Bıçak Sanatı - Forum

Bu çelik nasıl delinir ?

closek

• 39
  • Meslek: serbest
  • Yer: Kırıkkale
Bu çelik nasıl delinir ?
« : 06 Kasım 2015, 23:57:49 »
Merhaba arkadaşlar .

Elimde bir adet hava çeliğinden bıçak var . Henüz zımparası ,ağız açısı vs vs yapılmadı . Bıçak hakkında biraz bilgi vereyim : Hava çeliği dediğimzi çelik türünden ( numarası türü nedir bilmiyorum ) . Bıçak aslında MKE çelik fabrikasında kullanılan , çapı yaklaşık 30 cm olan çelik kalıpları kesmek için kullanılan bir testere idi . Artık bıçak formunda :)

Yumuşatma işlemi vs yapmadan ben bu şekli verdim . Bundan iki adet daha var . Bir tanesini delmeye çalıştım olmadı . Sanayiye götürüp demircide sütun matkap ile delmeye çalıştık yine olamdı sonra ısıttık . Nar gibi kırmızı iken delmeye çalışınca da çatladı . Şimdi sorum şu bunu nasıl delebilirim ? Isıl işlem ile yumuşatıp işlem yapmak istemiyorum çünkü tekrar bu suyu verebilecek usta yok buralarda . Suyundan çok memnunum . Resimdeki yağ taşı ile biledikten sonra kağıdı keser hale geliyor ve bununla çivi yontuyorum ( denemek için) Tekrar kağıdı takılmadan kesiyor . Bi el atıverin şu duruma :)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Bu çelik nasıl delinir ?
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2015, 00:06:35 »
Benim bildiğim kadarıyla,karbür uçlarla delinebiliyor  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2015, 00:12:20 »
Bosch çok amaçlı uç  8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

closek

• 39
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2015, 00:14:23 »
Sanayide onuda denedik ama çeliğin üzerinde sadece gezinebildi :) cnc cilere götürdüm biri mırın kırın etti diğeri aynaya bağlayamam dedi vs .Bu resimdeki çelik yaklaşık 20 yıllık belki daha fazladır . Yeni olsa belki çeliğin kodunu öğrenebilirim bir faydası olur ama çok zaman geçti üzerinden .

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2015, 00:14:19 »
Karbür uçta delmediyse bu işi lazer çözer  :D Kaynak makinasıyla delik açanlar vardı ama düzgün olur mu bilemem.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

closek

• 39
« Yanıtla #5 : 07 Kasım 2015, 00:20:25 »
Karbür uçta delmediyse bu işi lazer çözer  :D Kaynak makinasıyla delik açanlar vardı ama düzgün olur mu bilemem.

Valla ustam bunları denedikten sonra aklıma ilk gelen cnc frezede deldirmekti . o da olmadı bıçağı koltuğumun altına alıp ankarada lazerde deldirecem  :)

Kaynak makinası bana biraz sakat göründü . Şimdi bunu eritmek için makinayı yüksek amperde kullanmak gerekir . Yüksek amper demek yüksek ısı demek . Benim bıçak biraz hassas çat diye çatlar diye korkuyorum :) Karbür uç , çok amaçlı uç kaynak makinası bunlardan başka çaresi yoksa lazer kesin çözüm diyeceğim ama o da kaynak makinası gibi mecburen ısıtarak deliyor orda da çatlama yapar mı aceba .

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #6 : 07 Kasım 2015, 00:25:25 »
Su jeti muhtemelen ısıtmadan deler. Bulabilirseniz tabii...

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 07 Kasım 2015, 00:52:17 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5862.msg114775#msg114775

Bu Çelik Büyük ihtimalle HSS delinmesi Neredeyse imkansızdır.. ancak oksijen kaynağı ile küçük bir delik açabilirsin oradan perçin yapabilirsin veya gizli kuyruk yapabilirsin.

Yukarıdaki linkteki konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz..

"Maksatların anası sabırdır"

closek

• 39
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2015, 01:12:34 »
Su jeti muhtemelen ısıtmadan deler. Bulabilirseniz tabii...

Buralarda pek mümkün değil su jetini bulmak üstad :)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5862.msg114775#msg114775

Bu Çelik Büyük ihtimalle HSS delinmesi Neredeyse imkansızdır.. ancak oksijen kaynağı ile küçük bir delik açabilirsin oradan perçin yapabilirsin veya gizli kuyruk yapabilirsin.

Yukarıdaki linkteki konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz..

Bu konuyu görmemiştim teşekkür ederim link attığınız için . Baştan sona okudum . Demek ki bunu yumuşatmak mümkün değil . Oksijen ile delmek aklıma yattı . Çatlak olan bıçakta bir deneme yapacağım en kısa zamanda olmazsa konudaki arkadaşın dediği gibi epoksi yapıştırıcı ile gizli sap yaparım kurtulurum delme işinden :) ama delinirse daha iyi olur tabii . Tekrar teşekkürler .

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2015, 06:51:21 »
Sapında bir delik var zaten bence epoksi ve bir tane pim yeter uğraşma derim.  :2up

closek

• 39
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2015, 13:59:57 »
Sapında bir delik var zaten bence epoksi ve bir tane pim yeter uğraşma derim.  :2up

O delik serce parmagin ucu gjrecek kadat buyuk üstad :) bende düşündüm oraya pim gecirmeyi ama cok kalin olacagi icin cok cirkin olabilir .

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2015, 21:40:10 »
önce 3mm karbür matkap ucu,250-300 devir,sütunlu matkap bolca su,  hassas ve sabırlı bir elle rahatça delinir.özellikle matkap ucu öbür taraftan çıkmaya başlayınca sabırlı olmak gerek yoksa bir daha uç almanız gerekir ki hatırladığım kadarı ile kullanılmışı 25-30 tl civarı.daha sonra
usulüne göre bilenmiş beton matkabı ile gene yavaş devirde bol su ile istediğiniz ölçüye getirirsiniz.hava çelikleri dahil tecrübeyle sabittir.iyi akşamlar...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #12 : 07 Kasım 2015, 21:46:36 »
önce 3mm karbür matkap ucu,250-300 devir,sütunlu matkap bolca su,  hassas ve sabırlı bir elle rahatça delinir.özellikle matkap ucu öbür taraftan çıkmaya başlayınca sabırlı olmak gerek yoksa bir daha uç almanız gerekir ki hatırladığım kadarı ile kullanılmışı 25-30 tl civarı.daha sonra
usulüne göre bilenmiş beton matkabı ile gene yavaş devirde bol su ile istediğiniz ölçüye getirirsiniz.hava çelikleri dahil tecrübeyle sabittir.iyi akşamlar...

Bülent bey ; anlatımınızda bir düzeltme yapmak istiyorum; karbür uçlarda yüksek devir öneriliyor. Bence yüksek devirde elmas uçla hiçbir sıkıntı yaşanmaz.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 07 Kasım 2015, 22:11:33 »
Soytürk bey saygı duyarım, bence o öneriler işlenecek metalin sertliğine göre yapılmalı ve olay metalin sertliği,matkap ucunun çevre hızı tatbik edilen dalma basıncı,  soğutmanın kalitesi  ile ilgili ve zaman zaman tatbik ediyorum ve sonuç alıyorum .Tabii başkaları başka yollarla daha iyi sonuçlar alabilir ve mümkündür...