Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Mengenesi Yapımı

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bıçak Mengenesi Yapımı
« Yanıtla #40 : 23 Aralık 2009, 10:09:04 »
Yok, bu denemeye değecek bir fikir. En azından ben öyle düşünmüştüm.

Geçenlerde kestamit yada onun gibi bir nesneden pir parça aldım. Çapı 10-11 cm, boyu 10 cm kadar bir silindir şeklindeydi. Bunun ortasına bir delik açtım ve buraya güçlükle bir vida soktum. Böylece parçayı tornaya bağlayabilecektim.

Bağlamadan önce boyuttan dolayı arabayı karşı uç tarafına doğru ilerletip yer açmam gerekti. Çünkü maalesef kalemlik bu parçayı takabilecek kadar geri gelmiyordu. Bundan sonra parçayı bağlayabildim. Bu durumda artık makineyi ancak ağaç tornası gibi kullanabilecektim. Bundan da başka, deliği merkezli delemediğimden balans da yapıyordu. Biraz uğraştıkan sonra pes ettim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #41 : 28 Aralık 2009, 01:10:47 »
Arkadaşlar mengenede iki keredir çalışıyorum ??? bence hiç zaman kaybetmeden kendinize bir mengene yapın, boşu boşuna uğraşıyormuşuz gerçekten, çok rahat ve konforlu bir çalışma olanağı sunuyor....

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #42 : 04 Haziran 2011, 23:38:36 »
Hocam uygulama resmi varmıdır , 1-2 tane
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #43 : 05 Haziran 2011, 14:42:10 »
Arkadaşlar mengenede iki keredir çalışıyorum ??? bence hiç zaman kaybetmeden kendinize bir mengene yapın, boşu boşuna uğraşıyormuşuz gerçekten, çok rahat ve konforlu bir çalışma olanağı sunuyor....
sefa hocam ben bu mengenenin resimlerini indirdim geçen hafta,bende bir tane yapmak istiyorum fakat ölçüleri yazılı olsa resimden tam anlayamadım,boruların genişliği kaç cm boyları kaç cm gibi rahmet olacak ama,birde içindeki parçalar mengenenin bıçağı tutan kısmı demirmi ahşapmı kaynalı gibi sanki?

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #44 : 05 Haziran 2011, 15:11:32 »
kaynak puntaları şu şekilde
bu kaynak puntoları masadan kaymasın diyemi?

« Yanıtla #45 : 05 Haziran 2011, 19:09:49 »
Ölçülendireyim en kısa zamanda. Bıçağı tutan çeneler demir ( üzeri lastik kaplı). Alttaki puntalar da evet tam dediğin gibi, masaya sıkıştırıldığında kaymasın diye.

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #46 : 06 Haziran 2011, 12:52:40 »
Ölçülendireyim en kısa zamanda. Bıçağı tutan çeneler demir ( üzeri lastik kaplı). Alttaki puntalar da evet tam dediğin gibi, masaya sıkıştırıldığında kaymasın diye.
sağol hocam bana elzem lazım bu mengene, ??? birde aklıma gelen bir eklenti var çizimini yapabilirsem,veya dilimin döndüğü kadar anlatayım. bıçağı taktığımız borunun öbür tarafına üstü açık  bir mengene düşündüm 1cm veya 2 cm boruyu yandan kesip içine ikitane yine demir koyarak biri kaynaklı olacak şekilde diğeri serbest kalacak ama boruyu T Şeklinde kaynatarak bıçağın sırt kısmını eğelerken boydan boya kullanabileceğim bir mengene. veya bütün bunlara hiç gerek kalmayabilir belkide, bu mengenenin kullanımı hakkında pek bilgi sahibi değilim.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #47 : 25 Aralık 2011, 19:25:19 »
Soruyu tam anlamadım ama belki bu bir yanıttır:  :-\

Bunun bir limit olduğunu iddia etmeyeyim ama hem çenelerin baya açık olduğunu hem de kalemlikle arada çok az mesafe kaldığını söyleyeyim. Şu anda bağlı olan alüminyum silindirin çapı 7 cm.
torna deyince kendi mesleğim olduğundan girdim hayırlı olsun .70-80 mm den bahsediyorsun o normal ayna ayaklarıyladır aynanın birde ters ayakları var ozaman ayna çapındab fazlasını bile bağlarsın. Sanırım senin sportun(derinlemesine talaş kursu)fazla bağlamaya müsade etmiyor kalemliğe yaklaştı dediğine göre .Sportu sonuna kadar geri al ve kalemin ucundan fener mili (aynanın) merkezini ölç nekadar çapta iş bağlayabileceğin ortaya çıkar.Torna ve tornalama konusunda sormak istediğin olursa bilgim dahilinde seve seve yardımcı olurum kolay gelsin
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #48 : 26 Aralık 2011, 01:05:13 »
Teşekkürler,  :)

Malesef ters ayaklardı denediklerim. Kısıtlı bütçe ile alınan tornanın boyu da kısıtlı oluyor malum..
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #49 : 26 Aralık 2011, 21:39:19 »
Teşekkürler,  :)

Malesef ters ayaklardı denediklerim. Kısıtlı bütçe ile alınan tornanın boyu da kısıtlı oluyor malum..
Mevcut aynasının ters ayakları yokmu onlar takım satılıyor başka aynanınki uymazki adımları faklı oluyor.Ama çok görülmez madein china saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #50 : 26 Aralık 2011, 21:51:02 »
Takımdan çıkan normal ayaklar en fazla 30-40 mm çapa açılıyordu. Yine takımdan çıkan ters ayakları takınca ise bahsetmiş olduğum sonucu aldım. Başka bir aynaya ait bir parça kullanmadım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #51 : 27 Ocak 2012, 23:05:38 »
hepsi birbirine monte ediliyor

hocam acaba bunun ucuna matkap veya dremel sabitlenip küçük çalışmalarda kullanılabilir mi?

« Yanıtla #52 : 30 Ocak 2012, 01:27:13 »
Araya sığmaz sanıyorum, ama aradaki lamalar çıkartılarak sıkıştırılırsa olabilirde neden olmasın.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #53 : 30 Ocak 2012, 13:27:42 »
hocam teşekkür ederim
                                    saygılar

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #54 : 14 Şubat 2016, 19:45:55 »
Ustam gayet güzel olmuş ve faydali bir paylaşım Teşekkürler.
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

Sadık1453

• *
  • 12
  • Meslek: Otomotiv - Finans
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #55 : 11 Mart 2016, 10:14:03 »
Süpermiş eline sağlık.