Bıçak Sanatı - Forum

yine husran :(

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #40 : 28 Eylül 2015, 00:32:12 »
Tane büyümesi diyecektim ağzımdan aldın  :)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #41 : 28 Eylül 2015, 00:32:31 »
Su - Yağ:

Bence yağda başarılı olamaman aslında sıcaklığın hangi renge karşılık geldiğini görmek açısından önemli bir tecrübeymiş. İlk seferde gördüğün renklerin biraz üstüne çıkman ve yine yağda su vermen iyi bir sonuç almana yetebilirmiş. Tabi yağı ısıttığını varsayıyorum. Ocağın yanına bir mıknatıs çivilemen ve namluyu mıknatısın çekmediğini görmen de pratik olarak yapabileceğin bir test.

Suda su vereceksen de tedbir olarak %5'lik tuz katkısıyla daha da hızlı ve kırıcı ama kabarcık oluşumu bakımından daha iyi huylu bir ortam kullanabilirsin. Bunda yağ için yeterli olan sıcaklığın 10-20 derece altı karbon çeliklerde yeterli olabiliyor.

Bıçağı suya sokuş yöntemi:

Bundaki en önemli mesele bıçağı suya hızlı sokup suda sabit tutmayıp hareket ettirmek. Soğuma çok hızlı olduğundan dolayı zaten hızlı soğuyacak olan ağzın sırttan farklı soğuması tehlikeli. Bıçağı yatay olarak sırt aşağıda olacak şekile suya hızlı sokmak, sırt ve ağızdaki boyutsal değişimin daha dengeli olmasını sağlayıp kırılmaya neden olacak gerilimlerden kurtulmayı sağlayabilir.

Bıçaktaki kırıkların dik başlayıp sonra dönmesi sırt ve ağzın aynı ölçüde su almadığını gösteriyor. Bu suya yanlış şekilde yada yarım sokmayla, sıcaklığının oda sıcaklığına gelirkenki son anları hızlı geçmesiyle olur.

Ha, unutmadan yağı ısıtmak yağı hızlandırmasından dolayı iyidir
ama suyu ısıtmak kabarcık oluşumunu kolaylaştırdığından dolayı kötüdür.

eylem abi ben çok yanlış anlamışım olayı, keşke daha önceden sorsaydım size,neyse tecrübe oldu :)

cihankara

• 281
« Yanıtla #42 : 28 Eylül 2015, 00:39:03 »
Normalizasyonda külde soğutmana gerek yok normal havada soğutman yeterli olur ben beş altı kerede yapsan sorun çıkmaz biraz fazladan tufal oluşur.
Külde soğutmak yumuşatmak açısından faydalı yani eğer malzemeyi kesip eğeleyeceksen faydalı ancak günün bu saatinde şaşırmıyorsam tane büyümesine yol açacağından dolayı iyi bir tercih değil. Kaya'nın dediği gibi havada soğutman daha iyi.

Çatlaklara tekrar baktım da sanki tane büyümesi varmış gibi. Nedir tane durumu?
abi taneler büyük değil diye düşünüyorum daha önce yine kırmış olduğum bir bıçağımda tane büyümesine şahit olmuştum fırın maksimum 900 dereceye çıkmıştır çünkü tüp en kısığın bir kademe üstünde çalıştı tam gaz açarsam 1100 dereceyi görüyor birde çeliğe loş ortamda baktım o yüzden yüksek derecelere çıkmamışımdır.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #43 : 28 Eylül 2015, 00:44:21 »
Aşağıda yanlış yazdığımın farkına vardım yarım sulama su yerine yağla olmalıdır düzelteyim
Yağın soğutma hızı suya göre çok yavaştır  su sert ve hızlı soğutma yapar  buda bölgesel su vermede örnekteki gibi aşırı gerilmelere yol açar mümkünse su ile komple su verip bölgesel menevişle yumuşatırsın daha uygun olacaktır yağda soğuma yavaş olduğundan sert ve yumuşak bölgedeki geçiş daha yumuşak olacak gerilme de daha az riskli olacaktır..

cihankara

• 281
« Yanıtla #44 : 28 Eylül 2015, 00:47:50 »
Tebrik ederim güzel olmuş güzel bide kılıf ister bu malum Ankaraya kar yağdı yağacak  üşümesin...
tesekkurler, bıcagı hediye ettim artık kılıfını o ayarlasın :) Ankaraya kar düserse Dabakladığım Kürkler hazır :)

sizin bahçeye yolumuz düşerse bizede yaparsın herhalde ;)  ellerine sağlık güzel olmuş.angaralı puukko dan sonra Angaranın bebelerini bekliyoruz :D

Elbette beklerim memnun olurum.

