Bir cırak olarak uzun zamandır arastrma yapıyorum.ustaların yazılarnı heyacanla okudum ve bnde yakında bir hancer yapmayı planlıyorum.aslında tam hancer degil biraz daha uzun.küçük bir kılıç diyebiliriz.kendme bir plan hazırladım.yapacagım tekniği ve izleyecegim yolu yazarak belirledim..şimdi ustalarımda istegim planımı okumaları ve bir yorum yapmalrı.yanlışlarmı düzeltmeleri.inş bni kırmazlar.bn yay celiği ve planya celiğni kullanacagım.
makas celiğinden 2 palakayı ''V'' sekline getirecek şekilde alttan kaynayaklayacağım.içine '' I'' sekline planya celiği koyacagım.tabi bu sekiller dik bir acıdan bakınca.yapmak istediğim şekil altı kaynaklı 2 makas çeliğinin arasına planya celiği koyacagım.planya celiğnin sadece bir tarafı dsarıda olacak.
planya celiğini de makasa kaynaklayınca bu parcayı atese koyacagım.parca sapsarı oluncaya kadr bekleyecegim.sonra yeternce isiya ulasan parcanın arasına boraks döküp tekrar atese koyacagm parca beyazlasınca cıkarıp döveceğim iyice dövdükten sonra sogursa tekrar atese koyup ısıtacagım. burada bir sorum var parcayı döverek uzatmak için tekrar ocaga koyunca ne kadar ısıtayım.kaynak yaparken ısıttıgm kadar ısıtmayacagım ama tahminen hangi renkte ckarıp döverek parcayı uzatacagım.

yeteri kadar uzayınca katlayıp tekrar döverek uzatacagım.burada ne kadar ısıtıp tekrara dövebileceğimi sormustum.
blmyorum ama inş ögretirsiniz.
bu işlemi yeteri kadar yapınca celiğe son seklini vereceğim.
sonra sarı renge yaklaşan celiği motor yağına batıracagım.burdada bir sorum var su verme işlemine hangi renkte geceyim.sarıya yakın diye biliyorum ama ne derece dogru

bu parca cok kırılgan olacagından tekrar su vermem gerekecek. parcayı tekrar ısıtıp bu sefer suyun içine sokacagım.burada da ufak bir sorum olacak.2.su verme işlemine nasıl gecmeliyim.yani ne kadar ısıtınca tekrara suya sokayım.

bundan sonra temperleme yapmam gerecek.bildigim kadarıyla 200 derecede falan 2 saat beklemem gerekiyor doğru mu.

sizinde vereceginiz biligilerle bu işlemleri basarıyla gercekleştirirsem nasıl bir celik olur.sonucta bir tarafı esnek makas çeliği , bir tarafı planyanın sert celiği olmuş olacak ve katlı olacak. yardımlarınızı bekliyorum lütfennn