Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçak denemesi

celal

• *
  • 11
  • Önce saygı sonrası sana kalmis...
  • Meslek: eğitim
  • Yer: mersin
ilk bıçak denemesi
« : 07 Temmuz 2015, 04:16:52 »
herkese merhaba. ustalarım sizlerden öğrendiğim bilgilere dayanarak ilk bıçağımı yapacam inşallah. çelik siparişini verdim 2-3 gün içinde başlıyorum atölye, ekipman hepsi tamam.aklıma takılan bir iki husus var. aldığım çelik mehmetmarangoz dan 4116 4mm. ısıl işlemi nasıl uygulamalıyım? kabza içinde elimizde zeytin ve armut var olur mu? görüş ve önerilerinize açığım. herkese saygılar.
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2015, 04:23:45 Gönderen: celal »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #1 : 07 Temmuz 2015, 06:12:14 »
Isıl işlemi siz yapmayın, zaten amatör imkanlarla o çeliğe ısıl işlem yapamazsınız. Forumda o işi yapan ustalarımız var, birisine yollayın. Veya profesyonel ısıl işlem merkezlerinden biri ile irtibatınız varsa (ve nazınız geçiyorsa), o da olur.

Armut'u hiç duymadım, olur olmaz bir şey diyemem ama zeytin harika oluyor. Zeytin saplı çakım var, zeytini tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2015, 06:15:54 Gönderen: egeleme_rampasi »

kesase

• 61
  • Fatih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 07 Temmuz 2015, 06:27:56 »
merhaba. 4116 fena bir çelik değil, ağız tutuşu vs. tatmin edecektir sizi. ısıl işleminin oksijensiz bir ortamda yapılması gerektiğinden forumdaki ustalara yollamanız iyi olur. ve şayet kuruysa zeytin ağacı çok güzel durur kabzada.

hepsinden öte, nasıl bir bıçak düşünüyorsunuz, var mı aklınızda bir model? eğeleme rampası denen şeyi de görmüş, duymuşsunuzdur mutlaka. onunla mı çalışacaksınız? ufak da olsa bir mengene, en az bir tane işkence, demir testeresi, el matkabı; lama, balık sırtı ve yuvarlak eğe ve bolca kalın zımpara kağıdına ihtiyacınız olacak. eğer eksik bir şeyler varsa siparişiniz gelene kadar tamamlamaya bakın, alet edavat eksikliğinden işiniz yarım kalmasın sonra.

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2015, 23:13:00 »
Hocam alet edevat sınırsız arkadaşımın atölyesinde çalışacağız. İkimizinde eli yatkın daha önce farklı alanlarda güzel ürünler cikarttik. Eğeleme rampasini kendi imkanlarımızla yapacağız. Birde takıntımız olan nokta her anlamda kendi ürünümüz olması için mümkün olduğu kadar amatör çalışmak. Bu acıdan oksijensiz ortamı oluşturmak için fikirlerinize ihtiyacım var.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #4 : 07 Temmuz 2015, 23:23:09 »
Hocam alet edevat sınırsız arkadaşımın atölyesinde çalışacağız. İkimizinde eli yatkın daha önce farklı alanlarda güzel ürünler cikarttik. Eğeleme rampasini kendi imkanlarımızla yapacağız. Birde takıntımız olan nokta her anlamda kendi ürünümüz olması için mümkün olduğu kadar amatör çalışmak. Bu acıdan oksijensiz ortamı oluşturmak için fikirlerinize ihtiyacım var.

Oksijensiz ortamı o şartlarda oluşturmanız çok zor. En iyisi karbon çelikleri ile çalışın rahat edersiniz.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #5 : 07 Temmuz 2015, 23:35:46 »
Yada forumda Taner ustamız var ona yollayın uygun ısıl işlemi yapsın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2015, 00:56:22 »
Bence kendiniz bir kere ısıl işlemi deneyin  :2up. Profesyonel ısıl işlem yapılmış bir bıçağın kıymetini daha iyi anlamanın en iyi yolu bu.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2015, 01:13:41 »
"Isıl işlemi de ben yapacağım" diyorsanız, oksjiensiz ortam peşinde koşmak yerine, karbon çelikleri ile işe başlayın.

