Bıçak Sanatı - Forum

kabza vidasi araniyor

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
kabza vidasi araniyor
« : 17 Ocak 2011, 23:00:22 »
Arkadaslar ,kabzada  birinci resimdeki gibi vidalar kullanmak istiyorum. Bunlar basitce ,her iki uctan sikistirilabilen , ya birbirinin icine giren civatalar ya kor somunlu , ya da havsa acilmis bir boruya iki taraftan vidalanan civatalar seklinde olabilirler. Her iki uclari da ayni genislik ve desende oluyor.  Turkiye'de ulasabildigim seyler sadece " klasor vidasi " denen ve asagida resmi gorulen seyler. Idare eder gibilerse de , alyen baslikli ve paslanmaz celik olanlarini tercih ederdim. Ayrica vida basi cok genis (10 mm) . Duyan , bilen var mi , boyle seyler ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: kabza vidasi araniyor
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2011, 23:05:58 »
ben bayağı bir aramıştım  paslanmaz vidaları bulabilirsin 1 resimdeki gibi olanlardan ve havşa başlı olanlardan ama araya uzatma somunu bulman gerekiyor onlarda
metrik 6 dan başlıyor ben bir ara metrik4 ve m5 e göre rica minnet pirinçten uzatma somunu yaptırmıştım onu araya koyup ikitaraftan paslanmaz alyen başlı civatalarla sabitlemiştim. ara somunları elektronik malzeme satan noktalardan bulabilirsin
ama resim 1 dekinden bulursanız bende talibim
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2011, 23:28:04 »
Olayı 12 den vurmuşun. Benim aramadığım yer kalmadı. Ama hep aynı cevap bulamazsınız. istanbul İzmir ve Ankarada yaşayan arkadaşlardan (büyük şehir de vardır mantığı) bu konuda yardım rica ediyoruz. Yada daha önce bulabilen herkesten.

Şimdiden teşekkürler.
Cehalet Mutluluktur...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2011, 23:36:33 »
vakit bula bilirsem paslanmaz vida imalatcısıyla konuşurum önemli olan kör somunu yaptıra bilmek civata piyasada cok bakayım 500 veya 1000 tane yaparlar herhalde ama civata ve somun standart ölçüsü ve metrik 5mi yoksa 4 veya 3 mü olacaktır
saygılar

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #4 : 17 Ocak 2011, 23:39:59 »
Benim şimdiye kadar gördüğüm bütün örnekler m4. tek tük  m3 ve m5 te gördüm ama çoğunluk m4 tü.
Cehalet Mutluluktur...

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #5 : 17 Ocak 2011, 23:56:30 »
Ozgur , olculer o kadar da onemli degil , yalniz ara uzatma somunu capi vida baslarindan dar olmali ki kabza parcalarini birbirine dogru cekebilsin. Bir de vida basi cok kalin olmamali ki yuvasini cok derin havsalamak zorunda olmayalim. Vida baslarini alyen yaptiramazsan hicdegilse yildiz yaptir bence. olcu onemli degil dedim ama cok genis vida kafasi cirkin duruyor. ornekler:

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2011, 00:59:31 »
Burak ben aşağıdaki resimde anlatamadığım şekilde hallettim şimdiye kadar. 8 milim gibi bir pirinç pimin ortasında metrik 5  vida dişi açtırıyorum bir tornacıya. Metrik 5 havşa baş alyan vida kullanıyorum. Ancak bu tarz bir vida sistemini kabzada uygulamak gerçekten çok zor bir iş...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2011, 01:10:38 »
Bu benim son resimdekinin aynisi degil mi ? yoksa baska bir sey mi? Bir de bunun zorlugu vida baslari icin havsa acmak mi? Ben aslinda 20 mm lik pirinc full disli borular yaptirayim diyorum. Ic caplari 3 mm dis caplari 5 mm olsun. 6mm kafa capli metrik 3 vidalar buldum, boruyu kisaltmak da sorun olmaz. 6 mm kafa capi kabza plakalarini sikistirir.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #8 : 18 Ocak 2011, 01:12:01 »
bir takım kılavuz ve pafta edinmek gerekecek sanırım, malzeme listesine eklenmeli  :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #9 : 18 Ocak 2011, 01:17:05 »
Simdi anladim, senin ortadaki parca bicagin et kalinligi kadar, ara parcanin dis capi kadar celigi deliyorsun, ara parcanin ic capi kadar kabzayi deliyorsun galiba , dogru mu? cok zor is be

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 18 Ocak 2011, 01:43:05 »
Simdi anladim, senin ortadaki parca bicagin et kalinligi kadar, ara parcanin dis capi kadar celigi deliyorsun, ara parcanin ic capi kadar kabzayi deliyorsun galiba , dogru mu? cok zor is be
Aynen Burak, En büyük sorun ikinci ve varsa sonraki vidaları ortalamada yaşanıyor. milimin 10'da biri bile deliğin hatalı olursa vidalayamazsın kabzayı. Birçok güzelim yumru heder ettim bu yolda  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 18 Ocak 2011, 08:07:27 »
engüzeli kör somunlu metrik 3 havşa başlı alyen civata kafa kısmı zaten 5 veya 6 milim gelir
sorayım bugün öğreneyim

