Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak (larım)

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
İlk Bıçak (larım)
« : 03 Ekim 2015, 23:28:28 »
Arkadaşlar merhaba,aylarca forumu dışardan takip ettikten sonra,üye olmamın ardından, çok kısa bir süre sonra ve hiç aklımda yokken kendimi bıçak yaparken buldum,bugün itibariyla da ilk 3 bıçağım ile karşınızdayım.
Forumda,doğrudan çelik lamadan başlayıp,işin zorluğundan hevesin kırılabileceği söylendiğinden,bende lama yerine  hazır profilden başladım,çeliklerin özellikleri konusunda bilgilenmeye başladıkça,ilk çalişmalarda daha kolay işlenebilecek çelik seçilmesinin de daha doğru olacağı söylendiğinden,bir 420 HC,iki tanede D2 hazır profili Özgür ULUS'tan alarak işe giriştim.Tabi bundan önce,bulunsun diye alıp neredeyse hiç kullanmadığım avuç taşlamayı çıkardım,eğeleri,zımparaları vs.tedarik ettim.

Önce bir bileme aparatı yaptım

Beğenmedim, şunu yaptım

Bu tecrübe ile eğeleme rampası yaptım

Fiberglass levhalardan çıkardığım şablonlar üzerinde ağız açma denemelerine başladım

Çeliğe geçince rampayı değiştirdim

Rampada en son buna karar verdim

Ağızları eğe ile açtıktan sonra başladık parlatmaya,ısıl işlemde problem çıkmaması için 3000 kuma kadar çıktım

Isıl işlem için Taner Salar'a gitti, geri geldiğindeki görüntü

Başladık tekrar 3000 kuma kadar parlatmaya

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Ynt: İlk Bıçak (larım)
« Yanıtla #1 : 03 Ekim 2015, 23:33:48 »
Her adımı paylaşmışsınız, çok hoş olmuş. Şevk verici başlayacaklar arkadaşlar için. Çok net ve güzel bu işe başlamak bu kadar kolay mesajı veriyor. Profil seçiminiz çok hoşuma gitti. Sap takılmış halini bekliyoruz, ellerinize sağlık :)

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
« Yanıtla #2 : 03 Ekim 2015, 23:35:04 »
Her türlü eleştiri,görüş ve önerileriniz yol gösterici olacaktır.

Huzurlarınızda ;

1 No ;

ÇELİK       : 420 HC
KALINLIK  :     4 mm
NAMLU      :   13,5 cm
TAM BOY  :    27,5 cm
AĞIRLIK    : 247 gr
SERTLİK   : 56-57 HRC (ısıl işlem sağolsun Taner SALAR'dan)
KABZA     :  İroko  (5mm Pirinç pim,5 mm pirinç boru ve epoxy ile sabitlenip,24 saatlik aralarla 6 kat tik yağı uygulandı)

« Yanıtla #3 : 03 Ekim 2015, 23:37:47 »
Güzel paylaşım, fotoğrafa da öyle bir koymuşsun ki insanın canı anında çay istiyor  ;)
« Son Düzenleme: 04 Ekim 2015, 00:26:42 Gönderen: sefaçabuk »

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #4 : 03 Ekim 2015, 23:38:00 »
Mehmet Zafer bey, ellerinize emeğinize sağlık. Azmin elinden bir şey kurtulmazmış.Gayet güzel olmuşlar, tebrik ediyorum. Kabze malzemesi olarak ne düşünüyorsunuz acaba?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
« Yanıtla #5 : 03 Ekim 2015, 23:43:25 »
2 No ;

ÇELİK      : D2
KALINLIK : 4mm
NAMLU     : 10.5 cm
TAM BOY : 22.5 cm
AĞIRLIK   : 190 gr
SERTLİK   : 59-60 HRC (Taner Salar)
KABZA      : Tik ağacı (Pimler vs. birinci bıçakta olduğu gibi)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #6 : 03 Ekim 2015, 23:46:24 »
a) Rampaya durdurma civataları eklemek faydalı olacak.
b) Ricasso için ilk bıçakta hiç pay bırakmamışsınız. Sezarın kılıcının iki yanı kesse de, biz sefil ölümlüler için ricassolu tek kesici ağız yeterli.
c) Bıçakta en zor işlerden biri ahşap-çelik geçişlerini kusursuz yapabilmek. İlk bıçak olduğu için bu konudaki hatalar affedilebilir.
d) Son perdahını beğenmedim. İnsanlar perdah deyince genelde yaldır yaldır parlatmayı anlıyorlar. Perdah o değil.

Elinize sağlık! Bilmez halimle önerebileceklerim bunlar.

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
« Yanıtla #7 : 03 Ekim 2015, 23:50:39 »
3 No;

ÇELİK      : D2
NAMLU    : 11cm
TAM BOY : 22cm
AĞIRLIK   : 210 gr
SERTLİK   : 59-60 HRC (Taner Salar)
KABZA      : Zebra  ( Pim vs. diğer bıçaklarda olduğu gibi)

Mturkaydin

• 80
  • Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.
  • Meslek: Satış pazarlama
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 03 Ekim 2015, 23:54:25 »
tebrik ederim, çok güzel bıçaklar ve gerçeklen paylaşım, fotoroman gibi her aşamasının fotoğraflanması... tebrikler :)
Mehmet Türkaydın-1975-istanbul

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
« Yanıtla #9 : 04 Ekim 2015, 00:07:34 »
Her ne kadar bu bıçaklarada çok emek harcasamda tasarımları bana ait olmadığından pek içime sinmiyor açıkcası,antrenman niyetine yaptım.Sırada tamamen doğaçlama,kendi tasarımlarım bıçaklarım var,yine bunlarla ilgili değerli görüşleriniz bana yol gösterecektir.

Özgür Ulus'tan aldığım D2 / 5mm lamadan yaptıklarım

(Bu bıçak rezerve edilmiş olup,tamamlandığında satışı gerçekleştirilecektir.)

Ali Yiğit Özkan'dan aldığım 440C / 4mm ile lama ile yaptıklarım

Yine Özgür Ulus'tan aldığım D2 / 6mm ile yapılanların kaba halleri

Bu bıçak oğlumun isteği üzerine

Bu bıçakta kendime

Ve sırasını bekleyen lamalar

Makas çelikleri

« Son Düzenleme: 04 Ekim 2015, 00:12:34 Gönderen: Mehmet Zafer ÇELİKOĞLU »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #10 : 04 Ekim 2015, 00:17:44 »
Maşallah çok planlı çalışmışsınız ve ilk işler oldugunu düşünürsek iyi de sonuç almışsınız. Yalnız perdah işleminiz çok programlı olmamış. 3000 kuma kadar çıkmışsınız ama kum geçişleri hızlı olmuş ve 3000 kumun izlerinden daha kalınları kalmış. Bir de sanırım eğe ile degil ama zımpara ile taşlama çizgisiini yuvarlamışsınız.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #11 : 04 Ekim 2015, 00:23:54 »
Çok hevesli ve iştahlı başlamışsınız umarım sıkılmadan devam edersiniz.Çalışmalar güzel ve ilk olmalarından ötürü söylenebilecek çok da fazla bir şey yok.eksiklikler zamanla yerini güzel çalışmalara bırakacaktır.Bu ve her ne iş yapılırsa yapılsın ki özellikle el sanatlarında önemli olan işin ruhunu yakalamak,Onu içinde yaşatmaktır.Bunu insana zaman gösterir.Eğer içinizde ektiğiniz fidan ağaca dönüşmeye başlarsa kuvvetli akan sular bile o kökleri kolay sökemez.Çalışmalarınızın daha da güzel işlere dönüşmesi dileğiyle.Elinize sağlık....

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 04 Ekim 2015, 00:37:23 »
Ellerinize sağlık Mehmet bey. Çok güzeller. Zebrano olan bıçak en hoşuma giden parça oldu. Seyri gayet zevkli bir serüven, ilkleri görmek ayrı bir lezzetli. Devamının gelmesi dileklerimle. iyi çalışmalar.

« Yanıtla #13 : 04 Ekim 2015, 00:38:19 »
Açık konuşmak gerekirse, bıçakları ısıl işlemden geldiği haliyle bıraksaymışsın daha estetik olacakmış. Bu haliyle parlak yüzeyli ucuz bıçaklara benzemiş. Öncelikle perdahlar iyi olmamış, taşlama hatları belirgin değil ve hepsinde bunları kaçırmış ve yok etmişsin. Sap kısımlarında hatalar var. Yanlış anlama ama bıçaklar sanki bir an önce bitirilmek için uğraşılmış havası veriyor. Yeterli deneyim olsa bile birden fazla "farklı" bıçak başlamak insanı bıkkınlığa itebilir ve üstelik yeterli deneyim yoksa birisinde yapılan hata diğerinde ve daha diğerinde de aynen devam eder. Burada biraz böyle olmuş.

konyali

• *
  • 44
  • Yusuf
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 04 Ekim 2015, 02:37:45 »
A'dan Z'ye fotoğraflarla paylaşmanız çok güzel olmuş.

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #15 : 04 Ekim 2015, 11:16:58 »
Sizde benim yaptığım hataların hepsini yapmpışsınız bu konuda yanlız değilsiniz yani. Çalıştıkça daha güzellerini yaparız. Elinize sağlık.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #16 : 04 Ekim 2015, 11:23:04 »

o d2 nin yüzeyini ben yanlışmı görüyorum  ??? size buşekildemi geldi yoksa sizmi taşlattınız

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #17 : 04 Ekim 2015, 14:04:16 »
perdahlar konusunda yukarıda yazılanlara katılıyorum.perdahı spirale takılan sünger tabanlı cırt zımparalarla yapmanız taşlama hatlarının kaybolmasına sebep olmuş sanırım.ilk bıçak hariç diğer bıçakların kabzelerinin köşelerinin biraz yuvarlatılması lazım gibi görünüyor fotoğraflardan.ayrıca şunu da söylemek lazım bu çalışmaları yapmak kadar yaparken fotoğraflamak da ayrıca takdir edilecek bir davranış.elleriniz dert görmesin.
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #18 : 04 Ekim 2015, 14:18:45 »
mehmet abi yapan var yapamayan var mıydı o neydi :))) hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık :)

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #19 : 04 Ekim 2015, 21:51:31 »
elıne koluna saglık cok hızlı bı cıkış oldu 250 metrelık drag yarısı gıbı hızlı ve bıçaklı
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar