Bıçak Sanatı - Forum

Stabilizasyon için herşey hazır !

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Stabilizasyon için herşey hazır !
« Yanıtla #20 : 28 Eylül 2015, 14:14:03 »
Verdiğin linki defalarca okudum ama bir sonuç çıkaramamıştım açıkçası. Havada kalan çok şey var. Vakum ile stabilize edildiğini anlıyorsun ama tam olarak ne ile yapman gerektiğini çıkaramıyorsun :) Yaptım yaptım diyen çok ama ne kullandığını yazan pek yok. Resinol 90c yide şimdi gördüm mesela. Anladığım kadarı ile buda paraloid gibi akrilik bir malzeme. Paraloid den farkı suda, yağda bile çözülüyor olması galiba. Suda çözülebilmesi soru işaretleri oluşturdu bende. Peki bulunabilirliği ne durumda?

http://www.acculube-store.com/Resinol_90C.pdf

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #21 : 28 Eylül 2015, 15:25:15 »
paraloid ıle daha öncelerı stabılızasyon yaptım ,hatta Özgüründe denemeleri vardı.  yurtdışından gelen stabılıze ahşaplar gıbı olmuyor. bır dereceye kadar ıyı  ancak ıthal gelen malzemedekı tokluğu göremedım.  bulunabılırlık açısından ıyı   yanı şu anda kötünün ıyısı dıyebılırım. 

resınol90 c ıcın yabancı forumlarda ıyı sonuçlar verdığı söylenıyor ancak Türkiyede ben bulamadım. şirketim adına ıthal etmek için girişimde bulundum astarı yüzünü geçti. pahalı bır malzeme. 

şayet yurt dışından ıthal getırtılecekse yuksek mıktarda getırmek gereklı.  tabı bunu yaparken resinol 90 c değilde mınwax yada  turn tex Cactus Juice  tercih ederim. 

şayet  ıyı bır vakum yapılacaksa  buna keza basınç odasıda gereklı.  ve yüksek hacımlı bır vakum kompresörü lazım. ben buyuk kompresör kullanıyorum, emiş yönlerini çevirerek.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 15:27:45 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 28 Eylül 2015, 15:40:15 »
Resinol Locktite firmasının bir ürünü diye biliyorum Taner abi. Türkiyede Locktite'ın bir çok ürün kullanılıyor aslında. Henkel'in bünyesinde galiba. Ve söylediğin gibi vakum tek başına yeterli değil. Basınç odası ve ne kadar çıkabiliyorsanız o kadar basınç  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #23 : 28 Eylül 2015, 15:46:52 »
Peki kullandığınız oranlar neydi? Malum bazen tek oranla stabilize etmek yeterli gelmeye bilir. Bazı malzemelerde %10 dan başlayıp %40'a kadar oranlara çıkmak gerekebilir. Hatta çatlak doldurmak içinde daha büyük oranlarda hazırlanıp şırınga ile boşlukları doldurma yöntemi var. Örneğin %20 lik bir oran ile yaptığım malzemeleri 100 kum zımpara zor aşındırıyor. Ahşap eğem çok iyi değil, stabilize olmamış aynı ahşabı peynir gibi rendelerken ve hatta koparırken stabilize olmuş aynı ağaçtan sadece çok ince talaşlar kaldırıyor. Aynı şekilde daha önce Özgür'den gelen stabilize olmuş ağaçları da tekrar stabilize edebildim bu malzeme ile. Bence şu ana kadar elde edebildiğimiz fiyat/performans olarak en iyi malzeme gibi duruyor. 

