Bıçak Sanatı - Forum

Bileme taşı tavsiyesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Bileme taşı tavsiyesi
« : 15 Ocak 2011, 10:39:12 »
Hamarat bir arkadaşım bıçaklarını bilemek için şunu almayı düşünüyormuş: http://www.sile.com.tr/default.asp?mainframe=/urun_detay.asp?id=1632&seri=25&marka=9&kat=273&grup_id=

Benim fikrimi sordu "216TL eder mi bu taşlar?" diye. Ben kendisine taşlarla tecrübem olmadığını söyleyip, "beni dinle DMT elmas bileyicilerden getirtelim" dedimse de inadı inat (hemşerilerimin çoğu gibi). "Ben bir soruşturayım, tanıdığım  O:-)  uzmanlar var" diye bir söz verdim.

Yaptık bir cahillik, şimdi de sevgili uzmanlarımızdan sözümü tutmama yardım etmelerini bekliyorum...  ;)
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: Bileme taşı tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 15 Ocak 2011, 11:18:29 »
Bence  çok fazla. Pahalı olan her ürün güzel kaliteli olduğuna inanırız. Ama aynı işlevi görecek daha uygun fiyatlara taşlar var.Takım marketi inceleyebilirsiniz.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #2 : 15 Ocak 2011, 13:06:55 »
Bence  çok fazla. Pahalı olan her ürün güzel kaliteli olduğuna inanırız. Ama aynı işlevi görecek daha uygun fiyatlara taşlar var.Takım marketi inceleyebilirsiniz.

Üstad, takım markete baktım ama orada Japon su taşı göremedim.

Sonra da farkettim ki, sorunun başlığını ters atmışım, "bileme taşı tavsiyesi" derken farklı bileme taşı önerilmesi değil ricam: çift taraflı (resme bakılırsa 1000/6000 grit) Japon su taşları için 200 küsur TL normal midir? Bir de, (diyelim ki, Japon su taşları için fiyat normalse) bu ürünü kullanmış olan varsa bu ürün gerçekten bu kadar eder mi?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #3 : 15 Ocak 2011, 13:31:19 »
Bence her iki taşta işinizi görür. iki adet alırsınız. o fiyat çok yüksek bence değmez aynı işi zımpara ile de yapabilirsiniz. orjnal grit taşı alırsanız oda işinizi görür. Kg mı 60 tl civarı. Ama illede japon derseniz ben o parayı vermem...

« Yanıtla #4 : 15 Ocak 2011, 16:42:20 »
Bu taş konusunda yorum yapmam doğru olmaz, çünkü kullanmadım bilmiyorum. Belki bu fiyata ucuzdur bile, kimbilir!
Bu başlıkta http://www.bicaksanati.com/forum/malzeme-tedariki/japon-bileme-taslari/ Japon taşlarıyla ilgili biraz konuşmuştuk, ayrıca bu bölümde http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/ farklı başlıklarda yine bu bölümde http://www.bicaksanati.com/forum/malzeme-tedariki/ farklı başlıklarda bileme taşlarıyla ilgili yazışmalar var. Okumakta yarar var derim.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 15 Ocak 2011, 17:11:12 »
Bu taslar pahali, ama bu haddinden fazla pahali. Yine de  grit secimi iyi . Bu parayi gozden cikardiysaniz esdeger kumlarda 1000 yada 800 ve 4000ya da 6000 gibi DMT leri tavsiye ederim. Ben taslarla asagi yukari ayni boyutta gonyeli bir paslanmaz parca kestirdim ve taslattim. (20 lira) , bir de 3m re-mount ( 70 -80 lira filan, fiyat oynuyor ) , altina bir de kaymaz lastik yapistirdim, taslari artik neredeyse kullanmiyorum sayilir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2011, 18:20:50 »
Aslında biley taşı olarak bir tane ince kum arkansas ya da Girit taşı iş görüyor. Bir de azıcık cila tozu bulanmış deri olduğunda çok iyi keskinliğe ulaşabiliyorsunuz. Benim artık bilemede neler kullandığım meçhul, sadece bir parça zımpara kağıdı ve bir karton parçası ile bile müthiş keskinliklere çıkabiliyorum. Bu iş el alışkanlığına bakıyor açıkçası.

Ancak japon tipi su taşı perdahı yapacaksanız taşlara bir dolu para dökmek lazım geliyor. Bir de taş düzlemek için şu tip bir karbür düzleme bloğu edinmeyi düşünmelisiniz bu tip iş yapacaksanız bence: http://www.usaknifemaker.com/waterstone-dressing-stone-grooved-for-flattening-waterstones-p-676.html
Bendeki ile çok mutluyum. Çok yamulduğundan kullanmayı bıraktığım birkaç yağ taşımı dümdüz yaptı kendisi  8)

Bunun yanında yüksek aşınma direnci olan RWL - D2 - S30V vs. gibi çeliklerle boğuşuyorsanız elinizde birkaç değişik kum elmas taş çok iş görüyor. Ben bu elmas taşları bir de ısıl işlem sonrası D2 gibi bıçaklarda taşlama açılarını vs. düzleme için kullanıyorum, elinizde tam düz bir aşındırıcı olması güzel olabiliyor. Aynı zamanda eğer bu tip bir elmas taşta düzleyerek yaparsanız çakı pivot bölgesi düzlemeyi eminim mekanizma yağ gibi olacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2011, 20:08:11 »
Üstadlar teşekkür ediyorum, arkadaşı benim DMT 8inch Duasharp'lardan almaya ikna ettim. Burak kardeşimin "bu taşlar pahalı ama bu haddinden fazla pahalı" yorumu beklenen etkiyi yaptı.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2012, 14:59:17 »
Ben tasi goremedim linkten ama 200 liraya alacagin tas , cerax ,imanishi ,veya naniwa ise  alinmaya deger  baskasina o parayi vermeye gerek yok 
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar