Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım 1957(inşallah)

Yasin AKTAŞ

• 84
  • Yer: Çanakkale / Biga
Ynt: İlk Bıçağım 1957(inşallah)
« Yanıtla #40 : 12 Ocak 2016, 10:26:51 »
Hala ilk bıçağına başlayamamış biri olarak, takipteyim  :)
Şef bıçağı için elinize sağlık bu arada.
Yasin AKTAŞ 1988 / ÇANAKKALE

alperksv

• *
  • 174
  • Meslek: Dış ticaret
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #41 : 12 Ocak 2016, 16:19:41 »
Fotoğraflar çok küçük olmuş, büyütünce de detaylar görünmüyor, daha büyük olabilirse daha doğru yorumlar yapabiliriz  ;)
Sefa hocam sanırım bu resim daha net oldu

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #42 : 13 Ocak 2016, 00:34:45 »
Son resimler
Perdana başladım ışıl işlem öncesi  1200 kuma kadar çıkmayı düşünüyorum.
Ayrıca bicagim8n ağzını tasta açtım daha sonra egeledim
Pirinç bacağı dedim fakat biraz fazla delmisim kaynak nasıl yapabilirim
Lütfen tavsiye verin

« Yanıtla #43 : 13 Ocak 2016, 01:39:33 »
Hiç lafımı çekmeden yorum yapacağım  ;) kızacaksan affola,
Her iki bıçak taslağında da bir "olmamışlık" var, sapıyla birlikte olan fotoğraftaki bıçağın sapı ince kalmış namluya göre. Bu görüntü formal bir dengesizlik yaratmış bana kalırsa. Namlu ve sapın sırtı çok tekdüze bir hat izlemiş, orada bu tekdüzeliği bozacak bir hareket istiyor gibi.
Zımparasını yaptığın bıçakta da benzer durum var, çok kalın ve kaba bir taslak var, buna yapacağın sapı çok merak ediyorum, böylesine şişman bir bıçağa yapılacak sapın nası olması gerektiğini bilemedim doğrusu  ::) Pirinç balçağı doldurmaya uğraşmaktansa yenisini kesmek daha mantıklı. Taşlama çizgisi tamamen yok olmuş, düzeltilebilecek safhada ama biraz daha uğraşırsan düzeltilemeyecek aşamaya girecek  ;) Bir şey daha, o kombine sap ahşabındaki arkadaki zeytini, üzerinde bıçağı zımparaladığın ahşapla değiştirsen çok daha süper olacak sanırım, nedir o zebrano mu ovengkol mü ?

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #44 : 13 Ocak 2016, 11:34:35 »
Sefa Hocam Her türlü eleştiriniz altın benim için
biraz daha bilgi vermesi açısından alttaki resim fayda verebilir.
Taşlama eşiği yapmadım çünkü eğelerken ve taşta kaçırdım malesef bende o yüzden taşlama eşiğini iptal ettim.
Kendi bant zımpara makinamı yapmayı planlıyorum 2 teker su an monofaz 1,5 beygir(sanırım) motorum var diiyebilirim 2 teker bir makina planlıyorum.
bunun için çizim bakıyorum  tavsiyelere açığım.
Arkadaki ağaç akçaağaç yada dişbudak olması lazım kapıların içinde kullanıyorlarmış arkadaşımın dükkanda buldum.

« Yanıtla #45 : 13 Ocak 2016, 12:12:39 »
Dişbudaktır o zaman. Taşlama eşiği değil de taşlama hattı ( çizgisi) demiştim. Bıçağın formu sapla o kadar da uyumsuz değilmiş, göz aldanması yaşamışım demek ki ( Emin yine laf atacak buna ).

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #46 : 13 Ocak 2016, 12:28:12 »
Sefa Hocam bu yaptığım bıçak çıraklığın yarısı daha çoook merdiven var sizinkinlerim  yanına yaklaşmama:)
bazı oranları tutturamadığımın farkındayım buda bana iyi bir tecrübe oluyor.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #47 : 14 Ocak 2016, 18:46:39 »
Işıl işlem öncesi 1200 kuma kadar zimparaladim
Fakat çok parlak olmasını da pek istemiyorum
Ayrıca sap biraz kirli zimparalanacak
Işıl işlemi Vakumlu fırında 1050 derece 15 dakika diye okudum dogru mudur
Menevis 150 derece 2x2 yapacağım fakat menevisi ışıl işlemden en erken 1 gün sonra yapabilirim sıkıntı olur mu??
Yorumlarınızı bekliyorum ustala

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #48 : 14 Ocak 2016, 22:34:10 »
Ustlar ışıl işlem?? ne dersiniz 

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #49 : 14 Ocak 2016, 23:31:33 »
Isıl işlem sonrası meneviş için karbon çeliklerinde acele edilmesi gerekir ama n690 da sıkıntı olmaz diye biliyorum. Yanlışım bar ise ıstalarım düzeltsin lütfen.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #50 : 14 Ocak 2016, 23:34:53 »
Isıl işlem sonrası meneviş için karbon çeliklerinde acele edilmesi gerekir ama n690 da sıkıntı olmaz diye biliyorum. Yanlışım bar ise ıstalarım düzeltsin lütfen.
Hocam teşekkür ederim n690 henüz ulaşmadigi işin D2 den yaptım.
D2 için aynı şey geçerli mi?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #51 : 15 Ocak 2016, 00:07:43 »
Su verecek bir fırın varsa meneviş orda yapılır kırımı önlemek için en azından göz kararı bir meneviş yapın derim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #52 : 15 Ocak 2016, 00:14:02 »
Bir ışıl işlem firmasında yaptırmayı düşünüyorum.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #53 : 15 Ocak 2016, 00:16:50 »
Bir ışıl işlem firmasında yaptırmayı düşünüyorum.
Firma menevişsiz bırakmaz zaten sizin bıçağı.Su verme,sıfır altı,meneviş aynı yerde olup biter.Siz merak etmeyin.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #54 : 15 Ocak 2016, 00:24:29 »
Bu işlem aslında tam tersi olmalı, D2, N695, AEB-L vs vs çeliklerde, menevişleme zamanının çok geçirilmemesi, mümkünse anında uygulanması öneriliyor. Kayrojenik işlem için de aynısı geçerli. Karbon çeliklerinde çok aceleye gerek yok, yeterki bu arada düşürüp darbe aldırmayın.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #55 : 15 Ocak 2016, 00:46:31 »
Seda hocam 12 cm namlulu 35m genişlik ve 4.5 mm eni olan bıçağım  için kaç Nerede ve dakika ışıl işlem yeterli olur  ayrica havada su verilecek.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #56 : 15 Ocak 2016, 08:39:42 »
Bu işlem aslında tam tersi olmalı, D2, N695, AEB-L vs vs çeliklerde, menevişleme zamanının çok geçirilmemesi, mümkünse anında uygulanması öneriliyor. Kayrojenik işlem için de aynısı geçerli. Karbon çeliklerinde çok aceleye gerek yok, yeterki bu arada düşürüp darbe aldırmayın.
Teşekkürler sefa abi. 
Demek yanlış hatırlamışım ama hatırladığım şu " emre usta bi konuda karbon çeliklerini ısıl işlemini yaptıktan sonra koşarak veneviş fırınına götürün durduk yere bile çıtır çıtır çatlayarak kırıldığını bilirim diyordu"
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #57 : 18 Ocak 2016, 17:47:09 »
Sona 1 kala

« Yanıtla #58 : 18 Ocak 2016, 18:32:44 »
Namlu balçağa tam oturmamış, çok boşluk var.

Kurtulus.

• 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #59 : 18 Ocak 2016, 18:53:21 »
Elinize sağlık güzel olmuş.Zeytinin biraz daha koyu kahverengi kısımları oluyor o kısımlardan bir parça taksaydınız daha uygun olurmuş. Ama bu haliyle de gayet güzel.