Bıçak Sanatı - Forum

İlk av bıçağım

Selim Sancak

• *
  • 33
  • Özü doğru olanın sözüde doğru olur.
  • Meslek: Bankacı
  • Yer: Kayseri
İlk av bıçağım
« : 11 Eylül 2015, 21:33:30 »
Merhaba foruma üye olalı yaklaşık 2 hafta oldu ama daha yeni yeni bazı yerleri keşfetme fırsatım oldu,burada yaptığımız bıçakları beğenilerinize sunabiliyormuşuz yeni gördüm.Kendi bıçağımı yapmaya karar vereli yaklaşık 2 ay oldu araştırmalarım sonucunda elimden geldiğince bişeyler yapmaya çalıştım.Beğenilerinize sunarım  :)

Çelik:Böhler 2080,D3 de deniyor sanırım buna.
Sertlik:59 hrc
Namlu Boyu:16 cm
Kabze Boyu:14 cm
En:5 cm
Et kalınlığı:6 mm
Kabze malzemesi:Siyah ve kırmızı keten micarta

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2015, 21:39:17 Gönderen: Selim Sancak »

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: İlk av bıçağım
« Yanıtla #1 : 11 Eylül 2015, 21:34:45 »
eline koluna saglık hoşgeldın
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #2 : 11 Eylül 2015, 21:37:44 »

Selim Bey güzel bir çalışma olmuş. Fotoğraf tam tepeden değilde farklı bir açıdan çekilse daha net olur gibi sanki :)

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #3 : 11 Eylül 2015, 21:41:47 »

Selim Bey güzel bir çalışma olmuş. Fotoğraf tam tepeden değilde farklı bir açıdan çekilse daha net olur gibi sanki :)
Biraz özenilmeden çekilmiş bir foto haklısınız  :)

« Yanıtla #4 : 11 Eylül 2015, 22:20:44 »
Taşlama hattı gayet net çıkmış ama yüzeydeki perdah işleri biraz sırıtıyor. Ağız açılırken spiral mi kullanıldı bilmiyorum ama kullanılmadıysa bile polisaj işlemi yapılmış gibi bir yüzey var. Sap pimlerini ben olsam o oyuk kısımlara değil yüksek kısımlara denk getirirdim hem işçilik daha azalırdı hem de daha estetik olurdu. D3 iyi sertleşen bir çelik dolayısıyla yapacağı işi çok iyi yapacaktır. Fotoğrafları çekerken flaş kullanmak doğal olarak bu sonucu verir, kaçınmak lazım. İlk bıçak için bunları moral bozmak için söylemedim ve ilk bıçak için gayet iyi olduğunu bilmenizi isterim, bizim söylemlerimiz biraz daha iyiyi vurgulamak içindir. Elinize sağlık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 11 Eylül 2015, 22:44:34 »
Fotoğraf çekerken eğer flaş ile çekiyor iseniz flaş önüne dosya kağıdı koyulur ise güzel sonuç veriyor.

İlk bıçak için gayet iyi görünüyor ama Sefa hocamıza tamamen katılıyorum. Ellerinize sağlık.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #6 : 11 Eylül 2015, 23:06:26 »
Benn bicagin modelini ve formunu çok bbeğendim. İlk bıçak için gayet zor bir model secmisiniz. Değerli ustalarimiz eksikleri.soylemi. onların sözünün ustune söz söylemek bize düşmez :) . devamını bekleriz :2up :2up

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #7 : 11 Eylül 2015, 23:26:19 »
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Sefam ustam çok haklısınız pim konusunda biraz hata ettim bende sonradan farkına vardım.Ama bıçağın orjinal halinde bu şekilde idi ondan dolayı öyle yaptım.Orjinalinde iki taraflı alyan vida ile sabitlenmişti ayrıyeten micarta çıkarılıp değiştirilebiliyordu fakat ben iki taraflı alyan vida bulamadım dolayısıyle böyle bir hata yapmış olduk  :)Perdah kısmınıda işin açığı ben bilerek öyle bıraktım biraz daha naturel olsun çok parlamasın sonra çizilirse kıyamam diye  :D Birde sefa ustam ben su verme işlemini dışarda yaptırdım malum hobi amaçlı yapıyorum o kadarını yapamam diye ordaki ustada 59 hrc yeterli dedi daha sert olursa kırılma olasılığı artar diye acaba hatamı ettik doğrumu ettik.Ayrıca herkese çok teşekkür ederim,bu form sayesinde çok bilgilendim çok faydalandım.Teşekkürler.

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 11 Eylül 2015, 23:38:16 »
Elinize sağlık.

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #9 : 11 Eylül 2015, 23:56:55 »
Benn bicagin modelini ve formunu çok bbeğendim. İlk bıçak için gayet zor bir model secmisiniz. Değerli ustalarimiz eksikleri.soylemi. onların sözünün ustune söz söylemek bize düşmez :) . devamını bekleriz :2up :2up
Engin bey çok teşekkürler.Bıçağın formunu bende çok beğenmiştim madem yapıyorum zorda olsa elimden geleni yapayım dedim :) Olan bu kadar ama yinede sanırım ömürlük bi bıçak yaptım gibi.Yarın yeni bir bıçağa başlıycam inşallah o biraz daha basit ama onda biraz daha özenli çalışmaya çalışıcam inş.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #10 : 12 Eylül 2015, 00:13:37 »
Selim Bey ilk bıçak için hiç fena değil,emeğinize sağlık.Perdah konusunda Sefa ve Salim ustalarıma katılıyorum.Yapım aşamalarından biraz bahsedermisiniz?Taşlama hattını bu şekilde net yapmak, bence bant zımpara veya eğeyle pek mümkün değil.Resimlerden çok net anlaşılmasa da,2.fotoğrafta sanki parmak freze çakısının izleri var.Belkide yanılıyorumdur  ::)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 12 Eylül 2015, 00:22:59 »
Elinize sağlık ilk bıçak için gayet güzel bir çalışma olmuş, hele ki benim ilk bıçaklarla kıyaslayınca gayet profesyonel sayılır bu.
Bu arada çok enteresan dün plaka da farklı bir bıçak yapayım diye bir ön profil çizmiştim tamamen aynısını siz yapmışsınız  ???
En azından bitince neye benzeyeceğini de görmüş oldum bu şekilde  ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #12 : 12 Eylül 2015, 20:41:40 »
Selim Bey ilk bıçak için hiç fena değil,emeğinize sağlık.Perdah konusunda Sefa ve Salim ustalarıma katılıyorum.Yapım aşamalarından biraz bahsedermisiniz?Taşlama hattını bu şekilde net yapmak, bence bant zımpara veya eğeyle pek mümkün değil.Resimlerden çok net anlaşılmasa da,2.fotoğrafta sanki parmak freze çakısının izleri var.Belkide yanılıyorumdur  ::)
  Ömer bey merhaba.Bıçağın taşlama hattının hemen üzerinde bir iz var farkettiyseniz onu kan oluğu gibi roketle açtık diğer kısımları taş motoru ve birsürü kağıt zımparalardan oluşan genelde bıçakçıların kullandığı taş motoruna takılan bişey var adını bilmiyorum :) ama spiral zımpara denebilir sanırım o şeye onla açıldı tamamen.Onun haricinde sapını kırmızı ve siyah keten kumaşla mermerciden aldığım polyester reçine ile yaptım epoksi bulamadım.Dün burdan araştırırken bi epoksiden bahsettiklerini gördüm era 4000 diye bundan sonra onla yapacağım.Su verme işlemini kayseriden metalin firmasında mahmut abi var ona yaptırdım profesyonel bi su verme tuzda ısıtıyorlarmış.bu şekilde yapıldı.

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #13 : 12 Eylül 2015, 20:49:28 »
Elinize sağlık ilk bıçak için gayet güzel bir çalışma olmuş, hele ki benim ilk bıçaklarla kıyaslayınca gayet profesyonel sayılır bu.
Bu arada çok enteresan dün plaka da farklı bir bıçak yapayım diye bir ön profil çizmiştim tamamen aynısını siz yapmışsınız  ???
Serkan bey teşekkür ederim.Ben bıçak yapmaya karar verdikten sonra biraz bushcraft bıçakları araştırdım o sıra bu bıçak gözüme çarptı çok hoşuma gitti bıçağın orjinali Top's knife markasının Silent hero modelidir.Videolarının tamamı ingilizce anladığım kadarıyla 2014 yılında en iyi bushcraft bıçağı seçilmiş videolarındada bıçağın ne kadar kullanışlı ve iyi olduğundan bahsediyordu.Gideons tactical bu bıçağı çok övüyordu.Bıçağın orjinal çeliği 1095 Çelikti ama ne yazıkki ben ondan bulamadım ve D3 çeliği ile yapmaya karar verdim.Ortaya böyle bişey çıktı :)

