Bıçak Sanatı - Forum

Şalumo ile Dövme Sıcaklıklarına Çıkılabilirmi ?

Berke Boyacı

İyigünler... Adı şalumo olarak geçen benim için ateş tabancasından ibaret olan bir alet varmış... :) Bu alet ile dövme sıcaklıklarına çıkılabilirmi. Yanlış anlaşılmasın döveceğim şey sadace ufak çapta olan inşaat demirleri. Ayrıca eğeleri yumuşatmak için bu alet kullanılabilirmi ?

Bu alet nasıl çalışır nerelerden temin edilir? Yani mutfak tüpüylemi çalışır sanayi tüpü diye tabir edilen tüplemi çalışır. Eğer öyleyse sanayi tüpü nedir? Gibi kafamda çözemediğim birtakım soru işaretleri var...  :-*

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Şalumo ile Dövme Sıcaklıklarına Çıkılabilirmi ?
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2011, 00:25:31 »
Berke hocam, ustalar daha doğru cevap vereceklerdir ama, yumuşatmanın önemli numarası çıkılan sıcaklık kadar yavaş soğuma. Şaloma (diye biliyorum, "şaluma" diye de varmış, "şalumo" diye de, bir diğer "egzost" vakası gibi  ;D) ile biraz zor olmaz mı? Yüksek sıcaklıktaki çeliği kum gibi bir yalıtkana gömme işi benim aklıma yatmıyor (saatte sadece 50-60 derece sıcaklık kaybı en iyi yalıtkan için bile ütopik). Şahsen eğeyi (Dakota çukurunda) sönene kadar ateş içinde bırakarak 6 saat civarında bir sürede yumuşattım, oldukça kolay işleyebildim.
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 00:30:52 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2011, 00:36:48 »
şalumo şaluma bende yeni öğrendim adını bilmiyorum  :). Dakota çukuru ne oluyor acaba ? Kum veya kül yeterli diye biliyorum Ferhat abi. Yanlışmı biliyorum yoksa ?

Bilgiler için teşekkür ederim ama asıl merak ettiğim konu şu şalumonun bağlandığı tüp nedir ne var içinde nerden alınır tüpçülerde satılırmı gibi konular...

« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2011, 00:57:14 »
Normal, bildiğimiz tüp Berke. Tipi sana kalmış, ister mutfak ister piknik ister sanayi, hepsinin içindeki gaz aynıdır ve senin işini görür.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2011, 02:11:04 »
Dakota çukuru ne oluyor acaba ? Kum veya kül yeterli diye biliyorum Ferhat abi. Yanlışmı biliyorum yoksa ?

Dakota çukuru aşağıdaki gibi bir şey. Isınan hava çukurun içinde yukarı doğru akıyor, çukurun ağzı baca gibi çalışıyor, havayı da kanaldan çekiyor, ateşi alttan havalandırıyor. Açık ateşe göre hem daha verimli, hem daha yüksek sıcaklıkta yanıyor.

Hava kanalından içeri demir boru sokup ucuna da şişme yatak motoru bağladın mı, sertleştirme için yeterli sıcaklığa da çıkabiliyor.

Hava kanalını kapattın mı, ateş yavaşlıyor.

Kabaca, çok kontrollü olmasa da sıcaklık kontrollü ateşe olanak sağlıyor.

Yumuşatma için önce çukuru yarıya kadar doldurup yakıyorum, alt köz oldumu eğeleri yerleştirip üst yarıyı doldurup onu da yakıyorum. Çukur tam yandığında hava kanalını kapatıyorum. 3 saat sonra çukur ağzını da kapatıyorum. Ateş söndükten sonra eğeleri alıyorum.

Kum veya kül yeterli diye ben de forumda sık rastlıyorum ama, yumuşatma için yavaş soğutma gerekli. Yavaş soğutma için de yalıtkanın ısıyı yavaş kaçırıyor olması gerek. Kum ya da külün bu kadar efektif yalıtım sağladığını sanmıyorum.
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 02:15:23 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2011, 13:23:43 »
Normal, bildiğimiz tüp Berke. Tipi sana kalmış, ister mutfak ister piknik ister sanayi, hepsinin içindeki gaz aynıdır ve senin işini görür.
Ustam bende şu tarz birşey var ama alevi çok düzensiz ve sarı renkte. Yani şalumo gibi düzenli ve mavi değil. Buna biraz modifiye falan yaparak o hale getirebilirmiyiz yoksa illaki arayıp şalumo mu bulacağız ? Eğer bulacaksak piyasada bunlar şalumo tabancası olarakmı geçiyor ?

Alıntı
Dakota çukuru aşağıdaki gibi bir şey. Isınan hava çukurun içinde yukarı doğru akıyor, çukurun ağzı baca gibi çalışıyor, havayı da kanaldan çekiyor, ateşi alttan havalandırıyor. Açık ateşe göre hem daha verimli, hem daha yüksek sıcaklıkta yanıyor.

Hava kanalından içeri demir boru sokup ucuna da şişme yatak motoru bağladın mı, sertleştirme için yeterli sıcaklığa da çıkabiliyor.

Hava kanalını kapattın mı, ateş yavaşlıyor.

Kabaca, çok kontrollü olmasa da sıcaklık kontrollü ateşe olanak sağlıyor.

Yumuşatma için önce çukuru yarıya kadar doldurup yakıyorum, alt köz oldumu eğeleri yerleştirip üst yarıyı doldurup onu da yakıyorum. Çukur tam yandığında hava kanalını kapatıyorum. 3 saat sonra çukur ağzını da kapatıyorum. Ateş söndükten sonra eğeleri alıyorum.

