Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Önerisi ve Birkaç Soru

deagle96

• *
  • 35
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Kayseri
Bıçak Önerisi ve Birkaç Soru
« : 13 Temmuz 2015, 10:29:21 »
Selamlar forumdaşlarım, abilerim :)

Konu doğru yerde mi bilmiyorum, en uygun yer burası gibi geldi. Eğer yanlışsa özür dilerim ve taşınmasını rica ederim.
Birkaç gündür üzerinde düşündüğüm, araştırdığım ve kafama takılan bıçak hakkında birkaç soruyu sizinle paylaşmak ve bilgilenmek isterim. Yeni bir bıçak alacağım hem bunun üzerine hemde genel bıçak muhabbeti üzerine sizlere birkaç sorum olucak :)

Konu hakkında bilgisiz olduğum ve takıntım (anlatamadım mı acaba, sağlam olmasını vurgulayım) gibi nedenlerden dolayı uzun oldu kusura bakmayın lütfen :)

100 TL kadar bütçem var ve internetten getirtebilirim. Silahlara karşı ilgim var. Birkaç kesici olmayan çakım oldu şuana kadar. Kesici, sağlam, ele oturan, meyve soyarken ve görünüş olarak iyi hitap eden bir bıçak marka önerisi istiyorum sizden. Ayrıca çakı olarak istiyorum meyve bıçağı gibi değilde katlanabilir olanlardan. Ne önerirsiniz ?

Yani bir diğer deşiyle, bana her anlamda keyif veren, kalitesi, keskinliği, görünüşü, sağlamlığı, üretimdeki ve genel olarak kaliteli olmasını istiyorum. Elimdeki bıçağı bilesemde kılkeser hale getiremiyorum. Bahçemdeki bazı ince dalları kesmiyor. Orak gibi dala vurduğum zaman yaprak, üzüm ağacının dallarını kesiyor ancak diğerlerini kesmiyor. Evladiyelik güzel, kaliteli tam anlamıyla silah denen çok anlamda kaliteli bir bıçak arıyorum. Biledikçe bıçağın keskinliği artar mı, her bıçakta biryere kadar mıdır yoksa az mı fark eder ? Bileme gerektirmeyen bıçaklar var mıdır yada kesinlikle şart olan ? Yani burada bıçağın bileme ile sınırları, farkı ve özellik değişimi nasıldır onu soruyorum.

Yani ben mübalağalı ve farklı bir deyişle şöyle anlatıyım (tabiki şaka olarak :) değdiği yeri parçalasın tam bir bıçak olsun, dalları küçük bir bilek hareketi ve kuvvetle (yani yukardan aşşağı bilekle sallayarak) kessin (ama tehlike oluşturacak kadar aşırı boyutta değil tabiki.) Körelmesin aynı şekilde şef bıçağı gibi olsun domatesi yarsın ikiye ileri geri götürme derdi olmasın istiyorum :) 100 TL lik ne alırsam alıyım işimi görür mü ?

Ben tam anlamıyla keyif bıçağı istiyorum. Elime otursun, sağlam olsun, kullanması-görüntüsü keyif versin. Sağlam bir bıçak olsun, keskin ve güzel olsun. Tam anlamıyla silah olsun yani sıradan bir çakı yada meyve bıçağı gibi değilde.

Bıçağı böyle maksimum yapan en üstlerde tutan miktar ne kadardır, yani en pahalı bıçak ne kadardır :) ? Yani çok aşırı kaliteli bir bıçak alıcaksak ne kadara patlar ve dediklerime uyan ortalarda bulunan bir bıçağın fiyatı ne kadardır ? Bu soru merak içindi benim 100 TL bütçem var sadece :)

Birde bıçakta önemli faktörler, kalitesini, keskinliğini sağlayan maddeler nelerdir ? Hangi maddeden yapılmış bıçak iyidir, bıçakların özellikleri, keskinlikleri neye göre değişir ?

Çok çok teşekkürler, sevgiler saygılar...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçak Önerisi ve Birkaç Soru
« Yanıtla #1 : 13 Temmuz 2015, 13:03:28 »
Zor iş parayı bir kenara bıraktım bir çakıya bunları yaptırmak zor iş.Birde yazın çok karışık arkadaş liste gibi aradığın özellikleri yazsan daha iyi olurdu benim  anladıklarım.

-Görünüşü güzel,ele oturan,kullanması keyifli,sağlam bir şekli olacak
-Tek vuruşta dalları kesecek
-Şef bıçağı gibi ileri geri yapmadan ağırlığı ile kesim yapacak
-Sabit namlu değil çakı şeklinde olacak
-Tüm bu özelliklerin yanında fiyatıda 100 lira olacak.

Bileme işine gelirsek her bıçağı jilet gibi bileyebilirsin ama keskinliğini ne kadar koruyacağı birçok kritere bağlı çelik türü,ağız açısı vs. vs.
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2015, 13:05:38 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2015, 13:20:24 »
Zor iş parayı bir kenara bıraktım bir çakıya bunları yaptırmak zor iş.Birde yazın çok karışık arkadaş liste gibi aradığın özellikleri yazsan daha iyi olurdu benim  anladıklarım.

-Görünüşü güzel,ele oturan,kullanması keyifli,sağlam bir şekli olacak
-Tek vuruşta dalları kesecek
-Şef bıçağı gibi ileri geri yapmadan ağırlığı ile kesim yapacak
-Sabit namlu değil çakı şeklinde olacak
-Tüm bu özelliklerin yanında fiyatıda 100 lira olacak.

Bileme işine gelirsek her bıçağı jilet gibi bileyebilirsin ama keskinliğini ne kadar koruyacağı birçok kritere bağlı çelik türü,ağız açısı vs. vs.

Osman'ım sensiz forumu düşünemiyorum:) Gerçekten herkesin derdinin tercümanı ve en çok yardımda bulunan adamsın. Seviyoruz seni kardeşim :)

Gelelim arkadaşımıza. Sevgili kardeşim sen hem cam kenarı, hem koridora hakim uçak koltuğunda karada seyahat etmek istiyorsun. Üstelik bunu ucuza yapmak istiyorsun. Maalesef o paraya sadee bıçak görünümlü Çin işi çakmaları alabilirsin ve sonu bence hüsran olur. Sana tavsiyem büyçeni biraz arttırıp forumdaki 2. ellere bakman ya da biraz daha arttırıp vitrin bölümüne bakman.

Dediğin tüm özellikler belki bir bıçakta toplanabilir fakat bunun bedeli oldukça tuzlu olur gibi geliyor bana.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2015, 13:29:35 »
Osman'ım sensiz forumu düşünemiyorum:) Gerçekten herkesin derdinin tercümanı ve en çok yardımda bulunan adamsın. Seviyoruz seni kardeşim :)
Teşekkürler abi.

Çakı tavsiyesinde de bulunayım Spyderco Byrd Cara Cara2 dediklerinin hepsini yapabilir mi bilmem ama kaliteli güzel bir çakı
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #4 : 13 Temmuz 2015, 13:31:05 »
Hocam haklısınız çok karışık ve imlasız yazmışım. Siz anlamadığınız yerleri alıntıyla konuya yazın ben daha net olarak yazayım.

Hocam daha çok fazla bütçem yok ama ikinci el alma imkanım var.  Ama istediğim en azından bu özelliklere yakın bir çakı bulmak. Az çok anlatabilmişimdir, hiç yoktan istediklerimi yazdım ve siz daha iyi bilirsiniz hangisi önde olmalı ? Yada sadece buna uyan bir kriteri yüksek olsun istiyorum.

En fazla zorlarsam 200 TL çıkabilir, fark eder diyosanız bu miktara çıkabilirim.

Bu isteklerim aşırı bayağı olabilir. Bin liralık çakı ile bile yapamayabilirsin diyenler oldu. En azından bu isteklere yakın yada şu senin kriterlerini karşılar dediğiniz bir model arıyorum.

Aksesuar anahtarcı dükkanlarından almak yerine internetten çeliği markası belli bir çakı istiyorum. Yani 200 TL miktara en iyisini almak istiyorum.

Teşekkürler.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #5 : 13 Temmuz 2015, 13:38:32 »
Öncelikle ve en önemlisi: Biz burada bıçağa "silah" gözüyle bakmıyoruz!!! Bu anlayışla burada fazla barınamazsınız, onu belirteyim.

