Bıçak Sanatı - Forum

Bileme Yardımı

deniz67

• *
  • 27
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Zonguldak-İzmir
Bileme Yardımı
« : 09 Eylül 2015, 23:02:43 »
Arkadaşlar elimdeki bıçakları sitedeki yöntemlere göre bilemek için malzemeler aldım.
Zımpara ile bilemek için 500 kumdan 2000'e kadar su zımparaları aldım.
Elimde Süper Arkansas taşı var.
Deri olduğunu düşündüğüm bir kemere (büyük ihtimal deri) Met-Par sürüp masat yapmaya çalıştım.

Ek olarak Takımmarket sitesinden orjinal arkansas taşı ve 1 kiloluk mavi parlatma macunu sipariş verdim, gelecek.

Denemelerde karşılaştığım sorunlar:
Zımpara ile deneme; 500 kumdan sonra 1000, 1500, 2000 kumlarda zımparaladım mı aksine bıçak kesmiyor. Anlayamadım.
Süper Arkansas'ta da hakeza. Kahverengi tarafta yapıyorum, Beyaz tarafa geçtiğimde yine çok etkili olmuyor.

Masatta ise; Öncelikler metparı sürünce kurumasını mı bekliyoruz bilemedim. Akşamdan birkaç kat sürüp sabah kullandım. Onda da 2 defa ters düz yaptıktan sonra devam edersem 3. 4. seferlerde ağız kesmez oluyor. Macunu mu fazla sürüyorum onu da bilemedim. O yüzden birde mavi parlatma macunu elime geçince deneyeceğim.

*Sitedeki ve youtube daki videolardan çok müsait olmayan imkanlarda izledim acaba kaçırdığım bir yer mi var?

Elimde ağzı hiç ellenmemiş aldığım gibi (hatta kullanmadığım) Cold Steel Amerikan Lawman var. Çok keskin, kıl, kağıt falan süper kesiyor.
Ama benim bilediğim bıçaklar o kıvama gelmiyor.
Mesela 440 çelik olduğunu düşündüğüm bir çakı Spyderco'nun CPMS30V'sinden daha güzel keskinliğe ulaşıyor.
Süper Arkansas'a makine yağı damlatıyorum. Once kahveringi tarafta, sonra aynı şekilde beyaz tarafta bileyleyip masat ile 2 ters-yüz yapıyorum. Kağıdı falan kesiyor ama kılda etkili olmuyor.

Birde elimde BK2 ve Ontario TFI ve bir tane 1075 çelikten bıçaklarım var. Siteyi incelerken bıçakların ağız yapılarının scandi, içbükey, dışbükey gibi olduğunu türleri olduğunu okudum. Merak ettiğim bıçağın yapısı scandi ya da dışbükey olsa da yine aynı mı bileyeceğiz. Mesela her iki tür bıçağı da 30 derece açıyla mı bileyeceğiz? Teşekkürler. İyi çalışmalar...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bileme Yardımı
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2015, 23:14:17 »
Sefa hocanın videosunu müsait bir zamanda dikkatli izlerseniz bence bu iş olacaktır. :2up
https://vimeo.com/14815208
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2015, 23:24:22 »
Şimdi tekrar izledim. Açımı biraz düşük tutuyorum galiba, onu düzelteceğim ama Sefa hocanın videodaki deri masat kısmı neredeyse taştakinin dörtte biri kadar sürüyor. Ben kemere Met-Par'ı sürdüm, kapı koluna takıp elimde yapıyorum. 2 defadan sonra ağız keskin yapısını yitiriyor. O kısımda tereddüte düşdüm  ::)

« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2015, 23:36:27 »
Metpar kullanıyorsanız ve sertleştiyse biraz ısıtmakta yarar var. Aynı şey mavi veya başka renk parlatma macunları için de geçerli. Özellikle deri masatı bir yere bağlayıp kullanıyorsanız gerginliğini çok iyi ayarlamanız gerekir çok serbest tutarsanız keskin olan ağzı köreltirsiniz, biraz gergin tutmalısınız. Taşla yapılan işlemlerde açıya hakim olmak gerekir, her seferinde farklı bir açıya kaçırırsanız keskin bıçağın bile körelme olasılığı var. Elinizdeki bileme enstrümanları yeterlidir ve işlemi doğru yaparsanız tıraş edecek keskinlik elde edersiniz.

