Bıçak Sanatı - Forum

Kendi yorumumla sabatier

merttansu

• 114
  • Meslek: Chef
  • Yer: Avustralya
Kendi yorumumla sabatier
« : 16 Eylül 2015, 15:17:32 »
Oldum olasi klasik sabatier chef bicaklarini cok severim , e bay den surekli restore etmek icin baktim ama istenen fiyatlar bicaklarin durumuna gore bana ederinden fazla geldi ve ben de kendi sabatier tarzi chef bicagimi yapmaya karar verdim .  Sabatier in bana gore en zayif noktasi kullanilan celigin yumusakligi , en devdigim saf celiklerden olan Japon Takefu dan san mai "beyaz" celikten kullandim. Namlusu 20cm , yuksekligi 42mm . Kabzasi ukraynadan 3400 yillik batatlik mesesi , balcagi nikel ve bakirdan . 176 gram agirliginda , namlu agizini dogal japon taslarinda actim

merttansu

• 114
Ynt: Kendi yorumumla sabatier
« Yanıtla #1 : 16 Eylül 2015, 15:20:39 »
bir kac resim daha

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 16 Eylül 2015, 15:28:14 »
Çok güzel, Elinize sağlık.

Diğer her şey yanında çok ince bir ağızla çalışmanın da kendi zorlukları var. Isıl işlem ağız çok inceyken problem çıkarıyor. ağzı çok inceltmeden önce ısıl işlem yapılırsa da bu sefer sonraki adımlar bıçağın suyunu kaçırmama tasasıyla çok yavaşlıyor yada elde çalışılıyor yada çalışmayı sulu bir zımparalama ortamında yapmak gerekiyor.

Siz ısıl işlemi yaptığınızda bıçağın kalınlığı bundan çok fazla mıydı? Ondan sonraki elde çalıştığınız kısım ne kadar zamanınızı aldı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #3 : 16 Eylül 2015, 15:30:35 »
Mert bey yapılan işe, bıçağa lafım yok, süper olmuş. Fakat bu haliyle daha çok KAİ SHUN lara MİYABİ bıçaklara benzettim ben.Sabatier bıçakları(en azından klasik diyelim) balçak lı olur ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 16 Eylül 2015, 15:32:42 »
Özellikle namlunun uca doğru incelmesi harika olmuş. Eylem ustamızın sorusunu bende merak ettim doğrusu.

merttansu

• 114
« Yanıtla #5 : 16 Eylül 2015, 16:30:41 »
Çok güzel, Elinize sağlık.

Diğer her şey yanında çok ince bir ağızla çalışmanın da kendi zorlukları var. Isıl işlem ağız çok inceyken problem çıkarıyor. ağzı çok inceltmeden önce ısıl işlem yapılırsa da bu sefer sonraki adımlar bıçağın suyunu kaçırmama tasasıyla çok yavaşlıyor yada elde çalışılıyor yada çalışmayı sulu bir zımparalama ortamında yapmak gerekiyor.

Siz ısıl işlemi yaptığınızda bıçağın kalınlığı bundan çok fazla mıydı? Ondan sonraki elde çalıştığınız kısım ne kadar zamanınızı aldı?
Bazi terimlerin karsligini tam Turkce bilmiyorum , affola :
Eylem bey ; celige su verdigimde agzi 1,5mm kalinligindaydi , san mai nin isil isleminde kendime guveniyorum , 1mm'ye kadar sorun yasamadim , yamulsa bile ya cekicle ya da esneterek duzeltebiliyorum .
Bu bicagin sicak dovmesi 33mmX5.5mm celikten yarim saatte gerceklestirildi. Sirti 2.2mm kalinligindaydi , su an 2mm civari , sicak dovme dahil elde perdahlamasiyla toplam namlusu en fazla 3 saatimi aldi

