Bıçak Sanatı - Forum

Damascus (makas ve eğe çeliği)

alperksv

• *
  • 174
  • Meslek: Dış ticaret
  • Yer: Bursa
Damascus (makas ve eğe çeliği)
« : 27 Kasım 2015, 18:33:32 »
Oncelikle herkese merhaba,
Bu forum sayesinde bicakcilik adına birçok şey öğrendim.
Kendi celigi mi dövmek için ve bicağimi  yapmak için sabirsizlaniyordum. Bunun için ilk adımı bu hafta için N690 celigi listesine adımı yazdıracak başladım.
Daha sonra çeşitli arkadaşlarımdan makas ve ege  celigi tedarik ettim. Pazartesi resimlerini inşallah paylaşacağım.
İlk başta damascus dövmek ve elde etmenin çok zor olduğunu biliyorum.
Bu yüzden oturduğum yerde bulunan bir bicakci abimden  yardım alacağım.  Kendisinin ocağı zimparasi  ve çokça tecrübesi var fakat bu kendini teknik olarak gelistirememis  bir abi ama bunun farkında burada öğrendiklerimi  ona iletmeye  çalışıyorum internete biraz uzak kendisi.
Sanırım bu işte birbirimizin  eksiklerini tamamlayabiliriz  tabiki sizin desteklerinizle.  süreci buradan an an paylaşacağım
Ayrıca bu abimiz  mutfak bacakları üretiyor t7 türü bir çelikten.
Acaba yapacağımız damascus lama ya bu çelikten te eklesek mi?
Diğer bir husus, yakın bir arkadaşımın  medikal implant üreten fabrikası var. Kendileri genellikle titanyum kullanıyorlar ondan da parça temin etmem mümkün fakat titanyum ve bicak hakkında hiç bir yazı okumadım.  Tavsiyeleriniz var is çok memnun olurum.

Ynt: Damascus (makas ve eğe çeliği)
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2015, 19:15:56 »
Soruyu doğru anlamak adına soruyorum, "T7 çeliği de eklesek mi" derken neyi kastettiniz, kombinasyonun birisi makas diğer ne?

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2015, 19:19:00 »
Sefa hocam konuya ilgi gösterip mesaj attığınız için teşekkürler.
 Damascus ta kullanacağımiz  çelik eğe  ve makas celigi. Bunların arasına t7 eklemeyi kastetmistim

« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2015, 19:24:50 »
T7 yi kesinlikle işe karıştırmayın, eğe den de vazgeçin, hüsranla sonuçlanır. Makasın yanına eski hızar testeresi ( şerit testere) kullanırsanız eğer kontrastı güzel çıkarır.

mus_tr

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Oyun Tasarımcısı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2015, 19:40:48 »
Sefa ustam selamlar
https://youtu.be/h39Kl7GPdUg bu vidyoda makas çeliği ve ege çeliği kullanılmış. Acaba bu kombinasyonunu ne gibi sakıncaları var? Çünkü birkaç zaman sonra ( ucu açık  ;D zaman yanı) ben de bu vidyoda görünen şekilde birşeyler yapmayı planlıyordum.  ::) selamlar saygilarF

« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2015, 20:27:10 »
Mutlu ardıç isimli bir arkadaş hazırlamış videoyu, bıçağın yüzeyindeki desenleri çok iyi göremedim ancak dikkatimi bir şey çekti, malzemenin burgu desenli olması gerekiyordu, yüzey desenini tam göremeyince yorum yapmak doğru olmadığı için yorum yapamıyorum.
Olmaz dememin nedeni kendi kişisel olumsuz denemelerim idi, bilemiyorum ben bir kaç farklı marka eğeden denediğim halde her seferinde eğeler dağıldı bu nedenle Sizlere de önermedim.Belki oluyordur ama ben becerememişimdir, olabilir. Videodaki arkadaşımız yapmış saygı duyarım, Sizlerde yaparsanız yine aynı şekilde saygı duyarım ama isterim ki olumsuzluk yaşamayasınız  ;)

Ömür Aziz BÖLTEN

• 235
  • Meslek: Öğretmen - Deri Tasarım Atölyesi
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2015, 18:18:49 »
Sefa Abi videoyu hazırlayan kişi yabancı bir arkadaş paylaşımda bulunan da indirip tekrar yüklemiş hatta orjinal video da bu https://www.youtube.com/watch?v=ovB4gNzV9wg,bu arkadaşın videolarını bende tekrar tekrar izledim açıkçası benimde böyle bir deneme yapma niyetim vardı  :( eğeyi yumuşattıktan sonramı denedin Sefa abi 
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2015, 18:22:30 Gönderen: Ömür Aziz BÖLTEN »
Vaketa Deri ve Deri işlemede kullanılan aletler için iletişime geçebilirsiniz.

« Yanıtla #7 : 29 Kasım 2015, 02:29:31 »
Sefa Abi videoyu hazırlayan kişi yabancı bir arkadaş paylaşımda bulunan da indirip tekrar yüklemiş hatta orjinal video da bu https://www.youtube.com/watch?v=ovB4gNzV9wg,bu arkadaşın videolarını bende tekrar tekrar izledim açıkçası benimde böyle bir deneme yapma niyetim vardı  :( eğeyi yumuşattıktan sonramı denedin Sefa abi 
Yumuşattıktan sonra denemedim doğrudan sert olarak denemiştim  ;) Sıcak kaynak yaparken malzeme zaten 1300 derecelere çıkıyor hatta zaman zaman geçtiği bile oluyor sert veya yumuşak olmasının bir önemi yok  ;)
Ben bu videoyu defalarca izledim ama bana kalırsa o bıçak,videodaki "burulan "çelikten yapılmış gibi desenlere sahip değil.

Ömür Aziz BÖLTEN

• 235
  • Meslek: Öğretmen - Deri Tasarım Atölyesi
« Yanıtla #8 : 29 Kasım 2015, 21:12:51 »
Yumuşattıktan sonra denemedim doğrudan sert olarak denemiştim  ;) Sıcak kaynak yaparken malzeme zaten 1300 derecelere çıkıyor hatta zaman zaman geçtiği bile oluyor sert veya yumuşak olmasının bir önemi yok  ;)
Ben bu videoyu defalarca izledim ama bana kalırsa o bıçak,videodaki "burulan "çelikten yapılmış gibi desenlere sahip değil.

Doğru diyorsun abi yuşatıp yuşatmamak pek farketmiyor desen konusundada gerçekten haklısın abi hiç uyuşmuyor gözümden kaçmış idrak edememişim. İlk dediğin gibi şerit testereden yapma işinide damascus miğfer yapan birinde görmüştüm hurda testere arayışına gireyim ben en iyisi  O0
Vaketa Deri ve Deri işlemede kullanılan aletler için iletişime geçebilirsiniz.

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2015, 22:43:29 »
Bu hafta içi deneyip göreceğiz belki güzel sonuçlar elde ederiz yada büyük bir deneyim olur.
Ben yumusatmayı duşunmüyorum spiral taş ile yüzeyi temizleyip kaynak yapacağim.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 29 Kasım 2015, 22:57:18 »
Vidyodaki arkadasa bravo dogrusu. Ben cok denedim makas celigi daha akkor olmadan ege yandi. Cunki yuksek karbonlu celiklerin yuksek isida cok cani yok. Galiba isin sirri kullanilan malzemenin kalinliginda

« Yanıtla #11 : 29 Kasım 2015, 23:19:36 »
Açık söylemek gerekirse, o görüntüde malzemelerin ilk birleştirilme kalınlığıyla ilk dövme kalınlığı arasında çok bariz ölçü farkı var, insanı şüpheye düşürüyor  ::)

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #12 : 02 Aralık 2015, 23:22:05 »
Merhaba  damascus ege ve makas celigi hazırlık işlemlerine ait bazı resimleri paylaşmak istedim
Tavsiyeleriniz benim icin altın niteliğinde
Ege ve makas Çeliği yaşlandı yüzey temizlendi
Ayrıca eşit parçalara bölünmesi  için bir Demirci arkadaşıma yolladım
Devamı bir sonraki postumda
Resim yukleyemiyorum

[/url
[url=http://hizliresim.com/VXML8P]
« Son Düzenleme: 02 Aralık 2015, 23:27:38 Gönderen: alperksv »

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #13 : 02 Aralık 2015, 23:37:40 »
Sap için bugün mobilyası bir arkadaşımdan aldigim hurda ağaçlar
Zeytin Akçaagac  ceviz ve diğer bilmediğim parçalar
Referans olmasi için tel koydum

« Son Düzenleme: 02 Aralık 2015, 23:42:11 Gönderen: alperksv »

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #14 : 02 Aralık 2015, 23:50:36 »
haydı hayırlısı kolay gele
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
« Yanıtla #15 : 02 Aralık 2015, 23:54:46 »
O egeden 2tane guzel bicak çıkar riske atmayin derim :) . Ck 75 gibi bir celik bulamazmisiniz ? Olmadi makasla makası kaynatin,kaynatmayi becerirseniz daha iyi sonuc alabilecegiz celiklere gecersiniz.Kolay gelsin,buarada Ömür kardeşim elimde mermer testere bicagi var bolca ,saglik durumlari yuzunden deneyemedim ama deneyenler olmustu forumda sanirim , Antalya'dan isteyen olursa verebilirim :)

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #16 : 02 Aralık 2015, 23:59:32 »
haydı hayırlısı kolay gele

Hep birlikte göreceğiz inşallah hayırlı olur
Birçok şeyi deneyimleme  fırsatım olacak

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #17 : 03 Aralık 2015, 00:01:58 »
O egeden 2tane guzel bicak çıkar riske atmayin derim :) . Ck 75 gibi bir celik bulamazmisiniz ? Olmadi makasla makası kaynatin,kaynatmayi becerirseniz daha iyi sonuc alabilecegiz celiklere gecersiniz.Kolay gelsin,buarada Ömür kardeşim elimde mermer testere bicagi var bolca ,saglik durumlari yuzunden deneyemedim ama deneyenler olmustu forumda sanirim , Antalya'dan isteyen olursa verebilirim :)
elimde bolca hurda ege var. Bu parçayı böyle denemek istedim sanırım ilk heves simarikligi lütfen maruz görün hocam

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 03 Aralık 2015, 10:47:57 »
Hurda eğelerden direk bıçak yapın. Çok güzel oluyor.
Okinawian

alperksv

• *
  • 174
« Yanıtla #19 : 03 Aralık 2015, 20:45:39 »
Hurda eğelerden direk bıçak yapın. Çok güzel oluyor.
Ege'den biraz artacak kalaniyla  yapacağım yada yapmaya çalışacağım