Bıçak Sanatı - Forum

Ev ortamında pirinçten döküm balçak yapılabilir mi?

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
Merhaba arkadaşlar,
uzun aradan sonra nihayet komşularımı rahatsız etmeden  çalışabileceğim bir mekan buldum, biraz uzak ama, hafta sonları gidebilirim.
Eylem beyin yaklaşık 2 sene önce gönderdiği d2 çelikten bıçak yapmayı planlıyorum. Bu bıçak için pirinçten döküm balçak planlıyorum. Acaba  pirinç malzemeyi ev ortamında gazbeton ocakta, alçıdan veya kilden yapacağım eritme kabıyla vs. eritebilir miyim?

Bu konuda yol gösterebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ev ortamında pirinçten döküm balçak yapılabilir mi?
« Yanıtla #1 : 09 Temmuz 2015, 11:17:59 »
Bunu birebir yapmadım ama bu ev koşullarını çok çok zorlamak demek. Bence (doğru ekipman var diyelim) en azından bir balkona çıkıp bu işi yapmak gerek. Tabi öyle bile olsa potanızın, erimiş metalin içine bir su damlasının düşmemesini sağlayacak kadar organize olmanız şart.

Bıçağa su vermek için kullandığınız ocağın tipi bence bir pota için uygun gelmeyebilir. Ytong ucuz, bu işin ocağını ayrı yapmaktan kaçmamak gerek.

Daha tecrübeliler daha iyi yardım eder diye fazla çizmeyi aşmadan susuyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 09 Temmuz 2015, 11:30:11 »
Eylem bey evden kastım balkondu zaten, su verme ortamını da balkonda yapıyorum. Güvenlik konusunda gerekli tedbirleri alacağım zaten, Ytong ocağı da potaya göre sıfır yapacağım zaten. Merak ettiğim, 1000 derece sıcaklıkta eritme yapabileceğim potayı alçı veya kilden yapabilir miyim ve 1000 derece ye çıkabilir miyim? Seramik yün kullanmadan ytong ocak ile pirinci eritebilir miyim?

« Yanıtla #3 : 09 Temmuz 2015, 12:44:04 »
Alçı o kadar yüksek sıcaklıklarda bekleyemez, kilden yaptığınızda da neredeyse mutlaka çatlama oluyor. En iyi, kuyumcu mlazemeleri satan yerlerde bulunan seramik eritme kapları hem ısıya dayanıklı hem de defalarca kullanılabiliyor ve çok ucuz örnek olarak http://www.alexmakina.com/toprak-pota-pmu1271
Ytong ve brülör ( veya pürmüz) ile 1000 derecelere çıkabilirsiniz, ev ortamında olur ama Eylem'in söylediklerini de akılda tutmakta yarar var. Kalıp olarak alçı kullanabilirsiniz veya pirinç değil bronz da dökebilirsiniz.