Bıçak Sanatı - Forum

Eğe çeliğinin normalizasyonu

Cemal

• *
  • 16
  • Meslek: ögretmen
  • Yer: istanbul
Eğe çeliğinin normalizasyonu
« : 24 Ağustos 2015, 01:35:36 »
Bütün forum üyesi arkadaşlara merhaba,

Youtube’daki konuya dair videoları izleyip amatör bıçak yapımına merak saldım. İngilizce kaynaklardan da yararlanarak kendime eski bir eğeden bıçak yaptım, fakat bıçak kırılgan oldu, mengeneye sıkıştırıp iyice bir yüklendiğimde kırılıverdi.
Forumdan deneyimli usta arkadaşlardan biraz ipucu rica edicem. Eğe çeliğinin kırılganlığını nasıl alırız acaba? Yağda su vermeden önce bir normalizasyon mu yapmak gerekir?
Saygı ve selamlarımla
Cemal

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
Ynt: Eğe çeliğinin normalizasyonu
« Yanıtla #1 : 24 Ağustos 2015, 02:00:18 »
Normalizasyon şart dşye biliyorum(?) ama sen su vermeden sonra meneviş yaptın mı? Her ikisi de yapılsa da eğe çeliğinin darbe dayanımı ve esnekligi biraz zayıftır
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2015, 02:15:23 Gönderen: acurfirarda »

Cemal

• *
  • 16
« Yanıtla #2 : 24 Ağustos 2015, 02:53:31 »
Normalizasyon şart dşye biliyorum(?) ama sen su vermeden sonra meneviş yaptın mı? Her ikisi de yapılsa da eğe çeliğinin darbe dayanımı ve esnekligi biraz zayıftır

Menevişi normal fırında yaptım. 200 derecede bir kez 1,5 saat bıraktım, çıkartıp soğumaya bıraktım. Normalizasyon eğe çeliği dövülürse gerekli olur diye biliyordum, yanlış galiba. Nasıl yapmalı bilen var mı?

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #3 : 24 Ağustos 2015, 03:12:45 »
Bıçağı nasıl yaptınız?biraz daha bilgi verirseniz arkadaşlar yardımcı olacaktır.Eğeyi hiç ısıtmadan spiralle v.b yaptıysanız 250 derecede meneviş yapmanız yeterli olmaz diye biliyorum.Eğeyle çalışabilmeniz içinse,iyi korlu yakılmış bir mangalda  güzelce ısıtıp,külün içine gömerek kendi halinde soğumaya bırakmalısınız.Bıçağı yaptıktan sonra da mıknatıs tutmaz oluncaya kadar ısıtıp sonra su vermeli ve birkaç kez yeterli derecede meneviş yapmalısınız.Fakat ben bildiğim kadarını size aktarıyorum.Tecrübeniz yoksa yapması  okadar kolay bir iş değil
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 24 Ağustos 2015, 12:35:30 »

forumda metalurji ana başlığında yüzlerce konu var biraz bakabilirsin  http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3594.0   

normalizasyon çevrimi çeliğin moleküler yapısını ısıl işlem çncesi homojen hale çevirmek icin yapılır ki ısıl işlemde yamulma kırılma gibi risklelri azaltır aynı zamanda tanecik büyümesi gibi istenmeyen olayları engeller

ısıl islem sonrası kırılganlıgın giderilmesi icin yapılan islem ise Menevişleme dir.

Cemal

• *
  • 16
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2015, 12:52:12 »
Eğeyi ısıtıp yumuşattım, sonra zımpara, eğe, demir testeresi ile biçim verdim, ağız açtıktan sonra yaklaşık 800 derecede yağda su verdim. Hemen peşinden 200 derece 1,5 saat meneviş yapıp, oda ısısında soğumaya bıraktım. Belki de su verme işlemini ya da menevişi 2-3 tekrar etmek gerekiyor ya da ikisini de birden fazla kez yapmalı.
Normalizasyon tam olarak hangi işlem oluyor burada?

Cemal

• *
  • 16
« Yanıtla #6 : 24 Ağustos 2015, 13:01:03 »

forumda metalurji ana başlığında yüzlerce konu var biraz bakabilirsin  http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3594.0   

normalizasyon çevrimi çeliğin moleküler yapısını ısıl işlem çncesi homojen hale çevirmek icin yapılır ki ısıl işlemde yamulma kırılma gibi risklelri azaltır aynı zamanda tanecik büyümesi gibi istenmeyen olayları engeller

ısıl islem sonrası kırılganlıgın giderilmesi icin yapılan islem ise Menevişleme dir.

Teşekkürler. Az önce göz attım oldukça bilgi verici, bu sefer su vermeden önce namluyu heryeri eşit olacak şekilde ısıtıp oda ısısında yavaşca soğumaya bırakıcam, normalizasyon bu galiba.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 24 Ağustos 2015, 22:10:43 »
Eğeyi ısıtıp yumuşattım, sonra zımpara, eğe, demir testeresi ile biçim verdim, ağız açtıktan sonra yaklaşık 800 derecede yağda su verdim. Hemen peşinden 200 derece 1,5 saat meneviş yapıp, oda ısısında soğumaya bıraktım. Belki de su verme işlemini ya da menevişi 2-3 tekrar etmek gerekiyor ya da ikisini de birden fazla kez yapmalı.
Normalizasyon tam olarak hangi işlem oluyor burada?

200 derecede bir buçuk saat menevişleme yapılmış bir e yani yüksek karbon çeliği ne mengenede sıkıştırıp yüklenilmez . Belki elinizden sert bir zemine doğru bıraktığınızda kırılmıyor kendinden beklenen hizmeti verecek diye düşünebiliriz ama genel olarak söyleyebiliriz ki menevişleme ısısının yüksek tutup süreyi uzatırsınız bıçak daha esnek bir hale gelir tabii sertlik de buna bağlı olarak azalır. Su verilmiş bir buçuğa tekrar tekrar su vermek diye bir işlem mantıksız. Normalizasyon çevrimi ise ısıl işlem öncesinde yapılır ki ısıl işleme celigi hazirlar