Bıçak Sanatı - Forum

Mozaik Pimlerin dolgu malzemesi nedir ?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Mozaik Pimlerin dolgu malzemesi nedir ?
« Yanıtla #20 : 23 Mart 2011, 08:12:52 »
Ben şişiriyorum ve şişirmeye devam edeceğim sanırım. Bende ustalık olmadığına göre kullandığım ağaçtan olabilir,  :) hiç çatlamadı bugüne kadar.

Hayri hocam, sen normal pimlerden mi bahsediyorsun, mozaiklerden mi? Mozaikleri şişirirsen desen bozulmuyor mu? Epoksi ile pirincin dayanıklılıkları farklı, genleşmeleri komple farklı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 23 Mart 2011, 09:14:02 »
Saptaki delikleri mükemmel delince şişirmek gerekir tabii. Halbuki iki yandaki sap parçalarının deliklerini aynı doğrultuda değil de çok az da olsa açılı delin. Delik çapları pimle tamamen uyumlu bile olsa girip çıkmak için biraz tokmaklamayı gerektirsin. Uyarayım, bu riskli bir iştir. Tokmaklarken sap ahşabını parçalayabilirsiniz.

Yerine yerleştirmeden önce hem pime hem de deliğe çentik açmak yerine çok daha iyi yapışmasını sağlar. Bu yöntem bence hiç atlanmaması gereken bir yöntem.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #22 : 23 Mart 2011, 09:21:21 »
ben çentik atmayı hep unutuyordum bu güne kadar. ama delikler mükemmel hizalama ile açılmadıkları için tokmaklamak gerekiyordu. belki de benim işi kurtaran bu oldu. yakında 4 bıçağa birden sap yapacağım, bu bilgi çok iyi oldu şimdi :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 23 Mart 2011, 09:26:58 »
Saptaki delikleri mükemmel delince şişirmek gerekir tabii. Halbuki iki yandaki sap parçalarının deliklerini aynı doğrultuda değil de çok az da olsa açılı delin. Delik çapları pimle tamamen uyumlu bile olsa girip çıkmak için biraz tokmaklamayı gerektirsin. Uyarayım, bu riskli bir iştir. Tokmaklarken sap ahşabını parçalayabilirsiniz.

Yerine yerleştirmeden önce hem pime hem de deliğe çentik açmak yerine çok daha iyi yapışmasını sağlar. Bu yöntem bence hiç atlanmaması gereken bir yöntem.

Eylem hocam, "az da olsa açılı delme" konusunda biraz tüyoya ihtiyacımız vardı da ;). Ben kabza parçalarını tek taraflı  olarak işkenceyle bıçağa tutturup öyle deliyorum. Açıyı nasıl vereceğiz?
« Son Düzenleme: 23 Mart 2011, 09:28:35 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #24 : 23 Mart 2011, 09:58:31 »
Benimki gibi istemeden açılı delenlerde olay doğal seyrinde gelişiyor.

Zamanında sütunlu matkabın tablası biraz eğikmiş. Sapları pimle tutturma konusunda işler fazlasıyla sorunsuz gidince neden bu kadar iyi sonuç aldım deyip problemi aramıştım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #25 : 23 Mart 2011, 10:10:20 »
Hayri hocam, sen normal pimlerden mi bahsediyorsun, mozaiklerden mi? Mozaikleri şişirirsen desen bozulmuyor mu? Epoksi ile pirincin dayanıklılıkları farklı, genleşmeleri komple farklı.
Hocam normal pimlerden bahsediyorum. Zaten mozaikleri sadece resimlerde gördük :)

Düzgün delebilmek için o kadar çaba sarfediyorum ki görseniz gülersiniz halime. Çentik falan da açmayınca bir taraftan tak öbür taraftan çıksın şeklinde ilerliyordu işlem. Bundan sonra daha az uğraşacağım sanırım. Teşekkürler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 23 Mart 2011, 10:28:13 »
Unutmadan, çentik yalnızca yapışkanın kendine tutunacak boşluk bulması için.

Bu benim dediğim açılı delmeyi önceden deneyin. Gereken çok az bir açı. Fazlası sapı ziyan eder.
Namık Kemal
Instagram'da ben