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #24 : 28 Eylül 2015, 15:49:23 »
10 bar basınç 1 litre havayı 100 ml hacime indirir içindeki hava kabarcığı 1 mm çapında ise onu 0,1 mm capına indirir  daha yüksek basınç tavsiye edebilmek için profesyonel test edilmiş ekipman kullanmak gerekir basınç çocuk oyuncağı değildir çok tehlikeli bir silahtır..  Ölümcül sonuçlar doğurabilir
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 15:51:27 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #25 : 28 Eylül 2015, 16:09:49 »
Aynı şekilde daha önce Özgür'den gelen stabilize olmuş ağaçları da tekrar stabilize edebildim bu malzeme ile. Bence şu ana kadar elde edebildiğimiz fiyat/performans olarak en iyi malzeme gibi duruyor.
Önceki konuda bunun açıklaması vardı aseton uçunca ahşapta yine boşluklar oluyor.Emre ustanın dediğine göre tekrar tekrar stabilize etmeye gerek yokmuş.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=778.msg13828#msg13828
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #26 : 28 Eylül 2015, 16:16:33 »
Ben bu işi profesyonelce yapanlar ile görüştüm. Bu malzemeyi almadan önce baya bir araştırma da yaptım. Farklı oranlarda tekrar edilen stabilizasyonu önerdiler. İlk olarak %5-10 arasında stabilize ettikten sonra %20 yapmalısın ve hatta malzemenin durumuna göre bu oranı arttırarak tekrar yapmalısın dediler. Gözlemlediğim kadarı ile kesinlikle katılıyorum. Zira %20 oranı derin çatlakları doldurmaya yetmiyor. Öyle %5 veya %20 ile yaptım bitti olmuyor. Malzemenin yapısı oranda etken oluyor.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 16:18:17 Gönderen: Salim Türk »

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #27 : 28 Eylül 2015, 16:17:21 »
Normal kompresorler kaç bar basınç yapabilir emin değilim ama. Stabilizasyon için yüksek basınç kompresorleri kullanılabilir. Fiyatlarıda 7000 tl den 30000tl ye kadar çıkar. Ve sistemin uzman eller tarafından kurulması şart. Söylendiği gibi şakaya gelmez. Ölümcüldür.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #28 : 28 Eylül 2015, 16:26:45 »
Ben bu işi profesyonelce yapanlar ile görüştüm. Bu malzemeyi almadan önce baya bir araştırma da yaptım. Farklı oranlarda tekrar edilen stabilizasyonu önerdiler. İlk olarak %5-10 arasında stabilize ettikten sonra %20 yapmalısın ve hatta malzemenin durumuna göre bu oranı arttırarak tekrar yapmalısın dediler. Gözlemlediğim kadarı ile kesinlikle katılıyorum. Zira %20 oranı derin çatlakları doldurmaya yetmiyor. Öyle %5 veya %20 ile yaptım bitti olmuyor. Malzemenin yapısı oranda etken oluyor.
Doğru oranının bulunmasından değil bu işlemden sonra uçan asetonun yine ahşapta boşluk bıraktığını söylüyorum.Bir daha işlem yapılırsa yine hava çıkacaktır.Sonsuz döngü gibi. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #29 : 28 Eylül 2015, 16:33:09 »
Tamam Osman sen öyle yap :) Emre usta orada mantık yürütmüş. Bu işi profesyonelce yapan insanların söylediklerini söylüyorum burada. Tercih size kalmış.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #30 : 28 Eylül 2015, 16:36:37 »
Doğru oranının bulunmasından değil bu işlemden sonra uçan asetonun yine ahşapta boşluk bıraktığını söylüyorum.Bir daha işlem yapılırsa yine hava çıkacaktır.Sonsuz döngü gibi. :D

Sonsuz döngüye girmez. Artan paraloid oranları nedeniyle, ahşaptaki boşluklar aşama aşama (ve hızlı şekilde) paraloidle dolacaktır. Tahminimce 3-4 işlemden sonra, işlenen ahşap pratik olarak plastiğe dönüşür. En iyi yöntem sayılmaz ama fiyatına göre iyi bir yöntem.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 16:41:24 Gönderen: egeleme_rampasi »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #31 : 28 Eylül 2015, 16:41:51 »
Vernik ile stabilize edilmiş ağaçlardan ben çok memnun değilim açıkçası. Paraloid B72 benim için daha tatminkar sonuçlar verdi. Diğer arkadaşlarda deneyip fikirlerini paylaşır nasıl olsa. Mehmet ile görüşmemizde oda daha önce başka malzemeler ile stabilize etmişti ama Paraloid den memnun şu anda. Daha iyisini buluncaya veya temin edinceye kadar benim için en iyisi bu malzeme.

« Yanıtla #32 : 28 Eylül 2015, 16:46:12 »
Sonsuz döngüye girme işi mantıklı değil, her tekrarda var olan boşluklar azalacaktır, Mustafa Bey' e katılıyorum.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #33 : 28 Eylül 2015, 17:17:36 »
Resinol Locktite firmasının bir ürünü diye biliyorum Taner abi. Türkiyede Locktite'ın bir çok ürün kullanılıyor aslında. Henkel'in bünyesinde galiba. Ve söylediğin gibi vakum tek başına yeterli değil. Basınç odası ve ne kadar çıkabiliyorsanız o kadar basınç  :2up

Alper loctite bayisi malzeme aldığım yer onlar vasıtası ıle bulmaya çalıştık. ama sonuç alamadık.turn tex kadar 
 tam olarak ıstenılenı veremıyor gıbı bır ızlenım olustu yabancı forumları bıraz kurcalayınca.  turn texin malzemeden bıraz olsa kımyacı arkadaşlara danışarak içeriğini öğrenebılırım gıbıme gelıyor. sonrası oranlarını ayarlamak kalır bıze
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #34 : 28 Eylül 2015, 17:21:37 »

Alper loctite bayisi malzeme aldığım yer onlar vasıtası ıle bulmaya çalıştık. ama sonuç alamadık.turn tex kadar 
 tam olarak ıstenılenı veremıyor gıbı bır ızlenım olustu yabancı forumları bıraz kurcalayınca.  turn texin malzemeden bıraz olsa kımyacı arkadaşlara danışarak içeriğini öğrenebılırım gıbıme gelıyor. sonrası oranlarını ayarlamak kalır bıze

Bakalım araştıralım Taner abi.

Tamam Osman sen öyle yap :) Emre usta orada mantık yürütmüş. Bu işi profesyonelce yapan insanların söylediklerini söylüyorum burada. Tercih size kalmış.
Etken maddenin oranını artırdıkça yogunlaşacaktır. Ve vakumlama imkansız bir hal almayacakmıdır? Sonucta vakumu sağlayan aseton. Gerci çokta önemli değil doğal halinden daha iyi bir durumda ise tercih meselesidir.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #35 : 28 Eylül 2015, 17:21:53 »

benım aynı malzeme uzerınde ıkı kez deneme şansım oldu. belkı 4/5 kere yapılırsa farklı vizikotelerde  ıstenılen tokluğu yakalamak olası

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #36 : 28 Eylül 2015, 17:28:17 »
basınçla alakalı olarak .şunu yapın falan demıyorum . benım kullandığım tüp şu ana kadar 8 bara kadar denendı daha fazlasınıda rahatça kaldıracağını bılıyorum lakın tehlıkelı olduğu için fazlasına luzum görmedım. bılgısı olmayan yada bılgı alabıleceği tupu yaptırabıleceği yerı olmayanlar bulaşmasın.   

unutmamalıkı risk her zaman vardır...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #37 : 28 Eylül 2015, 17:34:29 »
Yoğunluk fazlalaşınca zaten dediğim gibi şırınga ile büyük çatlaklar dolduruluyor. Malzeme çok ince olduğu için %40 da sorun çıkaracağını sanmam. Deneyenler görecektir %20 lik karışım bile çok ince bir yapıda. Şimdiye kadar ki malzemelerde ihtiyaç hissetmedim ama denemelere devam. Şimdilik kurt yemiş fakat boşluklu olmayan ahşapta (toz talaş halinde delikler doluydu ve tırnakla dökülüyordu) %20 lik karışım yeterli geldi.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 17:43:53 Gönderen: Salim Türk »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #38 : 28 Eylül 2015, 18:06:45 »
Paraloid malzeme çok uzun zamandır Almanyada restorasyon ,arkeoloji  ve bunun gibi başka alanlarda zaten demirbaş olarak kullanılıyor .Bu sohbete uzun zaman önce uluslararası profesyonal restorasyon sertifikası bulunan arkadaşlarımla yapmıştım .Stabilize konusunda paraloidin kalitesini sorgulamak için bu malzemeyi kullanan üniversite profesörleri restorasyon uzmanlarından daha uzman olmak lazım. Günümüz haberleşme ağıyla hergün aktüel bilgiler herkesle paylaşılır durumda ve denenmiş kalitesi belli bir şeyi dayanaksız sorgulamak klavye profesörlüğü oluyor .Akademik dünyada  hala aktüelitesini muhafaza eden bir malzeme belli standartların üzeri sonuçlar ortaya koyabiliyor daha iyisi tabiki var fakat fiyat /erişilebilirlik/uygulama kolaylığı sözkonusu olursa bu malzeme yabana atılamaz.....
Paraloid fırçayla bile uygulandığında korku kalmayacak şekilde koruma sağlayabiliyor .
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2015, 18:27:23 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976