Öncelikle taşa neden yağ sürülür yada bazı taşlar neden suyla kullanılır işin bilimsel açıklamasını bilmek lazım. Benim bildiğim 1. Taşın kirlenmesini önlemek için yağ ve ya su kullanılır 2. Doğal taşlardaki değişik gritleri mümkün olduğunca dengelemeye çalışır.
3. Yağ taşına kullanılan yağın kalınlığı artarsa bileme daha ince gritli olur. 4. Su taşına yağ sürülürse taşa elveda denir.

taşın yağda yada suda bekletilmesininde elbet bir mantığı var. Japon su taşımı suda bir miktar bekletmesem suyu iyice emmediği için taş çabuk kirleniyor. Yağ taşıda aynı şekilde olduğunu düşünüyorum. Ayrıca su taşında bilenen bıçaklar aynı girit yağ taşında bilenenlere göre mat oluyor karbon çelikleri için böyle D2 de dahil. Vel hasıl herşeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Bendeki kapasite almıyorsa motoru fazla zorlamam yanabilir

(Not :usta değilim burda okuduklarım ve tecrübe ettiklerimden bunları öğrendim yanlışım varsa ustalarımız düzeltir) saygılar.