhttp://www.metsan-store.com/2-Ton-Epoksi-Yapistirici,PR-118.html

Yusuf bey, linkini verdiğiniz epoksi gramaj olarak küçük olan(25 gr), bizim baktığımız 250 gr  ;)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #17 : 28 Aralık 2015, 21:37:17 »
Kabzalarda şimdilik Pattex ve Bison'un şırıngalarını kulandım.Gri metal için olan Bison daha kuvvetliymiş kabza arasında epoksinin sırıtacağı boşluk kalmazsa sıkıntısız iş görür.

Bunun haricinde geçtiğimiz ay Winkel Winpox'un 400ml olan versiyonunu kullanmaya başladım numuneler üzerindeki denemeler olumlu. :2up  Kokusu ve rengi(kehribar) biraz sıkıntılı gibi
http://www.winkel.com.tr/?Sayfa=Urunler&a_kat=6&alt_kat=10&urun=101
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #18 : 29 Aralık 2015, 11:03:13 »
Kabza ahşabının iç kısmına açılan deliklere ek olarak şunu yapıyorum. 5 veya 6 uçla önce hafif delikler açıyorum. Sonra 2 lik uçla bu deliklerin içine 45 derece açıyla, karşılıklı zıt yönde iki delik daha açıyorum. Bir nevi gizli pim oluşuyor. Bilmem anlatabildim mi
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2015, 00:11:56 »
Kabza ahşabının iç kısmına açılan deliklere ek olarak şunu yapıyorum. 5 veya 6 uçla önce hafif delikler açıyorum. Sonra 2 lik uçla bu deliklerin içine 45 derece açıyla, karşılıklı zıt yönde iki delik daha açıyorum. Bir nevi gizli pim oluşuyor. Bilmem anlatabildim mi

İlginç geldi fakat merak ettiğim deneme yapmöa şansın oldu mu? Yani normal yapıştırma ile bu şeklide yaptığın yapıştırmanın arasında fark olup olmadığı ?