Öncelikle elinize sağlık, ilk bıçak için gerçekten de güzel işçilik yapmışsınız ve epeyce uğraşmışsınız. Yalnız dikkatimi çeken bir durum var ve yanıltıcı olmaması için konuyu biraz açmak isterim izninizle,
evet suyunu ben verdim. Propan ocakta loş bir ışıkta rengi sarı bir hal alıncaya kadar ısıtıldı ve bu ısıda birkaç dakika bekletildi. Akabinde önceden ısıttığımız kanola yağına daldırıldı. Sonuç olarak eğe testini geçti diyebilirim. Pferd eğeyi sürttüğümde talaş kaldırmadı fakat çok sert bir hal aldığını da söyleyemem. Çünkü bileme taşı ile ağız açması kolay oldu. Be nedenle Menevişlemeye sokmaya gerek duymadım. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler
Buradaki söyledikleriniz hem teorik olarak hem de kişisel deneyimlerime göre biraz farklı, kullandığınız çeliğin 1.4116 olmama olasılığı var mı acaba. Bunu şu nedenle sordum, 1.4116 karbon içeriği anlamında zaten neredeyse sınırda bir çelik, geriye içeriğindeki ekstra Molibden ve Vanadyumun karbürleri kalıyor ki zaten onların oranı da gözetilerek; ısıl işlemin doğru yapıldığını varsaysak bile ( ki aslında sıcaklığı kontrol edememişsiniz ve bekleme süreniz de çok yetersiz) menevişleme işlemi öncesi sertliği en fazla 55 HRC olacaktır. Bu durumda bile, gerçek Pferd bir eğe bu çelikten sertleştirme işlemi sonrası talaş kaldırır. Kullandığınız çelik bu sertliği aldıysa bence 1.4116 değildir diyorum. Söylediklerime kızmayın alınmayın ama, sertleştirme işlemi sonrası menevişleme işlemi kişisel bir tercih değil, bir zorunluluktur, çünkü bıçağın kırılganlığını gidermenin bir başka yolu yoktur ve kullanım sırasında akla hayale gelmeyen kazalara yol açabilir. Bu nedenle menevişleme işlemini yapmanızı kesinlikle öneririm.
Bunları, işlemi yapabilme olasılığı olan bir başka arkadaşımıza yol göstermesi açısından yazdım.
http://www.lucefin.com/wp-content/files_mf/1.411691.pdf