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #4 : 10 Eylül 2015, 00:05:36 »
Sn Sefa hocam dediğiniz gibi masatı elde gevşek yapıyorum. En kısa zamanda sizin gibi tahtaya sabitleyip deneyeyim çünki aynı sizin dediğiniz gibi 2 vuruştan sonra kaç defa denedim bıçak köreliyor.

Metpar'ı dün kemere sürdüm ama hala kemer nemli gibi. Birde siz videoda macunu sürüyorsunuz o macun kalın bir şey gibi. Bu met-par bildiğiniz gibi sıvı krem gibi. Met-par sürüp sertleştikten sonra mı ısıtmak lazım.

Birde benim için önemli olan konu; diğer bıçakları bozmamak anlamındaki sorum. Elimdeki tüm bıçakları (scandi, dışbükey v.s) hepsini sizin yaptığınız gibi mi biliyoruz?
Teşekkürler...

« Yanıtla #5 : 10 Eylül 2015, 00:15:08 »
Sn ön ekine hiç gerek yok  ;) videodaki macun, polisajda kullanılan basit bir parlatma macunu normalde sert oluyor bu nedenle ısıtmak gerekiyor çünkü ısıtınca eriyor ve yayılıyor. Metpar, normalde il sıkınca yumuşaktır ama bir kaç gün sonra sertleşir ya biraz yağ damlatmak veya ısıtmak lazım. Sertleşmediyse ısıtmakta gerekmez elbette. Bıçağın ağız yapısına göre bileme yapmak gerekir, örneğin, dışbükey bir bıçağı mümkün olduğunca kavisli bilemek daha iyi ama kontrol edemiyorsanız düz bilersiniz daha iyi, scandi ağızlarda zaten iş kolay, ağızda ikinci bir mikro bileme yoksa düz kısmı taşa yatırıp bilersiniz ve açı sorununuz olmaz yok ikinci bir kesme açısı varsa ( kimi scandilerde mikro bir ikincil ağız var) ona göre açı verip bilersiniz.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #6 : 10 Eylül 2015, 01:06:01 »
Metpar kullanıyorsanız ve sertleştiyse biraz ısıtmakta yarar var. Aynı şey mavi veya başka renk parlatma macunları için de geçerli. Özellikle deri masatı bir yere bağlayıp kullanıyorsanız gerginliğini çok iyi ayarlamanız gerekir çok serbest tutarsanız keskin olan ağzı köreltirsiniz, biraz gergin tutmalısınız. Taşla yapılan işlemlerde açıya hakim olmak gerekir, her seferinde farklı bir açıya kaçırırsanız keskin bıçağın bile körelme olasılığı var. Elinizdeki bileme enstrümanları yeterlidir ve işlemi doğru yaparsanız tıraş edecek keskinlik elde edersiniz.
+1

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #7 : 10 Eylül 2015, 23:48:44 »
Bugün Orjinal Arkansas ve mavi macun geldi. Mavi macunu dediğiniz gibi kemere uyguladım. Daha masat için tahta yapamadım ama kemeri masaya mengene ile sabitleyip düz bir ortamda gergin olmasını sağlıyorum.

Ama bugünkü denemelerimde yine olduğum yerde sayıyorum.
1075 çelikten bir bıçağı(durumu keskindi) önce Süper Arkansas'ın beyaz yüzünde bileyledim. Bu aşamada bileylemeyi hissedebiliyordum. Sonra orjinal Arkansas'a geçtim. Onda da bayağı bir bileyledim. Ama bunda yağlı zeminde süper arkansas gibi pek bileylemeyi hissedemedim. Neyse bunda da bayağı uğraştım. Sonra Deri masat kısmını yaptım. Ama eski hali daha güzeldi bıçağın :)

YouTube'da gördüğümüz gibi gazeteleri jırt jırt doğrayamıyor. Kağıtta bazan kesiyor, bazan daha üst kısmında takılı kalıyor.

Anlayacağınız olduğum yerde sayıyorum. Zımparada da durum aynı. Bıçaklar şekil değiştirip erimeye başladı nerdeyse  :'(

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #8 : 10 Eylül 2015, 23:54:39 »
Siz işe çok üst seviyede beceri gerektiren yollarla başladınız. Bence aliexspress ten ucuz yollu ve sabit açılı bi biley aleti alsaydınız işinizi fazlasıyla görürdü. Taşta aynı açıyı kaybetmeden elde bileme yapmak çok zor bence.
Mahir Selim KESKİN

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #10 : 11 Eylül 2015, 00:14:16 »
Mahir hocam, aslında elim yatkındır ama kavrayamadım daha. Şimdi ben bu işe taktım, bir o kadar da masraf yaptım, başka yönteme geçmek hem masraflı olacak hemde öğrenmem lazım. O yüzden yapacağıma inanıyorum. Denemeler sonuç verecek inşaallah.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 11 Eylül 2015, 00:18:41 »
Bu isler tamamen piratik ve el alişkanlığıyla alakalı sefa hoca kampta
Körelen biçağımızı orada bulduğu bir kereste parçasının uzerine deniz kumu dökup iki dakikada keskinleştiri verdi :D

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #12 : 11 Eylül 2015, 01:01:04 »
https://youtu.be/zRHBl7-rWfA

Gördüğünüz hata var mı arkadaşlar?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #13 : 11 Eylül 2015, 01:13:29 »
Bıçağı ağız üstü döndürmeyin.Teknik doğru bende benzer şekilde bileme yapıyorum.

Bıçakta çok güzel Turgut ustanın eline sağlık. ;D
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2015, 01:15:35 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #14 : 11 Eylül 2015, 02:52:30 »
Teşekkürler Osman Hocam, Turgut ustanın bıçağı.
Alıntı
Bıçağı ağız üstü döndürmeyin
Bu hatayı sonradan bende farkettim, teşekkürler.

An itibarı ile de orta seviye bir keskinlik elde ettim. Süper Arkansas'ta videodaki gibi bileme yaptım. Orjinal Arkansas'a geçince ise YouTube'da gördüğüm ileri geri hızlı hızlı giderek yaptım. Hatta parmağım ile bıçağın ağzının taşa tam oturduğunu hissederek yaptım. Aslında bu ileri geri giderek yapılan bilemede bıçağa daha tam hakim oluyor gibiyim (açısına v.s). Orjinal Arkansas ile bayağı uğraştım ama . Sonra deri masata geçtim. Bıçağım ağzında çapak falan bir şey kalmadı (zaten fazla da yoktu). Bu sayede daha kağıtları daha güzel kestim. Hatta biraz kıl da kestim :)
Yarında deneyeceğim, hayırlısıyla olacak inşaallah.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #15 : 11 Eylül 2015, 12:30:13 »
https://youtu.be/zRHBl7-rWfA

Gördüğünüz hata var mı arkadaşlar?

bu taşlar kurur kuru mu kullanılıyor

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #16 : 11 Eylül 2015, 13:53:54 »
Ben yapı marketlerde satılan makine yağından kullandım.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #17 : 11 Eylül 2015, 16:54:20 »
Bileme yaparken açıyı çok dik yapıyorsunuz gibi geldi nerdeyse bıçağın ağzı 70 derece biliyorsunuz videoda telefona açı ölcer programı yükleyip açınızı kontrol  edebilirsiniz  . Ayrıca en az 40x ışıklı büyüteç şart bilerken hataları daha iyi görmek için. Hemde zevkli oluyor . :2up

deniz67

• *
  • 27
« Yanıtla #18 : 12 Eylül 2015, 01:17:46 »
Evet Hüseyin hocam sizin uyarınızdan sonra açıyı düşürdüm. Teşekkürler.
Ve Nihayet traş ve kağıt testinden geçti (buruna doğru hafif sıkıntı var ama geçti diyelim)

Bugün yağcıdan 10 numara yağ aldım (ufaklar 2 günde bitti). Ve su almak için a101'e girdim, girişte kemer gördüm :) 8 lira. Onu alıp marangozdan da ona göre bir parça kestirip masatımı yaptım. Mavi macunu ilk başta fazla sürdüm galiba. Sonradan iyicene düzledim. Deride tam emmemiş ara ara soyuluyordu.

Artık usanacağım anda bileme işini yaptım. Ama Orjinal Arkansas'ı kullanmadım çünki çok kayıyordu. Süper Arkansas'ın beyaz yüzünde bileyip masata geçtim. Bu şekilde bitti. Demek ilk başta biraz daha tecrübe yapsam Orjinal arkansas'ı almaya gerek kalmayacakmış diye düşünüyorum. Sefa hocam'da videoda öyle yapmış zaten.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #19 : 12 Eylül 2015, 08:07:17 »
Muhtemelen 8 liraya aldiginiz kemer deri degildir. Imitasyon suni deri olabilir. O yuzden soyuluyordur. Test icin kemerin ucundan cakmakla yakmayi deneyin. Suni ise plastik gibi erir topaklasir ve kokar. Gercek ise tuy yanargibi kokar