Bıçak Sanatı - Forum

vakum - ahşap stabilizasyonu için

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: vakum - ahşap stabilizasyonu için
« Yanıtla #20 : 24 Ocak 2011, 10:43:10 »
Bu akşam poliüretan vernikle stabilizasyon işlemine giriştim. Bugün hurdacı gezmeye gittim tesadüfen bir vakum pompası düştü hemen aldım. Elde olan bir vakum pompam vardı ama ona motor kasnak vs uydurmaktansa bu aletin komponent durumda olmasından dolayı kaçırmak istemedim. Uzatmayayım hemen kavanozun içerisine bir parça demir ağacı ve iki parçada kök ceviz koyarak işlemi başlattım. İlk başlarda yoğun hava çıkışı oldu giderek kabarcık yoğunluğunda düşme başladı ve yaklaşık 15 dak sonra kabarcık çıkışı neredeyse durma noktasına geldi ve işlemi sonlandırdım. Sabaha kadar vakum altında bekleyecek. Yarın sabah çıkarıp kurumaya bırakacağım. Ardından tartıp bir gün suda bekletip tekrar tartacağım ve durumu paylaşacağım. Fotoğraflar ekte. ( dikkat edilirse fotoğrafta kabarcıklar görünüyor)

hocam sonucu merak ettim nasıl oldu poliüretan vernikle
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #21 : 24 Ocak 2011, 18:36:40 »
Biraz yoğunum, yarın tartıp suya sokacağım. Ama bence yüzey ve lif kesitleri mükemmel görünüyor. Özellikle bir ahşabı vernikten 1cm aşağıda bıraktım başlangıçta kuruyken işlem bittikten sonra oralardan da vernik sızıyordu. Bu içeriye iyi işlediğini gösteriyor

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 24 Ocak 2011, 19:37:30 »
Sefa usta klımacıların kullandığı ufak pompalar işimizi görurmü..? veya şöyle dıyeyım  işimize yarayacak pompanın gücü nekadar olmalı..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #23 : 25 Ocak 2011, 01:26:41 »
Bendeki pompa zaten klimacıların kullandıklarından. güç 75W. Güzel yanı, istersen sürekli bağlı bırak belli bir gücün üzerine çıkmıyor, bunun iyi yanı kavanozu kırmadan sürekli vakum yapıyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 26 Ocak 2011, 00:04:36 »
teşekkür ederim  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 26 Ocak 2011, 12:57:46 »
TANER
SIFIR ALACAKSAN PİSAYADA EN KÜÇÜKLERİ 250TL CİVARI BİR ARA SORMUŞTUM BAZILARININ ÜZERİNDE VAKUM SAATİ
ALMAYACAKSAN 1/4BG LİK BUZDOLABI KOMPRESÖRÜDE İŞİNİ RAHATLIKLA GÖRÜR
TANIDIĞIN VARSA PARADA VERMEZSİN :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #26 : 28 Ocak 2011, 10:53:10 »
sağol özgür  ;).   valla su anda butun ısler durmus vazıyette. öyle üsütmüsümkı   dun akşam aha ölmek böyle oluyo galıba demeye basladım  . bugun eczane serum ve ağrı kesıcı takvıyesı ıle anca kalkarım herhalde :-\

" arkadaşlar yazıyı okuyunca buyuk ıhtımal ıle geçmış olsun dıleklerınızı buraya yazacaksınız. konunun kırlenmemesı açısından buraya yazmamanızı rıca edıcem  ;) "
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2011, 20:18:03 Gönderen: Taner Salar »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #27 : 28 Ocak 2011, 13:06:46 »
büyük geçmiş olsun dikkat etmek lazım
allah şifa nasip etsin

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #28 : 17 Şubat 2011, 14:09:25 »
Sefa ustam stabilizasyon sonuçlarını cıkarabildinmi ?

saygıalr

« Yanıtla #29 : 17 Şubat 2011, 19:48:26 »
Haa ben sonuçları yazmamışmıyım :( buraya tatara etkinliğine gelen arkadaşlarla paylaşınca sanki foruma yazdım gibi düşündüm herhalde ::)
Durum şu, bir kaç değişik ahşabı stabilize ettikten sonra, ki bunlar ceviz ve demir ağacı idi, kurumalarınının sonrasında yüzeyi zımparalayıp tarttım, tartma işleminden sonra suya koydum ve 12 saat beklettim, sudan çıktığında çıkan sonuç şöyle;
Ahşapların ağırlığında en ufak bir değişiklik olmadı, bu iyi bir şey, demekki içerisine su almamış, ancak demir ağacının yüzeyinde küçük liflenmeler vardı, tek gözlemlediğim olumsuzluk bu oldu, onuda eğer yüzeye mum esaslı bir şey sürmüş olsam sanıyorum yaşamayacaktık. Durum budur

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #30 : 17 Şubat 2011, 21:31:21 »
poliüretan vernik başarıyla sınavı geçti artık  :2up

« Yanıtla #31 : 18 Şubat 2011, 00:30:00 »
Daha iyisini bulana kadar en azından uygulanabilir bir seçenek.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #32 : 13 Nisan 2011, 00:16:45 »
Vakum pompası olarak buzdolabı kompresörü kullanıldığında, motor kavanozdaki havayı çekip bitirdikten sonra biz işlemi bitirene kadar sürekli kendini zorlayıp bozulmuyor mu? Bir de bu işlem için araba lastiği şişiren ufak pompaların gücü yeterli olur mu? (bu gün metroda einhell marka 20TL' ye satılıyordu)

« Yanıtla #33 : 13 Nisan 2011, 00:33:21 »
vakum yapan kavanozdan gelen borunun veya hortumun üzerine bir valf ( vana) koyarsan motor sürekli çalışmak zorunda kalmaz. Araç lastiği şişiren kompresörler teorik olarak olur ama pratikte hiç uğraşma derim. Onlar görece kompakt aletler, havayı nerden emer onu bulmak bile sorun, bulsan bu seferde 12V... uzun iş.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #34 : 13 Nisan 2011, 01:32:19 »
vakum yapan kavanozdan gelen borunun veya hortumun üzerine bir valf ( vana) koyarsan motor sürekli çalışmak zorunda kalmaz. Araç lastiği şişiren kompresörler teorik olarak olur ama pratikte hiç uğraşma derim. Onlar görece kompakt aletler, havayı nerden emer onu bulmak bile sorun, bulsan bu seferde 12V... uzun iş.

Teşekkürler.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #35 : 17 Ağustos 2011, 22:22:45 »
bu arada konuyu hortlatayım dün akşam epoksi ile satabilizasyon yaptım palela sap elli sanırım iyi oldu ama  kuruması için bıraktığım yere bir güzel yapışmışlar  :D
birde epoksi vernik ile deniyeceğim bakalım nasıl olacaklar

ahşap stabilizede boyama için bugün biraz üç kağıt yaparak yurt dışındaki bir firmaya bu ağaçları gıda sektöründe kulanacağız dedik  >:D boya ve serttleştirici madde nedir deyince
akrilik boya kulanıyoruz dediler  :))

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #36 : 17 Ağustos 2011, 23:28:21 »
Filli Boya Vital Serisi Su bazlı Ahşap boya iş görebilir.

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #37 : 10 Eylül 2011, 21:18:48 »
Ahşap stabilizasyonu için çekvalf ve diğer bağlantıları aldım fakat şu an için epoksi yok elimde ve sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığını su doldurup hava kabarcığı çıkıp çıkmadığını mı kontrol ederek test etmeliyim? Yoksa elimde şu gece vakti gomalak, boncuk tutkal, keten tohumu yağı, ispirto, alkol, poliüretan boya sertleştirici var ahşap olarak karaağaç, ceviz, zeytin, gül yumrusu, ceviz yumrusu, gibi ahşaplarım var bunlardan hangisi ile deneme yaparsam yaklaşık sonuca ulaşabilirim ? Ahşapların ilk ağırlıkları ölçmelimiyim?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #38 : 10 Eylül 2011, 22:30:12 »
Ben de şu çekvalf olayını merak ediyordum.
Bu aldıklarınız orjinalde nerelerde kullanılıyor. Yani tesisatçiye mi, pnömatikçiye mi, yoksa araba yedek parçacısına mı sormalıyım.  :)
Ben de bu stablizasyon işine kafayı takmış durumdayım. Çalışır vaziyette buzdolabı motoru aramaya başladım. Acaba evdeki emektar buzdolabını mı değiştirsem diye düşünmeye bile başlamıştım.  :)
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #39 : 10 Eylül 2011, 22:51:29 »
Pnömatikciler de bulunuyor, aldığım yerde sadece ne yapmak istediğimi anlattım adamlar hangi parçalar lazımsa hepsini verdiler. Hatta kompresörünüz varsa bir aparat ( 15 Euro ) ile onunla da vakum yapılabiliyormuş. ayak üstü ilerleyen zamanda yapılabilecek bir gravür makinesi için bile ön tasarımını yaptık ortalama maliyeti 200 Euro ne kadar verimli olur bilemiyorum ama en azından derdimizi dinlediler ( genelde başlarından savıyorlar ne diyor bu kaçık diye ). Ben vakum olayını enjektör veya elektrik süpürgesi ile çözmeyi düşünüyorum olmadı bir vakum motoru buldum 25 Tl dediler fiyatlarını daha araştırmadım.