Bıçak Sanatı - Forum

Dağ bayır bıcağı denemem başladı.

Dağ bayır bıcağı denemem başladı.
« : 14 Temmuz 2015, 12:16:23 »
İlk olarak Alperuzel arkadaşımızın gönderdiği  3,1 mm  440c çelik ile kendim en başından başlayarak bir dağ bayır bıçağı yapmaya karar verdim.  Gelen yaklaşık 1 metrelik çeliği demir testeresi ile kesebileceğimi düşünürken hayal kırıklığına uğradım ve aldım elime avuçiçi taşlama makinesini   baktım ki o da iş görmeyecek büyük taşlama makinesini ve uzun uğraş sonucunda kestim. Daha sonra eğe ile düzeltmeye eğele meye başladım burada da anladım ki zımpara makinesi şart.   

Ayrıca delikleri için matkap ucu alacağım hırdavatçıdan bu konuda tavsiyelerinizi de  bekliyorum. Delikli pimi de nereden bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar.

Yorumlarınızı ve yapmam gerekenleri, hatalarımı yazmanızı bekliyorum :)

Ynt: Dağ bayır bıcağı denemem başladı.
« Yanıtla #1 : 14 Temmuz 2015, 12:25:37 »
Formu güzel olmuş ama benim asıl merak ettiğim, testereyle neden kesemediğiniz ve eğelemeye başlayınca neden zımpara makinasının şart olduğunu düşünmeniz. Eğeleme o kadar zorlayıcı mı oldu?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 14 Temmuz 2015, 12:48:52 »
Bauhaus' tan aldığım,  belki ikinci kalite bimetal testere ağzı ile, bir saatte tren rayinin yaklaşık yüzde ellisini kestim.  8)
Bimetal testere deneyin bence.  ;)
Profil güzel olmuş,  Ağız açma da başarılı bence :2up
Kolay gelsin.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #3 : 14 Temmuz 2015, 12:49:06 »
Formu güzel olmuş ama benim asıl merak ettiğim, testereyle neden kesemediğiniz ve eğelemeye başlayınca neden zımpara makinasının şart olduğunu düşünmeniz. Eğeleme o kadar zorlayıcı mı oldu?

Sefa Bey, eğeleme zorlayıcı değil ama canavar denilen aletle çizilen yerlerden çok iyi bir kesim yapamadım dolayısı ile o çizgi hatlarına gelinceye ve düzeltinceye kadar bayağı uğraştım. Videolardan gördüğüm kenar hatlar zımpara makinesi iel çok kolay ve düzgün çıkıyor.  Testereye gelince çok zorlayıcı oldu baya bir uzun sürecekti eğer testereyle devam etsem.   

Ayrıca bundan sonra hangi işleme devam edeyim. zımparaya mı?

« Yanıtla #4 : 14 Temmuz 2015, 13:49:16 »
Ağız her iki tarafta da istediğiniz forma geldiyse zımparalayın.

« Yanıtla #5 : 14 Temmuz 2015, 14:07:41 »
Ağız bir kredi kartı kalınlığında hada da inceltmeye gerek var mı peki? 

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 14 Temmuz 2015, 14:15:01 »
Scandi ağızlarda pek sorun çıkmıyor denmişti isterseniz dahada inceltebilirsiniz 0.5mm bırakmak riski azaltır ama ısıl işlem sonrasında keskinleştirme uzun sürer karar sizin.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #7 : 14 Temmuz 2015, 15:33:18 »
Bauhaus' tan aldığım,  belki ikinci kalite bimetal testere ağzı ile, bir saatte tren rayinin yaklaşık yüzde ellisini kestim.  8)
Kolay gelsin.

Tren rayını testereyle mi kestin abi ???
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 14 Temmuz 2015, 15:45:11 »
Kolay gelsin.

Yarısını taşlama ile,  taşlamanın çapının yetmediği diğer yarıyı da testere ile kestim. Kolay oldu :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #9 : 14 Temmuz 2015, 15:47:39 »
Kolay gelsin.

Yarısını taşlama ile,  taşlamanın çapının yetmediği diğer yarıyı da testere ile kestim. Kolay oldu :)
Lisedeyken 80lik silindir malzemeyi testere ile kestirmişlerdi. Ordan kötü bir anısı var, birden gözümde canlandı :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

« Yanıtla #10 : 14 Temmuz 2015, 22:22:27 »
Arkadaşlar 2 saattir 60 Kum ile zimparaliyorum çok ağır gidiyor. Çeliği üzerindeki karıncalanma kayboluyor bir türlü.  Acaba mini taşlama ile taşlama olurmu?

kesase

• 61
  • Fatih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 18 Temmuz 2015, 19:39:29 »
bıçak yapmak sabır isteyen bir iştir, bu kadar aceleci davranmayın.

« Yanıtla #12 : 22 Temmuz 2015, 18:26:07 »
Zımparalama işi çok ağır gidiyor. Siyah karıncalanmalar bir türlü kaybolmak bilmedi. Isıl işlem yapmadım. aceba zımpara kalitesinin kötü olmasından olabilirmi? bıçağın son hali aşağıdaki gibi.

« Yanıtla #13 : 01 Ağustos 2015, 15:26:28 »
Arkadaslar hafta sonları kaba işleri yapip hafta ici ise evde zımpara ve egeleme yapabildiğim icin yeni taslağı pazar günü  kesecegim.

Eylem cengiz abinin bir çalışmasından esinlenerek şöyle bir taslak cikardim acaba nasıl yorumlarınızı bekliyorum. :-\

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #14 : 01 Ağustos 2015, 15:59:18 »
Artık forumda eserleri değerlendirmiyorum bildiğiniz gibi. Ama arkadaş özel olarak sorduğu için bu seferlik fikirlerimi ifade edeceğim

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #15 : 01 Ağustos 2015, 17:27:03 »
Maşallah çok hizlisiniz ama bence bu kadar acele etmeyin acele işe şeytan karisirmis size kolay gelsin
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 10 Ağustos 2015, 10:32:35 »
Arkadaslar hafta sonları kaba işleri yapip hafta ici ise evde zımpara ve egeleme yapabildiğim icin yeni taslağı pazar günü  kesecegim.

Eylem cengiz abinin bir çalışmasından esinlenerek şöyle bir taslak cikardim acaba nasıl yorumlarınızı bekliyorum. :-\

Tavsiyem eğer yeni bir şey deniyorsanız ve önceden tahta, karton, köpük gibi bir malzemeyle öndecen denememişseniz özellikle sapı biraz paylı kesmeniz. Bu bıçağın sap başı inceldiğinden dolayı acaba bundan memnun kalır mısınız diye bir soru oluştu aklımda. Başın geniş olması savurduğunuzda bıçağın daha kolay elde kalması için faydalı. Tabi sap yanaklarını isteseniz genişleterek de aynı faydayı görürsünüz.

Sırtta, namlu sap geçişindeki oyuk benim B1'i biraz andırıyor ancak sapta Özellikle Yunus Emre Tok'un tarzını gördüm.

Saptaki işaret ve orta parmak arası çıkıntısının iki yanındaki çapları aşırı büyük bırakmamanız sapın bu iki parmağı birbirinden konforsuz bir şekilde ayırma hessini vermemesi açısından faydalı olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben