Bıçak yapımında çelik konusu bir derya olmakla beraber kabza çeşitleri de azımsanmayacak bir ürün-imkan yelpazesi sunar. Salim Türk usta ile beraber çeşitli kabza malzemesi temin, üretim, tasarım fikirlerimiz oluyor. Zaten yapılmış örnekleri de olan Polyesterden biz de biraz çalışmak istedik. Bu konuda hiç bilgimiz olmadığı için forum üyelerimizden Mehmet Zafer ÇELİKOĞLU abimize danışmaya karar verdik. Kendisi polyester uzmanı olduğu için en uygun kişi konumunda. Sağ olsun telefon görüşmesinde oldukça olumlu yaklaştı ve bir kaç gün sonra elinde numune malzemelerle geldi. Salim'in evinde buluştuk. Sohbet ve çeşitli fikir alışverişinde bulunduk. Bize polyesterle ilgili temel bilgileri verdi. Ben de bu bilgiler ışığında Zafer abinin verdiği polyester setiyle bazı denemelerde bulundum. Biraz not tutup fotoğraf çektim. Muhtemelen pek çok kişi biliyordur ama kendi adıma verimli bulduğum bu süreci sizlerle paylaşmak istiyorum. Kafamda başka fikirler de var. Onları da çalışıp bu başlığa ekleyeceğim.
Genel olarak polyester, reçineye hızlandırıcı ve sertleştirici eklenerek üretiliyor. Farklı eklemelerle esneklik, renk, efekt, ısıya dayanıklılık vs özellikler değiştirilebiliyor. Ben en basitinden başladım.
POLYESTER DENEMELER
150 ml polyester reçine
0,75 ml hızlandırıcı (önerilen %1'lik değerin yarısını aldım)
1,5 ml sertleştirici.
Yukarıdaki malzemeleri reçineye hızlandırıcı ekleyip, karıştırdıktan sonra sertleştiriciyi ekledim ve karıştırdım. Bu arada bu çalışmalar polipropilen veya polietilen kaplarda güvenle kullanılabilir. Plastik kapların altında
PP ya da
PE diye yazar.
GÜVENLİK NOTU :
Hızlandırıcı ve sertleştiriciyi asla birbirine karıştırmayın. Birbirine yakın tutmayın. Patlamaya varan reaksiyon gösterebiliyormuş.

Reçine + Hızlandırıcı ( Mavimtırak )

Reçine + Hızlandırıcı + Serleştirici ( Yeşilimtırak )

Basit karışımın 100 ml kadarını yağ kutusuna aktardım. 1 cm'den yüksek.

Kalan miktara 1 damla kırmızı pigment ekledim. İyice karıştırıp onu da bir kapağa boşalttım.

Ölçü kabında kalanına da biraz daha kırmızı pigment ekledim. Üzerine de siyah pigment boşaltıp bir çöp yardımıyla desen çizdim.

Bir miktar daha yaptım. Bu sefer hızlandırıcıyı arttırdım.
150 ml polyester reçine
1,5 ml hızlandırıcı
1,5 ml sertleştirici
Bu defa 100 ml basit karışımı aramidden mamül bal peteğinin üzerine döktüm.


Kalan karışıma toz fosfor ekleyip ince bir kalıba döktüm.

Bardakta kalan fosforlu karışıma kırmızı pigment ekledim. (Aslında bu karışım işi sertleştirici eklenmeden önce yapılmalı)
Elimdeki çatlak maunun çatlaklarını doldurdum.




Bunda hızlandırıcı fazla olduğundan jelleşme 15 dk içinde başladı. Ayrıca ilk karışımda olmayan yüzeyde noktalanma gelişti.
Kuruma yarım saatte başlıyor. Bir saat içerisinde kalıptan çıkarılabilecek duruma geliyor ama hala esneklik var. 3-5 saat beklemek daha uygun bence. Ben 24 saat kadar bekledim. Sonuç.
basit karışım


basit karışım + pigment (1 damla)

basit karışım + pigment (bolca) +siyah desen

Basit Karışım + bal peteği

Basit Karışım + Fosfor Tozu

Basit Karışım + Fosfor Tozu + Kırmızı Pigment

İspirto rengi bir ürün çıkıyor. oldukça sert. 2 mm kalınlığında olanı elle kırdım. 1 cm olanı denemedim bile. Bir kaç çekiç darbesinden hasarsız çıktı. Kolay eğeleniyor, incecik bir tozu var. Eğelenen kısım matlaşıyor. Yüksek kumlara kadar zımparalanırsa tekrar şeffaflaşabilir diye düşünüyorum. Oldukça ümitliyim güzel şeyler çıkacak gibi.