merttansu

• 114
« Yanıtla #6 : 16 Eylül 2015, 16:37:05 »
Mert bey yapılan işe, bıçağa lafım yok, süper olmuş. Fakat bu haliyle daha çok KAİ SHUN lara MİYABİ bıçaklara benzettim ben.Sabatier bıçakları(en azından klasik diyelim) balçak lı olur ;)
yazmayi unutmusum , sabatier in sevmedigim ozelligi celiginden daha cok balcagi , zamanla bilemeyi cok sorun haline getiriyor , 62hrc de bicagin oyle bir balcaga ihtiyaci yok, baslikta da yazdigim gibi bu benim sabatier yorumum, profil sabatier olmakla beraber benzerlikler orada bitiyor. Bu bicak su an test icin bir koleksiyoncunun elinde , kismetse bu tarzda bicaktan daha cok yapnayi dusunuyorum.
Kai veya miyabi kabzada $70 malzeme kullanip satis fiyatini $400 altinda tutabildigi bir urun cikarirsa haberdar edin ;)

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #7 : 16 Eylül 2015, 17:22:44 »
Şimdi ben buna güzel dersem, az gelirde dayak yerim diye korkuyorum O:-)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 16 Eylül 2015, 17:28:25 »
Elinize sağlık Mert bey çok güzel bir yorum bence ve teknik olarak da kusursuz  :2up

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #9 : 16 Eylül 2015, 20:15:27 »
yazmayi unutmusum , sabatier in sevmedigim ozelligi celiginden daha cok balcagi , zamanla bilemeyi cok sorun haline getiriyor , 62hrc de bicagin oyle bir balcaga ihtiyaci yok, baslikta da yazdigim gibi bu benim sabatier yorumum, profil sabatier olmakla beraber benzerlikler orada bitiyor. Bu bicak su an test icin bir koleksiyoncunun elinde , kismetse bu tarzda bicaktan daha cok yapnayi dusunuyorum.
Kai veya miyabi kabzada $70 malzeme kullanip satis fiyatini $400 altinda tutabildigi bir urun cikarirsa haberdar edin ;)
[/quote
  Sanırım sormuş olduğum soruya biraz sinirlendiniz ??? Çünkü alıntıyı benden yapıp, cevaplarken ismimle hitap etmemişsiniz ? 1- Bıçaklarda balçak yapmanın sertlikle alakalı olduğunu ilk defa sizden duyuyorum. (Ben doğrama esnasında parmakları korusun diye biliyordum) 2 - İşin maddi kısmıyla alakalı bir söz de sarfetmedim.  3- Sürekli olumlu eleştiri yaparsak hatalı eksik veya yanıltıcı taraflarımızı göremeyiz.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #10 : 16 Eylül 2015, 20:56:54 »
abı elıne koluna saglık allah devamını erdırdırsın
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

merttansu

• 114
« Yanıtla #11 : 17 Eylül 2015, 01:33:35 »
[/quote
  Sanırım sormuş olduğum soruya biraz sinirlendiniz ??? Çünkü alıntıyı benden yapıp, cevaplarken ismimle hitap etmemişsiniz ? 1- Bıçaklarda balçak yapmanın sertlikle alakalı olduğunu ilk defa sizden duyuyorum. (Ben doğrama esnasında parmakları korusun diye biliyordum) 2 - İşin maddi kısmıyla alakalı bir söz de sarfetmedim.  3- Sürekli olumlu eleştiri yaparsak hatalı eksik veya yanıltıcı taraflarımızı göremeyiz.
Omer Bey,
gecenin bir vaktinde cevap yazmistim , hitap ederken isminizi gozden kacirmisim , yorumunuza sinirlendigim olarak algilanmasin.
Belirttigim gibi sabatierin sevdigim yonleri olan profilini , gizli kuyruklu modellerini ornek aldim .
Hangi kai veya miyabi ye benzedigini gosterirseniz sevlnirim , haberim olur
Acikcasi olumlu yorumlar duyayim da tatmin olayim diye buraya da yazmiyorum