Bıçak Sanatı - Forum

TOSYA ÇİFT AĞIZLI ÇAKISI

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
TOSYA ÇİFT AĞIZLI ÇAKISI
« : 02 Ekim 2015, 11:15:25 »
TOSYA'nın çift ağızlı klasik bağ ve günlük çakısı. Bu çakının kabzası Manda boynuzu olması türünün klasiği ama bulmak ne mümkün. En azından Şimşir ağacından yapılmış bu kabzada fena olmamış. Plastik saplı olanlara göre bir adım öne çıkarmış. Dikkat etti iseniz plastik saplı dedim Plastik kabza demedim. Çünkü bölgesel klasik bir çakıyı plastik sapla yaparak bozmayı kabul edemediğimden olsa gerek. Çok bulunmayan bu çakıyı aldım. Onun kabzası çok alal acele yapılmış. Verniği kazıyıp ağacını düzeltip tekrar yapacağım.
İlgisini çekenler için yayınlıyorum. hepinize güzel işler ve bıçaklar..

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: TOSYA ÇİFT AĞIZLI ÇAKISI
« Yanıtla #1 : 02 Ekim 2015, 11:23:15 »
Fotoğraf görünmüyor acaba bende mi sıkıntı var ?

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #2 : 02 Ekim 2015, 16:56:46 »
arkadaşlar fotoğrafları yüklemeyi çok uğtaştım ama beceremedim. Lütfen kusura bakmayın. öğrenir öğrenmez yayınlayacağım.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #3 : 02 Ekim 2015, 17:11:16 »

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #4 : 02 Ekim 2015, 17:25:53 »
Hızlıresim.com a resmi yükleyin forumlar için olan linki buraya yapıştırın.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #5 : 02 Ekim 2015, 20:10:40 »

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #6 : 02 Ekim 2015, 20:11:29 »

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #7 : 02 Ekim 2015, 20:14:24 »
İlkay kardeşim ÇOK TEŞEKKÜRLER  bir sözü söyleyen ama icraata gelince  konu bir türlü icraat olmayan adam gibi hissettim. neyse ki imdadıma yetiştin. sağoll

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #8 : 02 Ekim 2015, 21:56:52 »
Çakı çok güzelmiş. Dediğin gibi verniği zımparayla kaldırmak gerek. Şimşirin üstünde hiç hoş olmamış hatta şimşire ayıp olmuş :) Sadece Sefa ustanın yağ karışımından hazırlayıp sürsen yeter...
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2015, 21:59:11 Gönderen: Sergun »

konyali

• *
  • 44
  • Yusuf
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2015, 22:51:21 »
Çok güzel çakınız, hayırlı uğurlu olsun. Acaba Tosya'da boynuz (en kötü ihtimal ahşap) kabza yapılmıyor mu hala? Plastik çok fena gerçekten.

Örneğin opinel oldukça basit de olsa, işlevsellik, kendine has tasarım ve yılların sebatı ile dünyaya hitap eder oluyor. Darısı Tosya'ların başına...

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2015, 23:12:46 »
İlkay kardeşim ÇOK TEŞEKKÜRLER  bir sözü söyleyen ama icraata gelince  konu bir türlü icraat olmayan adam gibi hissettim. neyse ki imdadıma yetiştin. sağoll

Ne demek abi ben teşekkür ederim.
Tosya çakında hayırlı olsun :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2015, 23:13:50 »
Çakı çok güzelmiş. Dediğin gibi verniği zımparayla kaldırmak gerek. Şimşirin üstünde hiç hoş olmamış hatta şimşire ayıp olmuş :) Sadece Sefa ustanın yağ karışımından hazırlayıp sürsen yeter...
Benim düşünceme katılmış olmanıza memnun oldum.

Aslında tosya çakısı bağda, bahçede, derede tepede kullanılmış yani kalite kontrol ve fonksiyonelliği kabul edilmiş bir bıçak modeldir. Yeterli üretim yapılmaması bence çok haksızlık.

Geçen yıl Manda boynuzu kabzalı Tosya çakısı almak için Tosyada armadığım bıçakçı kalmadı

Ne dediler bilirmisiniz.  Sırf Manda boynuzu zor bulunuyor ve  zor işleniyor diye  yapmaktan vaz geçmişler ve nerdeyse atık pilastikten üretilen  siyah kabza ile bıçak yapıyorlar. Böylece el sanatlarımız ve Bıçak sanatımız kayboluyor.

hs37

• *
  • 4
  • Meslek: kasap
  • Yer: ist
« Yanıtla #12 : 02 Ekim 2015, 23:43:32 »
Yazdıklarınızı bende yaşadım sağ olsun yerli bir esnaf arkadaşım sayesinde  zor zahmet  bir tane buldum. Çarşı girişi sağdan 3 dükkandan ihtiyar usta  karaborsa gibi arka taraftan sandık içinden çeyiz çıkartır gibi çıkartınca ustanın sandığı elinden kapar gibi alışımı gören arkadaşımın gözleri   fal taşı gibi açılmıştı.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #13 : 02 Ekim 2015, 23:43:53 »
Benim düşünceme katılmış olmanıza memnun oldum.

Aslında tosya çakısı bağda, bahçede, derede tepede kullanılmış yani kalite kontrol ve fonksiyonelliği kabul edilmiş bir bıçak modeldir. Yeterli üretim yapılmaması bence çok haksızlık.

Geçen yıl Manda boynuzu kabzalı Tosya çakısı almak için Tosyada armadığım bıçakçı kalmadı

Ne dediler bilirmisiniz.  Sırf Manda boynuzu zor bulunuyor ve  zor işleniyor diye  yapmaktan vaz geçmişler ve nerdeyse atık pilastikten üretilen  siyah kabza ile bıçak yapıyorlar. Böylece el sanatlarımız ve Bıçak sanatımız kayboluyor.

Tosyalı bir asker arkadaşımdan izine giderken zor bela getirtmiştim bir tane . Hala arada çıkarıp okşyaıp tekrar yerine koyarım. Hiç kullanmak nasip olmadı. Bir tane de geçen yıl gene boynuz saplı anahtarlık modeli denk geldi ve 2 tane kasap bıçağı fiyatına 2 cm lik çakıyı aldım. Ama biliyorum ki ödediğim paranın 4 te 1 ancak üreticiye gitti :(  Siz yazınca çok üzüldüm demek artık boynuz olarak üretilmiyor  :(  Yazık hemde çok yazık :( 

Bu arada çakınız hayırlı olsun , güle güle kullanın.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #14 : 02 Ekim 2015, 23:54:13 »
sanırım  forumda bulunan tüm arkadaşların   ilgisini çekecek ve kolleksiyona konması gereken bir model ama  iki arkadaşımız boynuz kabzalısını bulmuş. O tarafa yolu düşen bir arkadaşım olursa tekrar boynuz kabzalı aramasını isteyeceğim. Biliyorsunuz bu çakının eğri namlusu testere gibidir ve asma dallarını budamakta kullanılır. İkimci  namlu ise günlük işlerde kullanılır. Her köylünün cebinde bulunur. Manda boynuzu ise cepte taşındıkça parlayan bir kabza olur zamanla boynuzu bilen bilir çeker insanı.

captainmemo

• **
  • 83
    • hobi  bahcesi
« Yanıtla #15 : 03 Ekim 2015, 00:12:35 »

işte arkadaşlar bir tosya çakısı ne yazık kabzası pilastikten yapılmış. Boynuz olsa ne güzel olurdu.

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #16 : 03 Ekim 2015, 00:15:40 »
       Ah bu lidyalılar yok mu onlar yüzünden el sanatı diye birşey kalmayacak.