Bıçak Sanatı - Forum

Bıçaklara neden bu kadar yüksek paralar veriyoruz ?

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
Arkadaşlar öncelikle selamlar, profillerimin ağızlarını açtım ama yan bölgelerde ezik çizik çok olduğu için kayseri'de meydanın hemen arkasındaki bıçakcılar çarşısına gitmeye karar verdim.

5 adet çakı aldım ve toplam 150 lira verdim. Orjinal mi diye sorarsanız büyük ihtimalle olmayabilir. Ama orjinallerini almak isteseniz emin olun 4 haneli rakamlar ödeyebilirsiniz.
Ayrıca piskolojik olarak da bunun çok etkisi var.  çok bilindik bir internet satıcısından 250 liraya aldığım böker uolcos var. 250 belki bu piyasa için hiçbirşey ama 30 liraya aldığım çakıya hiç acımazken bunlara dokunamaz oldum  :) bazen gerektiği halde kullanmıyordum belki birşey olursa diye  :D

Çelik kalitesi veya işcilik derseniz işte o hepsi için farklı oluyor. Çakmanın da bir şerefi var. Öyle çakılar oluyorki sağı solu eğik asimetrik ağzı falan kaymış.. Ama eğer biraz aşinalığınız varsa zaten gördüğünüz anda anlıyorsunuz.

Sizin fikirleriniz ne arkadaşlar bu çakma çakılarla ilgili  :)
Bunlarda fotoğrafları
http://i.imgur.com/OiLiXTU.jpg
Edit. Yeni link
http://i.hizliresim.com/7b72or.jpg
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2015, 10:51:05 Gönderen: ErtuğrulÖzk »

arasbasegmez

• 77
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
Ynt: Bıçaklara neden bu kadar yüksek paralar veriyoruz ?
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2015, 02:06:05 »
Ertuğrul kardeş ilk olarak yeni çakıların hayırlı olsun. Başlığına bakıp yorum yapmak gerekirse, bende daha önce çakma veya dandik çakılar alıyordum piyasayı bilmediğimden çakı çakıdır diyordum. Fakat araştırınca markaları, kaliteleri, kullanım alanlarını vs fark ettim. İlk işim Gerber'den orjinal bir çakı almak oldu. Fiyatı 130 TL. Sorarsan kağıt yada poşet dışında bir şey kesmedim. Daha iyisini alacağımdan emin değilim ama daha iyisini alasıya kadar poşet ve kağıt dışında da pek bir şey kesmem.

Şimdi bu iş zevk meselesi. Zevklerde maddiyat ister. Kimisi marka hastasıdır, kimisi kendi çakısını yapıp kullanmak ister, kimisi işin ehline yaptırıp kullanır, kimisi dandik alır eskitir yenisini alır vs vs seçenekleri çoğaltabiliriz. Şahsen ben koleksiyon seven birisi değilim. Burdaki üstadlar gibi çakıya ayırcak çok bir maddi imkanım yok, öğrenci adamım sonuçta. Orjinal aldığım çakıylada ne tahta keserim nede meyve soyarım. Allah korusun yanımızda bulunsun diye eften püften sebepten taşıyorum işin açığı. İnan Gerber'i aldığımdan CRKT bakıyordum, beğendiğim modeli 220TL. Sonra biraz düşündüm. Ben koleksiyon yapmam, Gerberi alınca eski markasız çakıların hepsini eşe dosta hediye ettim. Dedim ben bunu eften püften sebepten taşıyorum 220TL verip ne yapıcam, 130 TL'lik çakıyı kullanmaya kıyamıyorum, 220 ye hiç kıyamam dedim. Max 50TL'lik çakı bakmaya başladım 1 haftadır. Sorarsan çakın var birde koleksiyon sevmiyorsun neden başka arıyorsun diye. Biri orjinal yanımda bulunsun orjinal çakım yok demeyeyim diye, diğerini de bir şeyler kesip bir şeyler için kıymak için alıcam. Maddi durumum izin vermedikçe şuan için bende yüksek para almayı düşünmüyorum senin gibi.

Arkadaşlar biraz uzun yazdım kusuruma bakmayın, bıçaklar hakkında konuşacağım kimse olmadığı için içimi buraya kusuyorum :D
Kaostan Gelen Düzen.

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2015, 14:28:36 »
Ertuğrul kardeş ilk olarak yeni çakıların hayırlı olsun. Başlığına bakıp yorum yapmak gerekirse, bende daha önce çakma veya dandik çakılar alıyordum piyasayı bilmediğimden çakı çakıdır diyordum. Fakat araştırınca markaları, kaliteleri, kullanım alanlarını vs fark ettim. İlk işim Gerber'den orjinal bir çakı almak oldu. Fiyatı 130 TL. Sorarsan kağıt yada poşet dışında bir şey kesmedim. Daha iyisini alacağımdan emin değilim ama daha iyisini alasıya kadar poşet ve kağıt dışında da pek bir şey kesmem.

Şimdi bu iş zevk meselesi. Zevklerde maddiyat ister. Kimisi marka hastasıdır, kimisi kendi çakısını yapıp kullanmak ister, kimisi işin ehline yaptırıp kullanır, kimisi dandik alır eskitir yenisini alır vs vs seçenekleri çoğaltabiliriz. Şahsen ben koleksiyon seven birisi değilim. Burdaki üstadlar gibi çakıya ayırcak çok bir maddi imkanım yok, öğrenci adamım sonuçta. Orjinal aldığım çakıylada ne tahta keserim nede meyve soyarım. Allah korusun yanımızda bulunsun diye eften püften sebepten taşıyorum işin açığı. İnan Gerber'i aldığımdan CRKT bakıyordum, beğendiğim modeli 220TL. Sonra biraz düşündüm. Ben koleksiyon yapmam, Gerberi alınca eski markasız çakıların hepsini eşe dosta hediye ettim. Dedim ben bunu eften püften sebepten taşıyorum 220TL verip ne yapıcam, 130 TL'lik çakıyı kullanmaya kıyamıyorum, 220 ye hiç kıyamam dedim. Max 50TL'lik çakı bakmaya başladım 1 haftadır. Sorarsan çakın var birde koleksiyon sevmiyorsun neden başka arıyorsun diye. Biri orjinal yanımda bulunsun orjinal çakım yok demeyeyim diye, diğerini de bir şeyler kesip bir şeyler için kıymak için alıcam. Maddi durumum izin vermedikçe şuan için bende yüksek para almayı düşünmüyorum senin gibi.

Arkadaşlar biraz uzun yazdım kusuruma bakmayın, bıçaklar hakkında konuşacağım kimse olmadığı için içimi buraya kusuyorum :D

Teşekkürler  :)
Bence orjinal çakıların en büyük artısı iyi ağız tutması. Ama 15-20 dereceyle açmadıkça bu çakmalar da onlara yakın performans verebiliyor ama daha hızlı köreliyor. 
Bıçak ucuz olunca sakınmıyorum ve bisikletci olduğum için sürekli dağda bayırda mangalda kampta lazım oluyor. haliyle ağzı en fazla 1 ay gidiyor bana. 4000 girit bir taşım var,  körelen bıçağı yarım saatte katana biliyormuş keyfinde bilemeye başlıyorum  :D
Tabi kör bıçak derken paraşut ipini tek çekişte değilde 2-3 çekişte koparan bıçaklar. ilgilenmeyen birisine versen yine hayran kalır  :)

Ha birde dalgıç bir arkadaş vardı, bıçaklara manyak paralar yatırırdı, sorduğumda ise birkaç çelik hariç hepsinin çok kısa sürede paslandığını ve sadece 3 markanın yıllarca kullanılabileceğini söylemişti. Ama benim pas sıkıntım yok  :)

arasbasegmez

• 77
« Yanıtla #3 : 16 Ağustos 2015, 16:06:32 »

Teşekkürler  :)
Bence orjinal çakıların en büyük artısı iyi ağız tutması. Ama 15-20 dereceyle açmadıkça bu çakmalar da onlara yakın performans verebiliyor ama daha hızlı köreliyor. 
Bıçak ucuz olunca sakınmıyorum ve bisikletci olduğum için sürekli dağda bayırda mangalda kampta lazım oluyor. haliyle ağzı en fazla 1 ay gidiyor bana. 4000 girit bir taşım var,  körelen bıçağı yarım saatte katana biliyormuş keyfinde bilemeye başlıyorum  :D
Tabi kör bıçak derken paraşut ipini tek çekişte değilde 2-3 çekişte koparan bıçaklar. ilgilenmeyen birisine versen yine hayran kalır  :)

Ha birde dalgıç bir arkadaş vardı, bıçaklara manyak paralar yatırırdı, sorduğumda ise birkaç çelik hariç hepsinin çok kısa sürede paslandığını ve sadece 3 markanın yıllarca kullanılabileceğini söylemişti. Ama benim pas sıkıntım yok  :)
Bir abimin lafı vardı ' pahalı olan her şey daha güzel olur.' diye :D hakikaten öyle ama bir yandan da bıçağı aldıktan sonra bunu kullansam bir şey olsa yenisini alabilir miyim acaba diye düşünüyorum :D . Bir şey olsun nasıl olsa yenisini alırım diyebildiğim zaman istediğim çakıyı istediğim yerde kullanıcam :D
Kaostan Gelen Düzen.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
« Yanıtla #4 : 17 Ağustos 2015, 05:58:17 »
 Bende eskiden kaliteli (yani pahalı  :D) çakıları kullanmaya kıyamazdım ama sonra düşündüm çeliğin ömrü biyolojik varlık olan insanoğlundan çok daha uzun  :) E kefenin cebinede cep çakısı koyamıyacağımıza göre rahatça kullanıyorum yinede sınırları zorlamadan tabiki. Kullanırken ağız bozulması pimlerde boşluk yapması gibi sıkıntılarda olucaksa eğer demekki sakındığıma değecek kadar kaliteli bir ürün değilmiş diyip geçmek lazım ;)  Koleksiyona yönelip çok fazlada kalabalık yapmamak lazım çünkü çekmecede duran kullanmaya fırsat olmuyan birsürü çakınında benim için bir anlamı yok.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2015, 08:39:36 »
Çok para nedir önce onu bir tanımlamak gerek. Etin kilosunu yada bir depo benzinin kaç para olduğunu düşünmüyoruz, bu paraları vermek alışkanlık olmuş. Buna karşılık her gün almadığımız şeylerde bir de seçme ve araştırma işin içine girdiğinde birden paramız değerleniyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #6 : 17 Ağustos 2015, 11:27:21 »
Çok para nedir önce onu bir tanımlamak gerek. Etin kilosunu yada bir depo benzinin kaç para olduğunu düşünmüyoruz, bu paraları vermek alışkanlık olmuş. Buna karşılık her gün almadığımız şeylerde bir de seçme ve araştırma işin içine girdiğinde birden paramız değerleniyor.

+1
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 17 Ağustos 2015, 15:44:53 »
Başta kullanılan malzemelerin kalitesi ve özellikle el yapımı bıçaklarda işin kalitesi ayrıca harcanan zaman fiyatı etkiler. 4-5 ayda yapılan bıçak ile 15dk da yapılan bıçağa aynı fiyatı biçemezsiniz.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #8 : 17 Ağustos 2015, 16:42:10 »
+ 1  Ben 5 yıl önce Damascus(japon)şef bıçağına 500tl ödedim. Büyük ihtimalle de fabrika üretimi, araştırmalarımda üretiminin çok maliyetli ve zahmetli olduğundan bahsediliyordu ki haklılar, bunu bugün daha iyi biliyoruz ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2015, 16:47:07 »
Bir ara Cin mali motorsiklet furyasi vardi. Ne olacakki. Oda motor bu da motor. Bestebir fiyat odeyip herkes aldi. Ardindan yol kenarlarina terk edilen, kilometrelerce itilen mitorlar gorduk yoldan gecerken. Burdan yola cikarsak, meyve soymak icinse elbette farketmez. Kisaca yolda kalmamak icin oduyoruz.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 17 Ağustos 2015, 17:30:28 »
Ürünün kalitesi ve üretimde harcanan zamanın yanında bazen sayıda önemli olabiliyor. Burada kastettiğim seri üretim ile özel seri 50-100 adet gibi değerler değil. Usta bir bıçak yapıyor o tasarımdan sadece bir tane yada 3  tane yapıyor. Kimileri bunu önemli bulur ben gibi :) Yani nitelik yanında bazen sayıda önemli olabiliyor. Çünkü bu usta içinde çok sıkıntılı birşey. Düşünsenize sizin bıçağınız yüzünden birdaha bu bıçaktan hiç yapamayacak. Nekadar beğeni alırsa alsın.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

ulduz

• **
  • 107
  • http://kok-turk.blogspot.com.tr/
  • Meslek: Akademisyen
  • Yer: Trabzon
« Yanıtla #11 : 24 Ağustos 2015, 21:55:40 »
Kesinlikle katılıyorum!

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #12 : 10 Kasım 2015, 10:10:57 »
Aylar sonra edit.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9025.msg180636#msg180636
Adam gibi olsun ama bir tane olsun arkadaşlar. Ben bunu öğrendim bu süre içerisinde

Kadir Doğaner

• *
  • 26
  • Meslek: TGT
  • Yer: Elazığ_Adana
« Yanıtla #13 : 10 Kasım 2015, 18:07:08 »
konuyu okudum da aklıma geldi aylar önce burda okumuştum:

Av, mantar, arkeoloji, kafa dinleme vb. sebeblerden dolayı sık sık dağlara çıkan biriyim. Aslında sanırım hepsi bahane, ben dağlara aşığım. Bir gün uzun yolda araç kullanırken, dağları izleyecegim diye kaza yapmaktan korkuyorum :) Eskiden hep çakı olurdu yanımda. Ama artık çakı yetersiz geliyor, baba bir bıçak taşıyorum http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6088.0
Ve tüm bu gezilerimi, aynı bu adam gibi yalnız yapmayı seviyorum. Daha kötüsü nedense kendimi çok zorluyorum. Ava birileriyle gidersem onlar bana ayak uyduramadıkları için ben onlara uyuyorum. O zaman da basit, yorulmadıgım, enerjimi yakamadıgım sıkıcı bir av oluyor. Bir keresinde yetişkin kurzhaar köpeğim geçtiğim yerlerden geçemedi, geri dönüp almak zorunda kaldım. Bu durumda beni asla yolda bırakmayacak bir bıçak gerekli.
 Belki asla bir tavşan,ağaç dalı veya soğandan fazlasını kesmem gerekmeyecek. İşte kahramanımız da böyle düşünerek bir çakı ile geziyor. Ama o durum da benim ki gibi bir bıçağı olmasını ne kadar çok istemiştir kim bilir.

-Bıçak ne işe yarar?
-Hiç bir işe yaramasa, kolunu kesmeye yarar

http://www.sinemalar.com/film/67322/127-saat

alperuygur

• *
  • 10
  • Yer: muğla
« Yanıtla #14 : 20 Kasım 2015, 12:32:20 »
ben şahsen çakı alırken sadece gri renkli çelik mi diye bakıp alıyorum. Pek fazla kullanmam bende çakılarımı bıçaklarımı. Öğrenciyim zaten vizesinden sınavından nereye gidip çıkıcaz doğaya. Muğlada okuyorum heryerim ormanlık dağlık ama işte okul elimizi kolumuzu bağlıyor. Şahsen fikrim bıçakta kendin yapmadığın sürece kalite aramamakta. Ben maden mühendisliği okuyacağım ve ileride kendime bıçak dövmeyi düşünüyorum ama tamamen elle. Tamamen çekiçle. Zamanımı alsın saatlerimi alsın hatta karın tokluğuna  bile değil çeliğin malzemenin parasını alıp sadece ustanın yanında zanaat öğrenmeyi çok istiyorum. Yemeğim sigaram gene benden. Çoğu usta gelen çıraklarının kaç para vereceksin ? sorusundan yakınıyor. Bıçak zanaattır. Bıçak herşeydir. Bunu öğrenmek için para almak değil para vermek bile gerekir bence. Benim sana diyeceğim kendin dövmediğin sürece kaliteyi parayla bekleme. Çünkü kalite çıtan en fazla bi yere kadar çıkacak ve tıkanacak. Sanayi tipi çakı bıçakla bi ustanın terini akıttığı türküler söylediği muhabbet ettiği bıçak bir olur mu ?  :)