Bıçak Sanatı - Forum

ÇAKI YAPIMINA DAİR BİLGİLER

Ynt: ÇAKI YAPIMINA DAİR BİLGİLER
« Yanıtla #20 : 18 Kasım 2015, 17:46:02 »
Çok teşekkürler değerli bilgiler için üstadlar :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 18 Kasım 2015, 17:57:42 »
Ben DTE için çakı yaparken bir backlock çakı denemem olmuştu. O an aklıma esti, açıkken kilitlendiği gibi kapalı halinde de kilitlenen bir çakı yaptım. Cepte açılmayacak, küçük bir çocuk açamayacak şekilde.

O zaman gördüm ki ister benim yaptığım gibi olsun ister bildik usuldeki olsun backlock yaparken namlu üzerindeki oyuk ve ona giren sırt parçasını birbirine iyi alıştırmak çok önemli. Üstelik namlunun iki tarafının da alıştırılması gerekiyor. Sırt parçası hem açıkken hem de kapalıyken sap ile tam örtüşmeli. Ben bu çakıyı hatalı olduğundan çok meydana çıkarmadım. Çakı 3-5 derece daha az açılmalıydı ama ayarı maalesef tutturamamışım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

metin anan

• 336
  • Meslek: bicak yapimcisi ressam
  • Yer: almanya
« Yanıtla #22 : 18 Kasım 2015, 18:19:18 »
Metin ustam yani biz liner kilit için örneğin 1mm 304 paslanmaz malzeme aldık bunu eeğimini verdikten sonra olduğu gibimi bırakacağız yoksa soğuk çekmek yani soğuk dövmem, gerekiyor burada biraz kafam karıştıda  ::)
1 mm Liner lock kiliti icin cok az ,ben 1,4 veya 1,6 kullaniyorum,burada soguk cekilmis paslanmazi plaka veya parca halinde satiyorlar ,kesme ve bükme islemi tabiki sonradan

« Yanıtla #23 : 18 Kasım 2015, 20:42:41 »
Ben DTE için çakı yaparken bir backlock çakı denemem olmuştu. O an aklıma esti, açıkken kilitlendiği gibi kapalı halinde de kilitlenen bir çakı yaptım. Cepte açılmayacak, küçük bir çocuk açamayacak şekilde.

O zaman gördüm ki ister benim yaptığım gibi olsun ister bildik usuldeki olsun backlock yaparken namlu üzerindeki oyuk ve ona giren sırt parçasını birbirine iyi alıştırmak çok önemli. Üstelik namlunun iki tarafının da alıştırılması gerekiyor. Sırt parçası hem açıkken hem de kapalıyken sap ile tam örtüşmeli. Ben bu çakıyı hatalı olduğundan çok meydana çıkarmadım. Çakı 3-5 derece daha az açılmalıydı ama ayarı maalesef tutturamamışım.
Evet Eylem Ustam ben de mekanizmanın çeliğe dönüşünce oturup oturmamasından endişeleniyorum ancak bunun için çelikten kesilecek yerleri hep bol bırakıyorum uydurmak için.
Metin ustam yani biz liner kilit için örneğin 1mm 304 paslanmaz malzeme aldık bunu eeğimini verdikten sonra olduğu gibimi bırakacağız yoksa soğuk çekmek yani soğuk dövmem, gerekiyor burada biraz kafam karıştıda  ::)
1 mm Liner lock kiliti icin cok az ,ben 1,4 veya 1,6 kullaniyorum,burada soguk cekilmis paslanmazi plaka veya parca halinde satiyorlar ,kesme ve bükme islemi tabiki sonradan
Kalınlık söylemeniz çok iyi oldu Metin Ustam aksi halde çok ince kalabilirdi sanırım ayriyeten teşekkürler. İşlemi şimdi çok daha iyi anladım konu benim için çok yardımcı oldu herkes sayesinde  :) Şimdi malum, bizim ülkemizde bazı yerler sattığı malzemenin ne olduğunu pek bilmiyor şimdi gider bir dükkana soğuk çekilmiş 304 paslanmaz var mı dersem dayak yermiyim onu düşünüyorum da  :D Şakası bir yana ustam demek istediğim malzemeciye direk 304 paslanmaz malzeme var mı diye mi sormalıyız yoksa soğuk çekilme olayını ayriyeten belirtmek mi gerekir. Bu konudaki bilgisizliğimi mazur görün lütfen.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

metin anan

• 336
« Yanıtla #24 : 18 Kasım 2015, 21:00:03 »

Evet Eylem Ustam ben de mekanizmanın çeliğe dönüşünce oturup oturmamasından endişeleniyorum ancak bunun için çelikten kesilecek yerleri hep bol bırakıyorum uydurmak için.
Kalınlık söylemeniz çok iyi oldu Metin Ustam aksi halde çok ince kalabilirdi sanırım ayriyeten teşekkürler. İşlemi şimdi çok daha iyi anladım konu benim için çok yardımcı oldu herkes sayesinde  :) Şimdi malum, bizim ülkemizde bazı yerler sattığı malzemenin ne olduğunu pek bilmiyor şimdi gider bir dükkana soğuk çekilmiş 304 paslanmaz var mı dersem dayak yermiyim onu düşünüyorum da  :D Şakası bir yana ustam demek istediğim malzemeciye direk 304 paslanmaz malzeme var mı diye mi sormalıyız yoksa soğuk çekilme olayını ayriyeten belirtmek mi gerekir. Bu konudaki bilgisizliğimi mazur görün lütfen.
304 Paslanmaz bildigim kadariyla mutfak esyasi balkon parmakliklari vs. gibi islerde kullanildigindan nekadar yumusak olursa kullanimi daha kolay olur,soguk cekilmis paslanmazi hangi iste kullanildigini ben de bilmiyorum ,Istanbulda celik dolaplar yapan bir arkadasim var ona sorabilirim ::) belki  kuyumcularda olan makinalarla  ufak parcalar denenebilir

« Yanıtla #25 : 18 Kasım 2015, 21:18:37 »
Çok teşekkürler Metin Ustam sizlere zahmet vermeyelim hiç ben bir ara çıkarım piyasaya sora sora esnaflarla tartışa tartışa söke söke öğrenirim onlardan  :2up Hem arkadaş oluyoruz onlarla hem de malzeme alıyoruz alan da satanda memnun hesabı  ^-^ Öğrendiklerimi de buradan yazarım bende. Çakı işi aslında çok zevkli bu aralar takmış durumdayım. Büyük bıçakları yanımızda pek taşıyamıyoruz ancak kendi yaptığım bir çakıyı her daim yanımda taşımak beni çok mutlu eder. Benimle aynı düşünceleri paylaşanlara da yardımım dokunur diyerek konuyu açmak istedim.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #26 : 18 Kasım 2015, 21:45:02 »
Yaptıracak yer bulursanız silindirden soğuk olarak geçirirseniz veya şahmerdan altında biraz soğuk döverseniz aynı işi görür, soğuk dövme veya soğuk çekme aynı mantıktır, malzeme gevrekleşir.

metin anan

• 336
« Yanıtla #27 : 18 Kasım 2015, 22:02:35 »
Yaptıracak yer bulursanız silindirden soğuk olarak geçirirseniz veya şahmerdan altında biraz soğuk döverseniz aynı işi görür, soğuk dövme veya soğuk çekme aynı mantıktır, malzeme gevrekleşir.
Bence silindirden cekmek daha güzel ,düzgünlük acisindan

« Yanıtla #28 : 18 Kasım 2015, 22:18:25 »
Bu tarz işlerde yabancı ülkelere çok özeniyorum gerçekten, onlarda her türlü mağaza market malzeme vs. var bize bakınca virane gibi görüyorum, çok nadir bu işi yapanlar.Malzeme bulsak bile pahalı geliyor girişimci de haklı bir nevi adam sermaye yatırsa müşteriye pahalı geliyor zor satıyor diye vazgeçiyor artık vergilerdemi abartı var yoksa işin nakliye vs. maliyetlerimi yüksek anlayamıyorum :/
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #29 : 18 Kasım 2015, 23:27:12 »
Degerli bilgi ve katkilardan dolayi tum ustalara tesekkur ederim. Linerlock mekanizmada liner kilit kismindan cok daha yapimi zor bi kisim var bence. Yada bana oyle geiyor. Caki kapali konumdayken namluyu tutup geri birakmayan, acilirkende rahat acilmasini saglayan minik bilyeden bahsediyorum. O parcanin konumu gorevi calisma mantigi veya var ise bir alternatif yontem konusunda bilgiler cok aydinlatici olurdu. Tekrar tesekkur ederim emegi gecenlere cidden onemli bi kaynak olusacak gibi :2up
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #30 : 18 Kasım 2015, 23:35:58 »
O bilye olmadığı zaman çakı en ufak harekette açılır yani kendiliğinden de açılabilir. Bilye konulduğunda ilk açılış için ufak bir kuvvet gerektirir. Bilye yerine bazı çakılarda lineri nokta gibi bir şey ile şişirerek yapıldığı da oluyor. Ama bu gördüğüm sistemde çok ince malzeme vardı. Bende bu konuda deneme yapmıştım. Malzemeyi delmeyecek şekilde çok hafif havşa açtıktan sonra sert bir ağacın üzerinde nokta vurarak bilye benzeri bir çıkıntı oluşturdum. Farklı bir şekilde bilye yerine farklı sistemlerde kullanılabilinir. Örneğin yaylı bir sistem ve ikinci bir kilit ile kullanılan örneklerde var. 

« Yanıtla #31 : 14 Aralık 2015, 23:25:37 »
Bu konu başlığı altında yapmaya çalıştığım çakıların yapım aşamalarını paylaşayım istedim.
Öncelikle tırnak ve namlusunu hazırladığım çakının denemesini bir kontrplak da gerçekleştirdim ardından da hurdacıdan elde ettiğim krom bir malzemeyi lineer olarak kullandım, bu arada her iki çakının yapımında yaşadığım hataları da burada paylaşayım. Öncelikle bu çakıda kontrplakdaki işlem başarılıydı kromu kabaca hazırlayıp deldikten sonra tam birleştirmeye geçeceğimde tırnak kısmının deliğinin çok çok az bir farkla geriden delindiğini fark ettim. Belki yarım mm kadardı ancak bu küçük fark bana pahalıya patladı çünkü tırnak namluya oturmadı zar zor 2. delikle olayı büyük çapta kurtardım az daha lineerleri en baştan yapmak zorunda kalacaktım ki neredeyse bu günü bu parçalarla bitirdim.

Burada ise paduk ağacı sapı tam örtmedi en de alternatif olarak uçlawrda wenge ortada ise paduk kullanmayı düşündüm burada fikir alışverişine ihtiyacım var açıkcası :)

Gelelim kendi çizdiğim çakıya; Bunda ise tırnak ve tırnağın oturacağı namlu çukuru uyumunu tam sağlayamadım. Her halde heyecanla yaparken ölçmeyi unuttum, eğelerken 1 mm kadar eksiklik oldu. Bu arada benim tırnak uyumu için tavsiyem sapta veya lineerde önce tırnağın deliğini delip ardından namluyu koyup uyup uymadığına bakmanız. Eğer namlu şablondaki delik yerinden sapmış ise bunu tırnağı deldiğiniz deliğe göre tekrardan ayarlamanız mümkün ama önce namluyu delince bu işlem pek mümkün olmuyor bende olduğu gibi :) Bu açıklık yere de sanırım kaynak yaptırıp tekrar eğeleyeceğim olmadı tekrar tırnak yapacağım artık :)

Bu da namlunun sırtındaki eksik ve eksik ile aldığı konum:

Fotoğraflarımın özensizliği için kusuruma bakmayın, biraz grip olduğum için enerjiyi en verimli ve hızlı şekilde kullanmaya çalıştım   :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #32 : 15 Aralık 2015, 10:14:02 »
Harikasın. Çok beğendim.
Okinawian

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #33 : 15 Aralık 2015, 10:31:26 »
Ustam ellerine sağlık
Ünye

« Yanıtla #34 : 15 Aralık 2015, 10:54:48 »
Harikasın. Çok beğendim.
Çok teşekkür ederim ustam, aslında dünkü delik olayı biraz moralimi bozmuştu ama sizlerin yorumları bana gaz verdi, bugün de devam edeceğim  :)
Ustam ellerine sağlık
Estağfirullah ustam, sizin eserlerin yanında benimkiler çırak işi çok sağolun ustam. Umarım bitişlerini de paylaşmak nasip olur :)
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2015, 11:07:11 Gönderen: Özgür Burak »
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #35 : 15 Aralık 2015, 11:16:11 »
Özgür iyi gidiyorsun. Mutlaka sıkıntılar çıkacaktır ama vazgeçme :)

« Yanıtla #36 : 15 Aralık 2015, 12:33:21 »
Özgür iyi gidiyorsun. Mutlaka sıkıntılar çıkacaktır ama vazgeçme :)
Çok tesekkur ederim Salim abi :) çaki yapimi zevkli gerek yapmasi gerek birlestirmesi ancak kucuk bir hata insani bezdirebiliyor, deligin kaymasi canimi sıkmıstı ama inat edip gerekirse linneri tekrardan yapicam :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #37 : 15 Aralık 2015, 14:32:42 »
Özgür gaz filan değil değerli kardeşim. Kendi adıma çok sevindim. Salim'in dediği gibi aynen çalışmaya devam.
Okinawian

« Yanıtla #38 : 15 Aralık 2015, 15:04:59 »
Özgür gaz filan değil değerli kardeşim. Kendi adıma çok sevindim. Salim'in dediği gibi aynen çalışmaya devam.
:2up :2up
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #39 : 03 Ocak 2016, 20:13:04 »
https://www.youtube.com/watch?v=Gee5vIbSg5o
Youtubeden gezinirken çok hoşuma giden anlatımı sade ve hoş bir çakı yapım videosuna denk geldim faydası olur diyerek hemen eklemek istedim benim çok hoşuma gitti aslında bu işle ilgili ince güzel ayrıntılar var :) Bu gün diğer çakımın yayının oturduğu yeri delerek linere monte etmeye çalıştım ama şu delik olayının birisi doğru oluyor birisi daima çok az bir farkla kaçırıyor bu da sinirimi bozmaya başladı ama bu videoyu daha önce izlesem bu sorunu yaşamazdım diye düşündüm, burada arkadaş her şeyi sorunsuz ve güze bir şekilde yapıyor. Ben de en son kaldığım yerleri sizlerle paylaşmış olayım inşallah geri kalan kısımda da sorun çıkmaz bu günlük delik sıkıntısı yeter benim için  O:-)

Bu da sırt desene denemem, kullanmadığım bir parçada denemeler yaparak en son namluya uyguladım.

Bahsettiğim delik sıkıntısını ise bu arkadaşta yaşadım ama durumu sonunda kurtardım galiba, sadece yay olayını ayarlamak kaldı gerisi ağız açma vs.

Ağız açmada biraz sorun yaşıyorum sanırım, çünkü diğer çakının ağız açıları biraz farklı oldu bir de perdahta taşlama eşiği kaybolması sorunum var bundan dolayı perdahı zımparayı elime alarak aşağıdan yukarıya yapmaya çalışıyorum ne kadar uğraşsam da eğe izleri kalıyor. Önerebileceğiniz daha rahat ve etkili bir yöntem varmıdır bu konuda. Saygılarımla..
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®