Sefa bey, bu 92xx celikler silikon baglayicili degil mi, 10xx lerden performans olarak farklari nedir? Bir de , fi tarihinde bunlardan kilic yapan bir cinliyle konusmustum, adam bana bunlarda farkli sertlestirme ve dolayisi ile hamon yapamadigini soylemisti. Sadece tam sertlestirme ile kullanabiliyorum demisti.
10XX çelikler genel olarak yalın karbon çeliklerine yakın ama kimyasal kompozisyonlarına baktığınızda bunların da içerisinde az miktarda Si olduğunu görürsünüz, oysa Mn neredeyse % 1 e yakındır, bu durumda aslında bunlar da yalın karbon çeliği değildir. Silisyum yapıya fazladan sertlik, elastikiyet ( zaten yaprak yaylarda kullanılıyor) ve çekme dayanımı kazandırırken, kaynak edilebilirliği, işlenebilirliği ve ısı - korozyon dayanımı da azaltıyor. Bu saydığımız özelliklerin bir çoğu yay yapmak için neredeyse ideal bir malzemeyi tanımlıyor. Mangan özellikle aşınma dayanımlarını karşılayan bir metal ki zaten 9260 içerik olarak % 1,8-2,2 arasında Mangan barındırıyor, bu da büyük olasılıkla yaprak yayların birbirine sürtünerek ya da aralarına giren toz, kum vs gibi maddelerle aşınmasını engellemek için veya kesit daralmasını engellemek için koyuluyor, elbette diğer yandan ta tokluğu önemli ölçüde arttırır. Hamon oluşmasına engel olan özellikle yüzey bölgesinde yayınmış durumda olan mangan olmalı, bunun bir kısmını kaybetmeksizin hamon oluşturmak biraz zor gerçekten de ama içeriğindeki karbonun bir kısmını kaybetmeyi göze alarak bu işlemi yapmak mümkün, ocakta bir dizi karmaşık işlem yapmanız gerekiyor. Açıkcası işlemlerin hepsini şu an sıralamak anlatım açısından biraz zor, uygun bir yöntem bulursam bir ara anlatırım.