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #14 : 12 Eylül 2015, 21:02:22 »
Elinize ssglik.Ustalarimiz gerekli yorumlari yapmislar.onlarla beraber suna gonulden katiliyorum ilk bicak icin olabildigince guzel.Daha iyi calismalarda basarilar diliyorum.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #15 : 14 Eylül 2015, 21:03:41 »
  Güzel çalışma olmuş bencede.Devamını dilerim.Müsadenizle bende bi tavsiyede bulunmak isterim.6mm kalınlık inanın çok kullanışsız hiç bir şeyi güzel kesmez.lama halinde 6 mm den incesi bulunmadığı için  seçtiniz muhtemelen.Bazı firmaların elinde ince parça saclar kalıyor.3.5 mm nin ideal kalınlık olduğunu düşünüyorum ben.

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #16 : 14 Eylül 2015, 22:29:59 »
  Güzel çalışma olmuş bencede.Devamını dilerim.Müsadenizle bende bi tavsiyede bulunmak isterim.6mm kalınlık inanın çok kullanışsız hiç bir şeyi güzel kesmez.lama halinde 6 mm den incesi bulunmadığı için  seçtiniz muhtemelen.Bazı firmaların elinde ince parça saclar kalıyor.3.5 mm nin ideal kalınlık olduğunu düşünüyorum ben.
Bıçağın orjinali 5 mm idi ama ne yazıkki dediğiniz gibi istediğim kalınlıkta bulamadığım için 6 mm kullandım.Form sayesinde çelik tedariğinde daha sıkıntı çekicem bundan sonra inş.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #17 : 14 Eylül 2015, 23:30:56 »
Serkan bey teşekkür ederim.Ben bıçak yapmaya karar verdikten sonra biraz bushcraft bıçakları araştırdım o sıra bu bıçak gözüme çarptı çok hoşuma gitti bıçağın orjinali Top's knife markasının Silent hero modelidir.Videolarının tamamı ingilizce anladığım kadarıyla 2014 yılında en iyi bushcraft bıçağı seçilmiş videolarındada bıçağın ne kadar kullanışlı ve iyi olduğundan bahsediyordu.Gideons tactical bu bıçağı çok övüyordu.Bıçağın orjinal çeliği 1095 Çelikti ama ne yazıkki ben ondan bulamadım ve D3 çeliği ile yapmaya karar verdim.Ortaya böyle bişey çıktı :)

Bıçağın orjinalini buldum hakkaten plakaya çizdiğim gibiymiş, demek ki bi yerde gördüm aklımda kaldı, hadi yeni bıçak yapayım derken bilinç altından çıktı  ;)

1 ay sonra biraz modifiyelisini deneyim, bu arada 6 mm'lik D3'de taşlamayı biraz daha yukarı çekerseniz, yaklaşık 25mm'lik toplam pay gibi, merak etmeyin herşeye dalıyor, benzer bir çalışmamdan biliyorum aynı ölçüde ki D3'den  ;) 
Sizinki de o kadar yaklaşık heralde, o yüzden sıkıntı olmaz  :)

Selim Sancak

• *
  • 33
« Yanıtla #18 : 15 Eylül 2015, 00:10:35 »

Bıçağın orjinalini buldum hakkaten plakaya çizdiğim gibiymiş, demek ki bi yerde gördüm aklımda kaldı, hadi yeni bıçak yapayım derken bilinç altından çıktı  ;)

1 ay sonra biraz modifiyelisini deneyim, bu arada 6 mm'lik D3'de taşlamayı biraz daha yukarı çekerseniz, yaklaşık 25mm'lik toplam pay gibi, merak etmeyin herşeye dalıyor, benzer bir çalışmamdan biliyorum aynı ölçüde ki D3'den  ;) 
Sizinki de o kadar yaklaşık heralde, o yüzden sıkıntı olmaz  :)
Tam tamına 25 mm  :D evet gerçekten çok sağlam bir bıçak oldu o kadar ağaç kestim odun kestim ağzında hiçmi bozulma olmaz olmadı nacak yerine kullanıyorum süper

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #19 : 15 Eylül 2015, 07:40:33 »
D3 candır  :)