Bıçak Sanatı - Forum

USTALARDAN ÖĞRENİP ELİMİZİN BECEREBİLDİĞİ KADARIYLA YAPTIKLARIMIZ

İhsan24

• 195
  • ihsan
Bıçak yapımına merak saldığım günden buyana yaptığım bir kaç nacizane çalışma ustalarımın fikirlerini almak isterim
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2015, 22:31:10 Gönderen: kurt24 »

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Emeğinize sağlık, biraz daha özenle ilerleyen dönemlerde güzel işler çıkacaktır. Kolay gelsin :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

İhsan24

• 195
  • ihsan
Emeğinize sağlık, biraz daha özenle ilerleyen dönemlerde güzel işler çıkacaktır. Kolay gelsin :)

Sağol ustam teşekkür ederim

İşlerle ilgili yorumumu sonraya bırakarak bir başka şeyi hatırlatmak isterim.
Bu bölümün asıl amacı eleştiri veya önerlemelerdir. Bunun dışında; iş üzerine konuşacak bir şeyimiz yoksa, sadece "eline sağlık" veya benzeri şeyler yazmaktan kaçınalım ki başlık yararlı ve öğretici olsun...

İhsan24

• 195
  • ihsan
Sefa ustam yorumlarını çok sonraya bırakıp bizi merakta koyma ustam :)

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
Sefa ustam yorumlarını çok sonraya bırakıp bizi merakta koyma ustam :)

+1

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
hataya düstük sefa hocam dogru söylüyor eksikleri masaya yatirip söylemek lazim bir kere perdah olmamis kabze olmamis bu tip seyleri yorum yapmak gerekiyor anladigim kadariyla

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
başlangıç için biraz zorlu bıçaklar olmuş. özellikle kabzaları zor ve zorlandığınız da belli oluyor. parçalı kabzalarda, ister tam kabza ister gizli sap olsun, parçaların birleşimlerine önem vermek gerekiyor. parça aralarında oluşması muhtemel boşluklar için tedbir olarak, kullandığınız epoksiyi kullandığınız ahşabın tozu ile renklendirin. bu yöntem, hatalı görünümü minimuma indirecektir. gizli sap bıçaklardaki en önemli aşamalardan birisi balçağın namluya tam oturması ve parçalar arasında boşluk kalmamasıdır. bu konuda da titiz ve sabırlı bir çalışma yürütmek gerekiyor. perdah konusu ise teknikle beraber yine sabrı gerektiriyor. eğer perdah yapacak sabrı kendinizde bulamıyorsanız, asgari perdah sınırına (220 kum) kadar geldikten sonra yüzey renklendirme yöntemlerini (asit, patinasyon vs.) deneyebilirsiniz. bıçaklarınızın formları da tam oturmamış gibi. ilk bıçaklarda doğaçlama profil çıkartmak yerine belli modelleri temel almak hataları yine azaltacaktır.

tüm bunlara rağmen, azim ve gayretiniz için elinize sağlık.  ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Sefa hocam haklısınız, konu bölümü dikkatimden kaçmış, bu yüzden asıl söylenmesi gerekenleri belirtmekte yarar var. Öncelikle resimler çok net değil ama görebildiğim kadarıyla söyleyeyim, 3.bıçakta balçakla sapın birleşnesi düzgün olmamış vekabze de çok sade ve ergonomiden uzak görünmekte.Baltadaysa kaynaklı kısmın görüntüsü pek hoş değil, ayrıca sap namluya bitişik olmamalıydı.Yani sapın geçtiği yerden alta doğru bir miktar kesmeniz gerekiyor, sapla namlu arasında mesafe olmalı. Ustalarımız size daha doğrusunu söyletecektir ama, bu haliyle kesme esnasında namlu darbe yle birlikte sapa zarar verecektir.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

İhsan24

• 195
  • ihsan
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim yeni denemelerimde bu hataları yapmamaya dikkat edeceğimden emin olabilirsiniz

İhsan24

• 195
  • ihsan
ÇELİK:4116
KALINLIK:4MM
SAP:KEMİK
TOPLAM BOY :21 CM
PİM:4MM PİRİNÇ

SIRT DESENİNİ FORMDAKİ USTALARDAN KOPYA ÇEKTİM  ;)

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ben bir usta değilim ama ricasso net çıkmamış ve ağızda çok fazla diş izi var hiç perdahlanmamış gibi , uçlardaki ağzı açarken kaymalarda belli oluyor bu ağız açma rampanızda yanlış birşeyler olduğunu gösteriyor  ::)  , kalıp olarak güzel ve hoş bir bıçak ama daha detaylı çalışmanız gerektiğini düşünüyorum .

