Bıçak Sanatı - Forum

friction folder çakılar

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
friction folder çakılar
« : 03 Kasım 2015, 09:04:57 »
merhaba,
yapmaya niyet edeli neredeyse 7-8 ay olan friction folder denilen çakıların bir kısmı bitti. bazılarını Kütahyada gören ustalar bana bıçak değil çakı yap sen dediler. bilmem buna sevinsem mi, üzülsem mi :) şimdiye kadar hiç şablon çıkartarak bıçak yapmaya başlamadım. oysa bu çakılar için model belirlemek ve ebatlarına karar vermek bihayli zamanımı aldı. sanırım çakı ve bıçaklar arasında böyle bir fark var. çıkan sonuçtan ben de memnunum. süreç içinde çizimler konusundan bana destek olan Salim abiye teşekkür ediyorum. ayrıca sorduğum her soruya sabırla cevap veren, atölyesi bizler için bir okul, kendisi de ustamız olan Rasim abiye de minnettarım. ve tabi desteklerini esirgemeyen Hüseyin, Şahin ve Burak abi... himmetiniz var olsun...

çakılara gelince. çelik olarak D2 kullandım. yüzeylerinde soğuk meneviş mevcut. kabzada 1 mm paslanmazdan lineer ve üzerinde kabza malzemesi... namlular yaklaşık olarak 6,5-7 cm. toplam boylar da 13-14,5 cm arasında değişiyor. yani günlük olarak cebinizde taşıyabileceğiniz, görenin ürkmeyeceği ebatlar. çakılarda toplam 5 model var. kabza malzemesi olarak ceviz, ovenkol, zebrano, zeytin, paduk, akrilik reçine (Mehmet Turan'a da teşekkürler), venge ve abanoz gibi çeşitli malzemeler kullandım. fotoğraflarda hepsinin örneği yok, çünkü bazı yaptıklarım sahiplerine gitti bile  ^-^

aşağıda bolca fotoğraf var. her türlü eleştiri ve öneriye sonuna kadar açığım :)

toplu fotoğraf

tüm modeller

bunlar da kılıfları...

testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: friction folder çakılar
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2015, 09:27:10 »
Kılıflarıyla birlikte çok uyumlu olmuşlar. El yapımı oldukları her halinde belli. Mükemmel olmuş. Yapım aşamaları da olsa hiç fena olmaz. Kabzaların yapımı ve vida tercihlerini merak ettim.
Okinawian

smhyksl

• 18
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2015, 09:55:18 »
Çok güzel bir çalışma. Her biri ayrı ayrı güzel, ellerinize-emeğinize sağlık.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2015, 09:57:39 »
Bence de sen çakı yapmaya devam et Emin kardeşim. Forumda tarzı olanlardan birisin. Ellerin dert görmesin.

Kütahya dönüşü Metin Anan ustanın bıçaklarının olduğu çanta benim arabadaydı. Hanıma bıçakları gösteriyordum. Tüm bıçaklara baktık, yorumlar yaptık. Tam her şeyi toplarken çantadan küçük, garip birşey düştü. O kadar bıçaktan sonra eşim bu küçük çakıyı gördüğü an kendini kaybetti desem yeridir. Bu bıçağı istiyorum dedi. İlk defa bir kadının bir bıçağı bu kadar beğendiğini görmüştüm. Dur bakalım Salim'i arayayım dedim. Çok özel bir durum yoksa hal yolunu buluruz dedim. Çakı Emin Ustanın Salim'e hediyesi imiş. Sağolsun yengemiz beğendiyse lafı bile olmaz dedi. Yine de Emin Ustadan da izin alarak hediyeyi hediye etti. İkisine de tekrar teşekkür ediyorum. Bu süreç bana güzellik ve mükemmelliğin aynı şey olmadığını tekrar hatırlattı. Kulağıma küpe olsun.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2015, 10:06:28 »
Çok güzel bir çalışma. Her biri ayrı ayrı güzel, ellerinize-emeğinize sağlık.
+1 Emin ustam hepsi de çok güzel ve özel. Tüm emeği geçenlerin eline sağlık demek istiyorum. Pek çoğumuz üretim adına bir şeyler ortaya koyamıyorsa da, sizinkisi meğer fırtına öncesi sessizlikmiş, Maşallahınız var. Tebrikler :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2015, 10:18:48 »
   emin abi tekrar tebrik ederim,  çok karakterli çakılar oldu gerçekten, ellerine sağlık :) hem atölyede hemde kütahyada bolca inceleme fırsatım oldu, geçen 7 aya değdi bence :) bu vesileyle bende Rasim ustamıza bir defa daha teşekkürü bir borç bilirim, emin abinin deyişiyle himmetin var olsun :)

atikmehmet

• 1213
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 03 Kasım 2015, 11:47:13 »
Oooo sonunda çıktılar ortaya. Abi bu ufaklıklar bek datlı oldular ya. Ellerine sağlık. Mustafa'nın dediği gibi pek karakterli oldu bunlar. Hakikaten tarz olayı bu olsa gerek. Senin bıçaklara bakınca bu Emin Abinin diyebiliyor insan.

Aklıma takılan bir iki konu var. 

Resmin tam ortasındaki çakı modelinde işaret parmağının geleceği kısım ile namlu arasındaki kalan kısımda ahşap kısım kırılabilir mi ilerde diye soruyor insan kendine.

İkinci olarak biz namluyu tutan kısma vida yerine pim taksak ne olur ki. Gevşemede iki çekiç tamamdır diye düşünüyorum. Bazı modellerde görsel güzelliği daha iyi yakalamış oluruz bence.   

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #7 : 03 Kasım 2015, 12:17:56 »
Bütün çakılar çok güzel . Daha güzel kılıfları hak ediyor ama. :2up

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2015, 12:20:43 »
Eline sağlık abi.Kirli çalışmalar artık senin tarzın uzaktan görünce tanıyoruz. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #9 : 03 Kasım 2015, 12:24:32 »
Bence de sen çakı yapmaya devam et Emin kardeşim. Forumda tarzı olanlardan birisin. Ellerin dert görmesin.

Kütahya dönüşü Metin Anan ustanın bıçaklarının olduğu çanta benim arabadaydı. Hanıma bıçakları gösteriyordum. Tüm bıçaklara baktık, yorumlar yaptık. Tam her şeyi toplarken çantadan küçük, garip birşey düştü. O kadar bıçaktan sonra eşim bu küçük çakıyı gördüğü an kendini kaybetti desem yeridir. Bu bıçağı istiyorum dedi. İlk defa bir kadının bir bıçağı bu kadar beğendiğini görmüştüm. Dur bakalım Salim'i arayayım dedim. Çok özel bir durum yoksa hal yolunu buluruz dedim. Çakı Emin Ustanın Salim'e hediyesi imiş. Sağolsun yengemiz beğendiyse lafı bile olmaz dedi. Yine de Emin Ustadan da izin alarak hediyeyi hediye etti. İkisine de tekrar teşekkür ediyorum. Bu süreç bana güzellik ve mükemmelliğin aynı şey olmadığını tekrar hatırlattı. Kulağıma küpe olsun.

+1
Aynen abi bende hanima bikac bicak gosterdim bowie, bushcraft, kamp bicagi hatta soyturk abinin zincirbozani falan direk tepkisi nevar ki hepsi ayni degilmi bicak iste oldu:) emin abi senin cakilari gosterdim anaa bak bunlar cok tatliymis sende bunlardan yapsana ne o öyle kocaman bicagi ne yapacan dedi:) cidden cok tatli olmuslar yapimi zormudur abi malum emir buyuk yerden bikac bende yapiyim ;)

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #10 : 03 Kasım 2015, 12:42:49 »
Hangisine sulanacağımı şaşırdım abi. Topluca bir arada olunca süper olmuş. Bu sahneyi görene kadar friction sevmez imrenmezdim de ama şimdi benimde yapasım geldi :) Ellerine sağlık her biri için ayrı ayrı   :2up :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 03 Kasım 2015, 13:36:22 »
Ellerine kollarına sağlık kesinlikle yapmalısın. Çakıları yakından gördük çok güzeller  :2up :2up :2up

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #12 : 03 Kasım 2015, 13:44:10 »
Ben fotograf cekicem derken bu guzellikleri gormemisim :( Sefa abinin bıçağın sırtıyla dometes kesmeye kalktigi çakilardan mi bunlar :)

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #13 : 03 Kasım 2015, 13:57:56 »
Metin abi, güzellik ve mükemmelliğin farklı olduğu tesbitini çok sevdim. bir çok meseleyi özetleyen bir ifade. yengemin çakıyı bu denli beğenmiş olması beni gerçekten çok mutlu etti.