Ben çok beğendim bıçak gayet güzel olmuş.Arka fonda ki ağacın rengi ve tilki kürkünün renkleri çok hoş. Civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yaptınız mı? Yaptıysanız kaç kere? Kaç derecede su verdiniz? Soğutma olarak ne kullandınız? :) Bu kadar çok soru için kusura bakmayın.Bu kadar çok soru sormamın nedeni şu an benimde bekleyen bir iki tane civa çeliği bıçağımın olması. :)

Sertaç sorularına memnun oldum. Ben foruma ilk girdigim gunlerde dövme çalışacakların özellikle bir çelikte uzmanlaşmasını ve bu çeliğin huyunu suyunu iyi öğrenmeleri gerektiğine dair bir yorum okumuştum. Bende bu yönde ilerliyorum. Civa çeliği ile çok çalıştım Kırılan prototiplerimin haddi hesabı yok. Fakat hepsinden birşey öğrendim. Birkere ısıl işlemin püf noktası NORMALİZASYON çevrimi. Forumda Emre usta Normalizasyon normalizasyon diye her yazıda yazardıda ben ne oldugunu çok anlamazdım. Şimdi daha iyi anlıyorum. Isıl işlem çncesi korkudan 3 defa normalizasyon yapıyorum. En önemli nokta ısıyı Fazla aşmamak ve çeliği HOMOJEN ısıtmak. Homojen olup olmadıgını karanlıkta daha iyi anlıyorsun. Sonra çeliği ODA ısısına düşürünceye kadar bekliyoruz. Galiba bu işlemi bir kül içinde yavas yapmak lazım ama bende o sabır olmuyor.  Ben gece ısıl islem yapıyorum artık renklere aşina oldum. Galiba su verme ısım 800- 850  gibi doğru değerler ise

normalizasyon yapılmamış civa çeliği TANE BÜYÜMESİ

normalizasyon yapılmış civa çeliği düzgün tanecik yapısı

Normalizasyondan sonra bıçaklalrı kıra kıra  meneviiişide biraz öğrendim. Bikere meneviş şart :))) Fakat bu işlemin uzun sürede olmasının hikmetini de öürendim. Kısa süreli ocakta menevişlediğimi zannetttiğim bir bıçak sorlayınca kırılmıştı. menevişte hasıl olan renklerin 3 mm lik bıcağın sadece 1 mm ik çeperinde oldugun gördüm . demekki derine inmemişyüzeysel kalmış. Ben ilk başlarda su verme için yağ kullanıyordum fakat Ostimde sertlik ölçüümüne gittiğimde 48 hrc gibi komik bir deger gördüm.(belki meneviş yapıyorum zannı ile ocakta 400 dereceye falan mı ısıttım bilmiyorum).  Bıçak hediye ettiğim arkadaşlarımda yumuşak olmuş falan deyince SU kullanmaya karar verdim. Suda krıılma ve yamulmaları normalizasyon buyuk olcude cozdu . MENEVİŞ ise mutlaka kontrollu fırında 2 saat 150-200 derece yapılmalı

Bu yazdıklarımı ustalar düzeltebilirler. 

Saygılar

Normalizasyonun kül içerisinde soğutulması gerektiği Gökhan abinin yazısından aklımda kalmış :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #45 : 28 Eylül 2015, 00:51:21 »
Normalizasyon çeliğin içerisindeki gerginlik dalgalarının daha düzenli hale gelmesi olarak algılanmalı  sanıyorum senin kastettiğin yumuşatma tavlaması ikisini birbirine karıştırmamak lazım .
Kesintili su ve yağ işlemi daha esnek bir yapı verebildiğine şahit oldum asıl konu ilk 200 derecenin şokla atlatılması artık ısının daha yavaş soğuması Cihan çok iyi bir noktadasın hemen bir profil işleyip bir deneme daha yap ben çok umutluyum ..
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 00:54:52 Gönderen: Kaya »

