Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden bıçak denemesi.

Ynt: Eğeden bıçak denemesi.
« Yanıtla #20 : 11 Şubat 2011, 18:04:22 »
Delik delemediysen demekki yeterli sıcaklığa çıkamamışsın . Konunun başını okuyunca anladım zaten su verme işlemine gerek yokmuş ;) İp sarma sorunsuz oluyor, en azından sıkıldığında yada hasar gördüğünde değiştirmek iş değil ^-^ Sap kısmını ipe göre biraz tırtıklasan belki delik delmeden de olur iyi bir düğümle. Sap bitince daha güzel duracak şimdiden belli.

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #21 : 11 Şubat 2011, 18:19:21 »
Sertliğini ölçme imkanım yok şuan. Spiral taşlamayla calışırken sertlik kaybı olmasın diye sürekli ıslak bir süngerle soğuttum malzemeyi.
Eski haliyle sap çok şekilsizmiş şimdi yeni haliyle karşılaştırınca. Yeni hali çok ergonomik oldu ele tam oturuyor.
Birde fotoğraflar boyutlar için biraz yanıltıcı olmuş galiba. Bıçağın toplam boyu 150 mm. Namlu 70 mm.

« Yanıtla #22 : 11 Şubat 2011, 21:45:12 »
Barış ufak bir tüyo, aslında eğenin kuyruk kısmını yani dişlerin bittiği ve düzlüğün başladığı kısım, sapa denk gelseydi o zaman oraya delik delebilirdin. Kuyruk ve onun hemen ön kısmı yumuşaktır genellikle ;)

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #23 : 11 Şubat 2011, 23:24:30 »
Tüyo için teşekkürler. Bu bıçağı yaptığım eğe bütün bir eğe değildi. Eski bir eğenin parçasıydı. Sanırım murç olarak kullanılmıştı parça. Bir tarafı daraltılmış diğer tarafı çekiçle dikine vurularak ezilmişti. Aklıma gelmedi fotoğrafını çekmek ilk halinin.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #24 : 11 Şubat 2011, 23:35:43 »
bu hali ile çok guzel olmuş eski hali ile kıyas bile kabul etmez. bir iki noktasını değiştirerek bıçaklarn ne denli farklılaşabilecegine cok guzel ornek.  konu içinde kısmen değinilmiş idi.  şu patates olayı. bunun etkili olması için metalin hangi yontemle ısınacagı onemli.
yani sız tek bir noktadan yogun bir ısı verirseniz namluyu kısmen kurtarabilirsiniz ancak demlene demlene ısıtırsanız metal molekulleri ısıyı birbırıne iletecegi için dıstan saracagınız kıl veya patates koruyucu olmıyacaktır. patates esasen namlunun sert sırtının yumşak olmasını istedigimiz zaman etkili bir yontem...
tabi biraz irice olmak kaydıyla...

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #25 : 12 Şubat 2011, 00:23:20 »
konu içinde kısmen değinilmiş idi.  şu patates olayı. bunun etkili olması için metalin hangi yontemle ısınacagı onemli.
yani sız tek bir noktadan yogun bir ısı verirseniz namluyu kısmen kurtarabilirsiniz ancak demlene demlene ısıtırsanız metal molekulleri ısıyı birbırıne iletecegi için dıstan saracagınız kıl veya patates koruyucu olmıyacaktır. patates esasen namlunun sert sırtının yumşak olmasını istedigimiz zaman etkili bir yontem...
tabi biraz irice olmak kaydıyla...

Metalle patates veya kil arasında ısı transferi olacaktır dolayısıyla kapalı olan kısımlar açık olan kısımlar kadar ısınmayacaktır. Fakat düşündüğümüz kadar büyük bir fark yaratmayacaktır herhalde.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #26 : 12 Şubat 2011, 09:28:44 »
Çok güzel olmuş. :2up Valla böle heveslendiriyorsunuz elimdeki sıfır eğeleri bozup yapacam eski eğe yok...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #27 : 12 Şubat 2011, 10:27:11 »
Çok güzel olmuş. :2up Valla böle heveslendiriyorsunuz elimdeki sıfır eğeleri bozup yapacam eski eğe yok...

Eski eğeler hem ekonomik :), hem de komple aynı çelik kalitesi sağladıkları için kullanılabilir durumda. Yeni eğelerin çoğu (kıyıp da yumuşatacağınız fiyata olanlar - örneğin Bauhaus Winsent markası) "case hardening" denilen, sadece dış yüzeylerinde karbon oranı yükseltilerek sertleştirilmiş aletler olabiliyor. Yumuşatıp işledikten sonra, karbonlu bölümü attığınız için istediğiniz sertliği sağlamak mümkün olamayabiliyor :(.

Allah hurdacılardan razı olsun :D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #28 : 16 Şubat 2011, 14:40:02 »

eline sağlık,   gayet iyi gidiyorsun...
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #29 : 21 Şubat 2011, 14:29:01 »
Sonunda bitirebildim. Sapa ayakkabı bağcığı sardım. Kılıfıda ayakkabıcıdan aldığım artık deri parçası ile yaptım.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #30 : 21 Şubat 2011, 14:47:43 »
çok güzel olmuş elinize sağlık  :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #31 : 21 Şubat 2011, 15:03:01 »
süper :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #32 : 21 Şubat 2011, 15:28:10 »
elıne sağlık güzel olmuş..  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #33 : 21 Şubat 2011, 15:59:37 »
Tebrikler... ;D

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #34 : 21 Şubat 2011, 16:47:54 »
Teşekkürler.

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #35 : 21 Şubat 2011, 16:55:24 »
Tebrikler  gerçekten  güzel olmuş.

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
« Yanıtla #36 : 21 Şubat 2011, 20:04:32 »
Özellikle Sefa Usta'ya çok teşekkür ederim. Bu bıçağı yapmamda kendisinin paylaşımları ve önerileri en büyük yolgöstericim oldu. Kılıfıda tamamen Sefa Ustam'ın tarifi üzerine yaptım. Daha önce metalle çok oynadım ama deriyi elime almış dahi değildim. Sap kısmı zaten SCC imitasyonu.  :)
Siteyi kuran ve paylaşımalrıyla bizlere ışık tutan ustalara sonsuz teşekkürler. Bu site sayesinde uzun zamandır merakım olan bir hobiye adım atmış oldum.

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #37 : 21 Şubat 2011, 20:26:23 »
güzel olmuş ellerine sağlık

« Yanıtla #38 : 21 Şubat 2011, 21:15:27 »
Barış yardımım dokunduysa ne mutlu bana. Alnının akıyla bitirdin işi, bence çok güzel, sempatik, sağlam ve sade bir bıçak oldu. Çok uzun yıllar çalışır bu, hemde hiç sorunsuz. Tebrik ediyor ve ellerin kolların dert görmesin diyorum. :2up :2up :2up

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #39 : 21 Şubat 2011, 22:08:59 »
Tebrik ederim. Çok iyi sade ve güzel...