Bıçak Sanatı - Forum

Soğuk Dövme

mus_tr

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Oyun Tasarımcısı
  • Yer: Ankara
Soğuk Dövme
« : 21 Aralık 2015, 20:23:02 »
Selamlar,
Aşağıdaki youtube videosunu izlerken mesela 4:00 dakika civarında sulu dövme yapmasının amacı ne dir. yani iki çekiç vurup sonra şahmerdan dömeye geçmesi, özellikle 5:30. dakikasından itibaren ki süreci anlamakta zorluk çektim. Neden soğuk dövme yapıldı? ???  o sırada bir o tarafa bir bu tarafa yamulturken metal yorulması  ::) meydana gelmedi mi ve daha sonraki (9:00) işlemlerde üzerine muhtemelen kil sürdü  :(, sebebi ne olaki? 11:30 da ise suyu verilmiş bir bıçağın o kadar kolay yontulması garip geldi açıkçası.

https://www.youtube.com/watch?v=TgtFgJR-U_E
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2015, 20:33:22 Gönderen: mus_tr »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Soğuk Dövme
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2015, 20:45:41 »
Malzemeyi yumuşatma tavlamasına aldıktan sonra malzeme yumuşacıktır malzemeye uyguladığı işlem bir nevii çekiçle tesfiye işlemidir ,büktüğü ise malzemenin kuyruğu oda bıçağın tek ağızlı yapısı gereği tek taraflı bir lamine işlemi görmüş olmasından dolayı tek tarafı yüksek karbonlu çelik olduğundan hangi tarafın yüksek karbonlu olduğunu hatırlayabilme maksatlıdır ( bazen solak kullanıcılar için ters tarafı lamine edilebilmektedir)....
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

mus_tr

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Oyun Tasarımcısı
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2015, 20:51:07 »
büktüğü ise malzemenin kuyruğu oda bıçağın tek ağızlı yapısı gereği tek taraflı bir lamine işlemi görmüş olmasından dolayı tek tarafı yüksek karbonlu çelik olduğundan hangi tarafın yüksek karbonlu olduğunu hatırlayabilme maksatlıdır ( bazen solak kullanıcılar için ters tarafı lamine edilebilmektedir)....
Yok ustam. saptaki bükülme değil, ama onu da öğrenmiş oldum. Yani neticede soğuk dovme sırasında bicak baya çeyrek daire olacak şekle gelip sonra da öbur tarafa çeyrek daire olacak şekilde dövülerek gelmesi metal yorulmasına neden olmaz mı?

Kaya

• 2867
« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2015, 21:01:13 »
Sen dedikten sonra daha dikkat ettim . Yorulma olmadığını kabul ediyoruz .lamine işlemine dikkat edecek olursan namlunun uç kısmına yada dörtte üçlük bir kısmına lamine edilmiş olduğunu düşün buna ek olarak daha su verilmediğinden ve harika bir yumuşatma tavlaması yapıldığından malzeme zaten yumuşacık elle bile bükülebilir .bir kaç defa bükülmüş olması malzemenin yüzde yüzünün deforme olduğu anlamına gelmez..

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2015, 21:36:43 »
 :2up  kaya ustam hoşgeldin.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2015, 23:17:03 »
Ben bu tür Japon bıçaklarından bir tanesini rast geldim inanılmaz ince bir et kalınlığı var Neredeyse bıçak yaprak gibi yukarıdan aşağıya full flat tarzda iniyor Ayrıca bir kesici ağız yok. Bu kadar önce bir Bıçağı sertleştirdi ne zaman kullanım esnasında kırılma ya da eğilme yaşamanız mümkün Halbuki bu şekilde soğuk dövme yapıldığında yüzeydeki girintiler ve çıkıntılar esnemenin en aza indirip  Bicaga ekstra bir sağlamlık kazandırıyor. Mesela Yapı elemanlarında ki kullanılan profillerle ugrasanlaru onlar bilirler Bu profiller de katlanan bir oluk olduğu zaman mukavemeti çok daha yüksektir Bence Japon ustaları Yüzyıllardır süren bir gelenek ile yaptıkları bu işlemde Bıçağın mukavemetini artırması ile ilgili bir sır vardır diye düşunuyorum

Kaya

• 2867
« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2015, 23:44:13 »
:2up  kaya ustam hoşgeldin.
Teşekkürler...Ömer ..
Gökhan tek taraflı bıçaklarda hem kolay bileylenebilme hemde seninde söylediğin gibi iç bükey bir form bulunuyor .bunun bir üçüncü avantajının olabileceği noktasında düşünüyorum ..
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2015, 23:48:28 Gönderen: Kaya »

alperksv

• *
  • 174
  • Meslek: Dış ticaret
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2015, 00:05:35 »
çeliğe sur verdikten sonra rende gibi bir aletle talaş aldı?? hatta eğeledi diyebiliriz?
Bu işlemin tam olarak açıklaması nedir?

« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2015, 00:09:20 »
çeliğe sur verdikten sonra rende gibi bir aletle talaş aldı?? hatta eğeledi diyebiliriz?
Japonların kullandığı bu alet in ismi "Sen" olarak geçiyor, bir çeşit metal sıyırgı sı da denilebilir. Yapımı verdiğim linkte anlatılmakta, ilgisini çekenler için;
http://www.bladesmithsforum.com/index.php?showtopic=2741

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2015, 00:15:29 »
Japonların kullandığı bu alet in ismi "Sen" olarak geçiyor, bir çeşit metal sıyırgı sı da denilebilir. Yapımı verdiğim linkte anlatılmakta, ilgisini çekenler için;
http://www.bladesmithsforum.com/index.php?showtopic=2741
Hocam literatür gibisiniz. :2up :2up

« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2015, 00:24:31 »
Estağfurullah, zamanında yapmıştım ama benim kullandığım planya bıçağıydı, sonuçta iş görüyor.
https://www.youtube.com/watch?v=W1CMqUil-R8

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2015, 01:22:33 »
Sefa abi metal sıyırginin sertligi asagi yukari nekadar oluyor ?

« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2015, 01:42:18 »
Sefa abi metal sıyırginin sertligi asagi yukari nekadar oluyor ?
Cihan, biraz da kullandığın çeliğe bağlı ama işleyeceği çelik henüz yumuşak olduğundan sanırım 58-61 HRC aralığındaki sertlikler iş görür.

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2015, 10:02:31 »
Hocam diğer konuları bilmiyorum ama suyla dövüldüğü zaman çeliğin etrafındaki kurumların her vuruşta dökülmesini sağlıyormuş.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #14 : 22 Aralık 2015, 11:19:05 »
Islatarak dövme mevzuuna kafam takıldı. Biraz zihni sinir düşünüp acaba diyorum, suyla ıslatarak; bıçağın dış yüzeyini soğutup içeride kalan sıcak ve yumuşak çeliğe bir nevi kalıp görevi yaptırıyor olabilir mi? Bu sayede içeride uzun lif(?) hatları oluşabilir mi?

« Yanıtla #15 : 22 Aralık 2015, 11:36:20 »
Islatarak dövmenin temelde çok basit bir gerekçesi var, ıslatılan yere temas eden yüzey diğer yüzeye göre görece soğuduğundan bu yüzeydeki deformasyon az, sıcak yüzeydeki deformasyon fazla oluyor, bir diğer nedeni de oluşan tufallerin yüzeyden çabuk ayrılması.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 22 Aralık 2015, 12:59:47 »
Islatarak dövmenin temelde çok basit bir gerekçesi var, ıslatılan yere temas eden yüzey diğer yüzeye göre görece soğuduğundan bu yüzeydeki deformasyon az, sıcak yüzeydeki deformasyon fazla oluyor, bir diğer nedeni de oluşan tufallerin yüzeyden çabuk ayrılması.

videoyu daha öncede izlemiştim aynı olay benim de katana dövdükleri bir video da aklıma gelmişti neden ıslatıyorlar acaba diye ,  sefa hocamızın dediği gibi aklıma gelmişti önce tufali çabuk atması diye düşündüm sonrada döverken yukarı kıvrılmasın diye en son aşamada düzeltme için yapıyorlar gibime geldi ama sadece fikirsel olarak :D ama adamın bıçaktan rendeler gibi yonga kaldırması çok güzel :)

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 22 Aralık 2015, 13:03:42 »
acaba daha basit bir cevabı olabilir mi çekicin veya madırganın çok fazla ısınıp özelliğini kaybetmemesi için  :))

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
« Yanıtla #18 : 22 Aralık 2015, 14:59:49 »
Islak dövmenin bir faydası da dövülen çeliğin ısıyı biraz daha uzun süre tutmasıymış. Sanırım sıcak demire değdiği anda buharlaşan su arada yalıtım görevi de görüyor.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #19 : 22 Aralık 2015, 15:23:46 »
Islak dövmenin bir faydası da dövülen çeliğin ısıyı biraz daha uzun süre tutmasıymış. Sanırım sıcak demire değdiği anda buharlaşan su arada yalıtım görevi de görüyor.

Aslında tam tersi olmaz mı? Sonuçta buharla birlikte çelikte ısı kaybedecek?