Bıçak Sanatı - Forum

Bir yerde bir sorun var.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Bir yerde bir sorun var.
« Yanıtla #20 : 26 Haziran 2015, 12:40:11 »
Abi  sende  taner ustanın  eğeleme rampasımı  var.?
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #21 : 26 Haziran 2015, 12:45:09 »
Yok Aydın'ım şimdilik sadece mengenesi var.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #22 : 26 Haziran 2015, 12:55:45 »
ben  rampadan  aldım  mükemmel  bir  şey.Mengenede  alacağım  ama bu  aralar  sıkıntıdayım  abi.Taner  ustamızdan  allah  razı  olsun çok  güzel  hizmet
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #23 : 26 Haziran 2015, 13:01:45 »
  Bende nacizane fikrimi belirteyim,eğeyi bağladiğiniz çubuğun dayama noktasi olan tahta uzerinde yer degistirerek açı farkı oluşturdugunu saniyorum. Sayet dayama noktasini çubuğun girebilecegi kadar bir alan birakip (1cm gibi) iki civiyle belirler iseniz ,yani çubuk dayamanktasi uzerinde gezip farkli aacilar olusturmaz ise net bir taslama cizgisi olusur. Umarim anlatabildim
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #24 : 26 Haziran 2015, 13:03:22 »
Ben hala taşlama eşiğinin etkisi diyorum. Yani o bölgede dikkatli çalışmak gerekiyor. Orada yuvarlak eğe bile kullandıgım oldu. Yüzeye teması az oldugu için, çapraz çalışarak çizgiyi takip etmek kolay oluyor. Yani bitirişe yakın. Ya da lama eğenin bir kenarını hafif kaldırarak bitirdim hep
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #25 : 26 Haziran 2015, 13:27:52 »
ben  rampadan  aldım  mükemmel  bir  şey.Mengenede  alacağım  ama bu  aralar  sıkıntıdayım  abi.Taner  ustamızdan  allah  razı  olsun çok  güzel  hizmet

Güle, güle kullan ve güzel işler çıkar Aydın'ım...

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #26 : 26 Haziran 2015, 13:29:33 »
  Bende nacizane fikrimi belirteyim,eğeyi bağladiğiniz çubuğun dayama noktasi olan tahta uzerinde yer degistirerek açı farkı oluşturdugunu saniyorum. Sayet dayama noktasini çubuğun girebilecegi kadar bir alan birakip (1cm gibi) iki civiyle belirler iseniz ,yani çubuk dayamanktasi uzerinde gezip farkli aacilar olusturmaz ise net bir taslama cizgisi olusur. Umarim anlatabildim

Düzgün birşeyler yapana kadar kolay iş. Teşekkür ederim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 26 Haziran 2015, 13:37:22 »
Taşlama eşiğine odaklanmışken eğeyi boyuna eksende sağa döndürdüğünüzde eğenin taşladığı açı da düşer. Saptamam doğruymuş.

Eğeyi o noktada eğer biraz döndürüp kullandıysanız açı da düşmüştür.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 26 Haziran 2015, 18:56:04 »
Eğeyi sallarken profile tam yerlestirmeden, sağa yatık sallıyor olabilirsiniz Yalçın bey. Sırttan taşlama yapıyorsanız açının değişmesi pek mümkün değil gibi. Eğenin sağa doğru kayması taslama eşiğini aşındaracağı için farkederdiniz diye düşünüyorum. Hızlı bir eğeleme sonucu oluştuysa muhtemel söylediğim problem.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #29 : 26 Haziran 2015, 23:43:53 »
Camın üzerine zımparayı yapıştırıp birkaç defa üzerinden geç. Hatta önden namluyu boyaya bilirsin. Sonra zımparanın aldığı yerleri eğe ile düzelt. Alper ile aynı fikirdeyim. Büyük bir ihtimal ile eğe sağa-sola döndüğü için o bölge biraz fazla eğelenmiş. Perdah aşamasında dar zımpara kullandığım için aynı hatayı bende yapmıştım. Çok az taşlama hattının üzerine taşma yapmıştım. Taşlamayı biraz daha yukarı çekebilirsin sorun kalmaz.
« Son Düzenleme: 26 Haziran 2015, 23:45:37 Gönderen: Salim Türk »

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #30 : 27 Haziran 2015, 01:42:45 »
Camın üzerine zımparayı yapıştırıp birkaç defa üzerinden geç. Hatta önden namluyu boyaya bilirsin. Sonra zımparanın aldığı yerleri eğe ile düzelt. Alper ile aynı fikirdeyim. Büyük bir ihtimal ile eğe sağa-sola döndüğü için o bölge biraz fazla eğelenmiş. Perdah aşamasında dar zımpara kullandığım için aynı hatayı bende yapmıştım. Çok az taşlama hattının üzerine taşma yapmıştım. Taşlamayı biraz daha yukarı çekebilirsin sorun kalmaz.
+1 daha geniş bi malzemeyi tahta gibi eğenin yerine bağlayıp ,altına zınpara koyup düzleşdirme olabilir.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #31 : 06 Temmuz 2015, 15:30:36 »
Sorun tahmin ettiğiniz gibi dayama nedeniyle oluyormuş ustalarım.
Dayamayı iptal ettim ancak düzeltelim diye uğraşırken sırta kadar çıktık. Olsun en azından malzeme ve emek çöpe gitmedi.
30 cm lik eski lama  eğemi yatay taşlama ile iki yüzünü de taşlattım. Bir yüzüne ince su zımparası diğer yüzüne biraz daha iri kum zımpara yapıştırdım.
Açı belirleme oldukça zorluyor. Setskurların daha önce bıraktığı iz yeni bir açıyı ayarlamada sorun yapıyor. Daha önce bıraktığı ize kayma eğiliminde.

Açmayı planladığım ağız trasparant kırmızı yer gibiydi ancak pek de öyle olmadı  :-[
Elbette serde acemilik olunca çok şeyden kaçmak mümkün olamayabiliyor.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #32 : 06 Temmuz 2015, 18:03:18 »
Bence  bu haliyle de harika  ^-^
Mahir Selim KESKİN

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #33 : 06 Temmuz 2015, 18:06:39 »
Çok güzel olmuş  :2up
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #34 : 07 Temmuz 2015, 07:59:50 »
Sağolun Mahir öğretmenim ve Emrah. Bittiğinde sanırım daha yakışıklı olacak.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #35 : 07 Temmuz 2015, 08:01:28 »
Hocam bence gayet güzel gidiyor nazarlığı olsun o kadar kusur :)

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #36 : 07 Temmuz 2015, 13:25:42 »
Sağol Burak'ım…

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #37 : 23 Temmuz 2015, 08:44:01 »
Yeni bir profile başladım. Biraz daha kibar ve zarif.
İlk yüzün ağızı tam da istediğim gibi oldu.
Niyetim açılan ağız ile sırt arasındaki bölümü haddehaneden çıktığı rengi ve dokusuyla bırakmaktı.
Konuda söz etmeye çalıştığım sorun, taşlama eşiğine dayama koymadığım için sorun ortadan kalkmıştı.
Açıları net bir şekilde ölçebilmek için dijital açı ölçer bile edinmiştim.

İkinci yüzün ağız açma kısmına gelince nazar değdi.

Ne oldu da şimdi biri düzgün ortaya çıkarken ikinci yüz sapıtmıştı?
Mecburen bunu da sırta kadar çıkarmak zorunda kaldım. Tam da istediğim gibi oldu dediğim tarafı da bozup sırta kadar eğeledim  :(

Açının değişmemesine rağmen bıçağı ters yüz ederken mi yoksa başka bir nedenden mi birşeyler oluyor bi türülü çözebilmiş değilim.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #38 : 23 Temmuz 2015, 09:22:32 »
  Sorun yine dayama noktasinda gibi gorunuyor,kullandiginiz sistemin tam bir resmi olsa daha kolay fikir yurutulebilir bence.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #39 : 23 Temmuz 2015, 10:14:12 »
Bu kadar düzenekten sonra çıkacak iki tane sorun var:

1.si -ki bunu sayıp geçiştireyim de söylüyorum- farklı noktaları farklı derinlikte taşlamak, yani ağzın kalınlığını her yerde aynı bırakmamak.

2.si eğeyi -daha önce de söyledim bunu ama bu olguyu anlamak için daha fazla kafa yormak gerek- sağa doğru hafifçe döndürerek kullanmanız sonucunda eğeye bağlı kılavuzun kesidinin eğeninki ile aynı olmamasından dolayı eğeyi (kılavuz ekseninde) çevirmenin döndürmenin taşlama açısını değiştirmesi.

Valla, bunun nasıl olduğunu tarif etmek zor. Sistemin üstünde göstermek için çizim gerek, az biraz matematik gerek, üşendim.  :) O nedenle size bir alternatifle geleyim. Bunu denerseniz eğeyi sağa sola eğmenin eğeyi yukarı kaldırıp açıyı değiştirdiğini göreceksiniz.

Boş bir masaya gidin. Bu kılavuzlu eğenizi koyun. Sonra bunun altına iki uca kalem falan koyup iki uçtan desteklenmesini sağlayın. Bu halde iken eğenin eğimine bakın. Sonra eğeyi sağa yada sola çevirin. Çevrik halde iken eğenin olduğu tarafın yükseldiğini göreceksiniz. Tombalaaa!

Eğeyi eğseniz de taşlama açısının (bu kadar çok) değişmemesinin yolu, eğenin kılavuzu olan şeyin aynı eğenizin kesitine eş olan bir lama olmasıdır. Bu sistemim mükemmel olsun kafasındaki çözüm.

Benim önerim ise artık biraz da kontrollü gidin:

- Taşlama çizgisindeki 2-3 mm bir taşmayı takip edin.  Gerekirse sabit kalemle işaretleyen bir nişangeç yapın ve bununla hedeflediğiniz taşlama hattının çizin. (*)
    - Eğeyi sağa sola bükmediğinize bakın.

----------------------------------------------------------------------------------------
*: Bir çıtaya iki delik açın. ikisinin aralığı taşlama genişliği kadar olsun. Bir delik uca yakın öteki ondan içerde olsun. Çıtanın gerisi de sap.... Uca yakın delik keçeli/sabit kaleminize göre. Diğeri uzunca bir çivi için. Bu çivi dayama olarak iş görecek. Bununla taşlama hattını daha baştan iki tarafa da çizin.
Kontrolü biraz da siz ele almazsanız düzeneğinizde benim dediğim düzenlemeyi bile yapsanız başarılı olamazsınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben