Arkadaşlar elimdeki bıçakları sitedeki yöntemlere göre bilemek için malzemeler aldım.
Zımpara ile bilemek için 500 kumdan 2000'e kadar su zımparaları aldım.
Elimde Süper Arkansas taşı var.
Deri olduğunu düşündüğüm bir kemere (büyük ihtimal deri) Met-Par sürüp masat yapmaya çalıştım.
Ek olarak Takımmarket sitesinden orjinal arkansas taşı ve 1 kiloluk mavi parlatma macunu sipariş verdim, gelecek.
Denemelerde karşılaştığım sorunlar:
Zımpara ile deneme; 500 kumdan sonra 1000, 1500, 2000 kumlarda zımparaladım mı aksine bıçak kesmiyor. Anlayamadım.
Süper Arkansas'ta da hakeza. Kahverengi tarafta yapıyorum, Beyaz tarafa geçtiğimde yine çok etkili olmuyor.
Masatta ise; Öncelikler metparı sürünce kurumasını mı bekliyoruz bilemedim. Akşamdan birkaç kat sürüp sabah kullandım. Onda da 2 defa ters düz yaptıktan sonra devam edersem 3. 4. seferlerde ağız kesmez oluyor. Macunu mu fazla sürüyorum onu da bilemedim. O yüzden birde mavi parlatma macunu elime geçince deneyeceğim.
*Sitedeki ve youtube daki videolardan çok müsait olmayan imkanlarda izledim acaba kaçırdığım bir yer mi var?
Elimde ağzı hiç ellenmemiş aldığım gibi (hatta kullanmadığım) Cold Steel Amerikan Lawman var. Çok keskin, kıl, kağıt falan süper kesiyor.
Ama benim bilediğim bıçaklar o kıvama gelmiyor.
Mesela 440 çelik olduğunu düşündüğüm bir çakı Spyderco'nun CPMS30V'sinden daha güzel keskinliğe ulaşıyor.
Süper Arkansas'a makine yağı damlatıyorum. Once kahveringi tarafta, sonra aynı şekilde beyaz tarafta bileyleyip masat ile 2 ters-yüz yapıyorum. Kağıdı falan kesiyor ama kılda etkili olmuyor.
Birde elimde BK2 ve Ontario TFI ve bir tane 1075 çelikten bıçaklarım var. Siteyi incelerken bıçakların ağız yapılarının scandi, içbükey, dışbükey gibi olduğunu türleri olduğunu okudum. Merak ettiğim bıçağın yapısı scandi ya da dışbükey olsa da yine aynı mı bileyeceğiz. Mesela her iki tür bıçağı da 30 derece açıyla mı bileyeceğiz? Teşekkürler. İyi çalışmalar...