Kum veya kül yeterli diye ben de forumda sık rastlıyorum ama, yumuşatma için yavaş soğutma gerekli. Yavaş soğutma için de yalıtkanın ısıyı yavaş kaçırıyor olması gerek. Kum ya da külün bu kadar efektif yalıtım sağladığını sanmıyorum.
Teşekkür ederim ;). İlk kül veya kumu deneyeceğim olmazsada sizin yöntemi denerim. Ben böyle daha çok pratik yöntemlere yelteniyorum daha çok. Böyle çukurdu kanaldı falan beni şimdilik aşar üstad :)

« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 13:26:35 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #6 : 12 Şubat 2011, 13:27:27 »
Berke şöyle mi oluyor; sen sonuna kadar da açsan sönmüyor ama ne kadar açarsan aç belli bir şiddetten ileriye gitmiyor.. gibi mi? Eğer öyleyse küçük tüpe taktığın valf üzerindeki çıkış deliği gaz göndermeye yeterli bir çapta değildir, daha önce başıma gelmişti.

Berke Boyacı

« Yanıtla #7 : 12 Şubat 2011, 13:34:01 »
Üstad tüp yok ben gidip bir tüp alayım. Deniyeyim o zaman. Daha sonra yazarım sonuçları...
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 13:46:02 Gönderen: Berke Boyacı »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 12 Şubat 2011, 13:53:43 »
...
Bu alet nasıl çalışır nerelerden temin edilir?
...

Seni Çankaya'ya götürdüğümde şalümo gördük, fiyatını falan dahi sorduk. Unutmuşsun. Cık cık cık... Daha ne yapayım birader?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 12 Şubat 2011, 13:55:15 »
Dakota çukuru?

Tandır yani.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #10 : 12 Şubat 2011, 14:22:02 »
...
Bu alet nasıl çalışır nerelerden temin edilir?
...

Seni Çankaya'ya götürdüğümde şalümo gördük, fiyatını falan dahi sorduk. Unutmuşsun. Cık cık cık... Daha ne yapayım birader?
Onlar fotoğrafını koyduğumun aynısı değilmidi Eylem abi :S Ben onlardan sandım o yüzden... Yoksa unuturmuyum :)...  Tamam o zaman ben onlardan alıyım gidip. Sağol eylem abi... ;D
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2011, 14:23:46 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #11 : 12 Şubat 2011, 17:02:43 »
Üstad tüp yok ben gidip bir tüp alayım. Deniyeyim o zaman. Daha sonra yazarım sonuçları...
ha ??? tüpsüz çalışmaz bu meretler.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #12 : 12 Şubat 2011, 17:54:14 »
Dakota çukuru?

Tandır yani.  ;)

Yes ;D. Eti de yumuşatır, çeliği de 8). Ayrıca, Kızılderililerin Türk olduğuna bir delil daha :D...

Berke Boyacı

« Yanıtla #13 : 12 Şubat 2011, 19:04:10 »
ha ??? tüpsüz çalışmaz bu meretler.
??? Biliyorum sefa abi :) Olay şu tüp vardı ama annemler yazlığa götürmüş ev tüpünüde ellemedim...
Neyse gittim sordum anlamadılar derdimi anlatana kadar 1 saat geçti ama sonunda galiba işime yarıcak birşey aldım... 30 lira tuttu...

Berke Boyacı

« Yanıtla #14 : 14 Şubat 2011, 00:15:00 »
Sabunlu sulu test yaptım biraz kaçak var tüpe takılan kısımda... Onun dışında tam istediğim gibi yanıyor diyemem ama iş görürü gibime geliyor... Kaçırdığını görünce videoya çekemeden kapattım direk... Üstad eğer bu aletin yanışıyla ilgili bir fikrin varsa söylermisin. Basit inşaat demirini kaç dakikada dövülecek tava getirebilirim ?

« Yanıtla #15 : 14 Şubat 2011, 00:29:45 »
Açıkçası ben pürmüzle hiç dövme yapmadığımdan süreyi bilemiyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 14 Şubat 2011, 01:12:59 »
Şalümonun lülesini/başını daha büyük alsan daha iyi olurmuş aslında.

Şalümo ile ısıtma yaparken kullandığım ortamı - ocağı sana göstereyim. İki tane ince gaz beton (ytong) al. bunlardan dört ufak bir parça elde edecek şekilde bunları böl. Bunların büyüğü alta gelecek üç küçük tanesi sağ, sol ve arka duvar olacak şekilde yerleştir. Sonuncu da tavan olsun ama bunu biraz öne yerleştir ki arkada çıkış için boşluk bıraksın.

Ekteki resim fikir verecektir.

Namık Kemal
Instagram'da ben

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #17 : 14 Şubat 2011, 11:15:54 »
Eylem ustam bu tip basit çizimler için hangi programı kullanıyorsun. Benimde kafamda tasarım yapmak için bazı fikirler var ama corel draw yada benzeri profeyonel programlar gerçekten yoruyor ,zaten tamda kullanamıyorum. Varsa bir alternatifiniz sevinirim.
Cehalet Mutluluktur...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 14 Şubat 2011, 16:13:32 »
Bunlarda Open Office'in Draw'ı ile başladım, Gimp ile bitirdim. İş sistemimde olsa MS Word ile başlardım çizime.

Özel bir uygulama yok anlayacağınız.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #19 : 14 Şubat 2011, 21:02:08 »
Evet eylem abi... Keşe büyüğünü alsaymışım bu bir işe yaramıyor...