Ömer ustam çakı bıçak yapmaya değil de fotoğraf çekip yüklemeye üşeniyorum inan, yoksa atölyede bişiyler yapıyorum sürekli.

Mustafa sen de bu sürecih şahitlerinden ve motive edicilerindensin, asıl senin himmetin var olsun.

Mehmet aşağıda iki fotoğraf var çakıyı yandan gösteren. arada kullandığım 1 mm paslanmaz malzeme bu kırılma riskini ortadan kaldırıyor bence. dediğin pim şişirme işi olabilir belki ama her kullanaıcı bunu tercih etmez. ayrıca bu vida sistemi ile istenirse namlu kolaylıkla çıkartılıp değiştirilebilir, bilenebilir vs. fakat daha estetik çözümler bulmam gerektiği konusunda haklısın.

Erdoğan, yengemin beğenmesine sevindim :) yapımı zor değil aslında ama bir sürü yerde aksilik çıkabiliyor. bu çakıları yaptıktan sonra tam kabza bıçakların aslında ne kadar "güzel" olduklarını fark ettim  :D aşağıda yapım aşamalarıyla ilgili fotolar ekliyorum. iki tane daha çakı daha ekliyorum, onlar da yeni sahiplerinde şu anda  8)

Cihan çok güldüm tekrar hatırlayınca Sefa hocamın yaptığını  :D :D o çakı hazır bir çakıydı. benim sürekli taşıdığım, sıradan bir çakı. fakat namlu yapısını çok severim o çakının ve ben de o model namlu çalıştım, gördüğün gibi.

ayrıca beğenilerini ifade eden arkadaşlara da tekrar teşekkürler. bu çakılar forumdaki yardımlaşma ve dayanışmanın da ayrıca bir göstergesi.

ilk tamamlanan çakı

yapım aşamaları

bunlar da sahiplerine gidenler

Mehmet bunlar da yandan görünüşleri

Acur Firarda

• 460
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2015, 14:04:55 »
Ellerinize sağlık Ustam gerçekten harika hepsi derya kuzusu sanki :)

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2015, 15:36:38 »
Emin gercekten cok guzel ve kutahya da yakindan inceleyince resimler aslinda biraz sönük kaliyor canli canli incelemesi daha bir ayri zevkli ,Sen yap caki ni kardesim ;) ellerine saglik

yeni aksesuarlarini da gorelim artik ;)

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #16 : 03 Kasım 2015, 16:28:42 »
saolasın Hakan abi. pimleri sıradaki ufak edc bıçaklarda kullanacağım kısmetse. inan senden çok ben hevesliyim ^-^

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 03 Kasım 2015, 17:00:35 »
Ustam ellerine kollarına sağlık.. Her biri bir birinden güzeller maaşâllah..
Mükemmellikle güzelliğin aynı şey olmadığı konusunda bende hem fikirim..
Şimdi bu çakıların aynısı, bire bir, bir benzerini kendilerini yapan usta bile yapamayacağından mükemmel değil belki ama çok güzel ve özeller.. ve sahiplerine kendilerini özel hissettirirler.. Niye mi? Çünki bir başkasında aynısı bulunmaz..
Tekrar emeklerine sağlık ustam..  :)
"Maksatların anası sabırdır"

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #18 : 03 Kasım 2015, 19:51:11 »
Emin Ustam, çok ama çok güzel çalışmalar.Ellerin dert görmesin.

« Yanıtla #19 : 03 Kasım 2015, 20:24:37 »
İşte görmek istediğimiz görüntü buydu  :2up hepsi birbirinden naif ve mütevazi bir estetik görüntü izletiyor. Emin yakından da bakmıştık ama harbiden de çok güzeller. Ellerin dert görmesin.
( arkadaş ne dedikoducusunuz yani, gözümüz görmedi o yüzden öyle oldu zaten bıçağı da ters yapmışlar  ::)  ama hem Cihan'ı hem seni yazdım bir kenara )