Bıçak Sanatı - Forum

Ağır Hizmet Bıçağı

Ynt: Ağır Hizmet Bıçağı
« Yanıtla #20 : 22 Şubat 2010, 18:29:17 »
Geç kaldın saat 17.00 gibi yola çıktı, sertleştirilmiş bir şekilde. ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 22 Şubat 2010, 18:29:57 »
...
Bir daha okuyunca anlamamış olduğumu farkettim, su verip öyle mi göndereyim, ne dersin??? Hamon da deneyeyim mi?, bunlara olur dersen Çarşambaya gönderirim, olmaz dersen pazartesi

Aslında ucunda çatlak var iken daha fazla ısıl işlem yapmamak en iyisi. Bu haliyle gönderirseniz ben ön kısmı atıp bıçağa kendimce bir şekil vermeye çalışırım. 9260 için ısıl işlem nedir bir araştırırım. Yapabilirim dersem onu da deneyip bıçağı bitiririm.

Suyunu kaçırmadan sert bıçağı nasıl kesiyorsunuz ?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #22 : 22 Şubat 2010, 18:51:35 »
Sefa bey, bu 92xx celikler silikon baglayicili degil mi, 10xx lerden performans olarak farklari nedir? Bir de , fi tarihinde bunlardan kilic yapan bir cinliyle konusmustum, adam bana bunlarda farkli sertlestirme ve dolayisi ile hamon yapamadigini soylemisti. Sadece tam sertlestirme ile kullanabiliyorum demisti.
10XX çelikler genel olarak yalın karbon çeliklerine yakın  ama kimyasal kompozisyonlarına baktığınızda bunların da içerisinde az miktarda Si olduğunu görürsünüz, oysa Mn neredeyse % 1 e yakındır, bu durumda aslında bunlar da yalın karbon çeliği değildir. Silisyum yapıya fazladan sertlik, elastikiyet ( zaten yaprak yaylarda kullanılıyor) ve çekme dayanımı kazandırırken, kaynak edilebilirliği, işlenebilirliği ve ısı - korozyon dayanımı da azaltıyor. Bu saydığımız özelliklerin bir çoğu yay yapmak için neredeyse ideal bir malzemeyi tanımlıyor. Mangan özellikle aşınma dayanımlarını karşılayan bir metal ki zaten 9260 içerik olarak % 1,8-2,2 arasında Mangan barındırıyor, bu da büyük olasılıkla yaprak yayların birbirine sürtünerek ya da aralarına giren toz, kum vs gibi maddelerle aşınmasını engellemek için veya kesit daralmasını engellemek için koyuluyor, elbette diğer yandan ta tokluğu önemli ölçüde arttırır. Hamon oluşmasına engel olan özellikle yüzey bölgesinde yayınmış durumda olan mangan olmalı, bunun bir kısmını kaybetmeksizin hamon oluşturmak biraz zor gerçekten de ama içeriğindeki karbonun bir kısmını kaybetmeyi göze alarak bu işlemi yapmak mümkün, ocakta bir dizi karmaşık işlem yapmanız gerekiyor. Açıkcası işlemlerin hepsini şu an sıralamak anlatım açısından biraz zor, uygun bir yöntem bulursam bir ara anlatırım.
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2010, 18:59:01 Gönderen: sefa çabuk »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 22 Şubat 2010, 21:42:28 »
...

Suyunu kaçırmadan sert bıçağı nasıl kesiyorsunuz ?

Yavaş ve sıkıcı bir şekilde...

Taşla kesim hattında bir oluk açıp devam ederek ya da fiber diskle keserek falan... Tabii sık sık soğutup suyunu kaçırmadan. HSS testereden bıçak yaparken izlenen usulde.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben