Bıçak Sanatı - Forum

Bir yerde bir sorun var.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
Bir yerde bir sorun var.
« : 26 Haziran 2015, 10:18:18 »
Ustalarım, arkadaşlarım merhaba.

Yaşadığım sorunu görsellerle aktarmaya çalışacağım.
Daha önce böyle birşey yaşayan varsa bulduğu çözümü paylaşmasını rica ediyorum. Ya da yorumlarınızı…

İdareten şöyle bir düzenekle işi götürür müyüm diye ilk denememi yaptım.
Baş aktör Taner ÇİÇEK ustamızın muhteşem mengenesi.

Açıyı 1,4 dereceye ayarladım. Kendi oluşturduğum kadrana güvenemeyip, telefondaki açı ölçeri kullandım.
Daha sonra bir kaç eye sapının çarpması ile açıyı 1 dereceye düşürmüşüm. Önemli değil dedik ve devam ettik.

Sorun:

Ok ile işaretlediğim yerdeki anlamsız, saçma girintiyi bir türlü düz bir hat haline getiremedim.
Korkarım ki D2 yi ve harcadığım emeği yitirdim.

Oysa üstünde yer alan küçük tasarımda ağızı açarken, ilk fotoğrafın arka planında görünen mengeneye bağlayıp, iki farklı eğe kullandım.

Bu aşağıdaki mereti, ağız açma rampası denen düzenekten haberim yokken sıradan mengeneye bağlayarak 20 dakika içinde açmıştım.
Sırta yakın oluşan çizgi çok temiz ve olması gereken düzgünlükte oluştu.
Zımparalamayı sanırım abarttığım için keskin görünüşünü yitirdi.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Bir yerde bir sorun var.
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2015, 10:22:51 »
Anladıgım kadarıyla, lama eğenin kenarını, taşlama eşiğine dayayıp çalışmışsınız. Eğenin diger kenarı da, işaretladiginiz yeri fazla almış. Düz eğeyi, taşlama eşigine fazla yaklaştırmayın ve Eğeyi profile dik değil, çapraz çalıştırın. Ayrıca kurtulmayacak bir sorun yok. Düz yüzeyi biraz perdahladıgınız zaman o yara kaybolur. Sonra agızı yeniden düzeltirsiniz. Sadece biraz kalınlık azalmış olur
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Gökhan Polat

• 103
  • Meslek: *
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2015, 10:26:40 »
Anladıgım kadarıyla, lama eğenin kenarını, taşlama eşiğine dayayıp çalışmışsınız. Eğenin diger kenarı da, işaretladiginiz yeri fazla almış. Düz eğeyi, taşlama eşigine fazla yaklaştırmayın ve Eğeyi profile dik değil, çapraz çalıştırın. Ayrıca kurtulmayacak bir sorun yok. Düz yüzeyi biraz perdahladıgınız zaman o yara kaybolur. Sonra agızı yeniden düzeltirsiniz. Sadece biraz kalınlık azalmış olur
[/quote

Ustam sanki birde bıçağı ağızdan değilde sirttan aşağı açmış. Dogrumudur acaba
ULULARDAN BİR KUTLU FERMAN OLA. VUR YİĞİDİM VUR Kİ VATAN VAR OLA!!!!!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2015, 10:27:42 »
Eğer ağız çok inceldiyse ve yine de düzelmiyorsa ağzı eğeyle tıraşlayıp bıçağı daraltın böylece daha kalın bir ağız elde edin. Sonra da yanakları eğelemeye devam. Yanakları eğelerken keçeli kalemle işaretleyip doğru yaptığınızı gözlemek önemli. Tabi zaten kalem göründüğüne göre bunu atlamıyorsunuzdur.

Bir de nişangeç gibisinden bir şey kullanarak taşlama hattının en geniş yerinin ölçüsünü alıp bunu iki tarafa da çizin. taşlama genişliğinin düzgün olmasını kolay takip edersiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2015, 10:32:32 »
Bir alternatif de şu ki taşlama açısını düşürerek tüm ağzı bu sorunlu kısımdaki açıdan az olmayacak bir açıyla eğeleyebilirsiniz.

Bunu yaparsanız bıçağı daraltmanız gerekmez. Buna karşılık taşlama hattınız yukarı kayar, daha geniş bir taşlama yapmış olursunuz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 26 Haziran 2015, 10:34:16 »
Eğeyi o noktada eğer biraz döndürüp kullandıysanız açı da düşmüştür.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #6 : 26 Haziran 2015, 10:38:56 »

Emrah sorunu dayama için kullandığım alüminyum sigma profil mi çıkarıyor diyorsun ?
Oysa dayama ile eşik çok temiz çıkıyordu. :(
Demek ki bi yeri temiz yapalım derken kullanılan dayama diğer kısımda soruna neden olmuş.
Bu akşam dayama olmaksızın devam eder sonuca bakarım.
Öneri ve görüşün için teşekkür ederim.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2015, 10:40:52 »
[/quote

Ustam sanki birde bıçağı ağızdan değilde sirttan aşağı açmış. Dogrumudur acaba

Yanıtı ben vereyim. Doğrudur. Mantıken ağızdan sırta, sırttan ağıza doğru olması birşey değiştirmez diye düşünüyorum.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #8 : 26 Haziran 2015, 10:45:20 »
Eğer ağız çok inceldiyse ve yine de düzelmiyorsa ağzı eğeyle tıraşlayıp bıçağı daraltın böylece daha kalın bir ağız elde edin. Sonra da yanakları eğelemeye devam. Yanakları eğelerken keçeli kalemle işaretleyip doğru yaptığınızı gözlemek önemli. Tabi zaten kalem göründüğüne göre bunu atlamıyorsunuzdur.

Bir de nişangeç gibisinden bir şey kullanarak taşlama hattının en geniş yerinin ölçüsünü alıp bunu iki tarafa da çizin. taşlama genişliğinin düzgün olmasını kolay takip edersiniz.

Eylem henüz keskin ağız yüzeyinin sınırına ulaşmadım. Tahminen 0,5 mm sınırına varmama 0,15 mm gibi birşey kaldı. Her iki tarafta simetriyi yakalama pek sorun olmaz.
Görüş ve önerilerin için teşekkür ediyorum. Sıcaktan devam edecek enerjiyi yitirmezsem :) devam eder, sonuç hakkında bilgi geçerim.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #9 : 26 Haziran 2015, 10:47:07 »

Emrah sorunu dayama için kullandığım alüminyum sigma profil mi çıkarıyor diyorsun ?
Demek ki bi yeri temiz yapalım derken kullanılan dayama diğer kısımda soruna neden olmuş.
Bu akşam dayama olmaksızın devam eder sonuca bakarım.
Öneri ve görüşün için teşekkür ederim.
Hayır. Bıçağın kendisi çıkarıyor. İlk olarak taşama eşiğini yuvarlak eğe ile açmışsınızdır mutlaka. Bu durumda lama eğeyi taşlama eşiğine sıfır çalıştırdıgınız da eğenin sağ kenarı yüksekte, sol kenarı alçakta çapraz çalışır ve sol kenar işaretlediğiniz yarayı oluşturur
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #10 : 26 Haziran 2015, 11:04:26 »
Yok Emrah, yuvarlak eğe kullanmadım.
Eşik sınırının mümkün olduğunca dik bir açı ile oluşmasını tercih etmiştim.
Dolayısıyla kaba lama ile daldım.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 26 Haziran 2015, 11:06:04 »
Benimde aklıma gelen sorun profilin hafif bombeli olma ihtimali.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #12 : 26 Haziran 2015, 11:07:17 »
Yok değil Osman, çünkü yatay taşlama tezfgahında işlem gördü.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #13 : 26 Haziran 2015, 11:49:33 »
O zaman o kısımda biraz fazla oyalanılmış olma ihtimali doğar.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #14 : 26 Haziran 2015, 11:53:21 »

Yalçın abi  benim fikrim   dayama  ile  eşik çok temiz çıkar  doğru. Ancak  kullanılan  dayama malzemesi alimünyum ,bıçak çeliğinden daha yumuşak olduğu için senin eğenin dar yüzeyini  alüminyum tutuyor o bölgede aşındırma az oluyor. Senin eğeye  uyguladığın basınç sol tarafa taha fazla olur  o  yüzden  sol tarafı  çok aşındırıyor.

Eğenin dayamaya sürtünen kısmını taşlaman gerekir yada bıçaktan daha sert bir malzemeyi dayama olarak  kullanabilirsin.
Bu fikirlerim  bundan sonrakiler için  bu  profili  nasıl düzelteceğine gelince  ustalarım fikir  vermiş.

Saygılarımla
« Son Düzenleme: 26 Haziran 2015, 12:05:24 Gönderen: Aydın Karakişi »
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #15 : 26 Haziran 2015, 12:05:06 »
O zaman o kısımda biraz fazla oyalanılmış olma ihtimali doğar.

Öğretmenim, her noktaya elimden geldiğince eşit davranmaya çalıştım.
Alüminyum dayamaya, eyenin sol dişsiz kenarını dayadığımda fazladan talaş kaldırılan yer, eyenin sağ tarfıyla tam örtüşüyordu.
Kalan son 0,15 - 0,20 gibi sınır talaşını dayamasız deneyeceğim.

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #16 : 26 Haziran 2015, 12:07:58 »
O  zaman benim tezde yanlış oldu :-\
NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #17 : 26 Haziran 2015, 12:10:25 »

Yalçın abi  benim fikrim   dayama  ile  eşik çok temiz çıkar  doğru. Ancak  kullanılan  dayama malzemesi alimünyum ,bıçak çeliğinden daha yumuşak olduğu için senin eğenin dar yüzeyini  alüminyum tutuyor o bölgede aşındırma az oluyor. Senin eğeye  uyguladığın basınç sol tarafa taha fazla olur  o  yüzden  sol tarafı  çok aşındırıyor.

Eğenin dayamaya sürtünen kısmını taşlaman gerekir yada bıçaktan daha sert bir malzemeyi dayama olarak  kullanabilirsin.
Bu fikirlerim  bundan sonrakiler için  bu  profili  nasıl düzelteceğine gelince  ustalarım fikir  vermiş.

Saygılarımla

Aydın kardeşim, eğenin alüminyum dayamaya sürütünen yüzeyi dişsiz olan yüzey. Bildiğin gibi eğelerde yan yüzeyin biri diş içerirken diğer yan yüzey diş barındırmıyor.
Neyse bakalım, öneriler doğrultusunda bi sonuca varacağımı umuyorum.
Öneri ve görüşün için teşekkür ediyorum.

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #18 : 26 Haziran 2015, 12:17:35 »
Bendeki  egeyi  görünce   bütün  eğeleri aynı sandım  bir bilgi  daha edinmiş  oldum  abi
NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #19 : 26 Haziran 2015, 12:27:23 »
Bendeki  egeyi  görünce   bütün  eğeleri aynı sandım  bir bilgi  daha edinmiş  oldum  abi

Aydın'ım insan her gün birşeyler öğrenmeli… Yoksa gün boşa gitmiş sayılır.