Bıçak Sanatı - Forum

-Bir Soru??

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
-Bir Soru??
« : 23 Aralık 2015, 00:14:19 »
S.a ustalarım..
Bir arkadaşım son yaptığım kamayı görünce, kendisine de bir kama yapamam için S600 ( 1.3343 - M2) çelik getirdi.. Bende hatır gönül bir profil çıkartıp, ağzızlarını açtım perdahını yapıp su verme aşamasına getirdim.. Fakat bunca emekten sonra ısıl işlem yapacak firma bu malzemeden en az bir ton getirmelisin ki fırını malzemenin sulama sıcaklığına getirelim dediler.. Bu durumda firmadan geri döneceğim esnada, oradaki ilgiliye (sanıyorum kendisi metaruliji mühendisi) bu malzemenin dediğiniz oranda gelme ihtimali, dolayısıyla fırının bu sıcaklığa çıkma ihtimali nedir diye sorup malzemeyi oraya bırakarak eğer öyle bir ihtimal varise o zaman sulanmasını sağlamaktı ki, ilgili kişi bana:
"malzeme 1190-1240 derecelerde sulandığı, 500- 600 derecelerde menevişlendiği ve 64-67 Hrc sertlik elde edildiği için kırım olasılığı yüksek olur bu kamada dedi.. Gel sen ben bunu D2 1.2379 larla Sulayayim sertik elde edilir, hrc düşük çıkar kırım da olmaz" dedi.. ::) bana mantıklı geldi ama doğrumu .??
Sizce??
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2015, 00:17:00 Gönderen: -HAN- »
"Maksatların anası sabırdır"

Ynt: -Bir Soru??
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2015, 00:21:01 »
Sürekli kullanılacak bir alet değilse, içerdiği bu kadar Tungsten den ötür zaten tavlayıp kenara bıraksan bile sertleşir. Verilerine bakınca arkadaş haklı, gerçekten de 500-600 dereceler arası menevişte en yüksek sertliğe ulaşıyor ama 550 dereceye geldiğinde 67 HRC iken 650 geldiğinde yaklaşık 57 ye düşüyor. Bence hiç bir sakıncası yok yaptırmanın.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2015, 00:37:09 »
Sürekli kullanılacak bir alet değilse, içerdiği bu kadar Tungsten den ötür zaten tavlayıp kenara bıraksan bile sertleşir. Verilerine bakınca arkadaş haklı, gerçekten de 500-600 dereceler arası menevişte en yüksek sertliğe ulaşıyor ama 550 dereceye geldiğinde 67 HRC iken 650 geldiğinde yaklaşık 57 ye düşüyor. Bence hiç bir sakıncası yok yaptırmanın.

Çok teşekkür ediyorum hocam.. İçimi rahatlattın.. Epey emek vermiştim zira.. :)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2015, 00:43:10 »
güzel işçilik çıkartmışsınız. tebrik ederim. bu çeliğin işleme zorluğu hakkında bilgi verebilir misiniz? örneğin diğer çeliklere göre kıyaslarsak yumuşaklığı ve işlenebilirliği nasıl?

« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2015, 00:44:29 »
Neden böyle uçta bir çelik tercih etmiş acaba  ::) Bu arada bu kama öncekinden biraz daha farklı formda, balçak farklı da kuyrukta da biraz farklılık var mı? ama bu balçak diğerinden daha güzel görünüyor  :2up

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2015, 00:51:41 »
güzel işçilik çıkartmışsınız. tebrik ederim. bu çeliğin işleme zorluğu hakkında bilgi verebilir misiniz? örneğin diğer çeliklere göre kıyaslarsak yumuşaklığı ve işlenebilirliği nasıl?

Aslına bakarsanız benim gibi hss hurdalarıyla boğuşmuş birine kolay işlenebilir gelsede D2 den bir tık fazla zorluğu olduğunu söyleyebilirim..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #6 : 23 Aralık 2015, 01:07:45 »
Neden böyle uçta bir çelik tercih etmiş acaba  ::) Bu arada bu kama öncekinden biraz daha farklı formda, balçak farklı da kuyrukta da biraz farklılık var mı? ama bu balçak diğerinden daha güzel görünüyor  :2up

Hocam arkadaş biraz megaloman biridir.. Her zaman "olmuşken en iyisi olsun" felsefesinde.. Ben ona d2 al dedim o gitmiş tedrikcide çalışan elemanın lafıyla bunu almış gelmiş..

Hocam kama digerine göre namlu ve balçak kısmı farklı.. Kuyruk hemen hemen aynı ama biraz daha şişkin.. Bu arada beğendiniz için teşekürler hocam..