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #12 : 18 Ocak 2011, 09:11:27 »
dostlar numune var ise elinizde birkaç farklı model
bana gönderebilirseniz aynından imal ettirme şansımız olabilir ben resimleri gönderdim dönüş yapacaklar
haber veririm

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #13 : 18 Ocak 2011, 09:24:13 »
Ozgur, resmini gordugun klasor ya da kartela vidasi denen seylerden gondereyim istersen ama bunlarin kafalari cok genis.( 10 luk ) Ayrica tek taraflarinda tornavida icin centik var, dolayisi ile bir taraftan sikabilirsin. Daha kucuk kafali ve cift tarafta kafa deseni olan birsey haline getimek gerekecek. Ayrica disi tarafin ici tum boyda paftalanmali ki istendiginde civatanin boyu kisaltilabilsin.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 18 Ocak 2011, 10:37:14 »
bunların hepsini imal edebiliyoruz
yanlız teknik resim göndermeniz gerekiyor dediler
kartele vidalarının kafa kısmının 7mm olana kadar yapa biliyorlarmış

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 18 Ocak 2011, 12:32:29 »
  -ikinci resimdeki corby percini diye adlandirilan ve bicak ustalari tarafindan cok kullanilan bir model. Ama bence iki tane handikapi var bu tipin. Birincisi buna uygun kilavuzlu uc bulmak lazim ki biraz zor, ikinci sikinti bu percinler kullanildiktan ve sikistirildiktan sonra kabza taslanip duzeltilirken vida yariklari katboluyor, sonucta birdaha sokmek imkansiz oluyor, taslandiktan sonra da  disaridan bildigimiz duz  percinler gibi gozukuyor.
  -ucuncu resim , Emre'nin tarif ettigi tip , bunlari uygulamak cok zor gercekten. Hic gerek yok.
  -ilk resimdekiler super. Yalniz bir sey sart bunlarin ara somunlarini tum ic boy boyunca paftalamak lazim ki , boylari ayarlanabilsin. Kafa caplari da ara somun capindan buyuk olmali. Bir de bence siyah guzel duruyor. Beyaz isteyen kumlar, rengi acar. En az yildiz kafali daha iyisi alyen kafali.

Diger arkadaslar ne der , bir onu gorelim. Belki Mehmet Bey iki dakkada cad cizimlerini cikarir . Ben kendi adima duzgun , paslanmaz bir is olursa birkac yuz tane  tane alirim. Hic dusunmem. Ilgine cok tesekkur ederim

« Son Düzenleme: 18 Ocak 2011, 12:34:43 Gönderen: circassian »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 18 Ocak 2011, 13:02:36 »
Aslında şimdi düşündüm de, Burak, sana lazım olan kabza kalınlığında klavuzu çelikmiş tüpler. Normal perçik takarmış gibi deliğini deleceksin kabzalara ve kuyruğa, birinci resimdekini havşa başlı ile de yapabilirsin sonuçta. Havşa ve matkap deliği için de sadece tek uca ihtiyacın var : http://www.akillifiyat.com/Product/aksesuarlar/bosch/en-ucuz-havsali_agac_matkap_ucu_4mm-fiyati/144-1582-29097
Bu tip bir uç ile hem kabza deliklerini delersin hem de havşa açılmış olur kabzada, hizalama da mükemmel olur bu sayede. Kabzanın şekillendirmesi bittikten sonra havşayı derinleştirmek gerekebiliyor sonradan. Hırdavatçılarda güzel siyah alyan vidalar bulunabiliyor bu arada. Aradaki tüpü pirinçten yaptırabilirsin, tornacılar paslanmazla çalışmaktan nefret ederler...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #17 : 18 Ocak 2011, 15:53:02 »
evet ben de boyle dusunuyorum, ama o dis acilmis tupleri bulamiyorum. Havsali matkap uclarina bakiniyordum, bu kadar kalitelisini bulamamistim, iyi oldu sagol. Delik tup bulsam kilavuzunu ben acacagim o bile yok. Bir de vida kafasinin havsa acisina oturmasi lazim , filan da filan.  Bakalim Ozgur ne yapacak, ona gore bir hal caresi dusunecegiz, senin su verdigin bicak bitti neredeyse kabzasi da hazir , iki sey bekliyorum, biri bu. Biri de surpriz olsun demistim ama trizact bantlar buluyorum galiba , o.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #18 : 18 Ocak 2011, 16:24:45 »
ara somun lazımsa bende m5 ve m4 pirinçten somun var

benim fikrimi sorarsanız paslanmazdan ve pirinçten  kartela vidası  kafa kısmı 7mm olandan yaptırmak mantıklı

veya birbirine geçme havşa başlı vida yapmakta mantıklı cünkü kalınlık sorunu olmaz onlarda ara somunu kulanıldığında vidaların kafa kısmı daha geniş olmalı.
m3 veya m4 kullanılabilir
birde somunları istediğimiz metalden yapılabiliyor
kaplama istersek onuda yapıyorlar
saygılar

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #19 : 18 Ocak 2011, 17:09:37 »
Ozgur 7 mm bile cok kaba gozukur bence. Vida basi 6 mm , olursa da ara somun dIs capi 4 filan olmali ki iki taraftan 1 er mm kurtarsin. onun icine de artik 2 mm mi acar ne yaparsa , ancak denk geliyor. Sen kafana gore olculerde bir fiyat al bakalim, siyahindan, once fiyati ve minimum adeti ogrenelim.