cihankara

• 281
« Yanıtla #46 : 28 Eylül 2015, 01:13:43 »
Normalizasyon çeliğin içerisindeki gerginlik dalgalarının daha düzenli hale gelmesi olarak algılanmalı  sanıyorum senin kastettiğin yumuşatma tavlaması ikisini birbirine karıştırmamak lazım .
Kesintili su ve yağ işlemi daha esnek bir yapı verebildiğine şahit oldum asıl konu ilk 200 derecenin şokla atlatılması artık ısının daha yavaş soğuması Cihan çok iyi bir noktadasın hemen bir profil işleyip bir deneme daha yap ben çok umutluyum ..
Yarın fırsat bulursam ağız açmadan bir deneme yapayım abi, 3 defa normalizasyon yapıp 800 dereceye getirdikten sonra 2 saniye suda bekletip (kabza hariç tüm namluyu sokuyorum) daha sonra ısıtılmış yağa sokucam ardından önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına 1 saat atıp 2 defa menevişimi yapıyorum ,doğru mudur a abi :) Buarada normalizasyonu doğru biliyormuşum Sefa hoca ile buluşmamızda uzun uzun anlatmıştı bize sağolsun.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 01:19:04 Gönderen: cihankara »

« Yanıtla #47 : 28 Eylül 2015, 03:23:46 »
Cihan geçmiş olsun. arada bir bu konuyu http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=76.0 okumakta yarar var.
Görünüşe göre her şey normal gitmiş ama su verme sırasında kaza olmuş gibi. Öncelikle söylemeliyim ki kil kaplama bu noktada bir çözüm sağlamaz hatta civa çeliği gibi derin sertleşen çeliklerde kil kaplama tersine belaya davetiye çıkarır, bunu en son kırılan katana maceramdan biliyorum. Kişisel yorumum, tek başına normalizasyondan kaynaklanan bir sorun da olmadığı yönünde. Etkilidir ama bu kadar çatlak oluşumu sanki bir termal şoka işaret ediyor gibi. Bu durumun en büyük nedeni, soğutma sıvısının çeliğe veya kesite göre çok hızlı olması. Bu tür derin sertleşen çeliklerde dövme işlemini yaparken çok dikkatli olmak gerekir, görece soğumaya yüz tutmuş çeliikte kimi zaman tek bir çekiç darbesi bile birden çok mikro çatlağa neden olabilir. Olmaz diye düşünürsünüz ve ortada bir şey görünmüyordur ama su verme sırasında görünür hale geliverir. Bu nedenle bu tür çeliklerde dövme sırasında, çalışma tav aralığını kaçırmamak çok önemli. Bir başka neden de suda bekleme zamanı, öyle belirleyebileceğiniz bir zaman veya formül maalesef yok, iki saniye dersiniz olmaz, üç saniye dersiniz yine olmayıverir. Bu tür durumlarda kesintili su verme yöntemi her zaman işe yarar, öncelikle bu yöntemi sık deneyip tekrarlayıp oturtmak gerekir, çok kısa aralıklarla soğutma sıvısına daldırıp malzemenin çatlamasına fırsat tanımadan tekrar çıkarmak kısa anlatımı olsa da uygulama biraz pratik gerektirir. Tane büyümesi varsa özellikle civa çeliğinde yüksek tav sıcaklıklarına çıktığını düşündürüyor bence bıçağı atma veya kırma öylece bırak onu bir inceleyelim ve öyle yorum yapalım. Tekrar geçmiş olsun, olur böyle şeyler, deneyimdir can sıkmaya değmez  ;)

Kurtulus.

• 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #48 : 28 Eylül 2015, 14:15:21 »
Bende çırçır makinelerinde kullanılan çelikten (çırçır bıçağı diye geçiyor) bir bıçak yapmıştım.Mıktanıs testi ile yağda suyunu verdim ama hiç sertleşmedi.Sorunun ne olduğunu bende anlamış değilim.

Çelik paslanmaz değil eski çırçır makinelerinde pamuğu çekirdekten ayırmak için kullanılıyor.Hurdacıdan almıştım çırçır bıçağı diye.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #49 : 28 Eylül 2015, 14:29:15 »
Bende çırçır makinelerinde kullanılan çelikten (çırçır bıçağı diye geçiyor) bir bıçak yapmıştım.Mıktanıs testi ile yağda suyunu verdim ama hiç sertleşmedi.Sorunun ne olduğunu bende anlamış değilim.

Çelik paslanmaz değil eski çırçır makinelerinde pamuğu çekirdekten ayırmak için kullanılıyor.Hurdacıdan almıştım çırçır bıçağı diye.

Çırçır bıçakları su verilmiş çelikten imal edilmişlerdir. Bu sebeple önce yumuşatma tavlamasıyla yumuşatmanız, işledikten sonra tekrar su vermeniz gerekir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #50 : 28 Eylül 2015, 14:40:16 »
Çırçır bıçağını olduğu haliyle işleyebiliyorsanız tekrar yumuşatıp su vermeye gerek yok işledikten direkt su verebilirsiniz Sefa hoca ck75 çeliğe benzetmişti.Uygun sıcaklığı yada soğutma ortamını sağlayamadınız sanıyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #51 : 28 Eylül 2015, 14:57:44 »
geçmiş olsun.
80crv2 den yapmış olduğum bıçağım da aynen bu şekilde çoklu olarak çatlamıştı. gelelim nasıl çatladığına. demirci suyu verirken sadece ağız kısmını 1 cm kadar suya soktu ve bıçak çıtır çıtır çatladı. az daha demirciyi çatlak bıçakla kesecektim  >:(  :)
o kızgınlıkla eve gidip diğer hazır ettiğim bir bıçağı mangal kömüründe kan ter içinde kalarak tuzlu su ve ısıtılmamış motor yağında defalarca su verme çalışması yaptım. ne hikmetse hiç biri de çatlamadı. hatta tek bıçakla 10a yakın deneme yapmışımdır. bazen bir tarafı sertleşip, diğer tarafları yumuşak kalıyordu. en sonunda şalomayla homojen ısıtıp yağda suyunu verdim. bu sefer tam istediğim gibi oldu. velhasıl kelam bir çatlak bıçak, nice zamandır cesaret edemediğim su verme işinde tecrübe kazanmama sebep oldu. her işte vardır bir hayır.

Kurtulus.

• 87
« Yanıtla #52 : 28 Eylül 2015, 15:54:35 »
Çırçır bıçağını olduğu haliyle işleyebiliyorsanız tekrar yumuşatıp su vermeye gerek yok işledikten direkt su verebilirsiniz Sefa hoca ck75 çeliğe benzetmişti.Uygun sıcaklığı yada soğutma ortamını sağlayamadınız sanıyorum.

Bıçağa yumuşatma işlemi yapmadım eğe rahatlıkla talaş kaldırıyordu üzerinden.Su verdikten sonra denedim yine aynı şekilde talaş kaldırdı.

Kurtulus.

• 87
« Yanıtla #53 : 28 Eylül 2015, 16:01:34 »

Çırçır bıçakları su verilmiş çelikten imal edilmişlerdir. Bu sebeple önce yumuşatma tavlamasıyla yumuşatmanız, işledikten sonra tekrar su vermeniz gerekir.

Metin hocam çırçır bıçağına su verilmiş mi bilmiyorum ama verildiysede çok düşük sertlikte olduğunu biliyorum.Yumuşatma işlemi yapmadan işlemeye başladım eğe çok rahatlıkla talaş kaldırıyordu üstünden.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #54 : 29 Eylül 2015, 14:43:28 »
Kurtuluş kardeşim bu konu ile ilgili olarak bilgim ve fikrim bu kadar.  :-[

Sözü ustalarımıza bırakalım.

« Yanıtla #55 : 29 Eylül 2015, 17:07:50 »
Çırçır bıçaklarının patent başvurusunda, yüksek menevişleme sıcaklığı kullanıldığı yazıyordu. Eğe alır ama sertleştirilmiş bir çeliktir.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #56 : 30 Eylül 2015, 13:48:41 »

Suda karbon oranı yüksek çeliklere su verirken kesintili su verme yapman gerekir direk bekletirsen çatlar,sefa hocanın bilgilerinde nasıl verileceği yazıyor okursanız bilgi sahibi olursunuz.bende kısaca özetleyeyim;defalarca suya sokup hemen çekip tekrar sokup tekrar..... 8-9 defada soğutursanız sonuç alırsınız
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

cihankara

• 281
« Yanıtla #57 : 01 Ekim 2015, 15:09:34 »
Cihan geçmiş olsun. arada bir bu konuyu http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=76.0 okumakta yarar var.
Görünüşe göre her şey normal gitmiş ama su verme sırasında kaza olmuş gibi. Öncelikle söylemeliyim ki kil kaplama bu noktada bir çözüm sağlamaz hatta civa çeliği gibi derin sertleşen çeliklerde kil kaplama tersine belaya davetiye çıkarır, bunu en son kırılan katana maceramdan biliyorum. Kişisel yorumum, tek başına normalizasyondan kaynaklanan bir sorun da olmadığı yönünde. Etkilidir ama bu kadar çatlak oluşumu sanki bir termal şoka işaret ediyor gibi. Bu durumun en büyük nedeni, soğutma sıvısının çeliğe veya kesite göre çok hızlı olması. Bu tür derin sertleşen çeliklerde dövme işlemini yaparken çok dikkatli olmak gerekir, görece soğumaya yüz tutmuş çeliikte kimi zaman tek bir çekiç darbesi bile birden çok mikro çatlağa neden olabilir. Olmaz diye düşünürsünüz ve ortada bir şey görünmüyordur ama su verme sırasında görünür hale geliverir. Bu nedenle bu tür çeliklerde dövme sırasında, çalışma tav aralığını kaçırmamak çok önemli. Bir başka neden de suda bekleme zamanı, öyle belirleyebileceğiniz bir zaman veya formül maalesef yok, iki saniye dersiniz olmaz, üç saniye dersiniz yine olmayıverir. Bu tür durumlarda kesintili su verme yöntemi her zaman işe yarar, öncelikle bu yöntemi sık deneyip tekrarlayıp oturtmak gerekir, çok kısa aralıklarla soğutma sıvısına daldırıp malzemenin çatlamasına fırsat tanımadan tekrar çıkarmak kısa anlatımı olsa da uygulama biraz pratik gerektirir. Tane büyümesi varsa özellikle civa çeliğinde yüksek tav sıcaklıklarına çıktığını düşündürüyor bence bıçağı atma veya kırma öylece bırak onu bir inceleyelim ve öyle yorum yapalım. Tekrar geçmiş olsun, olur böyle şeyler, deneyimdir can sıkmaya değmez  ;)
Sefa hocam teşekkür ederim, hocam  civa çeliği için yağın sıcaklığı aşağı yukarı ne olmalı ? Kullanmış olduğum 5 lt lik ayçiçek yağı dandik bir marka, yağın markası-kalitesi sertleşmede etken olur mu,daha önce kullanmış olduğum ayçiçek yağında bıçaklarım bariz şekilde daha iyi sertleşiyordu. Günümün yarısı okumak ve video izlemekle geçiyor ama deneyimlemeden olay tam olarak anlaşılmıyor :)

cihankara

• 281
« Yanıtla #58 : 01 Ekim 2015, 16:04:28 »

Suda karbon oranı yüksek çeliklere su verirken kesintili su verme yapman gerekir direk bekletirsen çatlar,sefa hocanın bilgilerinde nasıl verileceği yazıyor okursanız bilgi sahibi olursunuz.bende kısaca özetleyeyim;defalarca suya sokup hemen çekip tekrar sokup tekrar..... 8-9 defada soğutursanız sonuç alırsınız

Mehmet abi  kutahya bulusmasinda ustalarimizdan birseyler kaparim umarim, dogru bildigim yanlislar oldukca fazlaymis sizler sayesinde yavas yavas ogreniyoruz,bildigini saklamayan, bizlerin sorunlarini kendi sorunuymus gibi goren ustalarima ayri ayri tesekkur ederim.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #59 : 01 Ekim 2015, 19:47:03 »
Cihan hocam geçmiş olsun. Ama üzülmeyin her hata sizin de bizimde gelişimimize katkı sağlayacaktır ki sanıyorum sağladı da.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.