İkincisi, istekleriniz -bence- teknik olarak tutarsız şeyler. Neden illa çakı olmalı, onu da anlayamadım.
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2015, 13:42:37 Gönderen: egeleme_rampasi »

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #6 : 13 Temmuz 2015, 13:42:43 »
Yanlış tabir kullandıysam özür dilerim hocam. Yani ben o derece değerli kaliteli ve sağlam olmalı anlamında demek istedim. Yani sıradan bir çakı değilde daha iyi olması anlamında. Çakı isteğimde katlanabilir olması ve cebimde taşıyabilme imkanından dolayı.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
« Yanıtla #7 : 13 Temmuz 2015, 14:04:53 »
Mustafa abi atladigimiz cok onemli bir noktaya deginmis gercekten. Forumun bakis acisi bicagin bir silah degil eser ve alet oldugudur genellersek.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
« Yanıtla #8 : 13 Temmuz 2015, 14:35:24 »
İstekler bölümünde bir konu açıp aradığın özellikleri yaz, varsa çizim-fotoğraf ekle. Belki ustalarımız yardımcı olabilir. Sağlamlık konusunda en önemli basamak ısıl işlem-su vermedir. El yapımı bir bıçağın olursa sağlamlık konusunda sorun yaşamazsın.

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #9 : 13 Temmuz 2015, 15:18:32 »
Üstadlarım ben yanlış bir tabir kullandım, özür dilerim. Ben savunma, saldırı, silah olarak görmüyorum bıçakları. Yaptığınız sanata sonsuz saygım ve sevgim var. Bıçak satan yerlerde sizin tiksindiğiniz kişileri görüyorum ve bende sevmiyorum. Sizin gibi düşünüyorum, bıçaklara baktığımda başka bi kişi düşmanın kim söylede vurak gibi sadece ölüm aracı olarak gördüğü bıçakları ben o şekilde görmüyorum. Önceki mesajımda da dediğim üzere "sağlamlık ve kalite" anlamında söyledim onu.

Hocam, elimde resim yok ve ayrıca istekler bölümünü bulamadım. Bu yazıyı orayada yapıştırmam yeterli midir ? Ayrıca bir rica, başkalarında olan bıçağı satın alma adına veya bu şekilde bir bıçak üretmenizi ve bana satmanızı rica ediyorum gibi bir bölüm mü orası ?

Bilgisizliğimi mazur görün lütfen.

Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2015, 15:20:49 Gönderen: deagle96 »

« Yanıtla #10 : 13 Temmuz 2015, 15:47:08 »
El yapımı bir bıçağın olursa sağlamlık konusunda sorun yaşamazsın.
Orası hiç belli olmaz  ;)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #11 : 13 Temmuz 2015, 15:53:59 »
Hocam haklısınız çok karışık ve imlasız yazmışım. Siz anlamadığınız yerleri alıntıyla konuya yazın ben daha net olarak yazayım.
Bizim alıntılamamazı bekleyeceğine sıfırdan yalın halde isteklerini yazıp aşağıda linki verdiğim bölüme konunu aç
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=15.0
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #12 : 13 Temmuz 2015, 17:17:51 »
Bizim alıntılamamazı bekleyeceğine sıfırdan yalın halde isteklerini yazıp aşağıda linki verdiğim bölüme konunu aç
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=15.0

Tamam açtım teşekkürler :)

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
« Yanıtla #13 : 13 Temmuz 2015, 17:27:56 »
El yapımı bir bıçağın olursa sağlamlık konusunda sorun yaşamazsın.
Orası hiç belli olmaz  ;)

O zaman Bora alsın.    >:D
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2015, 17:32:18 Gönderen: tamahagane »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 13 Temmuz 2015, 17:44:02 »
Ben biraz bi tahlil yapayım. Belki yanlış bir noktadayımdır ama olsun, olduğu kadar...

Şimdi iki konu var; biri bıçak biri çakı.

Bıçağın
- meyve soyması,
- vurarak dal kesebilmesi,
- domates kesebilecek kadar keskin olması. Hatta kolay körelmemesini de itiyorsunuz diye anlıyorum.

Bunların getirdikleri:
-- Meyve soyabilmek: Bunun için bıçağı ağzı size, sırtı ileri bakar biçimde tutabilmeye ihtiyacınız var demektir. Yani bu tercih, sapı fazla girintili ve kalın olan bıçakları eler. Kesidi fazla kaba olan bıçaklar da gözden düşer. Ha bir de çok aşırı ağır bir bıçak istemiyorsunuz demektir.

- Ağırlığı, taşlamasının konveks olması ve ağzının karışık hattından dolayı (S şeklinde gitmesi yani...) bir kukriyi istemeyeceğiniz anlamı çıkar.
  - Bir woodlore -tabi eğer aşırı kalın değil ise- meyve soymakta sıkıntı vermeyecektir. Genelde 3-4 mm kalınlığında oluyorlar, kullananlar elma soyma becerisini yorumlar.
  - Tam taşlama bir bıçak bu iş için 1 numaralı aday olur tabi ama dediğim gibi, yeter ki bıçağın kesidi fazla kaba olmasın.
  - Açıkçası bu kriterdeki asıl meramınızın keskinlik olduğunu düşündüğümden bu meyve soyma tabirinin çok büyük bir dert olmadığını düşünüyorum.

-- Vurarak dal kesebilmek:
  - Burada istediğiniz bıçağın fazla kısa ve hafif olmaması gerektiği anlamı çıkıyor. 23-24 cm ve yukarısına bakmak gerek. Tabi boyu fazla uzatırsanız bu sefer de ilk maddedeki elde hakimiyet isteğiniz zora giriyor.

-- Keskin olması, kolay körelmemesi.
  - Çok uzun bir bıçak edinirseniz mantıken bunun daha dayanıklı yapılması gerekeceğinden dolayı sertliik ve dolayısıyla körelmemesi bir iki tık geri gidecektir. Ancak ısıl işleminde sorun olmayan bir ustanın işi her halükarda öyle kolay körelmeyecektir.

- Burada bütçenizin uzun bir bıçağa çok uygun olmaması ustanın çelik seçimini geri atabilecek bir faktördür tabi.

Ben tariflerinizden iyi yapılmış bir bıçağı tecrübe etmeniz ile aşılacak endişeleriniz olduğunu görüyorum.
Kendimi methetmiş olmayayım, bunu en kolay bulunan ve kullanılan çelikle alınabilecek bir sonucun güzelliğine örnek olsun diye vereyim:

https://vimeo.com/14004734
Bu video'da Emre (Kipmen) benim kampa giderken alel acele Ck67'den yaptığım bıçağı test ederken görünüyor. Çelik atla deve değil, Namlu boyu fazla değil, ısıl işlem derseniz ecele ile elde yapılmış... Ama sizin kriterleri vurarak dal kesmeyi saymazsak geçiyor. Belki zorlarsak, sapın ucundan tutarsak onu bile güç bela yapar.

Demem o ki orta boylu ve ustasının işini bilerek yaptığı herhangi bir bıçak sizi mutlu edecektir. Forumda ve forum dışında çok güzel dağ-bayır bıçağı yapan arkadaşlarımız var. Yaptıkları işleri bulup beğendiğiniz bir tarzı belirleyip usta ile görüşün derim.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #15 : 13 Temmuz 2015, 17:49:43 »
tam senlık bı bıcak buldum ele degıl bılege bıle oturur gorselıgıne dıcek yok  ???  goren hayran kalır bıcak am bı bomba

Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #16 : 13 Temmuz 2015, 22:40:04 »
Cevaplarınızı şuanda gördüm, geç cevap verdim. Diğer konuya bakıyodum. JsT hocam güzelmiş gerçektende :)

Eylem hocam, yazdıklarınızı okudum ve anladım. Diğer konuda sadece iki şıktan birini seçmekte kaldık :) Sizlerede danışayım dedimç

http://www.ascimmarket.com/BY03P2-BYRD-CARA-CARA-2-PAIN,PR-432.html
http://www.ascimmarket.com/C122GP-TENACIOUS-G-10-PLAIN,PR-442.html

Bu ikisinden hangisi bana hitap eder, tercihlerime daha çok uyar ve beni tatmin eder ? İsteklerimi ve sizin çözümlediğiniz kadarıyla beni hangisi mutlu eder ?

Yardımcı olan bütün ustalarıma çok teşekkürler :)