eski ustaların bu işi nasıl yaptığı konusundaki şahsi fikrim ise bu işin çok daha büyük fırınlarda ve çok daha uzun zamanda yapıldığına yönelik. belkide günlerce süren bir fırınlama??
İskandinav yöntemlerini incelemiştim, taş kömürü kullanıyorlar. Adamlar ocağı oldukça büyük (2m
2 civarında) tutuyorlar, ortada normal büyüklükte bir ateş var. Ocağa yeni kömürü kenarlardan ekleyip ateşe yaklaştıra yaklaştıra içindeki gazları uçuruyorlar. Bir de kömür ocağa eklenmeden önce suda yıkanıyor, ıslak konuluyor, sanırım suda çözünen mineralleri de çözdürüp uçurmak için yapıyorlar.
Edit: yanlış anlaşılmasın, bunun çelik üretmek için kullanıldığını söylemiyorum, çeliği hızla dövme sıcaklığına çıkartmak için yüksek kalorili kömür gereksinimini böyle karşılamışlar.