Bıçak Sanatı - Forum

döverken kırıldı

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
döverken kırıldı
« : 06 Şubat 2011, 23:47:53 »
Tatilin gelmesiyle hevesle ocağımı ,yaktım almış olduğum civa çeliğini dövmeye başladım ,ilk başlarda sorun yoktu ama sonra ocaktan cıktıktan sonra üstünde bir çatlak olduğunu gördüm kücük bir çekiç darbesi vurunca kırıldı .Nedeni ne olabilir ? Birde kırılan parça da tane büyümesi vardı hemde fazlasıyla nerde yanlış yaptım ? Kaç derecede dövmem gerekiyordu sizlerden yardım bekliyorum.

Berke Boyacı

Ynt: döverken kırıldı
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2011, 00:05:39 »
bıçağı döverken hiç çelik kendi rengindeyken çekiç vurduğunuz oldumu ? Yani demek istediğim bıçağı döverken soğudu sonrada dövmeye devam ettinizmi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2011, 00:41:28 »
Çok sıcakken dövdünüz mü hiç? Bu sadece bir şüphe ama...

Civa çeliğinde hiç sorun yaşamadığımı ve bu çeliği döverken ocağımda hiç yüksek sıcaklıklara ulaşamadığımı, kırmızının ilerisini göremediğimi düşünürsek bu çeliğin -belki- yüksek sıcaklıklarda problem çıkardığımızı düşünebiliriz. Çünkü başkasının da sorun yaşadığını duyduğumu hatırlıyorum.

Tabi Berke'nin dediği gibi düşük sıcaklıklarda sorun hep olası.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2011, 01:45:39 »
Aslında ben de cıva çeliği ile çalıştım, O1 ile çalışmaya çok benziyor, ikisi de bol bol hata kabul eder. Dözmede tane büyümesi olması doğal, zaten ısıl çevirimlerle tane boyutunu düzeltme imkanı var bu çeliklerde, ancak sıcak kırılganlığı bildiğim kadarıyla yok. Büyük ihtimal hızla soğuyan kenar kısımlara sert darbe ile vurmuşsunuz. Tavsiyem gün ışığında gölgede açık kırmızı ya da aydınlıkta koyu kırmızı, karanlıkta turuncu renk civarında çalışınız (900 ve üstüne tekabul ediyor). Fabrikaca tavsiye edilen dövme ısıları 850-1050 arası ( http://www.osmanlicelik.com.tr/images/pdf/k510odf.pdf?phpMyAdmin=5dcfe078f699d2e3d24a2538fb5fb5d7 )

Kipmen Sanat web sitesi

Serdar Bty

• *
  • 45
    • BIÇAK DÜNYASI
  • Meslek: Online satış Sitesi, gravür işleme
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #4 : 07 Şubat 2011, 11:29:07 »
mehmetseyhan kardeş Denizli'desin sana 25 dakika uzaklıkta Yatağan kasabası var bence bir uğra derim hangi bıçakçıya gitsen sana yardımcı olur bıçak ile ilgili ne istersen bulabilirsin.

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 07 Şubat 2011, 11:57:17 »
Bende sıcak döverken bıçak kırılması 1 kere oldu, o da biraz soğukken bir yamukluğu düzeltmek isterken. Yüksek ısılarda iyice yumuşamaya başladığı için kırılacağını sanmıyorum ama bu seferde yanabilir çelik. Belki daha önceden oluşmuş olan bir çatlak nüksetmiş te olabilir.
Ölümü gülerek karşıla!

mehmetseyhan

• 91
« Yanıtla #6 : 07 Şubat 2011, 17:33:45 »
Teşekkür ederim ama döverken çelik turuncu sarı arasındaydı yani düşük sıcaklık değil .Yüksek sıcaklıkta daha sünek olması lazım onunla alakalı da değil birde kırmızı turuncu arasında döveyim bakalım neler olacak .

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2011, 21:27:05 »
Mehmet Bey, çelik sarı iken ortam ışığı neydi, sarı renk her halukarda aşırı ısınma anlamına gelir, hele ortam aydınlık ise ısı 1300'leri bulmuş da aşmış anlamına gelebilir, bu yüksek ısılar çeliğin yanmasına neden olabilir, çatlak da o bölgede oluşmuş olabilir tabii...

Kipmen Sanat web sitesi

mehmetseyhan

• 91
« Yanıtla #8 : 07 Şubat 2011, 22:33:54 »
saat 16:00 sularındaydı sanırsam fazla ısıtmaktan .

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #9 : 09 Şubat 2011, 22:54:06 »
bu olası senaryolarla meydana gelir. egerlde de gelebilir. sanırım uygun dovme sıcaklıkları dısında çalışıldıgı için...

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2012, 19:25:45 »
Geçen hafta bir arakadaşımın ocağında civa çeliği ile çalışdık. ikimizde oldukça acemi oldugumuzdan deneme amaçlı oldu. Döverken bir sorun yokdu  sonra kafamıza göre ısıl işlem yaptık ( usta demircileriz ya :) baya bi ısıtıp soktuk buslu suyun içine ( havasoğuktu sular buz tutmuşdu) . Neyse hafta içi ofisde masamızın üzerinde unutmuştum. Ofisde bir çalışan üzerinde ne kadar sağlam diye deneme yapmış ( eli ile bükmeye çalışmış) . tabi geldigimde iki parça idi. Civa çeliğine neden bu adı verdiklerini içindeki yapıdaki Civa gibi parlayan taneleri görünce anladım. Foruma TANE BÜYÜMESİ ne ve hatalı dövme ve hatalı ısıl işleme örnek olsun diye koyayım istedim belki bir faydası olur.

« Son Düzenleme: 22 Aralık 2012, 19:27:51 Gönderen: gokhand »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2012, 19:35:09 »
örnek için teşekkürler. tane buyumesı için ıyı bır resım.  olması gereken sıcaklığın çok üstüne çıkıldığının göstergesı.   cıva çelığının bu kırıklardakı gözuken parıltı ıle ısımlendırılmesı yanlış olur. dığer çelıklerde de aynı göruntuyu hatta daha fazlasını alabılırsınız.
ısıl işlem yaparken bır demır çubuğun ucuna mıknatısı tel ıle bağlayın  ne zamankı mıknatıs tutmamaya başlar  bır ıkı ton daha renk açıldığında tavladığınız malzemenın  o zaman suyunu yağda verırsenız olumlu netıleneceğine ben ınanıyorum.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2012, 19:37:22 »
Süper bir örnek olmuş, tipik tane büyümesi. İşlemlerle ilgili Taner ustaya katılıyorum.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2012, 21:31:11 »
Sertleştirme tavının üzerinde sıcaklıkta olan malzemeyi çok suyla soğutma....

Bilinmesi gerekenler:

Tav renklerini ezberleyip, bilip, yarı karanlık ortamda bu renkleri görmek.

Malzemenin cinsine göre soğutma ortamlarını bilmek.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #14 : 23 Aralık 2012, 16:01:26 »
peki bir sorum olacak, bunu öğrenmek için soruyorum. BU tane büyümesi olayı geriye dönüşü olmayan bir olaymıdır? yani mesela ben kırılan parçayı tekrar uygun ısılarda dövsem tanecikler daha uygun  bir  yapıya geri dönermi?  Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 23 Aralık 2012, 17:13:11 »
Evet geri dönüşü olan bir olaydır.

Çeliği dövmene gerek yok. Sadece doğru ısıl işlem ile bu sorunu çözebilirsin.

Şu başlıkta tane kelimesini aratırsan tane boylarının küçülmesi ile ilgili yapacaklarını bulabilirsin.
http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/tavlama-cesitleri/

Özetlersek çelik doğru sıcaklığa ısıtılacak, yavaş soğutulacak. Burada kesiyorum, laptopun pili bitiyor. :)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #16 : 09 Ekim 2013, 22:34:25 »
Foruma TANE BÜYÜMESİ ne ve hatalı dövme ve hatalı ısıl işleme örnek olsun diye koyayım istedim belki bir faydası olur.

Buda 3 normalizasyondan sonra homojen olarak ısıtılmış ve Suda su verilmiş Civa Çeliği ,Örnek olması için koyuyorum

« Yanıtla #17 : 10 Ekim 2013, 00:32:47 »
Teşekkürler Gökhan, güzel bir örnek olmuş gerçekten. İkinci fotoğraftaki simetri gerçekten de mükemmel görünüyor  ;)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #18 : 10 Ekim 2013, 07:39:52 »
Teşekkürler Gökhan, güzel bir örnek olmuş gerçekten. İkinci fotoğraftaki simetri gerçekten de mükemmel görünüyor  ;)

:(  güzel bir Deba olacaktı ama ısıl işlem sonrası biraz düzelteyim derken tanecik yapısını öğrenmeme vesile oldu :) heheh