Bıçak Sanatı - Forum

Makas çeliği baltaya nasıl su verilir ?

FIRTIN4

• TA5ACT
  • 36
  • Kadir SAKİN - 22
  • Meslek: İnfaz Koruma Memuru
  • Yer: Kayseri-Niğde
Makas çeliği baltaya nasıl su verilir ?
« : 12 Eylül 2015, 14:13:11 »
Selamün Aleyküm
Aranızda yeniyim forumda sürekli birşeyler okuyorum ve geziniyorum.
Yeni başlayanlara tavsiye olarak makas çeliği önerdiklerini okudum bolca
Benimde aklıma 2 ay önce arkadaşımın verdiği balta geldi.

Kamyonun makas çeliğinden yaptığını söylemişti ama konuyla pek alakadar olmadığım için önemsememiştim.
suyunu vermemiş

Baltanın resimleri şöyle

Et kalınlığı 1 cm   :) birde sap ile ağız kısmı kaynatılmış sıkıntı olurmu ?

şimdi esas soracağım kısım bu baltaya nasıl su veririm.
Forumda onuda okudum araştırmadan gelmedim.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6.0 şu konuda sefa usta çeliğin tav renklerini göstermiş
 buraya kadar sıkıntı yok.

Çeliğe su olarak ne vereceğim.

Birde ek olarak balta çok yumuşak bir çekiç darbesiyle iz oluştu bu normalmi

İşlemeyen demiri kendi pası insanı tembelliğe alışması mahveder.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
Ynt: Makas çeliği baltaya nasıl su verilir ?
« Yanıtla #1 : 12 Eylül 2015, 15:37:35 »
Hoş geldin meslektaşım :) Balta konusunda fazla bir bilgim yok ustalar gereken cevabı yazacaktır. Ülkemizde baltalar genellikle 2 parça olarak yapılır ya döverek kaynatılır ya da direk kaynak makinesiyle kaynatılır. Benim burda demircide gördüğüm kadarıyla baltanın ağzı da üst kısmını da yumuşak yapılıyor su veriliyor ama su verme sıcaklığına gelmeden su veriliyor üstelik birde spiralle ağzını bir güzel yakıyor. Belki baltanın ağzının yumaşak olması gerekiyordur bilmiyorum. Bu konuda beni de aydınlatırlarsa sevinirim :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 12 Eylül 2015, 16:13:13 »
Bunun neresindeki suyu beğenmediniz de yeniden yapmak istiyorsunuz?

Eğer küpünün sertliğini beğenmediyseniz bence yapabileceğiniz bir şey olmayabilir. Küpü kuvvetle muhtemel basit bir demir borudur ve su verip de sertleştirme gibi bir imkanınız olmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #3 : 12 Eylül 2015, 16:18:59 »
Hoş geldiniz. Suyunun verilmediğini baltayı yapan mı söyledi? Su verilmemiş baltaya neden sap taksın ki.
Mahir Selim KESKİN

« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2015, 16:27:14 »
Eylem Usta'ya katılıyorum, küpü kısmı basit bir borudan ibaret gibi görünüyor. Doğal olarak sertleştiremezsiniz, darbe sırasında deforme olmamasını istiyorsanız yapan arkadaşa gidip bu kısma da dikdörtgen bir makas parçası kaynaklamasını isteyebilirsiniz ( ardından bu kısma da su vermeniz gerekir) su verme sıcaklı 850 derecedir, dikkat etmeniz gereken kaynaklı bölgeye kadar yağa daldırmayın, ağızdan 30-50 mm yeterlidir. Bu işlemleri yapacaksanız kaynak işleminden önce malzemeyi 350-400 derecelere kadar tavlayıp kaynağı tavlanmış şekilde yapın ki çatlamalar olmasın. Kaynak işleminden sonra ve su verme işleminden önce mutlaka normalizasyon tavlaması yapın.

FIRTIN4

• TA5ACT
  • 36
  • Kadir SAKİN - 22
  • Meslek: İnfaz Koruma Memuru
  • Yer: Kayseri-Niğde
« Yanıtla #5 : 12 Eylül 2015, 19:39:24 »
Hoş geldin meslektaşım :) Balta konusunda fazla bir bilgim yok ustalar gereken cevabı yazacaktır. Ülkemizde baltalar genellikle 2 parça olarak yapılır ya döverek kaynatılır ya da direk kaynak makinesiyle kaynatılır. Benim burda demircide gördüğüm kadarıyla baltanın ağzı da üst kısmını da yumuşak yapılıyor su veriliyor ama su verme sıcaklığına gelmeden su veriliyor üstelik birde spiralle ağzını bir güzel yakıyor. Belki baltanın ağzının yumaşak olması gerekiyordur bilmiyorum. Bu konuda beni de aydınlatırlarsa sevinirim :)

Hoşbulduk abi bu platformda sağlıkçı görmek güzel :D

Eylem ustam ağız kısmının sertliği iyi zedelenmiyor çekiçle vurdum.

Sefa ustam dediğiniz olayları araştırıp deneyeceğim.

Bunu yapan kişi demişti suyu vermedim diye veya oda anlamıyordur demirin çeliğin dilinden

Eylem ve Sefa ustam dediklerinizi deneyeceğim sanayiye ilk uğradığımda düzelttiricem

Mahir ustam sapı ben taktım nasıl durucak diye merak ettim.
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2015, 19:43:01 Gönderen: FIRTIN4 »
İşlemeyen demiri kendi pası insanı tembelliğe alışması mahveder.