Bıçak Sanatı - Forum

Taşlama sırasında ısınan ve sertleşen çelik ısıl işlem sırasında normalleşir mi?

KUDU

• *
  • 34
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
Merhabalar,

Karbon çeliklerinden ağaç işleme alanında kullanılacak keskiler yapıyorum. 2mm kalınlığındaki keskileri ısıl işlemini gerçekleştirdikten sonra 60-62hrc sertlikte soğuk bilemeye tabi tutuyorum. Körelme-keskinlik-dayanıklılık konusunda istediğime ulaştığımı söyleyebilirim. Nitekim 5mmlik 1.2379 çelik ile soğuk bileme yapmam mümkün değil. Sorum şu, taşlama sırasında ısınıp sertleşen yaklaşık 10-12 hrc ham d2 çeliğin keskinleştirilmiş kısmında renk değiştirmeler gözlemliyorum.
Ne kadar çelikten ufak talaşlar kopartarak işimi gerçekleştirmeye çalışsam -ve herseferinde suya daldırarak soğutsam- dahi bu renk değişiklikleri ve yanma durumu ortaya çıkıyor.

Sorum şu
Ağız açkısını verirken ister istemez metalin yapısı değiştiriyorum. Isıl işlem sırasında bu değişmiş-kısmen sertleşmiş yüzey normalize olmakta mıdır?
Bölge bölge sertleşmiş çelik ısıl işlemin ardından daha kırılgan yada daha sert olacak mıdır?

Saygılarımla

Bu işlemlerin hepsini ısıl işlemden önce yapıyorsanız hiç endişelenmeyin, ısıl işlem sonrası bu etkiler artık söz konusu değildir. ( D2 normalize edilmez bu arada)

KUDU

• *
  • 34
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir