Yanma, şalümo borusunun ( ? lülesinin) içinde de var. Peki şalümo dışarda da böyle mi yanıyor? Neyse, bu sorun, yakıtın çıkış hızının artması ile yada borunun daralması ile çözülebilir. Bu haliyle kendi çıkışını tıkarmışçasına kötü bir etkisi var.
Aklıma gelen olası nedenler:
1. Yanma odasının (tuğlanın içi) darlığının akışı yavaşlatması ve yanmanın geride başlaması. Bunu anlamak için şalümo dışarda yakılınca aynı sorun devam ediyor mu diye bakılır. Dışarda güzel yanan şalümo, tuğlanın içinde kötü yanıyorsa ocak hacmi arttırılır, akış kolaylaştırılır falan... Gaz açılınca dışarda yanan alev göründüğüne göre karışım zengindir yani hava yetersizdir. Bence bu da yanma odasının fazla dar olduğunu ve basınçlı gazın kendisiyle beraber havayı sürüklemekte zorlandığını gösterir. Şalümoyu biraz dışarı doğru çekmek (geri çekmek) de denenmeli. Tuğlanın dibinde belki iyi hava alamıyor. Hatta belki iç mekanın darlığından dolayı yanmış gazlar bu delikten geri tepip tekrar şalümoya giriyor da olabilir.
2. Dedantörün, gaz basıncının gerektiği kadar artmasını engellemesi. Yüksek basınçlı, ayarlı dedantörlerden kullanmanızı öneririm.
3. Tüp bitik olabilir ve haliyle gazı yeteri kadar basınçlı vermiyordur.
4. Şalümo borusunun fazla geniş olması. Buna en son bakarsınız... Gerçi buna bir test yolu bulamadım ama zaten nedenlerin yukardaki üç taneden biri olmasını bekliyorum.
İki ip ucu buldum ve bence ikisi birlikte 1. maddeyi gösteriyor.