Isıl işlemi siz yapacaksanız, temel ısıl işlem bilgisi/deneyimi olmadan yüksek alaşımlı paslanmazlar ile çalışmaya girişmeyin.

Merdiven basamak basamak çıkılır.

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2015, 02:09:22 »
Isıl işlemi kendimiz yapacağız inşallah formül arıyoruz bir kaç seçenek var. Bu sizin bilgi ve fikirlerinizi dikkate almamak gibi değerlendirilmesin lütfen o amaçla hareket ediyor olsam bu ortamda bulunmak istemezdim. Amacım kendimi ispat etmek değil yanlış anlaşılmak istemem. Benim hatam 4116 tercihi. Bu tecrübeyi hafif sıyrıklarla atlatabilirsem karbon çeliğinden devam edecem insallah.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2015, 02:14:22 »
bana kolay gelsın demek duser  azım ınsana herseyı yaptırır
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

« Yanıtla #10 : 08 Temmuz 2015, 02:42:09 »
Size kısaca yanıt vereyim, sözünü ettiğiniz çelik için 1020-1030 derece sıcaklığa ve bu sıcaklığı en az 15 dakika sabit tutmaya gereksiniminiz var. Bu sıcaklıkta bu kadar süre bekleyecek çeliğin içerisindeki karbonun yanmaması için de oksijensiz bir ortam sağlamak zorundasınız. Bunu pratik olarak paslanmaz çelik bir folyo kullanarak ( bıçağı paslanmaz çelik bir folyoya etrafı sıkıca kapalı bir şekilde kapatmak) yapabilirsiniz ve işe yarar. Önerilen süre sonunda bıçağı bu sıcaklıktan alıp yaklaşık 10 saniye içerisinde 300 derecelere düşürmeniz gerekiyor ( suya daldırmadan) işlem böyle.

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #11 : 08 Temmuz 2015, 04:05:01 »
Sefa ustam çok tesekkur ederim. Ya folyo ya da uygun kil karışımı ile yapmaya calisacaz. Kabza olarak seçenekler çoğaldı dut, ceviz ve andız da bulduk. Ceviz pek sağlıklı durmuyor. Andız çok ilgimi çekti galiba onu kullanacaz.
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2015, 04:30:23 Gönderen: celal »

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #12 : 08 Temmuz 2015, 16:46:56 »
İnşallah alüminyum folyo kullanmamışsındır..

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #13 : 14 Temmuz 2015, 09:06:08 »
Allaha şükür bitirdik islerin çoğunu sadece kabza ve polisaj isimiz kaldı o işlemlerde biter bitmez fotoları koyacam inşallah. Herkese teşekkür ederim.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #14 : 14 Temmuz 2015, 09:24:05 »
İnşallah alüminyum folyo kullanmamışsındır..

Herkes biz mi?  :D

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #15 : 23 Temmuz 2015, 22:35:30 »
Sağlık sorunları nedeniyle ara verdiğim bıçak çalışmamda Çok şükür Isıl işlem zımpara polisaj işlerimiz bitti yarin kabza işini halledip en yakin zamanda fotoları koyacam inşallah. bütün ustalara paylaştıkları bilgilerden ötürü teşekkürler.

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #16 : 26 Temmuz 2015, 10:26:53 »
Selamun aleykum ustalarım tatilde olduğum için fotolari koyamıyorum. Profil resmim ilk bıçağının son hali sadece ağız açma ve bileme işi kaldı.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #17 : 26 Temmuz 2015, 15:56:25 »
Elinize sağlık bakalım sonunu bekleyelim ::)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

celal

• *
  • 11
« Yanıtla #18 : 26 Temmuz 2015, 22:47:38 »
bazı aşamaları fotoğraflandıramadık elimde olanlar bunlar. ısıl işlemi kille yaptık. sertlik testini de ilkel yollarla denedik gayet başarı :) elimizden bu kadar geldi inşallah ilerde daha iyilerini yapmak nasip olur.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #19 : 27 Temmuz 2015, 16:19:21 »
Ağız açma ve dolayısıyla perdahta sıkıntılar var. Kabza işçiliği daha iyi olmuş. İleride çok daha iyi işler çıkacaktır mutlaka.