Bıçak Sanatı - Forum

eşime yaptıgım hediye bıcak

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
eşime yaptıgım hediye bıcak
« : 11 Eylül 2015, 12:42:54 »
arkadaşlar uzun aradan sonra eşime bir bıcak çalışması yapmaya karar  verdim dün itibari ile bitti  eksik yaptıgım yerlerde eleştiriye açıktır çalışma saygılarla       çelik  4116   sap abanoz     ısıl işlem  usta ellerde yapıldı       sertlik 58 //60  civarı     boyada biraz acele davrandım kusura bakmayın bazı harfleri boya işlememiş ama  son olarak yazıdaki  boya eksikliği kapandı     
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2015, 12:50:55 Gönderen: murat_can66 »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: eşime yaptıgım hediye bıcak
« Yanıtla #1 : 11 Eylül 2015, 12:43:43 »

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2015, 12:48:35 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #2 : 11 Eylül 2015, 13:01:53 »
4116 58-60 ıyı sertleşmiş doğrusu

eşiniz güzel günlerde kullansın elinize sağlık

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #3 : 11 Eylül 2015, 13:07:14 »
memet  ustam sertlik ölcüm cıhazından çıkan sertik ustam ısıl işlemde yardımcı  olan ustamada burdan teşekkür ediyorum artı kendisi  forum üyemiz değildir ama  yaptıgı  bıcaklar  dillere destan olacak niteliktedir artı kendisi o kadar alcak  gönüllüdürki isim bile yazılmasını istemiyor artı  hiç kimseyede bıcak yapmıyor satmıyor burdan  yardımlarında dolayı ısıl işlemde  kendisi bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 11 Eylül 2015, 13:10:38 »
Başlığı görünce daha özenli bir çalışma görmek istedim doğrusu. Şanslısın demek ki ısıl işlemin güzel yapılmış. Birde perdah aşamasında daha özenli olunsaydı harika olurdu. Ellerine sağlık.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #5 : 11 Eylül 2015, 13:26:46 »
Başlığı görünce daha özenli bir çalışma görmek istedim doğrusu. Şanslısın demek ki ısıl işlemin güzel yapılmış. Birde perdah aşamasında daha özenli olunsaydı harika olurdu. Ellerine sağlık.
+1  Murat kardeşim eşinin güzel günlerde kullanmasını diliyorum.Yalnız Salim ustamın da dediği gibi daha özenli olabilirdi.Ayrıca buu haliyle formu av bıçağına benziyor,üstteki çıkıntıyı yapmayıp,namluyu biraz daha uzun tutsan çok iyi olurmuş.Örneğin bununla bir marul doğramak zor olur ;) Yüzme bıçağı olarak gayet kullanışlı olur.Yinede ellerine emeğine sağlık .
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #6 : 11 Eylül 2015, 15:04:29 »
Yapılan ve harcanan her emek övgüye layıktır.Bende diğer ustalara katılıyorum eğer eşiniz ile dağ bayır doğa gezilerine çıkıyorsanız işe çok yarayacaktır ama öyle birşey söz konusu değilse ona bir stand yapsanız fena olmaz :)Eğer üzerine mevcut yazıyı yazmasaydınız size önerim madem seviyorsunuz bıçak yapmayı 3-4 veya bir kaç bıçak daha tecrübe edinip hayatınızın en değerli insanına daha özenli bir çalışma yapın derdim :2up.Elinize emeğinize sağlık.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 11 Eylül 2015, 15:55:27 »
Ellerine sağlık Murat.
Okinawian

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #8 : 11 Eylül 2015, 17:43:46 »
memet  ustam sertlik ölcüm cıhazından çıkan sertik ustam ısıl işlemde yardımcı  olan ustamada burdan teşekkür ediyorum artı kendisi  forum üyemiz değildir ama  yaptıgı  bıcaklar  dillere destan olacak niteliktedir artı kendisi o kadar alcak  gönüllüdürki isim bile yazılmasını istemiyor artı  hiç kimseyede bıcak yapmıyor satmıyor burdan  yardımlarında dolayı ısıl işlemde  kendisi bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum

murat bu işte bir yanlışlık var yanlış bilmiyorsam bu çelik 58-60 hrc ye sertleşmez ya buyuk ustanın sertlik ölçüm cihazı arızalı yada bu çelik 4116 deği  ::)

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #10 : 11 Eylül 2015, 18:00:13 »
arkadaşlar elimdeki imkanlar çercevesinde anca bu kadar oldu zımpara makinem yok ağız acma taş motorunda yapıldı  mop zımpara kullanındı matkapta ve taş motorunda ama  elimde zımpara makinesi olsa daha iyi çalışmalar çıkacak ama olmadıgından bu kadar çıktı artı kullanım amaclı değil   hatıra olarak saklanması için yapıldı

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 11 Eylül 2015, 18:25:06 »
Ben bu düşünceye katılmıyorum. Elde eğe ve zımpara ile daha hassas işler çıkartılır. Eğe ve zımpara ile +- 0,01 hassasiyetinde iş yapılabiliniyor. 

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #12 : 11 Eylül 2015, 18:39:55 »
salim kardeşim doğrudur çıkarmı çıkar çok parlak ama kendim için yaptıgım çalışmalarda  çok parlak sevmiyorum artı o yapılan bıcak viterinde durmazsa bahçede kullanım amaçlı yapıldı  kullanmaya karar verirse eşim sadece bahcede madımak tıoplamak artı maydonus  toplamak gibi işlerde kullanacak artı mutfak amaçlı değil bilgin olsun dağ bayır   kullanım amaçlı bıcak
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2015, 18:41:56 Gönderen: murat_can66 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 11 Eylül 2015, 19:01:55 »
Ben formunu eleştirmiyorum zaten. Bir bayana yapılacak bıçak illaha mutfak bıçağı olmak zorunda değil. Pardah aşamasını eksik buldum. Güzel bir perdah çeliği parlatmak değil. Perdah düzgün bir yüzey ve ağız yapısı için yapılmalı. Amacım yapılan işi germek değil yapıcı bir eleştiri yapmak. Yapılan eleştiriler sayesinde kendimizi geliştirebiliriz. Demek yanlış anlaşılmışım. Eski yorumlarımı geri alıyorum ve yeni yorumum;

Elinize sağlık çok güzel bir bıçak olmuş. 

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #14 : 11 Eylül 2015, 21:33:34 »
elıne koluna saglık  dıkkat et yenge kesmesın senı  :2up
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #15 : 13 Eylül 2015, 16:19:58 »
yok yok kesmez :) :) :2up

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #16 : 13 Eylül 2015, 23:32:00 »
Sefa üstad 420hc ve 4116 çok dolaşıyor piyasada. Birkaç sene önce de 62hrc dedikleri 4116 lar duydum ama görmedim. Yanlış çelik olma durumu var mı?
Okinawian

« Yanıtla #17 : 14 Eylül 2015, 00:06:26 »
Ben bunların 420 olanıyla çalıştım ama diğeriyle (1.4116) hiç deneyimim olmadı, ne çalıştım ne de su verdim. Hem deneyimlerime hem de bu çeliklerle ilgili verilere baktığımda, söylenen değer 420 için olanaksız ( 62 HRC). 1.4116 da ise hiç yaklaşılması olanaklı olmayan bir değer. Bu iki çeliğinde karbon oranları % 40-50 aralığında, oysa 1.4116 da krom diğerinden daha fazla bu nedenle 1.4116 420 kadar da sertleşmez ama korozyona daha iyi dayanır. Kısaca, bırakın 62 HRC leri bu ikisi içerisinde daha fazla sertlik kazanabilen 420 de bile doğru bir ısıl işlem ve karyojenik işlem sonucu (180-200 derecelerde menevişleme ile) elde edilebilecek sertlikler 56 HRC yi geçmez ( diğerinde o kadar da olmaz). Durum böyle. 

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #18 : 14 Eylül 2015, 02:08:11 »
Ben bunların 420 olanıyla çalıştım ama diğeriyle (1.4116) hiç deneyimim olmadı, ne çalıştım ne de su verdim. Hem deneyimlerime hem de bu çeliklerle ilgili verilere baktığımda, söylenen değer 420 için olanaksız ( 62 HRC). 1.4116 da ise hiç yaklaşılması olanaklı olmayan bir değer. Bu iki çeliğinde karbon oranları % 40-50 aralığında, oysa 1.4116 da krom diğerinden daha fazla bu nedenle 1.4116 420 kadar da sertleşmez ama korozyona daha iyi dayanır. Kısaca, bırakın 62 HRC leri bu ikisi içerisinde daha fazla sertlik kazanabilen 420 de bile doğru bir ısıl işlem ve karyojenik işlem sonucu (180-200 derecelerde menevişleme ile) elde edilebilecek sertlikler 56 HRC yi geçmez ( diğerinde o kadar da olmaz). Durum böyle. 

Hocam, ısıl işlemden hemen sonra, menevişleme yapılmadan ölçüm yapılırsa, bu sertlik değerleri okunabilir mi?

« Yanıtla #19 : 14 Eylül 2015, 11:15:55 »
Herşey yolunda giderse meneviş öncesi 420 HC: 59 HRC, 1.4116: 55 HRC