İhsan24

• 195
  • ihsan
Ben bir usta değilim ama ricasso net çıkmamış ve ağızda çok fazla diş izi var hiç perdahlanmamış gibi , uçlardaki ağzı açarken kaymalarda belli oluyor bu ağız açma rampanızda yanlış birşeyler olduğunu gösteriyor  ::)  , kalıp olarak güzel ve hoş bir bıçak ama daha detaylı çalışmanız gerektiğini düşünüyorum .

AĞIZ AÇILAN YERİ KENDİM BİLEREK O ŞEKİLDE BIRAKTIM AMA UYARILARINIZI DİKKATE ALICAM

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bunun için yorum yapayım:

1- sap ahşabını biraz fazla bırakıp taktıktan sonra taşanları törpü, eğe, zımpara ile falan atarsanız ve ikisi arasında yüksekli farkı olmaz ve buradaki bitiriş daha güzel olur. Ha eğer balçağın çıkıntılı olması niyetim derseniz o halde de balçağı bence daha enli yapmanız gerek. Bu haliyle sap ile balçak arasındaki fark bence kötü ve buranın temizliği de yetersiz.

2- Bir de sapın içindeki iç bükey kısımlar parmak sapını göz önüne alarak yapılmalıdır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
...

Bu sap, bu haliyle eğer bir solak için yapılmış ise, önemli bir optimizasyon yaparak sapı ele uygun bir şekilde asimetrik yaptığınız düşünülebilir. Yok eğer bunu kullanacak kişi solak değilse o zaman acaba bıçağı tam tepeden çekmediğnizden dolayı gözüm mü yanılıyor acaba diye sorayım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

İhsan24

• 195
  • ihsan
...

Bu sap, bu haliyle eğer bir solak için yapılmış ise, önemli bir optimizasyon yaparak sapı ele uygun bir şekilde asimetrik yaptığınız düşünülebilir. Yok eğer bunu kullanacak kişi solak değilse o zaman acaba bıçağı tam tepeden çekmediğnizden dolayı gözüm mü yanılıyor acaba diye sorayım.

simetri bozukluğu olduğu doğrudur ustam kemiği ikiye ayırırken yamuk kesilme oldu ama doğrudur bunu bir solak kullanıcak ama kasıtlı yapmış değilim dediğim gibi tamamen kesim hatası

İhsan24

• 195
  • ihsan
Bunun için yorum yapayım:

1- sap ahşabını biraz fazla bırakıp taktıktan sonra taşanları törpü, eğe, zımpara ile falan atarsanız ve ikisi arasında yüksekli farkı olmaz ve buradaki bitiriş daha güzel olur. Ha eğer balçağın çıkıntılı olması niyetim derseniz o halde de balçağı bence daha enli yapmanız gerek. Bu haliyle sap ile balçak arasındaki fark bence kötü ve buranın temizliği de yetersiz.

2- Bir de sapın içindeki iç bükey kısımlar parmak sapını göz önüne alarak yapılmalıdır.

Acemiliğimin muazzam bir biçimde resime yansıması desem yırtarım mı acaba ?  :(

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
bıçakların namlu kısımları genel olarak güzel ama kabzelerine biraz daha detaylı ve titiz çalışırsan bence gayet başarılı işler çıkartıcaksın.

İhsan24

• 195
  • ihsan
bıçakların namlu kısımları genel olarak güzel ama kabzelerine biraz daha detaylı ve titiz çalışırsan bence gayet başarılı işler çıkartıcaksın.

Teşekkür ederim sağolun

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
Özellikle kabza hataları çok göze batıyor,daha dikkatli olunabilirdi.